Wednesday, March 03, 2010

Petua orang lama untuk ibu mengandung...

sile bawak bertenang... ni bukan cerita seram atau selangkah ke alam misteri ke atau niyang rapik ke... atau mistik ke..... tau tak ni apa?
ok, ini sekadar nak kongsi info atau petua orang tua-tua.... dalam kain tu ada tali pusat Acih... orang tua-tua kata.... tali pusat anak tu elok lah disimpan elok-elok... masa Acih dulu... my Mil letak kan dalam kain tu... pastu masukkan bijik lada hitam dan buat uncang mcm tu... so tiap kali lepas baby mandi... leh tuam kat prot baby utk elak kembung perot... ada orang guna lilin utk panaskan... tp my Mil canggih.. dia guna iron jek..heheh.. panaskan iron.. pastu cop2 sket uncang nie.. bile suam baru tuam kan perot Acih... pastu kata dia.. nanti Acih ada adik.. bukak balik kain nie.. letak tali pusat adik dia pulak.. ini untuk bagi adik beradik tu rapat.. dan tak lah macam anjing dengan kucing... ish.. tapi aku lom bukak lagi... ngeri plak nak tgk cemana rupa tali pusat Acih selepas 5 tahun..huhuuuu...

ini petua jer.. tak semestinya betul... tapi tak salah kalau kita ikut...heheh... mudah-mudahan Acih sayang adik dia nanti.. dan adik pun sayang kakak dia... amin....

lagi petua orang tua-tua yang saya nak share... orang cakap, bila baby dah lahir.. uri tu kan kena basuh... jangan lah basuh terlalu bersih... maksudnya, jangan lah basuh sampai naik pucat uri tu... janji darah-darah tu dah clear.. baru tanamkan... sebab bila cuci bersih sangat nanti kulit baby sensitif.... heheh.. my Mil tercuci uri Acih dulu bersih sangat.. tu dia ckp, Acih tu senang jek kulit tu nak berbintat.... eh selingan dialog acih masa kulit dia kat tangan bintat2 kene geget nyamuk ke agas...

Acih: Mama, kasih ingat lagi kawan-kawan lama kat school lama...

Mama: yeke? Kasih ingat sapa?

Acih: Kasih ingat Jihan lahhh...

Mama: oh ye ke? mama pon ingat... hehe.. kenapa kasih tiba-tiba ingat kat Jihan...

Acih: Memanglah.. sebab tangan kasih bintik-bintik macam kaki Jihan...

Mama: ermmmmmmmmmmmmm....

sabarrrrrr jer anak aku.... tak baik tauu!!

oh ye, ada jugak aku penah dengar orang cakap kalau masa pregnant jangan kerap sangat minum soya bean.. nanti kulit anak alah.... aku siap tanye doc ok.. doc pon siap gelak... mitos mana yg awak ikut... soya bean SANGAT bagus utk kulit.. soya bean tu ada kandungan protein yang tinggi.. so kalau tak boleh nak minum segala Anmum tu.. boleh lah gantikan dengan soya bean atau yogurt drinks... atau fresh milk.. atau apa saja yang boleh membekalkan kalsium dan protein utk baby... aku kan tekak ngengada.. tak leh nak minum segala Anmum tu.. so aku skarang suka minum twister orange, soya bean (boleh laa)... eh tapi masa pregnantkan Acih, aku mmg minum soya bean selalu... pastu makan tofufa... pastu bile dah akhir-akhir tu.. aku amalkan minum air kelapa.. orang cakap nanti kulit anak cantik dan tahan lasak... heheheh.. yeke? tak gak.. tp bolehlah.. kulit acih bersih lah jugak...

ada juga petua utk dapat mata anak yang cantik, amalkan makan buah delima... tapi ada orang ckp buah delima tu tak boleh share dengan orang lain.. kene ibu tu sorang jer yang makan.. tu aku tatau plak.. aritu Mil gi Mekah aku bedal buah delima dari Mekah share-share ngan semua.. hehehehe.... tapi masa Acih dulu... ada auntie belikan kat Kedah.. masa tu tak musim... dapat gaklah makan....


siapa ada petua untuk ibu mengandung boleh lah share.... mesti ramai jugak yang nak tau kan? kata sharing is caring.... so come share with us!




EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

10 comments:

Izyan & Izdamia said...

