Thursday, August 05, 2010

Jom kita berdebat isu menetek...

(pic googled)


yer puan-puan... harini nak citer isu menetek di khalayak ramai.. *ehem ehem*... jangan lah terasa plak..ni sekadar pendapat tulus ikhlas dari saya yang hina...

kisahnya begini... haritu aku gi makan kat pizza hut... pastu duduk plak sebelah meja satu family ni.. dia pon mcm aku gak.. ada anak kecik... cuma anak dia bih kurang 4 bulan kot... pompuan ni pakai baju kurung ketat... husband dia duduk mengadap dia ngan ada sorang lagi anak dah beso sikit... masalahnya disini... dia nak BF anak dia tu... sebenarnya aku tak kisah kalau nak bf anak di public.. kita kan ibu.. so kita paham lah bila anak nak susu... konpom lah kelam kelibut nak bagi susu.. sian anak kan haus? tapi tolonglah cover sikit... kalau ada shawl tu gunalah utk tutup2 sikit... kalau ada poncho pon bagus gak... kalau tak de pon tak pe.. tapi tutup2 lah sikit ngan baju tu.. kalau dah tau baju tu ketat mengetang dan leceh nak singkap.. bukan ke shopping complex ada sediakan bilik2 utk baby? jalan lah sikit.. tak lari derrr pizza tuuhhh.... apa guna kepala bertutup tapi tetek semua orang boleh tengok.. perghh sorry terkasar plak bahase.. hehe..

taklah kan.. aku plak yang naik segan tengok.. dah ler dia singkap baju mcm tu.. siap picit lagik bagi susu kuar kot? aduhaiiiii... laki aku pon lek jer tengok ikut cermin... hishhh... aku plak yang tertunduk-tunduk malu... yelah... dah duduk sebelah aku.. pastu mengadap aku plak tuh...muka sadin giler.... susah2 sangat sumbat jek susu botol.. bancuh jek kat situ... mintak maaf lah banyak-banyak kalau ada readers saya yang buat mcm tu jugak... maksud saya tu... jangan lah bagi anak tu susu sampai semua orang leh nampak *tutttt* tuhhh... tutup lah ngan baju sikit... pantang betul aku kalau orang jenis relakkkkkksss jek.. tak kira dalam bas orang dok berhimpit2.. lek jer zasssss singkap baju.. mau tergamam orang tengok.... orang lelaki ni bukannye betul... dia bukan kira.. kita ni niat nak susukan anak.. tapi kalau jenis lelaki gatal? janji dapat tgk pon dah alhamdulilah dah dorang nieh..

so marilah kita bersama-sama menjaga tubuh badan kita dari dilihat dengan sewenang-wenangnya oleh orang-orang yang tidak bertanggungjawab...

sekian terima kasih...


EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

27 comments:

C!kpuanmuda said...

hah! sokong entry ni!!! selalu orang bukak tetek mak yang rasa sangat malu rasa macam tetek diri sendiri plak orang tengok.. aduyaiii

mamamarissa said...

filla, agree 120% with U...even i dah tak bf marissa...bukankah dah ada mcm2 nursing cover skrg nie, cantik2 & comel2 gitu...tapi masih nak menunjukkan tetek sendiri...wah!!! igt ko jer ada...hahaha!!!

kasih suci said...

sy pun malu tengok ibu2 yg selamber jer menyusukan anaknyer kt public..malu tau tgkk...die xmalu ker ek?pelik gak kdg2 pikir.if xbertudung pon bwk la kain kasi tutup time baby nk menyusu.sy yg palingkan muke if jumpe mane2 ibu yg susukan baby kt public tnpe cover lgsg.segan dow...

cik_ah82 said...

kasih suci:
sebenarnya xsalah pun netek kat public..
macam kak kasih ni cite kompem la xmalu sebab siap picit2 tetek lagi kan..sah2 nampak kan..
mcm saya pun slalu bf kat public, kadang2 xpakai shawl or poncho pun..tp tau teknik sudah..kita bley tarik baju tanpa bagi nampak sebelah badan n dedahkan boobs pun.pastu terus cover ngan tudung..so far xde masalah..mintak husband tolong coverkan masa mula2 nk bg tu pun ok..:)

bubblesphoto said...

hye mama kasih!!

wa..giler selambe perempuan tuh,
silap2 i yg x kawin lg ni pon tgk byk kali..i perempuan...

ape tah lg kaum adam, msti la nk tgk..x nk lepas kan peluang!

pelik2...

ejea aziz said...

