Monday, October 05, 2009

Mari Menderma Untuk Orang dalam Kesusahan...

pernah tak korang teringin nak jadi volunteer? aku sangat teringin walaupon aku tau aku tak lah segigih mana pon... tp bile tgk tragedi yg menimpa Sumatera Barat baru-baru nie.. rasa sangat terharu... sekali bala datang menimpa... mmg tak de signal terus terkubur makhluk-makhluk kat sana... alangkah! tak boleh bayangkan betapa dlm sekelip mata semua makhluk tertimbus mcm tu je... ngeri.... dan sedih... dan menakutkan...

aku teringin nak pegi tgk dengan mata kepala sendiri... mungkin benda macam tu akan menginsafkan diri... sedangkan baca surat khabar dan tgk berita kat tv kita leh jadi tegak bulu roma... ini kan plak tgk sendiri depan mata... macamana lah diduga dengan hebat sampai mcm tu... aku selalu mimpi tsunami.. taktau kenapa... dah banyak kali dah.. agaknya selalu tgk cerita2 yg mcm tu... ataupon dulu ikut sangat tgk berita kat Acheh... baru 2 hari lepas mimpi aku tgh pimpin tangan Acih.. jalan2 kat town mana tah.. pastu kat belakang ada ombak dari laut mana tinggi giler.... stok berapa saat mmg dia bantai ko punyer lah... tp tetap tarik tgn Acih pastu lari kuat2.. dan akhirnya selamat biler dpt masuk kat lorong2 mana tah... ada dulu mimpi mcm tu gak.. aku panjat pagar.. sib baik slamat!... mungkin juga orang kata kalo mimpi air yg byk mcm tu... kita akan dapat rezeki... tak pasti kesahihan nye... tp kalo air yg byk tu ala-ala tsunami....huihhhh.. seram gak!!!...

aku pernah jugak buat keje giler nak testing power pernafasan... aku bayangkan orang yg mati lemas... sebelum dia mati mesti dia bertarung utk cuba bernafas... sampai lah dah tak boleh benafas... so aku try turun lif dari tingkat 13 ke tingkat G.... (dengan harapan takder orang nak naik lif) sebelum turun lif..aku nekad.. takkan bernafas slagi pintu lif tak bukak kat tingkat G... so aku pon start.... sampai kat G rasa muka aku dah nak jadi biru... hazab okeh.... bukak je lif terus amik napas giler-giler babi... itu baru kejap.. orang yg bertarung lemas dlm air cemana? eihhh giler lah aku nih....

ok berbalik kepada cerita mangsa gempa bumi di Sumatera Indonesia tu... ada sekolah yg kene jugak... bayangkan lah budak2 sekolah semua tertimbus?... pastu ada sorang mak kepada budak sekolah tu... duduk dah 2 hari kat situ.. menunggu something miracle to happen... samada pasukan penyelamat tu dpt selamatkan anak dia samada hidup atau mati lah kan... pastu dia tak putus asa.. dia pon cari kat keliling kawasan tu.. pastu dia ternampak anak dia bediri tegak bawah pokok.. dlm keadaan kebingungan... arghhh... macamanalah perasaan seorang ibu? bila tak tau anak tu hidup atau mati.. tetiba anak tu bediri di depan mata dan masih hidup dlm musibah yg maha dasyat macam tu?... musibah yg tak memungkinkan anak dia hidup!! mungkin itulah yg dikatakan ajal dan maut di tangan tuhan.... selagi belum ajal...

untuk kita sama-sama pergi ke sana utk menghulurkan bantuan mungkin tak mungkin... jadi sebagai hamba yang dikurniakan kesejahteraan di bumi kita sendiri... dengan rezeki yang tak pernah tuhan kedekut kurniakan kepada kita.... rasanya tak salah kalau kita hulurkan apa-apa bantuan... mungkin ini masa kita... belum tentu lagi.... kita sedap-sedap makan kat sini.. enak-enak tidur dlm aircond, katil empuk bantal 7-8 bijik... selimut tebal2... orang lain? berebut-rebut makanan... kelaparan... x de rumah.... kematian orang-orang tersayang..... mampu ke kita nak face benda mcm tu? kuat ke kita?...

