Wednesday, August 29, 2012

Al-Fatihah buat adikku Mohd Shafiq bin Ibrahim.

Tak tau nak mulakan dari mana.. ayat apa... nak tulis apa.... aku nak jadikan entry ni sebagai kenangan untuk aku luahkan isi hati yang tak tau nak cakap cemana.. kadang kosong.. kadang keliru... 

Shafiq adik aku yang korang semua kenal sebagai Busu telah kembali ke rahmatullah pada 26 Ogos 2012 (Ahad) di Medan dalam pukul 8.00 pagi.. Shafiq pergi secara tiba-tiba dan rasa macam sekelip mata hilang.. aku nak type pon tak sanggup... tapi terpaksa pujuk hati.. kena selalu ingatkan diri sendiri, setiap yang hidup pasti akan mati.. tak kira tua atau muda.. sihat atau sakit.. kalau Allah SWT dah kata umur kita sampai di situ.. maka akurlah kita.. yang hidup, walaupon berat, redha lah kita.. 

Aku dan family, Wan, Atok, Abang aku dan adik aku Shafiq ke Medan pada 22 Ogos.. (rabu).. kitorang memang amik package siap tourist guide.. tiap kali bercuti dengan keluarga, aku rasa orang paling excited mesti Shafiq adik aku.. dia memang suka berjalan.. lagi satu dia memang suka makan.. itu je... kadang call asyik tanya aku dah isi permohonan cuti ke belum.. 

Hari pertama tu.. kami stay kat Grand Angkasa Medan.. then hari ke 2 ke Lake Toba.. perjalanan dalam 5 jam.. dari Lake Toba, esok nya ke Berastagi dalam 4 jam.. lepas Berastagi kami pulang ke Medan semula.... malam terakhir tu makan malam kat Restoran Garuda.. tak tau lah mungkin arwah makan banyak, makan kambing, makan kikil, nasi banyak.. dan sebelum tu masa kat Berastagi ada singgah makan durian.. ktorang tak tau pon yang shafiq ada darah tinggi.. atau penyakit lain.. dia sihat macam orang lain.. umur pon baru 28 tahun.. 

Malam tu lepas makan terus balik Hotel.. aku tak lepak kat lobi, terus je naik bilik sebab letih.. Shafiq lepak2 kat lobi dengan Wan, Atok dan Abang aku.. lepas tu tak lama pon.. Shafiq pon naik bilik dia.. dia sebilik ngan abang.. Esok pagi aku dah bangun awal... Ani and Acih pon bangun awal dah.. siap main baling-baling bola ngan Pak Radie dalam bilik.. Shafiq dah bangun awal jugak.. dia lepak dalam bilik Wan bersembang ngan Wan.. adalah dalam sejam bersembang ngan Wan.. lepas tu tetiba dia ajak Wan gi pinjam charger handphone kat bilik aku.. Wan tak nak pegi.. Wan cakap pegi jelah sorang.. tapi Shafiq beria-ia ajak Wan teman... so dia datang lah berdua ngan Wan.. sampai depan bilik aku, Shafiq tekan bell.. pastu Wan marah, Wan cakap, kang bising, buatnya Ani ngan Acih lom bangun.. so dia terus serba salah, dia undur berdiri belakang Wan.. Acih pulak terus lari pegi bukak pintu.. aku baring kat katil.. pastu tetiba aku dengar bunyi bedentum kuat, tak lama pastu dengan Wan jerit "Shafiiiiiiiiiqqqqqqqqqqqqq".. Pak Radie terus lari ke luar.. aku pon lari keluar.. aku ingatkan Acih tersepit pintu ke apa ke.. 

Masa aku keluar tu.. aku nampak kaki shafiq dah melunjur lurus.. Wan peluk dia dari belakang.. Wan nangis-nangis panik... Wan nangis-nangis tanya "Shafiq.. anak mama, kenapa ni, Ya Allah, Shafiq anak mama, kenapa nak, kenapa anak mama, mengucap pittt.. mengucap"... Aku keras kat situ.. terus pegang dia.. Pak Radie terus lari pegi bilik abang aku.. abang aku tengah tidur.. pak radie kejut dia cakap "Jai, shafiq jai.. shafiq jatuh jai".. Abang aku bangun mamai-mamai terus lari ke depan taktau apa.. Atok pon Pak Radie pegi panggil.. semua lari meluru kat depan bilik aku.. semua guest lain keluar dari bilik tercengang-cengang.. Aku dah jerit suruh call ambulance sekarang jugak.. ada staff hotel gak ngan kitorang.. aku jerit-jerit tanya mana ambulans? dia cakap dah call, tengah tunggu.. Acih cakap masa dia buka pintu bilik tu.. dia nampak Busu kat belakang Wan tetiba mata terpejam terus rebah ke belakang kepala terhentak kat pintu bilik depan tu.. terus jatuh... masa Wan pangku tu.. aku tak pasti maybe stroke.. tangan kejang... mulut berbuih sikit.. dan tetiba biru... Abang aku tenang.. dia suruh aku amik air ngan kain basah.. aku amik air ngan kain.. pastu bawa air segelas.. tak tau nak buat apa.. aku try nak bagi minum, tapi tak boleh.. 

kejadian terlalu pantas.. semua panik... sebab dia sihat.. dia tak sakit.. tetiba je rebah.. lepas tu diorang decide angkat dia bawak ke lobi.. nak tunggu ambulans lambat.. masa diorang angkat aku lari masuk dalam sarung seluar, baju.. terus pegang Acih... "Kasih, jaga adik.. jangan keluar dari bilik.. kejap lagi papa naik.. duduk diam-diam dalam bilik".. aku selak pintu aku terus lari ke bawah... aku ikut transport hotel ke Hospital Medan.. Wan ngan Atok duduk depan.. aku dengan arwah kat belakang.. arwah baring.. aku pegang tangan dia.. sejuk.. tak bergerak.. mata dia pejam rapat.. dada tak berombak.. kaku.. aku takut.... aku panggil dia "Shafiq, bangun shafiq.. kenapa nie, Pit, Pit, jangan macam nie".. 

Sampai je hospital kat emergency.. bawak dia terus baringkan.. dan doktor check dada.. check mata.. doktor pusing belakang cakap "dia udah ngak ada buk".. aku macam blur.. "apa? nanti, check lagi, tolong check dulu betul-betul".. dia check lagi.. dia cakap lagi "Iya, buk, udah nggak ada".. aku pusing belakang tengok Wan ngan Atok dah menangis.. Ya Allah, lemah longlai rasa satu badan nie.. otak aku macam berhenti berfikir.. rasa kosong... jantung rasa berhenti berdegup.. tak de apa-apa perasaan.. melainkan rasa confuse.. aku lari pegi depan bila nampak teksi sampai.. Abang aku, Pak Radie ngan anak-anak aku turun dari teksi.. Pak Radie tengok muka aku.. aku cuma mampu geleng kepala cakap "takde.. takde.... Shafiq takde"... diorang lari masuk dalam... Pak Radie cakap "Apa nie? apa nie? apa semua nie? Ya Allah" 

Rasa lemah tak leh berdiri.. Pak Radie peluk suruh bertenang.. dia pergi saat kami tengah holiday.. 4 hari bersuka-suka, amik gambar sama-sama, jalan-jalan, makan-makan, shopping, naik boat.. happy... ingat lagi dia suruh aku amik gambar dia guna phone dia.. masa tu kat Berastagi.. dia duduk atas kuda.. pastu aku snap.. kuda tu pandang ke tepi.. bukan main hangin lagi dia sebab kuda tu pandang tepi... Ada banyak gambar family.. gambar aku berdua dengan dia masa cuti nie.. Aku redha, family redha.. bersyukur di saat-saat dia menghembuskan nafas yang terakhir dia pergi atas pangkuan mama... dalam pelukan mama.. di kelilingi kami semua.. Ya Allah beratnya rasa hati.. sakitnya dada nie..hebatnya dugaan ini.. 

