Friday, March 12, 2010

PULAU REDANG (Part 4) - Snorkeling

memula skali balik bilik... dah plan petang tu jugak kene gi snorkeling kat depan Laguna... mmg puas hati... tak yah gi jauh-jauh.. ko nak ikan apa? semua ada... ikan belang itam putih.. ikan mcm ikan bawal... ikan kecik..ikan beso.... ikan bintik2...
ok ini gambo guna phone.. sbb SLR tak leh bawak nanti kene ayaq masin... dorang cakap aku pakai mcm nak pegi menoreh getah.. ok fine.. aku tak kisah dikutuk masa tu.. daripada menyesal di kemudian hari bile kulit dimakan matahari dan menjadi Dayang Senandung utk 4 bulan.. oh aku tak sanggup....


menyelerakan ABC nieh.. tgk mat salleh sebelah tu order nie.. terus semua tegedik-gedik nak juge....
ini trade mark beliau... tak tau kenapa dia suke lompat2...
ce ce cehhh.... mcm terror atuk nie... asik mengomel air masuk idung jek.. iyo lah... orang benapas kat mulut... dia menapas kat idung ngn mulut.... huahaha.. tapi berkat usaha gigih, atuk terror gak akhirnya..hahahha... syabas!!!
dugong tengah beristirehat... huahahha.... oh yer.. sila lah lumur muka dan badan anda dengan sunblock banyak-banyak... panas siot!!!


dah puas membiasakan diri snorkeling kat depan Laguna.. besoknya, pepagi kul 9.30 dah kene standby kat sini jeti (jeti memula sampai dulu).... ada snorkeling trip ke Marine Park.. oh ye.. utk ke Marine Park kene bayar RM5.. mcm ktorang dah siap2 bayar kat Jeti Shahbandar (area Pasar Payang tu)... dia bagi pass.. ko simpan dan bawak ke sini...



gambar di atas harus di edit kerana tidak mahu kelihatan seperti labu sayung yang duduk di atas pangkin.... muahahahaaaaaaa... sebelum pegi trip tu... ada short briefing dulu... kat Marine Park ni lah ikan-ikan punyalah MasyaAllah... banyak giler nak mampus!!! geli-geli kat muka okeh... sesak napas dia kerumun muka ko... gedik2 nak tangkap mmg boleh luka tangan gak.. so pandang jerlah... ktorang ada bawak camera disposable tuh. utk underwater tu.. tp lom cuci lagi.. muka konpem buruk sbb dengan mulut menyedut mask tu nye pipe.. buruk siot!! haha.. nanti lah.. kalo dah cuci.. mak scan yeh... yer perjalanan dari Laguna ke Marine Park dekat jer.. bih kurang 15mins dah sampei... kat sini ler korang akan di campakkan selama bih kurang 1jam setengah... tp byk sgt coral kat beach dia.. sakit kaki nak jalan okeh... tp saper pegi Pulau Redang WAJIB pegi sini ok... ermmm rasanya ada byk tempat utk sewa life jacket ngn mask tu.. kat Laguna sewa dia (life jacket - RM15), (mask - RM15).. kalau hilang.. RM80 per item.. ada gak tempat lain sewa RM10 tp ko kene sewa boat sendiri kot? kat Laguna aku amik package yg ada snorkeling trip.. so u just pay for the rent sajer.. (RM30).. ni boat yang bawak gi Marine Park.. kul 12.00 tengahari balik ke Laguna.. makan dulu dan siap-siap.. pastu kul 2.30 petang ada trip ke Deep Sea Snorkeling plak... (30mins) from Laguna.. staff hotel ckp lagi elok aku yang boyot ni tak yah pegi.. takut muntah dan mabuk... tp aku fedulik aper.. aku nak pegi gak..hahaha... so aku sorang jek mak buyong yang mcm ikan dugong di tengah lautan dalam... (malu gak..huhu... tp blasah jer.. bile lagi? bukan nak pegi tiap taun pon.. so adalah rugi kalo tak buat semua)... Pak Radie ckp tengah snorkeling tu ingat nampak ikan besar... rupanya aku.. cilakak betul!!!!! budak kecik nie layan tepi pantai jek... masa deep sea snorkeling dorang tetido dlm boat.. aku tatau minah ni auta sedih pasai apa...
tu bukan burung betul okeh... tu layang-layang Pak Radie.. aktiviti petang hari di tepi pantai... ;)


EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

6 comments:

Ms Pancake said...

sgt bes dpt pegi pulau.. :D

mamamarissa said...

wah!!! so advance...baru sekejap mak tak jenguk blog...tau2 dah part 4...apapun, redang mmg best...nak gi nak gi :D

Maya Bakers said...

filla... mana gambaq ko terjun dalam laut?? aku nak tengok gaks...

Iena said...

wak... camera disposable beraper erk? mana nak beli? berapa rm?
sos me please.....

Filla ~ Kasih Aleeya said...

ms pancake: yes.. i jadi org pulau 2010..ni.. another island coming soon!!! huhuuu..

mamamarissa:jom la pegi.. ;)

maya bakers: hahah.. nanti ler..

iena:camera tu rasanya rm50.. ada 27 kali snap kot?.. beli kat kedai gambo ler...

Anonymous said...

geds sekali... ahahah... aku dok carik tab 'like' kat page ko tadi, terlupa ini bukan FB. so, aku type je la aku 'like' post ko nih. cara ah! pasnih ko approve la aku kat FB, senang sket aku nak ngomen n ngomel. ahahah... tp aku tgk gambo kat page pak radie je yg bnyk kan. jgn lupa k, approve aku (nick irahashim + munirahashim dlm spelling jawi) adios... - Ira MOT