Aiyo,..siap picit2 lg..waaaaa btul2 selamba kodok tu...
kan kita leh timing bila anak nk susu...kot ye pn time tu baby nk susu..gi la tpt tersorok sikit..
setakat ni mak xdela lg problem nk bf kt public..tak penah jumpe lg org yg selamba mcm ni..hehehe...dia lupe ke apa dia kt luar rumah?hehehe

ratna said...

yes betul.. dulu, husband dah siap2 warning kat saya. kalau nak netekkan anak kat mana2 sekali pun..cari tempat tersorok.. kalau pegi rumah org.. mintak masuk bilik.. laki org tu tak kata apa ker? selamba jer..

J.M.R said...

btol2 tu..kdg2 sy selaku boy ni pon malu tao, tertunduk2 smbil jeling2..hahah..bgus entri nih, bg diorg sdr sket..heheheh

Diana Abd Rahman said...

setuju dgn filla, kita kena jaga aurat walaupun tujuan nak susukan anak. Mmg ada segelintir kaum hawa hilang sifat malu/ jenis tak kisah setelah beranak pinak gitu, tapi kaum adam kat luar sana tu mana kira kita ni dah beranak pinak, janji dapat tgk free..

bulanbintangkejora said...

selalu jd silent reader je tau k filla. isu ni slalu didebatkan ngn mama sy.
ade stgh2 sedare2 kitorang ni selamba je bf kt depan2 sedare mare. gile smpai whole tuut tu nmpak ngn nipple2 sekali.
pelik la dorg ni. klu ade ank mnyusu kire halal ke tunjuk breast?

cmtu same je klu mase lom kawen pg dok kt mane2 tmpat terbuka n bukak baju tu tnjuk org.ape punya orangla

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

tak salah menetek di kahayalak ramai
tapi janganlah sampai selmba macam tue
wahhhhhhhh..suami dia tak cakap apa2 ke??

baru2 ne i g klia ada je mak org tue menetek anak dia
pakai baju kurung jugak tapi takle dia nak buat selmba sampai picit2 macam tue
dia pakai tudung& baju kurung tapi dia coverlah..nampak sikit je kulit dia tapi terlindung jugakla.. takle ketara sampai mengaibkan

i pun jadi minah sibuk tukang cover dia menetek hehe..

kalau kes filla ne ..mmm.. tak taulah nak cakap..
hsbd pun tolongla main peranan ..sokongla isteri menetek dgn belikan apa2 yg perlu..
dahle wife tue beranak, berpantang,menyusu takkanlah benda2 tue pun bini jugak nak beli sendiri..SOKONG YE SUAMI2!!

zaitun @ kak tun said...

Malunyeee (malu ganti)...x eloklah mcm tu, nampak sangat mmg x reti malu, @ mmg nak tunjuk kot!

mamayiyen said...

hi filla..wah dah lama xcomment kat sini..dah abes pantang eh?? boleh la kita gi jenjalan shopping kan..
btw cerita pasal bagi bf di khalayak ramai ni..i pun rasa amat segan..geram bila baca tadi bab yg dia sampai picit2 tu..giler ke apo! eh i emo plak kt sini..tolonglah wahai ibu2 di luar sana jaga tata tertib menyusu..xyah lah nak tunjuk2 sgt breast awak tu..tunjuk kt baby je cukup lah ye tak filla..peace.

Anonymous said...

xsalah la netek kt maner2 pun..baby ni perangai xsama..sstgh leh sabr, sstgh nak kjap2 tu jgk..xbgi merajuk sampai xnak nyusu..xkena pada anak sndiri ok la kan..NC pun xsemua baby nak pki,mgkn lemas ke, pe ke kan.kena fhm sama..yg si mak ni pun, dh tau nyusu, pki la baju BESOR2..jadahnye pki baju ketat2..xsedor diri namanye tu.

MeL MikaiL said...

setujuuu! cover2 la sket bila menetek anak. malu sey! :P

supermommapots said...

ahak..betul la..even anak dua tu jgn la mcm tu..saya nak menetek kat public pun sorok2..kaver2..kasi totop dgn tudung..slalu kalau makan kat kedai makan open air..kalau bb nak menetek harus masuk kete dolo..tinggal dolo makanan..kalau tempat2 mcm pizza hut tu harus cari seat yg tepi2..erkk..apa2 good entry..

