Tuesday, March 23, 2010

Acih masak ketam..... eh betulke???

kesian anak saya Acih ni.. sejak kulit dia dah hitam... mak dia dah jarang-jarang upload gambar dia..hahaha.... tapi Acih tak kisah pon kulit dia hitam.. bukan hitam sikit okeh.. kaki dia berbelang mcm pakai skin socks hitam.... lagi pon dah lama tak citer pasal Acih....

dah alang-alang cerita pasal Acih tu... boleh ler aku guna entry ni utk melepas geram sket.... lately aku memang tak puas hati dengan taska dia.... dulu memang aku tabik spring lah... sebab tiap-tiap hari Acih balik school... dah mcm ustazah.. macam-macam ayat hafazan dia hafal.. Alhamdulilah setakat ni Acih terang hati jugak.. seminggu macam-macam dia dah hafal... aku? of course lah suke... bulan pertama Acih kat school baru semua ok.. cikgu ada 3 orang... seperti yang dijanjikan memang ada praktikal solat... ayat hafazan... matematik.. dan segala-gala lagi lah.. Acih pon dah besar kan? bile aku tanye.. dia cerita lah apa dia belajar... tp tu utk bulan pertama jer... masuk bulan kedua... boleh plak cikgu dia ckp salah kira...kene tambah lagi RM20.. salah kira??? ni aku dah tak puas hati.. memang lah orang boleh cakap.. apalah sangat RM20 tu.. tapi guna lah reason lain.. jangan lah cakap 'salah kira'... ko cakap jerlah dah naik harga.. kan senang???? ok fine.. bayar jerlah... pas dah naik RM20.. cikgu dari 3 orang.. dah jadi sorang.. can u imagine??? masa ni aku dah nak hangin dah.. tapi sabar..... macamana sorang cikgu ko nak harap mengajar semua subject?? sorang cikgu tu jugak nak handle budak2 tu nak mandi, tido, tekencing, teberak.... makan.... belajar.... walaupon students adalah lebih kurang 20++ orang jer.. tapi helloooo??? aku bayar okeh! itu bukan masalah aku.... itu masalah management dorang cemana nak manage cikgu-cikgu yang tak cukup.. aku komplen gak haritu.. dorang ckp tengah carik cikgu.. ok... bagus! tapi aku rasa dah 2 bulan takde cikgu... apa kes??? kalau takde cikgu dia turunkan monthly payment tu ok gak.. ni tak... bayar sama.... aper ni? memang lah aku x boleh lah nak cerewet sangat... masalah nya.. itu yang monthly payment.. aku dah bayar registration per year.. for the whole year... monthly lain lagi... kitorang bukan jenis kaya raya pon... so confirm parents mengharapkan yang terbaik utk education anak-anak... kalau mcm ni, baik aku hantar kat school lama yang tak de pon kene bayar registration per year tu.. monthly pon murah... ada gak belajar!!!! adoiiiiii ler.... nak jumpa owner dia bukan main susah lagi skarang.. x nampak batang idung.. dulu first month tu ada gak.. takut ker aper?... x per... bagi chance sampai end of this month.. memang nak kene jumpa gak owner dia ni... Acih skarang balik school biasa jer.. x macam dulu.. dulu nampaklah yang dia belajar macam-macam...

ok cukup setakat ini rungutan yer.. aku kalau dah start tak puas hati.. habis lahhh.... ermmmm...


Acih... jangan perasan yer.. pas ni besen tu utk baby yer.... habis shower gel wan semata-mata nak buat air buih ko nih...

ni ler pekerja kontrak wan ampang - tukang cuci bilik air

itu kes anak... kes mak dia plak... hehehe.... masa kat umah wan aritu.. wan ada beli ketam.. wan ingatkan nak masak ketam masak lemak.. wan tu.. balik-balik ketam masak lemak... konon kuah ketam tu kalau buat masak lemak sedap!! tapi erghh dah bosan... so aku suggest buat ketam masak ala-ala Chef Wan kat AFC sempena CNY haritu.. hehehehe....
ni lah dia ketam tu... heheh... daun sup sekadar hiasan... kalau ada daun ketumbar lagi ok kot?.. resepi? aku tak salin.. tapi seingat aku sket-sket lahhh...




