Thursday, March 25, 2010

ENTRY UNTUK KAUM HAWA....

Ni kang aku wat tajuk utk kaum hawa.. konpem laju jer yang lelaki pon sibuk sama nie.... lantak ko ler kaum adam....

sebenarnya, mak nak mintak opinion nieh.... first time tengok menatang ni dulu masa visit my friend Mai tu dalam pantang.... so ternampak lah benda nie... masalahnya sekarang perlu ke tak perlu????

ini adalah brand Medela yang berharga RM69.90 per pair... yer adik-adik..benda ni bukan utk ko nak tepek kat mata ko yeh.... nie nama saintifiknyer ialah Milk Collection Shells...



kegunaan benda ni ialah:-



-Collect leaking milk and protect clothing.


-Soft silicone backs for a snug, comfortable fit


-Easy emptying through the convenient & practical spout. Simply empty the precious breastmilk collected into baby's bottle.


-Contoured shape with a soft back for less visibility through clothing


-These functional shells also doubles to protect sore or cracked nipples from further irritation between feedings.



so ada paham ker? ker nak jugak suruh aku explain? biar lah aku citer sket... tiap kali ko breastfeed anak ko... boleh lah tepekkan kat breast... jangan jadi jujuelopez... dia tepek dua2.. pastu anak dia histeria tak dapat susu!!! huahahahah... itu dulu.. skarang dia dah bijak sket...kuakaka...
function nye lebih kurang macam breast pad.. tapi breast pad yg jenis washable tu.. konpem basah kuyup kan??? pastu dah jadik keje plak nak membasuh.. macam aku dulu.. bile dah basuh.. sidai.. bile sidai dua.. nanti tinggal satu.. lagi satu tak tau ilang kat mana!! hahahah.. leceh dow.. last2.. tekup jerlah guna towel kecik... itu masa pantang ok lagi..sbb ko pantang dok diam-diam kat rumah kan? tapi bila guna milk collection shells (MCS) ni.. ko tak membazir.. dia leh tadah milk yang leaking tu.. pastu ko leh transfer masuk dalam botol.. pastu tak yah susah2 nak cuci macam ko cuci breastpad kan?? so bila ko pakai nursing bra... ko selit dulu menda ni dalam bra... siap!! mudah kan? so tak delah kejadian baju basah... bau hanyir... bau kepam.. bau susu basi... perghhhhh loya aku!! hahaha...

persoalan nye skarang... aku cakap lebih pon tak guna.. sebab aku sendiri tak pernah try.. tapi nak tanya ibu-ibu yang pernah guna MCS nie.. berbaloikah? selesakah? bergunakah? must buy kah? yang paling penting.. selesa ke tidak???

terima kasih atas kesudian memberi khidmat nasihat.. saya tungguuuuuu!!!



EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

15 comments:

Anonymous said...

salam kak filla,

kak,saya suggest kan akak bli bnda ni sbb mmg sangat2 berguna...saya bekerja di hospital tmpat akak check up slalu,hehehe...sbb saya kata bnda ni ok,saya pernah pergi antenatal class anjuran hospital ni..byk kebaikkan nya menggunakan bnda alah tu...jimat masa kt tmpat kerja kalo asyik nak gi pam breast je,pastu bnda tu di jamin bersih dan selamat..Medela brand one of the best produk yg dijual di pasaran..ceehhh promosi la plak,hikhik..tp btol..berkesan

Miss Moon said...

pilla aku rasa benda nih sangat bagus ...dari susu tew serap masuk ke breast pad baik dia mengalir masuk dalam benda alah nih ...pastuh bila rasa dah penuh masuk botol ...kan tiada pembaziran di sitew

aku nampak mai pakai n rasa benda nih sangat berguna kerana setiap titisan susu tew berharga dow

wah aku teruja n aku harap bb nim 2 nih nko dapat breastfeed selama yg vley ....tahniah pilla

ok la tew 69 ....jual frame 1 2 lepas la tewwwwwwwww akakkaka amacam tokeyyyyyyyyyyyyy kalau nko nak ...la nih jugak aku teman nko gie momslittleones kat sri kembangan tew hua hua

Mimie Ishak said...

benda alah nih aku pernah pakai dulu mase pantang deen...antara rajin dgn tidak...antara ada budget atau tidak...tp aku rase aku prefer pakai breast pad hahahha sbb nyer:

1) aku kena bukak dan basuh setiap kali basuh; kalau breast pad mmg kita terus buang dah tak yah pk terus ganti...

