Wednesday, February 06, 2013

TUITION


-googled-

Tajuk kita hari ni ialah tuition... Muahahahha.... Semalam ialah first day Kasih... Aku amik teacher datang rumah.. An indian teacher... Aku dapat pon from Elly sebab teacher ni ajar anak-anak Elly.. so far dah 2-3 kali kot aku ada kat rumah Elly buat kerja.. time tu anak-anak Elly tuition.. Berlinangan jugak air mata Ameera sebab cikgu tu a bit strict lah time mengajar.. hihi... 

So semalam teacher datang rumah.. first time.. Aku rasa jantung Acih dah nak tercabut kot.. hahahahah... Pastu duduk lah kat meja makan...Cikgu cakap "Kasih, i wanna see all your books, where's your school bag".. Hah kau.. cakap omputih pulak.. Lagi la Acih kecut perot..hahahah.. teringat aku kecik-kecik dulu.. cikgu English garang gila.. orang panggil cikgu Bulldog.. sebab pipi dia kiri kanan jatuh ke bawah.. spek jatuh kat batang hidung.. seram gila... Cikgu cakap "Kasih, i'll speak English, if you don't understand, u can ask ye?" Acih angguk-angguk.. mesti dalam hati dia "die ok dieeeee la like this" ok tipu.. mesti dalam hati dia "Mampos aku!!!" hahahahahaha... 

Terus keluarkan semua buku sekolah.. plak tu ada yang tertinggal-tinggal.. setengah jalan je siap.. hambik kau.. "Why u didn't finish your work?".. Homaiii.. air mata Acih dah menitik-nitik.. hahahahha.. aku tukang jawabkan "Kasih tak sempat salin ke? cikgu dah padam papan hitam ke?".. Eh tetiba aku plak mcm nak back up dia.. hahahahha.... Then cikgu cakap lagi "Kasih, after this please borrow your friend's book.. salin semua ok, i wanna see your book this thursday okkkkk".. Laju-laju Kasih angguk.. hahha.. ai is seram.. 

Pastu Cikgu cakap lagi.. "Is this your handwriting? i want you to change your handwriting ya kasih".. Wahhhh berderai-derai ayo mato anak den.. muahahahhaha... aku plak telan ailio sebab aku tengok macam lawa je tulisan dia.. ok lah untuk darjah dua kemas je.... hahahha.. Pastu cikgu gosok-gosok kepala Acih "Kasih, why are u crying? cikgu tak marah ponnnn... cikgu cakap je"... Haaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... aku plak tambah "Napa Kasih nangis, dah tak nak lah nangis, cikgu belum marah pon, kalau cikgu marah camne? kat sekolah cikgu lagi garang siap baling buku masuk bawah kerusi, Kasih tak nangis pon kan?"... 

Pastu tanya cikgu, "Cikgu, untuk darjah 2, dia sepatutnya kena hafal sifir berapa dah?".. Cikgu jawab "suppose dah hafal sampai sifir 5".. Gulp *telanailio* "Cikgu, Kasih lom hafal sifir lagi... nanti cikgu ajar lah dia macamana cara nak hafal sampai 5 tu"... Then cikgu bukak buku teks Maths "See Bab 4, all sifir 4 and 5, if u don't know sifir 5 u cannot do the rest, it's ok, i will do the sifir card for you ya Kasih".. Hambekkk hambekkkk!!! hahahahhaha... mesti kumat-kamit hapal sifir lepas nie... Aku dulu kecik-kecik, Wan ajar sifir lagi seram gila... dah lah abang aku otak dia ok sikit kalau hafal sifir.. aku ni lembs sikit.. lagi orang push-push tanya 8x5 berapa? wah tanya terus gertak-gertak macam tu... ko tanya 2x2 pon aku blank kot.. muahhahahahahaha... dengan rotan kat sebelah.. ai is penakut and blur ok.. 