Aku asyik terbayang bagaimana dia terbaring.. sekejap-sekejap aku teringat.. tapi aku tenangkan hati.. lebih elok macam nie.. kalau ditakdirkan dia pergi sorang-sorang.. takde yang tahu.. lagi sedih.. aku teringat ada pakcik datang rumah baru-baru nie.. dia cakap Arwah orang paling untung.. sebab dia meninggal sebelum ibu bapa dia... doa dari ibu dan bapa untuk anak tu sangat kuat.. amal kebajikan yang ibu bapa buatkan untuk anak pahalanya besar terus sampai kepada anak... tak sama macammana doa anak kepada ibu dan bapa.. dia meninggal di usia muda.. dalam keadaan sihat.. dalam keadaan langsung tak di jangka.. walaupon berat utk terima, itu dah ketentuan.. Allah lebih sayangkan dia..

Pengurusan bawa balik jenazah pon lancar.. pukul 3.30 petang tu jugak dapat bawak balik.. aku tak tahan sedih... Wan cakap "kita pegi berlapan, tapi kita balik bertujuh".. hati aku kosong... sekosong-kosongnya sepanjang perjalanan balik... Ya Allah beratnya nak menanggung.. kita naik satu flight.. tapi Shafiq tak duduk dengan kita.. Shafiq kat bahagian kargo.. sebak tak tertahan.. 

ni semua gambar-gambar aku ngan arwah adik aku Shafiq masa kat korea last year.. Wan cakap, Shafiq paling happy pegi Korea.. mungkin tempat tu sejuk.. dia happy.. seminggu sebelum pegi Korea, dia asyik try baju... try snow cap, try glove.... begaya depan cermin.. kejap-kejap tunjuk kat Wan.. Walaupon dia pendiam.. muka masam... tapi dia manja.. lagi-lagi ngan Wan.. dengan Acih and Ani pon dia rapat.. dia suka cuit-cuit budak-budak tu.. suka amik keropok Acih.. suka bagi Acih hangin.. kalau suruh dukung Amaani tu.. punyalah kekok gila.. pastu cium-cium.. Ani mengamuk je.. dia tak pandai tunjuk sayang... tak pandai cakap-cakap sangat dengan anak buah.. tapi dia suka peluk-peluk.. cuit-cuit.. ngan Wan pon dia suka sangat cuit-cuit Wan.. suka tepuk-tepuk belakang Wan.. 


bila Wan tengok je gambar dia atas nie.. mesti nangis Wan cakap "Handsomenya anak mama.. hensemnya anak mama".. sayu hati aku nie.. 



Shafiq anak yang baik.. adik yang baik.. tak pernah menyusahkan orang.. tak pernah meminta-minta.. tak pernah pinjam pon duit aku.. duit abang dia pon tak pernah.. semalam Wan cerita.. dulu-dulu Wan selalu check wallet dia.. kadang nampak receipt bank tu.. duit sikit sangat kalau dah hujung bulan.. nanti Wan buat-buat lah tanya "Pit, ko ada duit tak?".. dia mesti jawab "Adaaaa".. nanti Wan hulur dia RM50.. kemain suka pulak dia amik buat isi minyak kereta.. macam tu lah Wan ngan dia.. anak kesayangan.. anak bongsu.. makan nak sedap je.. dia suka minum yogurt drinks tu.. nanti kalau Wan beli, kejap je dah habis.. Wan selalu membebel.. semalam Wan haus sangat.. masa gi kedai, Wan dah pegang dah yogurt drink mango tu.. terus teringat kat arwah.. Wan letak balik tak jadi nak beli.. fresh milk pon favourite dia.. sentiasa ada dalam fridge.. Wan lah yang dok beli penuhkan fridge... Wan cakap sebulan ni dia tak pernah tengok tv kat tingkat atas.. dia asyik tengok tv kat bawah je ngan Wan.. sempat jugak dia belanja satu family sebelum puasa hari tu.. birthday Wan gi makan kat concorde sebab dia dapat duit EPF.. tapi dia ada RM500 je.. lebih tu abang tolong top up.. lepas hajat dia nak belanja.. dia siap call aku.. suruh aku yang pilih tempat dia nak belanja.. 

Raya tahun ni first time dia mintak Wan buatkan dia baju raya.. dia nak warna merah.. sebab nak matching dengan kereta kesayngan dia yang dia baru cat warna merah.. nasib baik Wan sempat tempahkan.. malam raya diorang tidur rumah abang aku.. dia ikut Atok gi sembahyang raya.. pastu tengahari tu aku ajak gi raya kat Kampung Pasir kat rumah sedara mara belah Pak Radie.. selalu dia malas je nak join.. sebab dia kan malu sikit.. tapi bila mak aku ajak.. dia ok pulak.. dia ikut... rupanya ini raya terakhir... genap seminggu Syawal, dia pergi tinggalkan semua... jauh kat Medan sana... Wan yang mandikan jenazah.. putih adik.. bersih mama mandikan.. 

walaupon dia diam.. tapi dia suka sengih... kalau orang usik-usik mesti dia sengih je.. aku ingat lagi baru-baru nie.. aku minta tolong dia hantar kat ERL.. oh masa aku gi buka puasa kat TGI dengan Anny, Atta tu.. tengahari tu aku mintak tolong dia amik aku kat rumah aku.. hantar kat ERL.. dia pon datang.. pastu dah sampai.. aku nak beli tiket.. raba-raba dalam bag.. wallet aku takde.. terus call dia balik suruh patah balik nak pinjam duit.. dia tak angkat telepon.. dah lama baru dia angkat.. aku pon cakap la "Pit.. wallet kak yang takde, tolong patah balik jap".. hangin je dia terus dia cakap "Alaahhh, orang dah sampai dah parking, tunggulah kejap".. pastu masa dia sampai kemain mencuka lagi muka dia.. aku cakap "ada RM50? pinjam jap buat tambang".. dia pon hulur pastu terus blah.. masa aku duduk tunggu ERL dia message.. dia cakap Sorry tadi apit tinggi kan suara kat kakyang.. apit tak sengaja.. aku macam pelik gila.. eh? apasal plak, aku tak perasan pon dia tinggi kan suara???? aku siap tunjuk message tu kat Anny cakap 'sedih pulak dia sms aku macam nie.. aku tak perasan pon dia ada tinggikan suara kat aku?. mana penah dia nak antar sms jiwang2 mcm nie'...balik tu rupanya dia ngadu kat Wan.. dia hangin sbb keja kat hospital jaga kaunter bukan boleh sukati je tinggalkan kaunter.. pastu dia curi-curi keluar.. pastu dia dah dapat dah parking.. sekali aku call suruh datang balik.. hangin lah dia..sebab parking susah nak dapat.. 

pastu sebelum raya dia amik cuti nak shopping.. aku siap kutuk-kutuk dia..sebab sanggup amik cuti semata-mata nak shopping.. dia beli seluar jeans.. dia nak beli Levi's tapi dia nak tunggu aku bagi dia voucher Levi's.. lagipon Levi's mahal.. so dia beli jeans GAP... aku dah janji nak bagi dia voucher RM300.. tapi tunggu bulan september.. tak sangka aku tak sempat nak bagi dia pon.. walaupon dia macam tu.. tapi dia memang rapat ngan Wan.. dia pantang kalau ada orang buat Wan.. ada orang hina Wan.. memang dia yang naik hangin.. dia janji nak jaga Wan.. tapi dia sempat jaga Wan setakat ni je.. tuhan lebih sayangkan dia.. 

