Monday, August 30, 2010

MEH MEH MEH... NAK CUCI MULUT SKET...

Resipi ni cik jujuelopez yang bagi kat mak.. tq yang.... sebab ko dok citer betapa sejuknyer menatang ni mengalir masuk dlm anak tekak ko kan?? pastu ko siap ckp ni ler resipi paling senang di muka bumi nie.. tu yang mak nak try tuh..hahahah...

meh lah Buk Filla share resipi yang mudah lagi kacang nie.. kita namakan dia Diva Sago Honeydew.. boleh?? ke nyampah? hahah..

-Diva Sago Honeydew-


1. Sago
2. Honey Dew - 1 biji
3. Fresh milk
4. Gula

Memula jerang air satu periuk.. pastu masukkan bijik sago ni.. kacau jangan ditinggal-tinggalkan yer.. sebab kalau ditinggalkan bimbang akan berkerak periuk puan-puan yer...

kacau sehingga kembang..atau sehingga bijik-bijik sago tu jadi clear
kacau macam ni yer.. lemah lembut gitew.. auwww nak jugak masuk dalam gambar..hahahahha... bukti okeh! wah palsu sungguh muka mak disitu!
silap sikit..patut pakai kain batik.. ni pakai jeans ngan baju kedah.. hahaha... leh harap Acih snap kan kan kan?
sedang mak leka mengacau sago... tetiba Atok Braim datang menjenguk.. datang menjenguk bersama penampar lalat plak tu.. ohhhhhhhhhhh comelnye Atok Braim..pastu Atok dok bising susah tul nak tampar lalat.. hahaha.. memang sesuai ngan Wan yang comel tuu.. hahahahahkkkk durhaka tul aku ni..
agak-agak lah yer.. suku dari buah ni dicincang kecik-kecik.. selebihnya di kisar yer...
ni yang dicincang halus yer..
ok adik-adik.. yang ni boleh lah diblend kan yer.. letak ler gula barang sesudu dua..
dah siap blend, sila letak dalam mangkuk dan sumbat masuk dalam fridge.. oh dinasihatkan buat lah awal2.. sebab boleh makan time berbuka.. kene sejukkan dulu..
sago yang dah masak tu tuang kat tapis..pastu basuh dengan air yer.. seperti gambar di atas.. tu tangan Wan okeh.. tangan mak runcing okeh!! hahaha... ok, lepas tu masukkan dalam loyang dan sumbat dalam fridge...
kalau takut gemok, boleh pilih yang low fat yer.. hahah..
ni air gula okeh.. time nak makan, korang boleh lah keluarkan semua benda-benda tadi, honey dew blend, honey dew cincang, fresh milk, air gula dan sago.. tuang semua dalam mangkuk.. pastu letak ice cube..
wah gitew... comel tak? tempat ice cube tu comel.. ni kalau mak aku tak nampak ni leh aku cilok nih.. huahahahaha...
gambar ulang tayang.. amacam? menggiurkan tak???
nak menggiurkan lagi kita up lagi gambar lain...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
gitew... ni lah favourite kami semua.. tapi kene Wan jugak yang masak.. orang lain buat tak jadik..temasuk lah aku buat!! takkan sama.. menci tau... Ayam Berlada Wan..
ni bukan google okeh.. ni aku masak ngan mak aku nieh.. Ketam Berlada Ala Chef Wan.. huahahahha...
Sup Tulang Wan.. tapi kuah kicap aku buat yeh!!
Wahhh gitew... senak perot aku melantak okeh!!! kat umah parents boleh lah.. balik umah sendiri.. balik-balik telor dadar!!! hahahaha...


Selamat Berbuka Puasa dan silalah try resipi dari Fillanie dan Jujuelopez tuuu...


EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

9 comments:

zeta said...

Semuanya nmpk sedap..teringin aku nak rasa..

aSmiDar said...

terliur lor..sib baik tak lame dah buka..:

JuJue said...

ni mak nak marah nih. ajor dah lebih pat blas kali! yanggg mak ckp.. lepas masak air gelegak gelegakkk..sago tu rendam dlm air panas tu tutup kasi rapat..sampai kembang. apsal ko sangat rajin pergi kacau kacau ia. kalau sago tu betul2 kembang...warna warna putih itteww tidak akan kelihatan wahai kekandaaa.. yang akan kelihatan hanyalah biji biji transparent sajok. ehh tapi apa kisah..masuk perut dan bila keluar sama gak rupanya.. senang kan buat dia.. tapi time basuh sago tu renyah sket..

sedap nyerrr ketam tu...

ummu luqman said...

oh haarusss di terai ni.. :)

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

tak pernah makan sagu dengan honey dew, biasanya dengan gula melaka kan. so kena terai gak resipi ni.. mesti sedap makan sejuk2 kan.. thanks sharing the recipe

yong ibu chem said...

part gmbr atok pegang penampar lalat tu kelakar lak tgk. hehehe teringat kat abah kita..

Sham Ummi Echa said...

poms..sagu mata ikan tu biasa mak aku buat makan ngan kuah gula melaka ngan santan pas2 boh ice cube tu..pergghhh sodapppp gilerrrr

dila sayang naz said...

nk kene try jgk pembasuh mulut ni...
nmpk sdp

Shinnaz Ahmad Rasid said...

sedap gila ok! tak rasa tapi tengok je dah terliur...!!!!!

nak buat lah!