Ketam Ala Chef Wan


-ketam suka hati nak berapa ekor
-tepung (tak ingat tepung apa)
-telur (4 biji)
-halia
-bawang merah (8 bijik)
-bawang putih (5 bijik)
-(aku letak serai sebatang)
-cili merah (hidup) ikut tahap kepedasan...


blend kan (halia+bawang merah+bawang putih+serai+cili merah)


*amik sebijik telur tu.. pecahkan kat ketam... gaul rata.. lepas tu taburkan ketam tu dengan tepung.. aku tak ingat tepung apa... hantam ikut suke korang.. bile ketam tu dah melekat-lekat sket ngn tepung... deep fry kan ketam tu dalam minyak.. macam mak aku.. dia cakap tak payah membazir minyak banyak-banyak.. chef wan boleh ler.. huahahha.. ok.. aku goreng biasa jek ketam tu... kuakakakkaka... sebab bile dah goreng baru teringat chef wan ada gaul ngn tepung.. heheheheheh.. tu tak jadi masalah... ikut selera masing-masing....


*panaskan minyak.... tumiskan bahan-bahan blend tadi... masukkan garam dan gula secukup rasa... tumis hingga pecah minyak.... terjunkan ketam tadi dalam kuali... dan gaulkan dengan bahan tumis tadi.. last skali... pukul 3 bijik telur tadi.. dah siram atas ketam tersebut.. balik-balikkan dan angkat...


*hidangan boleh dimakan bersama nasi... rasanya fuyoh!!! ... heheheh... kacang jer kan masak??


sekian sajer buat masa ini... babaiiii....



EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

8 comments:

Miss Moon said...

wah mmg nampak la muka acih cam terbakar sket

aku rasa nko patut cakap la ngan school dia pilla ...kiter bayar per ..n dia patut bagi servis yg bagus ..

wey pom ...ketam nko amat menguja jiwaaaaaaaaaaaaaa

Filla ~ Kasih Aleeya said...

miss moon: hihi..sian acih tebako.. tulah moon..aku mmg tunggu time jer nak cakap nie.. aku kalau dah bukak mulut kang susah.. kalo laki aku yg bukak mulut lagi mampos!!! hahahah... try ler buat ketam tu..sedap mkn ngn nasik..

JuJue said...

school & nursery akid pon sama.
mula2 tu school dia...masa bulan 2 kot..tiba2 jer ckp tiap2 bulan kena tambah lagi RM10.. utk byr siap2 bln 11 nyer..so, bln 11 nanti takyah bayar dah. sebabnyer? sebab ikut pengalaman diaorg..bln 11 ramai ibu bapa tak bayar sbb bln 11 kan dekat ngan cuti sekolah.so, budak2 pegi tak cukup sebulan. wahhh..so, ni kes taknak rugi mintak siap2 lah..

tu pasal school. yang nursery plak.. tiba2 jer naikkan harga. byk jugak.. 20-30 gak ler beza nyer. alasan nyer...hehe sama lah..'SILAP KIRA' bodowwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww..

mahap yer buk..terpanjang plak. terrrluahkan pasaan mak ni ah!

Anonymous said...

nak citer gak la pasal taska kat bawah nih. pepagi morning smlm aku terima email dpd EO kat BKP, security t'jumpa sorang budak lelaki berlegar2 kat Parcel D ni tanpa ditemani mak bapak. sekali aku tgk gmbr budak tu, mmg aku kenal. tiap kali aku hntr anak aku gi taska, mesti dia tlg bukak pintu (mcm penyambut tetamu plak) pastu dia kuar. kdg2 cikgu nampak, tp aku rasa mmg dia t'lepas kuar. yg aku pelik, bila security tny taska, cikgu dia kata takde budak yg ilang. punya la diorg ni tak jaga budak. berderau darah aku. seb baik bukan anak aku. kalo tak mmg haku hajar cikgu2 tu plak. imagine kalo budak tu kena culik, deorg nak tgjwb? ha... mana aku nak hantar anak aku plak neh... -Ira MOT

Ummi to NAJLA and EMRAN said...

salam,,

suka baca blog awak..your girl sebaya ngan anak saya dan suka gaks main air dlm besen baby kat toilet..konon-konon pool laa hihihih...

bagi saya kalau tadika tak cukup cikgu means management dia tak bagus..ration seorang cikgu ke 20 org budak bahaya..perhaps u should find a new place utk hantar anak..ibu berkerja nie cabaran kan ?..kena hantar anak duk nursery full day..nak wat mcm ne

keep on blogging yerk..

Anonymous said...

sy silent reader...wah ketam masak tu mmg sedapppp..mak saya selalu buat..hehehehehe

☆ lieya latif ☆ said...

kak fila...taska tu mmg dari dulu ade problem...ramai yg dah beralih hantar ke laman cerdik ngan cic ...area presint 11 tu jugak laaa...dulu pun kesnye asik tukar2 cikgu ....management yg tak bagus kat situ.....

Anonymous said...

Salam Fila, suke baca blog u ni. Very the jujur he.he