Petang sehari sebelum tu aku, Wan ngan arwah berborak kat bilik Wan.. dia cakap dia dah beli 20 fridge magnet ngan keychain utk kawan2 hospital putrajaya.. tapi tak cukup.. aku macam "20 tak cukup???? kakyang beli 6 je.. takkan nak bagi semua? mengalahkan wakil rakyat plak?" pastu dia cakap "Ahhh..kang dorang komplen kalau tak dapat.. nak tambah lagi 10.. pastu esok nak ajak mama gi beli kerepek pisang ni sedap, nak bagi kawan2".. pastu dia cakap lain kali nak ajak abang gi cuti kat Australia.. tak pon Mabul Island... berangan je.. suruh cakap depan-depan dia malu.. semua suruh mama yang cakap... 

15 minit sebelum dia rebah tu.. masa borak-borak ngan Wan kat bilik.. dia cakap lagi "Ma, nanti cakap lah kat Abang.. ajak lah jalan jauh sikit".. tu yang Wan tak boleh kalau teringat.. rupanya memang dia nak pergi jauh sangat dari kami semua..bila Wan cerita kat abang aku pon.. dia terdiam..tahan sedih kot..abang aku jenis tenang.. dia pesan kat aku.. jangan tunjuk kesedihan kita kat mama ngan ayah.. diorang tengok kita sedih diorang lagi sedih.. tunjuk kita kuat.. nak nangis pegi tempat lain.. jangan ingat abang macam ni abang tak sedih.. adik tu yang meninggal.. tapi abang tak nak diorang tau abang sedih.. 

ini je satu gambar yang Shafiq upload kat fb dia.. dia memang banyak gambar ngan Acih and Amaani.. gambar ni dekat Lake Toba, 2 hari sebelum dia pergi buat selamanya.. 

Hari Isnin (esoknya) ramai kawan-kawan dari Hospital Putrajaya yang datang ziarah.. ramai rupanya kawan-kawan yang rapat ngan dia.. dia pendiam kalau dengan family.. tapi dengan kawan-kawan dia ok je.. selalu je sakat-sakat orang.. yang selendang kuning tu bestfriend dia.. dah kawin ada anak sorang.. memang arwah rapat dengan dia n suami dia.. selalu teman shafiq gi bazaar ramadhan.. selalu gi minum sama-sama.. kata dia.. arwah ajak minum hari khamis malam 3 hari sebelum raya tu.. tapi dia tak dapat pegi.. shafiq macam merajuk terus masuk kereta blah terus.. dia pon macam pelik.. pastu akak tudung hitam sebelah kiri Wan tu selalu gaduh-gaduh ngan arwah.. suka menyakat... akak tu cakap hari Jumaat last day keja tu diorang boleh balik awal.. pukul 3.. tapi Shafiq tak balik... sedangkan hari khamis tu dia yang sibuk nak mintak balik awal.. dari pukul 3 sampai kul 5 dia duduk jer tak bercakap-cakap.. sharp pukul 5 dia pegi.. tak cakap pon kat akak tu.. Wan pesan kat kawan-kawan arwah nie.. datang je bila-bila.. terubat hati Wan dapat tengok kawan-kawan arwah pon jadilah.... nanti hari raya ke bila-bila datang lah rumah Wan.. sebab ramai kawan-kawan hospital yang baca blog nie.. terima kasih sebab jaga adik saya selama dia kat sana... kalau ada salah silap arwah, mohon maafkan dia.. dan mohon doakan dia baik-baik di sana.. 

tempat jenazah di semadikan.. 


Mama cakap nanti mama selalu datang tengok Apit kat sini... kalau mama gi minum ngan ayah, nanti mama ajak ayah tengok Apit ya.. Kak Yang akan doakan Al-Fatihah buat apit selalu ya.. Kak Yang tak boleh ingat kat Apit.. sebab nanti Kak Yang nangis.. nanti Kasih nga Ani tanya kenapa mama nangis.. mama sedih ke? Kasih pon rindu kat Busu.. kejap2 dia nangis dia cakap "kasih rindu kat Busu".. kalau rindu kena bacakan Al-Fatihah untuk busu... "Mama, Kasih dah baca 10 kali dah".. "tak pe.. baca lagi banyak-banyak kali, cakap, Busu, Kasih nak sedekah Al-Fatihah untuk Busu"... 

Ya Allah hebatnya dugaan yang kau berikan kepada hambaMu.. tapi setiap sesuatu yang terjadi pasti ada hikmahnya.. dari Dia kita datang, kepada Dia kita kembali.. mudah-mudahan mama, ayah, dan kita sekeluarga tabah hadapi semua nie.. walaupon dalam keadaan yang terkejut dan tak bersedia.. tapi kena redha.. mama dah niat semua rezeki arwah akan mama salurkan untuk kebajikan.. untuk menambah bekalan dia kat sana.. semoga Apit tenang di sana dan ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman.. Walaupon Apit dah takde di dunia.. dah takde depan mata.. tapi Apit ada dalam hati.. sentiasa takkan berubah. 

Mohd Shafiq bin Ibrahim.. lahir 6 November 1984, kembali pada 26 Ogos 2012.



*AL-FATIHAH*




535 comments:

«Oldest   ‹Older   201 – 400 of 535   Newer›   Newest»
ida syarida said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

salam takziah.

i feel you kak filla. my 21 y.o. younger bro 'tiba-tiba pergi' on 22/03/12.

semoga kita semua terus tabah & semoga mereka yang telah pergi dicucuri rahmatNya & berada di kalangan kekasihNya.

Pn Usmi Hikma said...

Salam Kak Filla,

salam Takziah dari saya sekeluarga... Semoga arwah di tempatkan di kalangan orang beriman.. Amin...

Al-Fatihah buat arwah...

Pn Usmi Hikma said...

Salam Kak Filla,

salam Takziah dari saya sekeluarga... Semoga arwah di tempatkan di kalangan orang beriman.. Amin...

Al-Fatihah buat arwah...

ida syarida said...

Filla, takziah.
Tahu kamu sedih tapi jangan terbawa-bawa ok. Jaga kesihatan. Moga tenang dia di sana...

Mak Lagenda said...

Alfatihah utk arwah. Moga dia tenang disana dan takziah buat filla sekeluarga

ceklala said...

salam.. takziah untuk akak sekeluarga..menangis saya baca post akak ni, ajal maut tak pernah tunggu walau seminit...saya sebaya dengan arwah..moga akak sabar dan tabah ye

dina said...

Takziah Filla... aku baca kisah kehilangan ko kat blog Diana... aku memang tunggu kisah ni... bila baca, air mata aku tak berenti mengalir... sedih sgt... tapi Allah lebih sayangkan adik ko... semoga rohnya di rahmati Allah!

ikhlas
-silent reader-

Iela Fazielah said...

takziah utk filla sekeluarga..
al-fatihah utk arwah shafiq..
aku sedih bc n3 ni...serius aku ckp..aku selalu berurusan dgn arwah adik ko ni setiap kali aku gi check up kat HPJ ms ngandung irfan n imran dulu...sabr ye filla..moga roh dia tenang dan ditempatkan dikalangan org2 yg beriman...amin

Anonymous said...

Salam takziah kak fillanie,

Bersabarlahh. Dugaan Allah beri utk keluarga akak ni.
Take care

daela said...

As salam kak filla..

Takziah untuk akk & keluarga.

Al-Fatihah

Nadlicious 92 ' said...

Alfatihah . Takziah akak . Banyakkan bersabar . Sebak bace blog akak harini . Semoga busu tenang disana . Ameen .

syalinda johari said...

takziah buat fila sekeluarga...
semoga arwah ditempatkan di kalangan orang-orang beriman,
saya tahu macam mana perasaannya kehilangan adik beradik, saya kehilangan 2 orang abang... mmg sedih dan hiba baca pasal adik fila ni..
sabar yer fila

~Mami Little Hero~ said...

