Thursday, August 16, 2012

RESEPI NASI GORENG CILI PADI

Hai salam ramadhan ;) aku bukan apa.. saja letak tajuk tu mesti ada resepi supaya di tahun-tahun akan datang.. atau time aku sesak napas nak masak apa.. aku sendiri leh google blog sendiri.. heheh.. tak yah sibuk pegi blog orang ye... sebab ai kan makcik.. masak apa semua lupa.. walaupon masak benda yang bodoh.. tapi sukati ai lah nak tulis resepi ;)

Aku kalau time sahur aku ok sikit.. loya tu kurang lah.. so aku memang dah berangan nak makan nasi goreng nie... tabur ikan bilis garing plak kan... so masa berbuka petang tu aku dah siap-siap masak nasi lebih.. supaya sahur boleh goreng nasi tu...

RESEPI NASI GORENG CILI PADI

1/4 bawang besar (tumbuk)
4 ulas bawang putih (tumbuk)
5 batang cili padi (tumbuk)
sejemput ikan bilis (tumbuk)
sedikit garam (tumbuk)
1 biji telur
sedikit ikan bilis (goreng)
nasi (2-3 orang makan)

dah itu je pon.. hehehe.. panaskan minyak.. tumiskan bahan-bahan yang dah ditumbuk tadi.. make sure tumis hingga agak garing sikit.. baru masukkan nasi.. kacau rata-rata... buat lubang kat tengah-tengah pecahkan telur.. godek-godek sikit bagi telur tu masak baru korang kacau rata nasi tu... (ada orang buat telur omelette kat kuali lain then baru masukkan dalam nasi nie.. eh, malas ok.. nak lain-lain pulak.. sekali harung je senang ;) ok pastu dah siap semua hidangkan lah... goreng telur mata buh cili sos sikit kalau nak.. taburkan ikan bilis.. nak pedas lagi.. boleh tambah cili padi.. tapi aku takut nak pedas sangat sebab sahur.. kang naya je siang tu keluar masuk toilet T___________T

senangkan? tapi menyerakan.. Pak Radie pon habis sepinggan... kesian dia.... aku pregnant ni kurang masak.. makan lah kau lauk beli ye.. hahahaha... 

 Oh ni pon rasa nak share jugak ;)


Wow ai dapat komen dari "Bodo ar ko" kelas tak nak pakai anon tukar pulak jadi bodo ar ko.. hahaha.. ini komen kat etnry aku yang RESEPI CEKODOK BILIS tu... 

hahah kesian bodo ar ko nie.. sebabnya dia rasa cekodok aku tu hampir kehangusan.. maybe lah di mata dia.. lain orang kan lain mata... kalau aku pulak.. aku kurang minat cekodok yang ala-ala putih melepak macam tak cukup zat.. hahah.. aku suka garing-garing.. tapi tak yah lah sampai nak hangus kan.. tapi aku puji gak kerajinan dia menghantar komen kat entry cekodok tu.. yelah kan.. cekodok pon nak buat entry.. sukati ai lah.. blog ai.. ai nak masak cekodok ke.. ikan masin ke....masak air ke.. ai tak kacau u? pastu kata ai kecoh.. kecoh? hahahahah.... siapa kecoh *tolehkirikanan* aku buat entry cekodok pon dia kata aku kecoh.. serious tak paham haku.. kang ai up entry rantai emas, gelang emas, gelang kaki.. ko panggil extra kecoh pulak T___________________T #apapontaklehlah.

Ok lah cik Bodo ar ko nie... ni aku update entry nasi goreng cili padi yang agak bodoh jugak lah kan.. tak rajin nak komen ke? auwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww.. i lap u *baling flying kiss*

bye.






EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

34 comments:

Hayati Arshad said...

Filla, nampak nau org tu kepoci apa yg ko buat...len kali ko abaikan org mcm tu, dia sonok la ko buat entri lak utk apa yg dia komen kat entri ko yg lepas...cer ko x layan, lg la dia merenpan sorang2...tak dak perkataan lain yg aku nak bgtau, org mcm ni DENGKI ja lebih...

Mooniqueen said...

Taste kita sama... MQ pun suke kalau goreng pape pun color kasi golden sikit baru bernafsu nak makan... Sebenarnya dia yang kecoh sis... Dengki sangat kan.. Coiiii...

wani ezryl * said...

suka jugak nasi goreng! nasi goreng best!! hihi.

Shinnaz Ahmad Rasid said...

betul lah Filla..nampak sgt diorang ni jeles tauuu..sukati u lah blog u kan??..aku suka apa psl makanan! tak rasa pun entry ni bodo-bodo.

lagi satu kekadang orang ni nak komen pun agak2 lah kan...sbb bila baca blog dia balik..alahaii..tetiba rasa macam 10x bodoh pun ada. ngata orang je lebihhh..heh!

amaniammar said...

Pe pn cekodok tu tetap terliur mak noks..
Sedap jg ns goreng simple...