Mungkin ada orang fikir, alahai.. poyo sangat kenapa.. baru darjah 2 nak tuition bagai.. kecik lagi tak yah nak push budak.. nanti dia taulah nak hafal.. kalau push-push nanti dia tak nak belajar, dia stress..mungkin lah setengah orang fikir macam tu.. tak salah nak fikir macam tu.. lain orang lain pemikirannya.. tapi bagi aku tu kita boleh apply masa dia kat kindy.. now dah masuk sekolah rendah ok.. korang dah tengok buku teks budak darjah 1? darjah 2? Haku pon tekujat tengok tak berapa nak paham... So kalau ko tak bantu dia, dia akan tertinggal.. makin lama makin tertinggal.. so how???? nanti lagi ke? Sebenarnya kalau tak nak amik cikgu tuition pon ok, tapi kita sendiri yang kena ajar.. ko boleh ajar??? aku terus terang, tu lah kelemahan aku nie... nak ajar tu macam susah sikit.. bukan apa, aku ni kalau mengajar bukan jadi mengajar kang.. aku jadi mengamuk.. hahahha... pastu aku rasa aku tak leh nak handle ajar Acih.. ngan Ani lagi.. kang ngan baby lagi..menetek anak.. sambil ajar acih? oh nooooo.. hahahhaha... Apak dia selalu balik tak tentu masa.. tu pon sama.. kang aku dengar suara melalak je kene marah.. tak kuasa... lagi pon Acih jenis moody.. kena marah sikit air mata meleleh.. ajar sikit sentap terus kepala lentok-lentok.. lembik-lembik, pegang pensil pon tak larat... suruh baca suara pon tenggelam tak keluar... haihh ini boleh mengundang amarah nie... So kita bagi jelah kepada yang lebih pakar.. janji boleh improve sikit ok lah.. at least dia tak tertinggal.. dia boleh catch up, dia lebih concentrate and focus... ok lah... Lagipon cita-cita dia tinggi.. bukan sebab nak jadi pilot ke, engineer ke apa pon... tapi cita-cita nak masuk kelas no.1.. muahahhahahaa.... hari-hari cakap "Mama, lepas ni kasih boleh lah masuk kelas 3 Anggerik"... aku anggukkan jelah bagi semangat.. dalam hati "cikgu tuition sound tulisan tak lawa pon semangkuk air mata kelaur... haih lah" muahahhahaha... selembut sutera betul hati kau ni nak...

Semalam lom start lagi.. baru kenal-kenal sikit.. sebab buku exercise tak de.. so aku serah kat cikgu tu untuk beli buku apa yang dia rasa nak guna.. nanti bagi bil... mudah-mudahan semua ok.. Hari khamis malam baru start belajar.. good luck Acih.. mama ngan adik nak berkurung dalam bilik kat atas... tak sanggup nak dengar tangisan ko nak...... 

Good Luck anakku Acih.. 

Go Acih Go.. Go Acih Go.... *sambil lompat-lompat jadi cheerleader*



T______________________T









EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

32 comments:

Anonymous said...

Hahaaa lwak lak bce entry acih ni kak.. Same je acih ngn sya dulu suka sgt nges mase skolah rendah. Cikgu tk mrh pun sya ingt mrh n nges hahaaaa.. Tkpe acih yg pntg impian acih msuk kelas A bjaya k.. ;) chaiyook2x - intanjb-

Unknown said...

Zaman skang nye buku baik sains,maths ,bahasa melayu mmg payah nak paham,sudahnye bila anak buah tanya,blur xtau nak jawab ape.sok tanya cikgula.dulu xde pon soklan cam ni,

Nad MamaZN said...

Hehe..ksian plak kt acih =)
Tp demi kelas no 1 acih kene kuat!!! =)

Irfa said...

dan aku pun menjadi risau baca entri ni.sibujang aku darjah 2..aku pun x pasti sifir berapa di dah hapal.huhu

Aliah Nuqmans said...

*tgh bayangkan kak filla lompat ngan pwot beso*

miahahahahahaha

FARYN said...

tak salah pun amik cikgu tuition eventho acih baru darjah 2..silibus budak skang makin susah..

macam saya pun ada amik part time mengajar bebudak...student saya paling muda baru 6 tahun :)

ayu said...

better PAKSA diorang hafal sifir awal2. nanti masuk darjah 5,6 senang.

Anonymous said...

kalau dia blh catch up cikgu sekolah ajar ok la. tapi zaman skrg semua kena cepat. kalo tertinggal ketapi melopong je. yup penting utk kuatkan dia punya basic. kalau basic tak kuat & dia akan rasa subjek tu susah. bila dah rasa susah jadi benci & malas nak belajar.

anak bos saya cina umur 4-5 tahun. masa dia kindy lagi dah blh ckp melayu, english, cina & mandarin. sgt lancar ok. mak dia la monitor homework dia dgn rotan kat sebelah. kalo dia tgk budak tu mula nak main2 piap je. tapi rotan kat meja je la dulu takat gertak.

mmg saya setuju la cara akak. zmn skrg & akan dtg saingan sengit. anak cina dari kecik pon dah ditusyenkan. kalo mak ayah takleh ajar sendiri cari ckgu yg blh ajar.

Jojet said...

cikgu math sy garang, setiap hari ade latihan. buku kecik color coklat tu kena gam smp 6-7 buku kapit2 utk setahun..moga kasih tabah, sbb sy pon lemah math..hahaha

Anonymous said...