Kak Filla sekeluarga,

Innalillah. Takziah saya ucapkan untuk akak sekeluarga. Smg roh arwah ditempatkan di kalangan orang yang beriman..

Bersabarlah kak, Busu akan sentiasa hidup dlm jiwa akak sekeluarga walau dia dah takde.

Hugs,

Farah

Mak Jem said...

salam takziah...semoga tabah hadapi dugaan Allah swt...berat mata memandang, berat lagi bahu yg memikul..semoga arwah ditempatkan bersama org yg beriman..

Al fatihah

KiKiHanakO said...

al fatihah.. semoga arwah busu tenang disana

genny da bomb said...

filla...ya Allah terkejut sangat..innalillah..moga2 shafiq diletakkan di kalangan orang2 yang beriman di sisiNYA..

macam baru je nmpk dia kat kaunter FPP masa bersalin dulu..huhu

Anna Suzana said...

Al fatiha.... Semoga rohnya dicucuri rahmat.....

iela said...

Al-Fatihah.
Semoga arwah ditempatkan dalam kalangan orang yang beriman.
Amin.

Anna Suzana said...

Al fatiha.... Semoga rohnya dicucuri rahmat.....

fadel said...

Takziah untuk filla & keluarga....

genny da bomb said...

Ya Allah filla terkejut sangat..innalillah..moga dia ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman..aminn

macam baru je nmpk dia kat kaunter FPP gurau2 ngan kawan2 ms nk bersalin dulu..

Anonymous said...

TAKZIAH KAK FILLA DAN KELUARGA..

-WANIE-

Fatimah Lahmak said...

Takziah utk akk skeluarga...
Mg tabah melalui ujian ini...
Al-Fatihah

Fatimah Lahmak said...

Salam takziah utk akk skluarga...sesungguhnya Allah lbh myanyayi adik akk..kami mdoakan agr rohnya ditempatkan dikalangan org2 yg beriman..Al-fatihah

Hany said...

Takziah kak Filla..
Al-Fatihah untuk arwah..

Anonymous said...

k.filla,birthday arwah same dgn sye.. smge arwah tenang di sane..amin

Anonymous said...

al fatihah untuk arwah.. moga2 filla dapat baby boy.. dan mukasama macam arwah.. supaya terubat rindu keluarga pada arwah.. amin...

Anonymous said...

k.filla,birthday arwah same dgn sye.. smge arwah tenang di sane..amin

Anonymous said...

salam takziah. Alfatihah buat arwah.

Mama Likha said...

innalillah hiwaiinailarojiun...


tkjutnyaaaa lah filla.. ya allah.... sesungguhnya allah lebih sygkan arwah..


sedih baca.. kite nangis filla :((


semoga arwah ditempatkan dikalangan hamba2 yang dikasihiNYa....

kutak jinggong said...

Al Fatihah kak..

♥ FeRra ♥ said...

alfatihah utk arwah. sama2 kite doakan beliau..betol, die beruntung pergi dulu sblm parents sbb mak ayah pnye doa lagi hebat. sy turut merasai ap yg u rasa.. sy turut same melaluinye 4 hari sebelum ramadhan..sedih hanya allah jek tau ... bile bce entry nie sy teringt sebulan leps semasa kehilangan abang sy.. alfatihah...

http://carebeargucci.blogspot.com/2012/07/nahas-maut-3-rakan-rentetan-kemalangan.html

Anonymous said...

Salam Takziah Filla & Family...
Al-fatihah... Amin

Filla;
sama ler kita...adik saya pun baru pergi meninggalkan kami semua pada ramadhan 21..10 August, 2012...
sihat jer dier awal2 puasa tue..siap masa awal ramadhan tue arwah belikan bunga api lagi main sama2 untuk anak2 dier n anak2 buah dier...arwah pergi meninggalkan tiga orang anak..9thn, 8thn & 5thn...2 lelaki + 1 perempuan...Tapi alhamdulilah semuanya kuat semangat n redha dgn ketentuan yang maha esa...kita yg masih hidup nie kena sabar dan tabah dalam menemph dugaan hidup nie k...take care...

_intanz_

syah9997 said...

salam takziah .. be strong ye filla .. semoga arwah ditempatkan dikalangan org beriman..aminnn

Anonymous said...

salam Takziah buat filla sekeluarga.. dapat tau berita kematian arwah dr blog moon... terkejut sgt2. Baca entry ni makin meleleh air mata.

Doa saya semoga Filla & keluarga tabah menerima dugaan ini...

Alfatihah utk arwah Mohd Shafiq.

Kasih8953

Lina klang said...

salam takziah..al-fatihah

mummy alisha said...

Takziah kak filla... allah lebih menyayanginya...

R.R.Z said...

Sedih n sebak baca entry akak ni. Walaupun sy x knal busu, tp bila bace blog akak..rasa mcm kenal sgt orgnya..

sy harap akak n keluarga tabah menghadapi dugaan ini. hilang org yg kita syg memang sakit kak..sy da laluinya 4 tahun lalu..sekelip mata jugak..


al-fatihah untuk shafiq. Amin

Nur Zakiah Zahri said...

Salam takziah kak filla. Bergenang airmata bila baca entry nie. Semoga rohnya dicucuri rahmat. AL-FATIHAH

ann said...

Salam takziah buat kak filla sekeluarga. Tak dapat dibayangkan luluhnya hati akak melihat adik sendiri pergi buat selama2 nya. Semoga arwah ditempatkan dikalangan org2 beriman dan semoga kak filla sekeluarga tabah dalam mengharungi dugaanNya. Al-Fatihah...

AieZa said...

Salam..

Pernah jugak berurusan dengan arwah di kaunter Hospital Putrajaya.. memang senyapp je dia melayan customer.. rupanya dah pergi dulu meninggalkan kita.. takziah ya.. semoga arwah tenang di sana.. amin.. al-fatihah..

ummifirzanah said...

Takziah Filla... semoga tabah menghadapinya...Allah lebih menyayangi adik Filla... Semoga Roh adik ditempatkan dikalangan orang yang beriman...

AieZa said...

Salam..

Pernah juga berurusan dengan arwah di kaunter Hospital Putrajaya.. memang senyapp je dia n tekun melayan customer.. hmmm dah pergi dulu meninggalkan kita.. mungkin ada hikmah disebalik semua ni.. banyak kan bersabar dan berdoa semoga arwah tenang di sana.. alfatihahh..

ewabusuk said...

takziah... semoga tabah menghadapi dugaan nie. menangis sy bace entry nie.. alfatihah..

Shibam Jelita said...

as salam filla, salam takziah untuk filla sekeluarga, saya dah hadiahkan al fatihah untuk arwah shafiq, saya doakan semoga baby filla yang bakal lahir nanti adalah baby boy yang akan dapat mengubat kerinduan filla dan family pada arwah :(

Anonymous said...

Takziah kak filla. Semoga rohnyer dtempatkan dkalangan org2 yang beriman. Al-Fatihah.
Sedeynyer baca post ni

salwana nordin @ che'wa said...

takziah filla..

semoga arwah ditempatkn dikalangan org2 yg beriman..i'Allah :(

Anonymous said...

Filla,

Takziah atas pemergian adik u yg tersayang...
semoga arwah ditempatkan dikalangan org2 yang beriman.

u tabah k, jaga bby...take care.

Al- fatihah.

syaju said...

salam takziah akak..be strong..Sesungguhnya Allah lg sygkn dia..:-(

AIN said...

takziah untuk akak sekeluarga..

syaju said...

salam takziah akak..be strong..sesungguhnya Allah lg sygkan dia..:-(

-cinta soFiaSafiya- said...

aLfatihah....buat apit


~Takziah buat fiLa sekeluarga~

perit ujian kehilangan ni, air mata jangan ckplaa..kedg turun tuh tanpa sedar.....