...i'm AidA... said...

hri tu dpaat gak komen macam ni... abaikan.. kita sikit pun x jemput x paksa dia jengah blog kita... dia yg nak... huh... gerammm bila diingatkan

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

fila biarla dia..mesti dia nak entry yg havoc2 dari fila.. ila baca semua yg fila tulis even cite berudu pun ok.. tarik napas panjang2.. pegang perut.. ada rasa baby gerak2 tak? :)

Mak Jem said...

kecoh tul la si ape tu? bodo ar ko? lantak le resepi org nak letak camne pun...yg penting asal aku tengok je mesti terliur..pastu mesti trus nak buat kat umah...haihhh...

Anonymous said...

Hahahaa cayo la kak.... Blog aku sukaha ti aku la kan.... Biarlaa nk kecoh stu kg pun hahaaa...

ceklala said...

yang simple2 tu la yang best dan selera sebenarnye kak hihi

ala yang komen ni pun, sukatila akak nak buat resepi ape pun, tak suke baca gi la tempat lain, tu pun nak kecoh!

fiza said...

Sabar kak ^^
Tu tanda dia sayang kan akak, sampai perihal cekodok pun dia amik berat ;)

my name is ivana said...

sis, kecoh2 pun orang je tinggalkan jejak juga di blog kamu. mungkin beliau secret admirer kamu kottt :))

cikeyrah said...

dia jeles tue kak.filla, agaknya dia buat cekodok hangus tue yang angin 1 bdn tue ngehngeh :D

Anonymous said...

hahahah. tu die jeles tu kak filla dgn resepi tu.suke ati la kan nak update hape pon.yg penting saye sgt suke membace blog kak filla.;)

Cahaya Kita said...

salam ak, td akk pergi alamanda kan?

Anonymous said...

Die jeles la tu xde blog..hahaha...ntah ppe komen org tu..geram lak..

Anonymous said...

lawak la yg bab bodo tu...aku pon geli cekodok putih..x feel nak mkn

Anonymous said...

kdg2 rasa pelik ngan org2 yg mcm ni..
Ignore je la walau hati rs sakit..
We olls sokong u lah :-)
Apepon ns grg cili api tu mmg feveret..
-su-

Anonymous said...

kak..gigih dier bace blog akak..semata2 nak komen cam tu..hehe..selamat hari raya
(natrah)

yatt monir said...

filla,

i'm ur new follower, been reading ur blog for few days.. but this "bodo ar ko" has made me laugh out loud! He/She is quite entertaining.
Dia jealous lah teww! hehe

Aida Salleh said...

biarkan je sis. dia mintak perhatian daripada u tu sebenarnya. kalau komen biasa2 u tak ingat tapi komen cenggitu sure u ingat kan? attention seeker kot? hehehehheee...

Sara Jamal said...

ulau melingkau di atas pagau,
kobau tokojut tersasau-sasau,
nak balik kampung memang dah tak sabau,
semoga mata dan perot jangan lah lemau.

*Selamat Hari Raya Kak filla Cantik*

Anonymous said...

hehe cekodok bodo pun jd sumber inspirasi sy nk masak time sahur..idea tu...ignore je

aynadys said...

tempting la telur mata cair tang kuning tu peberet tu..huhu

NUNU EERA said...

die msti xreti msak tu yg dengki tgk akk pos resipi2 tu.. huh..

.::Make up by Azreen Zainal::. said...

wahhh lapar nasi goreng tgh2 harini...nk jugak...tp pose.. :)

peej said...

mmg saiko. aku sama macam kau. aku suka kalau garing. siap if goreng ada yang garing gelap n yang putih melepak gebu. aku akan kutip yang garing je. selera masing2 la kheeennnn.

but nway, rajin kau tumbuk bagai. aku semua masuk blender. ;p

Aya Ariel said...

alahaii..baru baca entry ni..sonok beraya lah katakaaannnn...

kesian kat kepochi tu..dia terliur ngan cekodok tu..nak buat tak pandai..wakakkaka...bior kannn..

Anonymous said...

ek eleh.. die yg kecoh.. sis filla nak kecoh pon blog die seniri.. takde pon die buat kecoh kat blog org lain. dengki lettew takde followers. ahahhahaha

mas sabri said...

alaaaa...dia nk tumpang glamer u la fila..dun worie..kami yg tk BODO ni suker ajer bace celoteh fila...

massabri said...

ala..cik BODO jeles n nk tumpang glamer fila la tu..kitorg yg TAK BODO ni okey jer bace celoteh filla..tkder rase BODO pon...

Suraya Nordin said...

nc goreng cili padi best!

NenetPenne (NP) said...

sungguh menyedihkan laa orang mcm tu.... mesti hidup dia tak happening sampai menda2 kecil pun dia sanggup buat kecoh... dan amik berat...

Anonymous said...

First time masak nasi goreng rasa dia ok sebab tengok resipi u haha even i masak rasa ajinamoto sikit but so far so good thank u!!