Assalam. saya pun mmg tgh cari cikgu tuition utk anak sy darjah 1.bole tau tak kelas tuition ni seminggu bape kali & bape bayaran utk sebulan..harap bole bg info.tq

peej said...

teringat pulak memori zaman dulu baca entry kau ni. oh ku paham perasaan acih dapat cikgu seram n garang ni.
memang takut ok.
nasib dulu aku tomboy, kena marah pun relax je. kalau sekarang?
mau sebaldi nangis kot.

good luck acih.

Nabila Laa ♥ said...

hahaha. funny la kalau baca kisah acih ni. gudluck acih :D

Siti Fatimah said...

Good Luck Acih Insya Allah Semoga Semuanyer Dipermudahkan Amin...
Belajar Rajin2 ok biar ssh skrg nnt senang kemudian hari... kita pon selalu ckp kat sofia gitue event sofia start tution at KUMON since she 4 yrs old till now next yr full class bila start standard 1jugak nnt tak pon kita send sofia gi belajar kat umah acih je lah bolehhh hihihi

Anonymous said...

Hi Filla,

Thats good. ada cikgu yg strict dan check semua. kalau boleh, masa cikgu tanya kasih, filla jangan tolong jawab or tolong2. biarkan saja kasih dan teacher. asalkan teacher jangan nak pukul kasih. marah2 tak apa. hal pelajaran ni sangat penting.

sharifah

kissz said...

Teringat zaman sy hfl sifir dulo..
Ayahanda tunggu depan dgn soklan beserta getah paip...
Mgkin nmpk keras.. tp klo xbt cmtu..
Sy xrs sy di tmpt skrg nih...
Alhamdulillahhh..
Acih.. xmo lembik2.. kna strong okkkk...
K.filla.. a gud move ;)

mrs kayrul said...

Kelakar la baca kisah acih nie..tapi acih nie sebijik perangai macam haikal, suara cikgu tinggi sikit dah menangis melalak kat tadika..esoknya terus taknak g sekolah...klu kayrul ngajar dia kat rumah terus stress giler, rotan kat sebelah tangan, bila salah sikit dia dah over2 nangis...akhirnya maknya nie stress melampau2 terus hempas pintu, duduk dalam bilik diam2....baru tadika pun dah macam2 pelajaran...kita tengok pun stress inikan bebudak

NenetPenne (NP) said...

tadi baca entry sepet..kelakar
pastu baca entry ni pulak...pun kelakar..
agaknya hari rabu adalah hari kelakar sedunia kot...
hilang stress i tau... he he he..

Aya Ariel said...

holoh holoh holohh..aku kang double pitam nanti kang dua beradik tu bila masuk skolahh..kena keje kuat ni..anak2 sekarang expenses makin tinggi..

takpe..budak2 kalo kita ngajo jd ngamok plak..better kasi kat org yg expert..aku pulak jenis tipis sgt kesabarannyaa,,takleh takleh..kena anta tuisyen gak budak2 tu

sha said...

pangai filla sama ngan sy...ajar anak mesti nak ngamok..tgk anak kecik beso kecik beso je smbil urut dada seniri...muahahaha..kalo hari2 buleh kene darah tinggi wooo..sian anak..

cik gObu said...

mmg sukatan pelajaran sekarang agak membunuh

my son darjah 3
bila check kertas peksa omg
soalan apa ini mmg susah giler

mmg zaman ni tuisyen tu perlu kot

lain lah zaman kita dolu2 hahaha

belajar mcm senang2 je

strawberi said...

bagus bagus amik cikgu..cikgu plak cm berdedikasi giler..best lah..bukan senang jugak nk carik cikgu tuition yg ok skang nih
go acih...caiyokkk

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

AI IS SERAM JUGAK TGOK BUKU TADIKA BUDAK SEKARANG.. APASAL RASA MAKNYE PUN CAM TAK TAU JAWAB.. HAHA

ezass said...

hehehe... biasala tu bbudak kena sergah mmg g2...mcm anak saya da enrol for kumon since umur 6thn.. blaja maths in english.. sofar every year dia dpt award ASHR dr kumon... std 1 dpt pelajar trbaek tp std 2 xdpt dr skola sbb byk saingan but sume subjek A...dia dpt naik klas pertama ms std2..now maintain klas pertama std3 ni... i suggest sesapa yg nak anak bijak n berdisiplin enrol for Kumon.. its very good.

sepet a.k.a zack_u said...

Haha! Tatutnyeeee dapat teacher garang. Saya start tuition darjah 4 5 6. Tapi cikgu tak garang, banyak main. sebab tu la sekarang tak berapa nak pandai. huhu! Takpe saya doakan acih pandai bijak cepat pick up kental hati keras. hihi! Goodluck Acih!!

sharifah rosidah said...

cikgu India adalah terbaik ok....anak2 aunty semua tuition dengan cikgu India...