`

business said...

takziahhhhh..sedih sangat...

business said...

takziahhhhh...sedih sangatt..

Sidratul Muntaha said...

alfatihah..
takziah buat filla sekeluarga..

Konot said...

takziah filla and family. saya doakan moga Allah beri kekuatan, dan arwah tenang di sana.

Anonymous said...

salam takziah drpd @jEffRy dan kami rakan2 sekelas arwah semasa di politeknik ungku omar ipoh,kami masih terkejut yg arwah shafiq sudah tiada meninggalkan kita semua buat selama2nya.. arwah sgt baik dgn kami semua,semoga ALLAH ampunkan segala dosa2nya dan ditempatkan rohnya di kalangan org2 yg beriman,Amin.. Al-Fatihah buat arwah shafiq..

mama aisar said...

salam takziah kak...
semoga arwah ditempatkan dikalangan orang2 beriman...amin

AdanyaKauUntukku said...

alfatihah
moga roh arwah dicucuri rahmat dan tenang di sana....aminnnnnn

Anonymous said...

al-fatihah. takziah kepada kak filla n famili



Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

takziah buat sis sekeluarga..


mengalir air mata bc catatan ni


al-fatihah.

Ina Khairina said...

ya Allah sedihnya baca n3 ni,mengalir air mata saya....salam takziah utk kak filla sekeluarga,al-fatihah utk arwah shafiq

Siti Nursyuhada said...

Al fatihah buat arwah... wahh dai sebaya ng sue birthday pon sama... semoga dia tergolong dalam hamba2 yang beriman dan beramal soleh

Wawa Tasliman said...

Al-Fatihah utk Arwah Shafiq
Semoga rohnya dicucuri rahmat.

Salam takziah..

Mimy Hamid said...

salam takziah filla dan keluarga...aku mendoakan untuk arwah syafiq@busu Al FAtihah...amin damai la kau di sana...semoga dicucuri rahmat rohnya

C-La said...

Assalamualaikum K.Filla,

Al-Fatihah buat Arwah Syafiq..
Takziah buat akak Sekeluarga..
Semoga akak sekeluarga tabah dengan dugaan ini.

Semua hidup pasti akan mati akhirnya...x tentu bile masanyer...

Banyakkan berdoa...Semoga Arwah ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman.

Dalam kegembiraan tetibe diduga dengan kematian memang sangat2 diluar jangkaan.Rasa macam x percaya pun ada.

Saya memang selalu pergi ke Hospital Putrajaya untuk appointment dgn specilist ENT. Setiap kali saya pg ke kaunter pendaftaran mesti saya nampak Arwah Syafiq duduk dikaunter serius jer muka dia.
Semoga Arwah tenang di Alam Sana...
Al-Fatihah

strawberi said...

ya allah..sedihnya..semoga arwah tenang disana

afni+hafiz=dani said...

salam takziah kak filla. sedey sangat bila baca ni :'(

NUNU EERA said...

al-fatihah.. Allah lebih myayangi arwah.. salam takziah buat kak fila sekeluarga.. semoga tabah dgn ujianNya..

Aya Ariel said...

sabar lah kak..betul kata abang akak tu..kita xleh tunjuk air mata depan org tua..nanti dorang lagi sedih..baca ni pon abis tahan dah air mata..tp kuar jugak..moga2 arwah ditempatkan di kalangan org2 mukmin..Al fatihah..

eda said...

takziah kak ..
sedih sgtt .. dan terkejutt ...
al fatihah utk arwah syafiq

Sazana Zakaria said...

Mencurah2 air mata baca entry ni..moga Kak Filla tabah mengharungi liku2 ni. Al-Fatihah

Whoohuu! said...

Al fatihah.

shuha soleha said...

Sedihnya baca entri ni..
mencurah-curah airmata saya..

Alfatihah untuk arwah
semoga roh arwah tenang disana.. Allah lebih sayangkan arwah..

Semoga wan, tok brahim, kak fila n anak-anak tabah hadapi dugaan ini..
Semua orang akan diuji....

Dalam keadaan sekarang, wan perlukan sokongan dan jangan bagi wan keseorangan..

*hugs*

luvlymaira said...

takziah kak filla n family...

sedeynya baca entry kali ni.walau xkenal k.filla in person.sekadar jd SR.tp rs dekat ngn k.Filla....kuatkan semangat ya sis!

kbtlan besday arwah sama ngn saya cuma laen tahun....Al Fatihah....

Whoohuu! said...

Al-fatihah

shuweet said...

takziah fillanie and family..aku menangis baca entry nih..semoga roh arwah di tempat kan dalam golongan orang yang beriman. Al-Fatihah

genny da bomb said...

Ya Allah filla terkejut sangat...rasa mcm baru je jumpa arwah kat FPP masa nak bersalin dulu..

semoga arwah ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman di sisiNYA..aminn..take care filla..

ida said...

Allah sayangkan dia Filla...sebab tu Allah amik dia awal2...banyakkan sabar...sedekahkan AlFatihah utknya selalu..semoga rohnya aman dan tenang di sana...

Anonymous said...

Takziah utk akk sekeluarga..tarikh 26 ogos tu sama dgn tarikh arwah mak saya meninggal..mak saya juga pergi secara tiba2..jatuh dan terus meninggal dunia.. saya faham apa yang akk rasa..Al-Fatihah...

Anonymous said...

ya Allah...sedih sgt bca.. :( semoga kak filla tabah ye..alfatihah utk arwah dan semoga dia di tempatkan dikalangan org2 yg beriman.... :(

nome said...

takziah filla...semoga roh arwah dicucuri rahmat...

Haizan Qaseh said...

kak, saya tunggu entri akak dr dua hari lepas raya..(sb akak kan rajin update) asik bukak je blog akak..dlm hati berkata "nape kasihaleeya ni tak apdet2) rupenya ada musibah. salam takziah untuk akak sekeluarga

Anonymous said...

salam Takziah kak filla sekeluarga .. bergenang airmata sy baca post ni.. :(


-yuyuk-

Anonymous said...

sedihnya kisah ni fila..bergenang airmata membacanya even i x kenal pun u ataupun arwah. i just suka baca blog u. apapun tabah yer..mmg x semudah berkata-kata tapi masa akan mengubati segalanya. jaga your mum k sbb dia pastinya lebih terasa dgn permergian ini. sebab suara dia, suara terakhir buat arwah. moga roh arwah ditempatkan dikalangan orang beriman dan dalam lindungan rahmat Allah swt. al-Fatihah

yana2605 said...

salam kak filla,
sy cuma silent reader akk..mmg selalu buka blog akk tp tak pernah tgal kan komen..tp entry nie tul2 uat sy sedih..sy berdoa semoga akk and family sabar and tabah menghadapi ujian nie..Allah lebih menyayanggi adk akk..semoga dia di tempat di kalangan org yg beriman..

Al Fatihah utk arwah Syafiq

suerynn.adie said...

Takziah filla... sedih baca :(

suerynn.adie said...

Takziah filla... sedih baca :(

Fitz said...

Assalam
Takziah. Semuga kita sebagai hamba makin dekat padanya. Insyaallah

ayu@iu said...

takziah.. bertabahla kak.

Anonymous said...

salam.semoga akak dan keluarga terus tabah.jangan bimbang kak..kita semua di dunia hanya musafir yg dlm perjalanan ke alam abadi.dunia hanya tempat persinggahan.insyaAllah bertemu kembali di syurga.

Nursyahida Osman said...

Al-Fatihah untuk Busu. Sabar Kak, Wan and yang lain. Semoga Busu bahagia dan tenang di sisi Allah. Amin.