Salam kak.. hehe.. suke bace blog akak.. acih comeiii :D..
pasl ptua mkn buah delima n mnum air kelapa saya rase mmg betoi..
saya mase pgnant ritu.. mkn delima 1 biji sorang je.. ramai puji mate pwincess saye comei.. ahakss.. n pasal minum air kelapa tu msk 7bln saya start mnum.. mmg kulit baby comei.. kerak2 kepala pn xder.. alhamdulillah...

ibu iman said...

kak filla...
xtaulaa kan mane 1 yg betul.
tapi kan... mase peknen anak yg 1st... saya mmg slalu minum air soya. anak saya mmg kene alah. die xbole kene panas. kalau panas mesti naik ruam... huhuhu... mebi bole minum tp xbole kerap kot...

mamamarissa said...

filla, since mengandung nie byk sgt pantang larang & i pun ada experience 2 times misscariage...so, i mmg tak wat apa2...dok rest & relax jer...mmg tak boleh blah :D

JaJa'Z said...

hi filla...i'm ur blog silent reader..saje je nak berkongsi cerita pasal air soya tu..

me tak ngandung lagi..kawan i punya pengalaman la..dia minum soya memang kaw2 la..konon2 nak anak putih..sampai kandungan 7 bulan dok teguk air soya..
tapi bila anak dia dah lahir..memang kulit anak dia alah sangat2..pantang kena nyamuk or semut..akan naik merah2..tak bleh makan ayam,kulit naik gatal2..antibody pun kurang jugak..dlm sebulan brapa kali selsema..demam pun selalu..kalau kena selsema, sampai kena tahan wad..sian je tgk..hospital specialist tu dah jd tempat mainan dia je...
tapi sbb kena pada baby, lagi la kesian tgk...

Miss Moon said...

filla part air kelapa tew mmg betul bagus sebab aku mmg suka ..mil aku pun suh minum dia kata kalau masa ngandung tak pa minum lebey sebab cuci air ketuban n alhamdulillah bersih je kulitnya masa lahir .

pasal air soya tew aku tak pasti pasal nak kasik anak putih tew acctualy a mitos only kalau mak pak n keturunan dia kulit tan takkan la berkotak2 soya minum akan putih misti dia ikut mak pak dia kan ..tapi protein tew mmg bagus

alamak tetiba aku lupa mana aku sorok tali pusat isk

mannira said...

fila...petua family kita org plak..ms baby dlm hari tu mandikan baby dgn biji halba tu...nanti kulit baby, tak dela..sensitif sgt..kena gigit nyamuk dah..merah2..alhamdulillah..family kita org kulit cantik...wakaka..nak jugak..tp serious...takdela..kalau kena gigit nyamuk..dah kudis2...ntahla petua tu..atau Allah bg kita org kulit yg cantik...waaa..lg sekali...tahan je la..ya..he..he..

cuba la for your baby nanti...

nifalnin... said...

heheh.. same la plak kite nih.. simpan tali pusat anak dlm uncang pastu buat tuam... ingatkan kite jer cenggitu.. alhamdulillah.. ade gak benarnye kata org tua tu.. sebab my babies sgt2 la rapat n suke suki main same2... heheheh.. gud luck filla..

YUZIE AMIR said...

oo letak tali pusat sama2 yer?Saya dgr org ckp letak tali pusat tu sama2 dlm air pastu bg anak2 minum.Euuww..tapi saya try gak buat sebab bdk2 ni selalu bercakar.Sekali hubby ckp..eii ntah kuman apa ada kat situ.Gulp.Terus la simpan balik.
Saya ada petua utk bg anak2 bijak.Dah buat la utk anak2..tapi ntah le bijak ke idak.Tapi tak salah kan kalo mencuba.Masa preggy ni selalu la main kan muzik2 klasik mcm mozart,beethoven etc kat perut tu.Selain tu selalu2 kan lah baca Surah luqman.Insya-Allah moga mendapat anak2 yg baik & bijak.

Part kulit anak tu rasanya idak le sebab minum soya jadi putih.Anak sorg putih sorg gelap tapi mas apreggy mmg xlalu pun minum soya.Kesimpulannya bergantung pd genetik gak.Ohya minum air kepala tu akan buat kan baby kuar nanti rambut lebat & itam berkilat.tu mmg terbukti pd anak2 saya.

Anonymous said...

hye kak filla..
im your silent reader.. after bace your post yang best nie, nak share sumthing gaklaa.. i tade anak lagi.. tapi my MIL selalu bgtau, mase pregnant if nak anak kulit gebu.. makan jagung manyak2.. pastu.. makan tomato utk putih kemerahan.. ini terbukti coz dia bg petua nie kat anak sedare dia, and siyes menjadi.. pastu, if nak bulu mate baby lebat and cantik, sapu susu badan sket kat bulu mate and kening sekali gan selawat nabi 3x.. InsyaAllah, mesti comel your baby nanti =)

Tungku Moden said...

Lepas bersalin jangan lupa untuk bertungku agar dapat mengembalikan kesihatan ibu yang baru bersalin. Dapatkan Tungku Moden di http://bantalpanas.webs.com inovasi terkini dalam bertungku yang memudahkan kerja bertungku jadi mudah,cepat & fleksibel