di bulan yang mulia ini.... saya dengan berbesar hati, mengajak semua kawan-kawan utk sama-sama menderma..... siapa yang ada Maybank2u boleh terus jer bank-in ke akaun mangsa-mangsa gempa bumi tersebut... banyak lagi saluran lain yg membolehkan kita berbuat demikian... jika banyak rezki, hulur lah banyak sket.. tp jika sedikit... hulur lah apa yg termampu... janji niat kita ikhlas... dapat tolong dari kejauhan pon dah memadai....

jom yeh? sesama kita buat kebaikan demi kebaikan orang lain....
Utusan Maybank - 514011000551
NSTP Maybank - 514105320757


EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

13 comments:

Sutera Batik said...
This comment has been removed by the author.
genny da bomb said...

jom kita sama2 menderma..

kesian benda2 mcmni jadi kat negara dorang..tapi..kadang2 hati ni jahat jugak bila mikirkan betapa segelintir rakyat tu benci mesia walopun kita ni macam2 dah bantu dorang..hmmmmmm

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

kesiankan kat indonesia tue..macam2 bencana menimpa..tengok berita kat tv..budak2 nangis tue..sangat la menyentuh hati..sedih btoi...
sama2 la kita berdoa semoga semuanye kembali macam biasa..insya-allah..AMIN..

Liyanaroxx said...

kesian ler tgk bencana alam yang jadik kat indonesia tuh kan kak?hurm...even mereka pernah BERDENDAM dgn kita, tapi demi dasar kemanusiaan...kita masih bersimpati pada mereka...

semoga mereka mendapat bantuan yg sewajarnya...insyallah...=)

mannira said...

ntahla..sejak dia org cuba nak buruk2 kan m'sia..org seakan pejam mata kejap dgn bencana yg menimpa dia org...tapi sebagai manusia still ada rs kesian kan..kesian bila tgk budak2...
pastu ada terbaca..yg kita nyer derma diasingkan..sebab ada unsur judi.. wah..marah bangat...lagu indon org dah tak suka dgr... wah patriotik ni...

Filla ~ Kasih Aleeya said...

eh kenapa comment sutera batik kene delete ngn author?.. x per.. dah bagi acc number kalo nak derma.
u all: wahh ni dah unsur2 perkauman/kenegaraan nie... oopss.. saya tak create isu tu disini yer.. pendapat masing2 adalah hak masing2... saya tak menyokong mau pon membantah.. tp saya tolak semua ketepi.. saya lebih melihat dari segi kemanusiaan... budak2 kecik yg tak berdosa.. dia tatau pon isu2 politik atau benci-membenci nie.. biar ler orang buat kita..kita jangan buat orang ye adik2... jadi bermaapan ler di hari raya nie.. (kuar topik) penampo cik pilla sket!!

genny da bomb said...

hihihihi..selamat ari raya!ye pasal gempa ni mmg tolak tepi la suma..budak2 mmg tatau apa2 pun pasal org besar2 wat apa..sedey la yang blajo skolah tu..ng yg sekampung ditelan bumi..adehhh

mari menderma!

nadya omar said...

akak,,
kalu nk jd volunteer,,join la yayasan salam malaysia, byk xtvt kt sana,,lbh2 lg kalu duk area kL..

Anonymous said...

tapikan..
sebenarnya betapa ramai org2 malaysia sendiri yg memerlukan bantuan..
berapa ramaikah org2 islam menjadi sukarelawan utk melawat kanak2 kanser? majoriti saya tgk org cina.. sukarelawan menjaga org2 tua?
sebenarnya susahnya mencari org2 kaya ataupun pertubuhan melayu yg sanggup menaja kos2 perubatan utk yg tak atau kurang mampu...

juliana C.J said...

hi filla, saya baru bace awk nyer blog.ter addict le plak,sampai skrg tak abis bacer entry2 yg lama.hehehe

ShaZila said...

samala kita menderma...nasib org kita dah tau nasib kita ,...belum pasti..

JuJue said...

sungguh mulia hati mu, nak!

Anisha Putri said...

hai, u ni memang baik bgtttttt... peace