Ezna said...

takziah ye :(

cik gObu said...

x berenti mengalir air mata baca
sy doakan family awak tabah hadapi dugaan

alfatihah utk arwah
semoga dia dtempatkn dkalangan yg beriman

me suya said...

sayu sgt.laju airmata ni mengalir. insyaAllah Suya akan sedekahkan ayat2 suci utk adik kak filla.. sabar dgn dugaan Allah kak..

JuJue said...

Bertenang yer filla. Aku ingat lagi dulu masa aku cerita pasal aqasha artis tu..ko ckp kalo aqasha..adik ko lah. Yer lah rupa dia pon ada iras2 kan. Takpelah moga dia tenang disana.. InsyaAllah

zailamohamad said...

al fatihah kak..dugaan dari Allah..semoga tabah menghadapinya

Yaa Yeen said...

al-fatihah..moga arwah tenang di sane..walaupom sy xrapat sgt,tp sy pom terasa kehilangan arwah as teman sekerja di hpj..moga akak sefamily tabah ye..

Intan ~ Nur Azlina said...

Salam takziah buat filla sekeluarga..
semoga arwah ditempat dikalangan orang yang beriman. amin...
Al-fatihah

Ryyn_kiss12 said...

Takziah buat filla sekeluarga...

ms sy baca entri ni sy menangis teresak2...sy tau betapa sedihnya kehilangan ahli keluarga krn sy juga telah kehilangan Emak buat selama2nya....bykkn bersabar, berdoa dan ingat Allah selalu....smg ketabahan sntiasa mengiringi kita...aminnnn

Anonymous said...

Al-Fatihah...takziah Filla...saya sgt sedih membaca entry ini...semoga awak dan keluarga tabah hasapi dugaan ini.-Erni

hanabanana said...

Sedihnya kak. Innalillah.. moga dia tenang di sana..

shidaidris said...

kak filla, shida x tau nak cakap apa sbb berat mata memandang, berat lagi bahu memikul.

*air mata saaya turun non stop*
al fatihah untuk busu

Anne mahli said...

takziah buat kak filla sekeluarga..Al-Fatihah..

Anonymous said...

salam takziah....al-fatihah, semoga allahyarham ditempatkan dalam golongan orang yg beriman...semoga tabah dan sabar, yg pasti setiap yg Hidup pasti akan Mati....

Misz Mieza said...

Al-Fatihah buat allahyarham.. Semoga rohnya bersemadi dengan tenang & tergolong dalam golongan orang2 yang beriman.. InsyaAllah..

Buat keluarga allahyarham, takziah dari saya.. Tabahkan hati kuatkan semangat.. Banyak2 kan buat solat sunat hadiah untuk allahyarham ye..

Kak Lang's Story said...

salam takziah dari kak lang..Kak lang doakan semoga roh arwah shafiq ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman di jannah. Semoga filla dan keluarga tabah menghadapi dugaan dari Allah s.w.t. Alfatihah.~kak lang

Kak Lang's Story said...

salam takziah dari kak lang.semoga filla dan keluarga tabah menghadapi dugaan dari Allah s.w.t.Kak Lang doakan semoga roh arwah shafiq ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman dijannah.alfatihah.
~kak lang

Anonymous said...

takziah buat akak sekeluarga
banyak2 kan bersabar
al-fatihah

Anonymous said...

Takziah Filla...sedih saya baca post kali ni...kirim salam buat family semua, esp kat Wan..klu la bole saya peluk dia dari jauh...Al fatihah

azlin azizol

Anonymous said...

Takziah kak..pttla akak x update blog..sy pn mglami situasi yg sma kak..my cousin pn meninggal msa raya ni..sma jg mcm arwah syafiq..its too sudden sbb b4 tu kmi hepi2 lepak sma2 then suddenly die collapse dpn my auntie..n yes,die kne strok..passed away within 24hrs.n doc pn ckp operate n x operate chances utk hdp mmg 0%.

afzanaziela said...

salam takziah kak filla....semoga arwah tenang d sana....

Lilyy said...

Takziah kak filla..
Semoga arwah tenang di sana..
Al-Fatihah...

Atiqah Ain. said...

Al fatihah buat arwah.
semoga rohnya ditempatkan dikalangan orang orang yang beriman.
salam takziah.

aqila said...

takziah kak ;(

aqila said...

salam...

takziah buat akak n family..walaupun sillent reader but still boleh rase sedih tu..Allah lebih sygkan adik akak..tabah kak ;(

aqila said...

takziah kak ;(

mieyra said...

Salam takziah filla. Alfatihah untuk arwah


myra

ida said...

Tumpang bersedih, sambil baca post ni, mengalir laju air mataku tak dpt berhenti...

Al-fatihah. Semoga Allah meletakkan rohnya dikalangan mereka yg beriman...

bdebtm said...

Sabar ye filla..
Bila tiba2 dada rasa ketat sbb teringatkan arwah, terus sedekahkan al fatihah utk arwah. Masa akan heal the wounds cuma u kena bykkan bersabar ok filla..
Semoga roh arwah tenang dan dicucuri rahmat sentiasa. Amin.. U take care ok *hugs

PinKy MoMMa said...

arwah beruntung punya keluarga dan kawan kawan yang terlalu sayangkannya..

sebagaimana Allah sangat menyayanginya..

tak tergambar diri jika melalui saat berdepan dengan kematian org yang kita sayang..

filla..betul cakap abg awak..kuatlah demi wan dan atok..semoga iringan doa kita sampai kepada arwah..insyaAllah..Dia Maha Penyayang..

Anonymous said...

assalamualaikum kak...
salam takziah...semoga rohnya dicucuri rahmat..semoga akak tabah menghadapi ujian ini..

"Dari Dia kita datang dan kepada Nya kita kembali.."

al- Fatihah
Al-Fatihah

(1) Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang (2) Segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam (3) Yang Maha Pemurah, lagi Maha Penyayang (4) Yang berkuasa pada hari Pembalasan (hari Akhirat) (5) Engkaulah sahaja (Ya Allah) Yang Kami sembah, dan kepada Engkaulah sahaja tempat kami memohon pertolongan (6) Tunjukkanlah kami ke jalan yang lurus (7) Iaitu jalan orang-orang yang Engkau telah kurniakan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) orang-orang yang Engkau telah murkai, dan bukan pula (jalan) orang-orang yang sesat.

herlyna said...

so sad story....sabar n takziah to ur family, bole bayangkan ur family situation...tambahan pula incident happened during vacation.

AAINA said...

saya yang hanya membaca pun rasa terbeban sedih. inikan pula keluarga kak filla yang merasainya. takziah buat kak filla dan keluarga.

Anonymous said...

Salam takziah,al-fatihah...semoga rohnya tenang di sana...

Anonymous said...

Takziah kak Filla dan keluarga.byk hari dah bukak blog akak tp xupdate.bergenang air mata baca..semoga arwah tenang di sana dan ditempatkan di kalangan org beriman..

DiZi said...

takziah filla and family...
bab minta maaf sbb syafiq tertinggikan suara tu lebih kurang sama mcm pengalaman kita...hm...sedihnya...

Anonymous said...

As-salam,
Takziah utk Filla & family. Doa agar roh arwah tenang disana. Be strong Filla.
Benar yg dijanji Allah "Kullu Nafsin dzaa iqatulmaut" (setiap yg bernafas pasti merasai mati.. )ali-
-imran.
Sampaikan salam saya buat wan & atok... kerana hati saya sgt sebak memikirkn perasaan mereka.


-ibunajlaa-

.sweet-ants. said...

takziah.. dari Dia kita dtg kepada Dia kita kembali. semoga tabah atas kehilangan.

Rawlins byRawlins said...