2) benda nih boleh gak leaking sbb di bhg atas bekas nih ada satu lubang di mana function die utk mengeluarkan susu itu kalau nko tunduk nko kena ingat susu nko akan mengalir sama....hahhaha (ini utk aku yg pelupa)

3)aku rase benda nih leceh esp kat opis...nko kena cari 'port' utk mengeluarkan susu yg penuh itu utk diletakkan di dlm botol susu. tp aku dulu selalunya buang jek terus susu yg didlm bekas itu sbb aku tak yakin dgn hygenic bekas itu, aku takot anak aku sakit perot, lagipon takkan nko dah kuarkan susu itu nko tak nak basuh bekas itu semula? sbb nipple nko akan berendam bersama susu itew selama beberapa jam which aku rase lama sangat susu itu terdedah.(tp terpulang kalau nko nak cuba) aku dulu ada benda alah nih brand avent tak silap aku ker medela gak aku pon tak ingat....
Kalau aku recommend pakai breast pad, kalau nak jimat ckit beli yg kain.....sbb nipple nko tuh pon kena jaga gak pasal bakteria nih kan suker tempat yg lembab mcm pad ler kena ganti 3 jam sekali.

Miss Moon said...

ha bagus apa yg mimi share kan

tapi kalau masa pantang ok la pakai ..kalau kat opis kang terus tetiba nampak besar je " nasik lemak " nko pillaaaaaaaaa

Ezzah said...

ermmm..tak pernah guna pun benda alah nih. tp berdasarkan penerangan2 u n p google td sbb nk tau pasai benda nih, rasanya mmg berbaloi2 la kalo beli! :)

dapat elakkn pembaziran susu..huhuhu...and baju pun x basah. mmg bagus la! :)

ehh..salam kenal ye tuan rumahhhh.. :)

mamashazura said...

salam kak filla...

untuk makluman kak filla....collector shell tu sebenarnya bespren pada kami ibu-ibu yang menyokong usaha fully bf baby....kerana kita mahukan yang terbaik buat anak kita, tul tak....lagi pun tiada masalah dengan bersih atau tidak susu tersebut kerana susuibu mempunyai pelindung ia sendiri...sha dah 2 anak dan benda alah ni sangat membantu kala sha berada di opis ....lagipun sayang kak buang susu kita.....itu kan rezeki anak kita dari Allah...dari meleleh atau dibuang baik akak tadah.takpe la ...b tu ala2 nasik lemak 50 sen...seksi u.....sorry la kak...sha ni kalau bab susuibu ...emo sket.....ni pon tengah mengepam and sebelah lagi pakai milk collector ni...sha pakai brand Avent .hihihihihi

Mama Eimanzz said...

nana pun ada beli..tapi tak pakai pun..sebab susu tak sempat nak kuar [maksud nana takde kes tetek bengkak sebab susu penuh] sebab nana kat ofc akan perah susu 3 kali tu yang tak sempat nak guna.. heheheh.. akak guna nananye jele..nana kasi free...tp brand aventla.. if akak nak akak bgtau erk.. coz rumah kita pun sebelah2 je...heheheh...

C!kpuanmuda said...

mak pakai disposable breast pad je nyahh... dasar femalas :p

Ly said...
This comment has been removed by the author.
Ly said...
This comment has been removed by the author.
Ly said...

Filla...