Miss Moon said...

tew la kan aku kalau anak aku nak sangat dah urgent kalau dalam sopink kompleks aku rela masuk fitting room kalau tak sempat sangat la kan tak pun mmg bersiap sedia pakai baju yg mampu mengkaver segalanya

aku kan pilla masa bwak yaya gie bandung dia wekkk nak susu aku laju masuk fitting room kasik dia puas minum then aku sambung jln hahahhaa bernas tak ...bastu masa tew dia duk dalam carrier kan kalau aku pakai baju ada butang dia nangeh je aku bukak je butang ha terus ngap ...kaver ngan tudung sutan pun tak prasan aku duk nyusukan yaya sambil jalan hua hua hua

aku pun malu dowwwwwwwwww tambah plak bukan semua org cam open minded kan kadang lagi nampak tetek lagi nak tgk ...

alooooo kaver la ngan kain ke towel ke ...tak pun pam la awal awal darik umah

Miss Moon said...

ha tertinggal plak ...tak salah nak menyusu anak di mana saja kan nama pun cap gantung kan ...but kena la pandai pandai biar selesa utk anda n org lain juga ...

NUNU EERA said...

nk kne ar org mcm 2.. haih..

|| a - j . E . E || said...

tetek bersepah2 la kan.. :) free show gitu.... :)

Anonymous said...

sebenarnya tiada beza antara selamba tetekkan anak (menampakkan buah dada) dgn tidak menutup aurat (cth: tidak bertudung)

Kedua2nya haram..dan sama saja dosanya. Tapi kenapa yg selamba tetekkan anak dilihat terlalu negatif berbanding yg membuka aurat?

mama_aifan said...

Ramai gak mengomen bab2 nenen ni. Tak kurang jugak yg mengomen sinis2. Tak baek tau. Akak jarang sekali tinggal komen kt sini. Tapi hari ni nak gak mengomen pasal nenen ni.

Frankly, mmg sgt gelabah kalau anak nak nenen time2 tu jugak. Haru gak. Leh la kalo nak kasi nenen. Tapi pepandai cover. Tu je. Jgn bukak beso2. huhu.

--Demi-- said...

oh ada comment haram tak haram,menetek sambil bertudung,tidak bertudung dan tidak menetek..haha.anyway,my opinion pula,tidak kira agama,bangsa,tudung atau tidak bertudung ini adalah adab tatasusila dan tamadun diri.tak silap i,tamadun batu dulu banyak la yg selamba menetek kt public spt gambar2 sejarah.takkan kita hidup kat tamadun batu beb.tudung tak tudung,kalau tak bertudung selamba bf kan anak kat public lagi la buruk,tudung ni boleh cover.tapi,tak manis..dah tak cantek dah tudung tu nak cover.i ada anak kecik,dan pakai tudung.kita org perempuan kena jaga airmuka suami,dan diri sendiri..baru ada class tersendiri.oh lupa,i xnk nampak gaya i mcm kt zaman batu.xde class..hehe.silent reader u mama fila.sgt cintakan pandangan org mcm u ni.

delyla said...

gamaknya tetek dia cantiks gebus nk tayang kek org kot... cm dia sorang aje de teteks... laki dia pum supa x kesah aje... bangga kot!

Dayu said...

mmg tak salah nak bf anak kat public
tp aurat still kena jaga ye
yeah..kta ni slalu ggak bf anak kat public
yelah,anak lapar bukan dia kira tmpat
lapar..nangis je tau nyer
tp nursing cover kan ada..
siap sedia jelah dlm beg tu

pastu pandai2 lah carik tmpat yg tertutup skit
kalau nak makan tu, cariklah meja yg kat hujung2 skit

Sue said...

huhu..ramai yg berdebat ni nampaknye.

i kalo kuar atau pi keje prefer baju longgar2 sbb tau nk menyusu @ mengepam. Bila kat public, mmg segan tp anak da merengek nk nyusu, kalo ade baby's room mmg ok la.. kalu xde, kt mana2 je yg sempat. tp pakai tshirt longgar, so bole la cover mana2 yg terdedah tu kan. anak pulak mmg taknak kalo kite pakai shawl atau nursing cover. lagi diselaknye ade la...

cuma kalo da pakai tudung tu, jatuhkan la hujung tudung tu so that bole la tutup2 mana yg patut..... :)

Erin-mummy Marsya Qistina + Marissa Qaisara said...

ada plak pesen camtu ek.. yg aku ni sikit punye segan nak selak kalau anak dah melalak2 nak nenen... kadang tu siap delay dulu... pi cari tmpt yg sesuai...sanggup gi carik fitting room kalau dah terdesak sgt takde ruang nak menyusukan kat shopping complex la especially...

eii pelik aku la.. yg laki dia pun ..tak tegur ke pun...