Ya Allah
Sedih saya membaca entry ni
Moga Arwah ditempatkan di kalangan kekasihNya

Tabahkan hati ye

Zulaikha said...

Takziah kak filla dan keluarga...sedeh saya baca entry ni. Air mata x henti keluar. Semoga arwah ditempatkan di kalangan org beriman. Al fatihah

LiLy Purple said...

sgt mengejutkan.. tp janji tuhan begitulah.. tak cpt n tak lambat..
Al Fatihah

miss shahidin said...

ya allah, berat sungguh dugaan kak filla. insyaallah roh busu ditempatkan dgn orang2 yang beriman. alfatihah..

salam takziah dari saya.

Iklil Zahirah said...

Alhamdulillah.. ramai yg mendoakan arwah shafiq. Insyaallah filla arwah bahagia kat sana. saya harap filla dan keluarga tabah dan kuat untuk meneruskan hidup. untung arwah ade famili camni.. terutama kasih yg dalam usia muda dah faham erti kematian. doa dari keluarga dan rakan2 akan menambah kebahagiaan arwah kat sana..

Salam takziah dari saya buat filla sekeluarga.

Anonymous said...

Kak, saya bace blog akak dr acih kecik lg tp ni first saye tinggalkan komen. Takziah ye kak, banyakkan bersabar. Allah lebih sayangkan arwah. Semoga arwah diletakkan di tempat org2 yg beriman. Amin.

-Adawiya-

Anonymous said...

Askum Filla,

Fillah x kenal saya and same goes to me, we nvr know each other but I knew u thru Kak moon blog since I used to read abt arwah Normah, yet for raya update just went to K.moon blog read I got this bad new and hanya ucapan takziah and al-fatihah buat arwah adik fillah so jgn bersedih cuba puja hati utk terima hakikat ini dan Allah swt lebih mengtahui aper yg terbaik utk hambayna I hope and pray may Allah swt blesses with all of us especially those yg dah kembali ke rahamatullah...

Ikhlas
Rose Penang

ummi_khalish said...

Innalillahiwainnalillahirojiun...salam takziah

Sue Sakarnor said...

Takziah kak Filla...

bigmommaplus said...

askm takziah dr saya sekeluarga.saya one of ur silent reader.saya menangis bc entry ni...semoga arwah busu tenang disana..kepada keluarga serta filla sendirim bykkan bersabar ye..

nurul ainaa anuar said...

takziah utk akak sekeluarga.
moga arwah busu tenang & dtmptkan d kalangan org2 yg beriman..

al-fatihah.. :(

nurul ainaa anuar said...

Takziah kak..
moga akak tabah..
semoga rohnya tenang di sana.

al-fatihah. :(

PutriesNoora said...

=(..ya Allah...alfatihah...takziah kak...

adeqmas90 said...

al-fatihah wat kak filla sekeluarga .

Iman Mikhail said...

Salam Takziah buat Filla & family.
Semoga Filla & family tabah dlm menghadapi dugaan Allah ini...
Al-Fatihah buat Mohd Shafiq...semoga roh arwah ditempatkan bersama para-para solehin...

-wawa-

Anonymous said...

alfatihah for you brother. May he rest in peace. takziah for your family filla.

Adia said...

Kak filla, takziah.

Berat mata memandang, berat lagi bahu yg memikul..

Al fatihah

potpetmama said...

Alfatihah, salam takziah..semuga Filla sekeluarga tabah dan sabar dgn ujian Allah..

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

My deepest condolences.

Double F & Double D said...

takziah kak...sabar yer...kuat semangat k...
semoga rohnya tenang di sana..
al fatihah...

Mak Izz said...

takziah filla. al-fatihah utk arwah. semoga rohnya di tempatkan di kalangan org2 yg beriman.

mi$$ Wh@teveR said...

salam takziah....
tiap hari connect internet msti blog kak fila yg saya buka dulu. sejak entry yg last aritu, tiap hari buka, tp xde cite baru lagi... ingatkan sebab raya kan, mesti kak filla sibok..
tp rupanya ada kisah di sebaliknya..
semoga Allah tempatkan busu bersama golongan beriman dan sentiasa tenang di sana....
semoga family kak fila, wan dan atok sentiasa tabah menghadapi dugaan ini...
amin..

la d0n$eja n0reul said...

takziah untuk kak filla sekeluarga...
sabar banyak2 kak..Allah lebih sayangkan arwah...
saya pun baru kehilangan nenek...:(

mi$$ Wh@teveR said...

salam takziah....
tiap hari connect internet msti blog kak fila yg saya buka dulu. sejak entry yg last aritu, tiap hari buka, tp xde cite baru lagi... ingatkan sebab raya kan, mesti kak filla sibok..
tp rupanya ada kisah di sebaliknya..
semoga Allah tempatkan busu bersama golongan beriman dan sentiasa tenang di sana....
semoga family kak fila, wan dan atok sentiasa tabah menghadapi dugaan ini...
amin..

Izzan Yong Rosdin said...

Takziah.. Al-fatihah....

Anonymous said...

takziah..moga arwah aman di sana....alfatihah

fani cun said...

sedihlah bace entry ini... takziah buat kak filla dan keluarga..

Liyanaroxx said...

Salam Kak Filla...

Salam Takziah utk kak filla & family...Semoga Wan ngan Atok Brahim kuat hadapai dugaan nie...yang penting kak filla jgn diri & kandungan ye?tak tertahan air mata saya bila baca entry nih...Semoga arwah tenang di sana & ditempatkan di kalangan org yg soleh & beriman.


Al-Fatihah buat Arwah Busu...

Anonymous said...

lailahaillallah... subahanallah. kak filla, arwah keje kat hospital.. sy boleh tak perasan arwah. bile tgk lame2 baru sy perasan. jumaat mse nak raye arwah kerja kat kaunter, sy ade appointment dgn doktor. turn sy dekat kaunter arwah, sllu jgak bile turn sy aje, mmg dapt kat kaunter arwah. tpi mase sy jumpe arwah aritu die senyum kat sy. sblm die tak de la senyum mcm aritu. kawan sy pon perasan lah kak filla. arwah mmg penyegan org nye. mse bace tadi sy mmg terkejut sangt2!! inalillah.. semoga kita yang hidup ni teruskan perjalanan. dan kita sama2 menjadi umat yang paling terbaik setiap saat. terima kasih kak filla buat penulisan mcm ni n share sesuatu yg berharga. sbb mengingatkan saya mengenai kematian dan alam kubur yang menakutkan mcm org mcm saya ni..ya allah kak filla. semoga arwah ditempatkan dlm kalangan org beriman dan ahli syurga. amin.

Didyana said...

sedih baca entry nih..takziah kak filla..moga roh syafiq tenang dan berada dikalangan org2 beriman..moga keluarga kak fila pn tabah hadapi semua nih yer..amin..

aynadys said...

salam takziah buat kak filla dan keluarga. sy doakan Allah memberi ketabahan & kekuatan pd akak sekeluarga dalam menghadapi ujian dr Allah ini. sy yg membaca entry akak ni mengalirkan air mata walaupun sy tahan apetah lagi akak sekeluarga yg menanggung dugaan ini.

Al Fatihah buat arwah Busu

Ietams said...

Salam takziah utk filla sekeluarga

fiqq said...

innalillah.. takziah dr saya... semoga filla sekeluarga tabah. semoga rohnya ditempatkan bersama org2 beriman..

MamaTiaMia said...

Salam Takziah Filla.Moga tabah menghadapai dugaan ini.AlFatihah pada Arwah dan moga di di tempatkan di kalangan orang2 yang beriman.Amin.

Anonymous said...

takziah utk akk ye...