I ada beli benda ni masa baru bersalin my son.. I cuba pakai sekali.. Tak sampai 3 minit, rasa tak selesa..! Pas tu breast I nampak pelik.. sebab benda tu tersembul.. So tak pakai lagi lepas tu.. Cuci, sterile, terus simpan je sampai sekarang.. Rasa rugi je.. Tak silap I kalau you leaking, susu yang bertakung dalam tu tak sesuai diberikan untuk baby... I don't think it's hygenic anyway.. That's my opinion.. Tapi kalau you (atau siapa2 yang baca ni) nak jugak, I sanggup bagi kat you I punya for free.. serious! (just email me at lailyhms@yahoo.com)

In terms of breast pad pulak, I tak suka sangat sebab dia cepat keronyok.. tak selesa jugak.. dan I rasa macam rugi sebab susu tu keluar dan diserap breast pads dan kita buang... macam tu je..

Kebetulan masa dalam beberapa bulan baru bersalin I terjumpa this product called 'LilyPadz'.. SANGAT2 BERBALOI.. Benda ni elak dari leaking.. sangat2 selesa (silicon base -- tak rasa apa2!).. boleh basuh dan guna balik.. I guna lebih dari setahun sampai my son henti breastfeeding.. dan masih simpan lagi untuk baby akan datang insyaAllah.. hehe

Uish panjang pulak cerita.. Kalau you nak tau lebih lanjut, I ada buat review dulu2 dalam my blog yang dah tak aktif.. http://life-ly.blogspot.com/2009/06/on-disposables-vs-non.html Silalah baca kalau berminat.. Detail mana nak beli pun ada dalam tu.. OK, good luck Filla, and take care ya!

JuJue said...

aku nak saman ko sebab dedahkan cerita kebodohan aku kat sini. i see you in court...mammot!!!

aku rasa..aku tak pakai lah kot menda ni. maklum lerrr aii kan dah penah beli dulu. siap bagi akid isap kat menda tu lagik. selepas anak saya meraung2 taknak isap plastik itew..(yer saya mmg pandai)saya pon dah tak ingat mana saya campak dan terus hilang..

aku rasa baik aku pakai breast pad yg pakai buang. senang.

tengkiu...

Anonymous said...

hai filla...saya juga penah pakai benda nih dan saya sangat2 sokong sume reason2 yg diberikan oleh cik mimie ishak tu...mmg btul sume yg dikatakannye berdasarkan pengalaman saya menggunakannya....tp klu nk pakai gak boleh je...tp klu jenis susu bnyk tu...kena ler rajin2 kuarkan susu tu....

happy2gether said...

Filla, heheh aku recommend ko beli kalo susu byk...tp aku pakai masa pantang kat umah jek...kat office selalu pam n susu x sbyk masa pantang, so x de meleleh...kalo masa pantang susu byk kan..sayang kalo buang...tp bukan tunggu susu lama2 kat dlm tu...bila dah ada transfer terus dlm botol then simpan, emm setau aku aqil x penah mengalami sakit perut pon sepanjang minum susu yg dipam atau yg dicollect dr shell ni...tp yg medela ni bkn aku punya...Mimie kasi pinjam, aku beli avent, yg avent ada 2 yg boleh ditakung n ada lubang kat atas tu, yg lagik 2 ditakung tp xde lubang kat atas, aku x ingat harga yg avent punya..pasal hygenic ke x, kena selalu lah basuh n steril...aku ok jek...actually terpulang kepada individu masing2, ikut tahap kerajinan dan keselesaan masing2..pinjam jek kat sape2 n try dulu, aku pon pakai mimi punya dulu...emm nak pinjam x pemanas susu aku?aku dah x pakai...aku nyer brand snowbear.(kalo x silap)

azdra-azdra said...

jujue tenyek.. aku pun nak ikut ko gi court..mammot ko tuh..

honestly.. aku terasa bodoh biler baca entry nih.. satu patah aku tak faham..

owh adakah aku tengah bengap.. atau perlu mengandung lagik?? hmm let me think kepala bongink...