Suka cara cikgu India tu....sama macam Arwah bapak mertua aunty...mula mula dulu semua anak2 aunty tuition dengan bapak mertua...bila dia dah tak kuat dan sakit je aunty hantar anak2 ke tempat tuition. Bapa mertua aunty pantang tengok tulisan tak cantik walaupun masih sekolah tadika...tulisan adik beradik suami aunty semua cantik2 tau.

Kalau cikgu tengah mengajar atau marah anak, kita jangan menang kan atau jawab kan bagi pihakanak kita.....biar kan je, cara cikgu tu mendidik tak sama macam kita..walaupun kadang2 cara nya garang...yang penting dia tak naik tangan...itu nasihat arwah bapa mertua aunty yang merupakan seorang guru besar yang sangat tegas...

Eh aunty ni macam nak mengajar awak pulak....sebenar nya aunty cuma nak share kan apa yang arwah mertua ajar aunty...dan alhamdulillah anak2 pun masuk sekolah berasrama penuh sebab nasihat dari dia juga. Yang baik kita jadi kan panduan dan share sesama kita.

Anonymous said...

Salam.. Saya cikgu sekolah, anak pun ada yg bersekolah, yg sulung drjah 4 skrg ni. Anak2 sy tdk dihntar tuisyen krn bg sy tdk perlu selagi dia blh dpt apa yg diajar guru di sekolah. Buat pengetahuan semua sistem pembelajaran skrg telah diubah kpd tdk berorientasikan peperiksaan dan pencapaian akademik tdk dinilai 100%. Ada pelajar yg excellent dlm pelajaran ttp bila berada di luar pelajar ini tdk blh compete dgn pelajar yg cuma sederhana di sekolah dahulu. Jgn tekankan sgt mesti dpt duduk kls no 1, mesti dpt no 1, mesti A, mesti pandai itu mesti pandai ini. Kami cikgu skrg tdk blh ltkkan markah pd kertas penilaian pelajar. Kalau betul semua, cth 10/10 pun tak blh letak apatah lg 1/10. As long as pelajar tu blh melepasi tahap minima dan objektif pmbelajaran dh dikira ok. Apa2 pun nk hntar anak tuisyen tak salah tp jgn melampau lampau smpai anak stress dan melepasi keseronokan zaman kanak2nya. Betapa ramai antara kita yg memaksa anak menjd crmerlang dlm pelajaran tetapi tdk langsung mengendahkan kecemerlangan anak kita dr sudut rohani?? Marah anak tak siap homework tp tak marah anak jika tak solat dan tak menutup aurat. Fikir-fikirkanlah..kebenaran itu memang agak pahit utk diterima..

MyraQhairel said...

sampai begitu acih ekk...betul punya lemah gemalai..sentap cpt....fuyoo...kene sabar la klu ko nak mengajor acih ni kak.....silap2 marah lagi banyak dari ko mengajar dia kak.huhu..takperla...bagi dia kekuatan diri..acih tu kurang kekuatan dari segi emosi..dia kan dah nak jadi kakak kepada adik2.kene tunjuk yg she's better..acih boleh punya...mak ayah la kene support kekuatan dia..

adriyan said...

hi k filla.
kalo nak suruh acih hafal sifir 5 kan,formula dia mudah je.suruh dia tgk jam selalu.pastikan jam tu round clock la,sng ingat.
then cakap kat dia satu putaran ade 60 saat,setiap senggat sama 1 saat.so pukul 1 ade 5 saat.so kalo 1*5=5.pukul 2 ade 10 saat.2*5=10 and list goes on..

bagi saya if kita relate dengan benda yang kita nampak,mudah sket nak igt.

all the best to acih!go go!

sueanne said...

Saya dlu skolah cina, amek kau first day masuk darjah 1 cikgu dh suruh hafal sifir ok, and most of the kids dh boleh hafal, kena hafal sampai sifir 12 ok !!! mmg skolah tahap kuku besi, tiap2 hari ada atleast 10 homework..smp hari ni menyumpah mati idop blk xnk skolah cina dah.. hahahah

JMR said...

hahah.. agk2 kalo cikgu tu marah camna la si acih nih..tp lama2 dia ok kot. lebih mnja ngn cikgu tu, sbb cikgu tu konsentret dia sorg je kan.. go acih go..

Anonymous said...

Salam Filla,
Saya one of ur silent readers :) n tinggal di Paragon jugak. Bole beri contact no. tuition teacher ni? atau tanyakan availability teacher (anak darjah 3). Jika tak dapat tak apa.
Thanks a lot Filla.

Elizs (elizserma@gmail.com/016-2926683)

Ari Isfuzzy said...

Sodeh la pulak baca entry nie... entahlah. Padahal, anakpon xde lagi. Mungkin naluri keibuan tu kot yg buat sedih. Alahai... anak, anak...