Anonymous said...

takziah utk akk ye...

nurul said...

salam takziah buat kak filla sekeluarga...

hati sebab sampai nak telan air liur pun tersekat2.
Semoga akk sekeluarga tabah.
alfatihah buat arwah. amin..

kelipkelipchumel said...

sayu.sedih je baca.nak plk bila tau sis mmg org yg ceria.owes hepi bercuti bersama famili.owes cite gembira je bila cite tang pegi becuti kat mana2.mesti banyak part punya la.must be very hard.moga sis dan famili tabah dengan ketentuan ni.moga Shafiq ditempatkan bersama org2 yang beriman.insyaallah.amin.

mrs kayrul said...

takziah wat kak filla sekeluarga...sebak sangat baca entri nie, harap kak filla terus tabah dan kuatkan semangat. Al-fatihah untuk arwah shafiq

Cik Eka said...

takziah untuk akak..sebaknya baca..sesungguhnya ajal datang kita tak sangka..memang perit..lagi2 kehilangan insan tersaya pada hari raya macamnni..

6 tahun lepas,paklong saya,raya ke tiga.. semua tengah beraya,dia pergi..sedihnya hanya TUHAN yang tahu..

semoga mereka tenang di sana..sabar ya kak filla...

Al Fatihah

Anonymous said...

Salam takziah kak..
walupon kenal di dunia it ni jer, tp kesan tu mcm keluarga sendiri..
* Al Fatihah *
_ (Fb)cik cilik_

Anonymous said...

Salam..

Takziah utk akak sekeluarga..
Hmmm, br bace tajuk pun sy dh mengucap, mcm xsangka sgt..kalo akak nak tahu, sy slalu bc blog akak, tetiap hari kalo xtgk, mmg xstat kije la..dh lame akak xupdet kan, tetibe hari ni sedih giler...
Sy baru kehilangan ayah, bln Mei baru ni..sy paham sgt perasaan org yang kehilangan yang tersayang ni..

Sampaikan salam saya pada wan & ayah akak..

purpleryna said...

takziah sis, sabar banyak2.. banyakkan sedekah alfatihah.. hanya itu yg mampu kita lakukan.. klu rindu sedekah surah yassin untuk arwah..

Anonymous said...

salam takziah untuk sekeluarga..

MAMAYIYEN said...

Salam takziah dari saya sekeluarga Filla. Sedih baca entry ni T_____T

wifenavy said...

Innalillahiwainnahirojiun..
Al-fatihah..
Salam takziah buat Filla sekeluarga.. Sedih dan sayu sgt baca N3 kali ni.. Yang pergi pasti sudah berhenti urusan dan amalan di dunia. Kita yang tinggal ini lah yang perlu meneruskan segala urusan dan amalan utknya di dunia ini..

ayu jamal said...

sedihnya baca...
Alfatihah untuk Apit..semoga tenang disana...masa depan kita x boleh nk agak apa y akan berlaku..cuma kita diminta sentiasa bersedia...

fara said...


salam takziah sis dan keluarga..
seperti dapat merasai kesedihan
sis dan keluarga..

moga tabah dan redha atas semua ujian ini..

mamalisa said...

salam takziah,

Allah lebih menyayangi dia..moga Filla dan family tabah menghadapinya..

kirim salam kat Wan yer moga Wan kuat semangat dan tabah, bykkan baca quran sedekah utk arwah yer wan..salam peluk cium utk wan walaupun wan x kenal pun saya.

ps: bertahun baca blog filla, hari hari baca.

Anonymous said...

Deepest condolences to u n family, kak filla..Be strong..

Lynn said...

salam takziah kak... semoga arwah ditempatkan orang beriman... kuatkn semangat kak...

malida said...

Takziah yer kak filla.. kebetulan Arwah adik akk same nama dgn husband sy Mohd Syafiq lahir pon thn same 1984.
Semoga dtempatkn di kalangan org2 yg beriman..AMIN...

Lynn said...

salam takziah kak... semoga arwah ditempatkan orang2 beriman.. kuatkan semangat akak...

*sebak sgt baca citer akak..mmg x sangka sgt..tiba2 je...

Nor said...

Takziah filla..
semoga arwah ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman..

Al.Fatihah.

malida said...

Takziah yer kak filla..kuatkan semangat.. kebetulan Arwah adik akk same nama husband sy Mohd Syafiq lahir pon thn yg same 1984.
Semoga arwah gembira & tenang di sana..d tempatkan di tmpt org2 yg beriman..AMIN..

malida said...

Takziah yer kak filla.. kebetulan Arwah adik akk same nama dgn husband sy Mohd Syafiq lahir pon thn same 1984.
Semoga dtempatkn di kalangan org2 yg beriman..AMIN...

Anonymous said...

Salam takziah ye filla. Semoga arwah busu tenang di sana. Saya sedih baca pasal ni.

sepet a.k.a zack_u said...

Salam Kak Filla, Takziah. Saya tak tau nak cakap apa. Saya pun sedih walaupun saya tak kenal adik Kak Filla. Jaga diri tu k

Al Fatihah Untuk Busu

~mi + ny~ said...

takziah kak..sabar banyak2 ye..moga arwah bersama roh orang yang beramal soleh,amin..Al-fatihah

Aida Salleh said...

Takziah sis! sampaikan salam takziah juga utk wan. My dad pernah satu office dengan ur mum masa kat sabah dulu, n me myself pun keje DBP juga. So mmg kenal ur mum. Kami doakan semoga arwah dicucuri rahmat dan ditempatkan dalam kalangan orang beriman. Al-fatihah...

Baca enty ni buat akak rasa sebak sangat dan mengingatkan akak supaya menghargai setiap insan yg kita sayang pada setiap masa kerana ajal boleh datang bila-bila masa tanpa kita ketahui.

Semoga filla dan keluarga tabah dengan dugaan ini.

Anonymous said...

al-fatihah...salam takziah utk kak filla sekeluarga... Menangis saya baca entry akak nie...dpt say bayangkan perasaan akak... Moga akak tabah...

zoebear said...

Ya Allah.. sedihnya kak.. Semoga dia tenang disana, Insya Allah. Aminnnn.

nona hidayah said...

Ya Allah..sedihnya kak filla..Allah lebih sayangkan dia..semoga dia tenang di sana..sabar eh kak filla.

Anonymous said...

Al-Fatihah buat Fillanie sekeluarga... akak pun pernah kehilangan orang tersayang berturut2. Adik akak meninggal bulan 4 2009 & anak akak bulan 12 2009.

ummisara said...

Salam, I am your silent reader all this while...
Takziah untuk you & keluarga.
Semoga arwah shafiq di tempatkan di kalanagn mereka yang beriman...insyallah.

Anonymous said...

salam..takziah for u n ur fmly. i'allah, berkat doa ibu..ayh n kluarga serta semua org..arwah brada kat tempat yg baik. it's really makes me cry to read this entry..kt x tau biler ajal kiter..x tau cmner pengakhiran kt. ya allah..kalo sy pun dijmput ajal, brdoaa sgt2..jgn ar mati sendirian.

gengajah said...

Al-fatihan untuk sahabat kami Mohd Shafiq bin Ibrahim.Semoga kau tenang di sana shafiq dan ditempatkan dikalangan org2 yang beriman dan beramal soleh.Buat family arwah semoga tabah menghadapi dugaan ini

Jiejah @ Iza said...

Takziah filla , berderai² airmata akak membaca ..
Al Fatihah tuk arwah Syafik.

Jiejah @ Iza said...

Takziah & Al Fatihah

FeezaAkashah said...

sedihnya sy kak..saya pulak y beriya2 nangis baca entry ni.. walaupun xkenal akak tp sy sedih juga.. harap korg kuat semangat.. sekurang2nya semua ada bersama arwah saat dia pergi... semoga arwah ditempatkan dikalangan yang terpilih.. Al-fatihah.

«Oldest ‹Older   201 – 400 of 535   Newer› Newest»