Wednesday, February 27, 2013

Kasih Aleesya Muhamad Radzi

hi... tengah wat apa korang? apa? kerja? oh myyyyy siannyaaaa... hihi... ai tengah baring2 ni...

sekejapnya dah nak masuk seminggu dah umur bb Aleesya.. tali pusat pon baru tanggal pagi tadi, lega la sikit... kalau tak susah sikit sbb sian dia macam tak selesa je ada clip kat pusat...

semalam nurse DEMC datang check ibu dan anak... tapi baby ada 'kuning' sikit.. pusat pon luka sikit.. naik ruam2 sikit.. nurse ckp jgn bagi baby berpeluh panas siap bedung plak lagi haha... aircond better dari kipas senenarnya sbb kipas siling tu buat udara lebih berhabuk... so tutup kipas bukak aircond, tp bkn utk sejuk ye! cukup sekadar baby selesa dan x berpeluh, mak baby boleh tumpang sekaki, eh?

lagi satu nasihat dari nurse, JANGAN jemur baby!!! kita kan dah biasa jemur utk elakkan jaundice/kuning? nurse kata hospital kerajaan pon dah tak bagi buat mcm tu sbb boleh merosakkan retina mata baby...so aku letak atas katil je tekena sikit2 cahaya matahari pagi disebalik day curtain...

susu ibu penawar terbaik merawat jaundice..bila nurse tgk Aleesya dia ckp baby kus semangat.. so bila baby besar, amaun susu yg dia minum pon kena lebih la... if x sure sbb kita direct bf je kan, sila pump.. so kita tau byk mana dia minum ;) bg je susu ibu byk2 supaya kuning dia cpt hilang...

buat masa ni aku stop dulu amik jamu ngn air halia/inai/lada hitam smua tu... sbb Aleesya masih kuning dan ruam, lg pon dia berry tak elok sbb 'panas' kot... ok tgk la after 2 weeks baru start kot...

urut 3 hari berturut2 dah settle *alhamdulilahdalamhati* gila sakit... tak suka tau... trus ahkak jalan mcm org 90 tahun sbb sakit2 badan..

internet unifi kat umah ni masih buat hal... nasib la boleh guna personal hotspot line mobile.. sempat la siap kerje... mmg hangin sebadan ok! jadi harap maklum la bila blog guna phone je kan? gamba pon kat blah bawah ke, caption pon yilek!

jom tgk pic Aleesya.

48 comments:

Anonymous said...

yeayyy!!!!fuhh senak tgu entri baru akk tau..kjap2 chek kot2 de entri baru..tq akkk...huaaaa!!!

anariffin said...

mak ai kak..semangat nyer baby...
paperpun..
slamat berpantang ye...
p..jgn lupe blog ea..hehe

Cik Syida said...

debab mcm ani.. nomey2 :)

:: Mrs.Eady :: said...

alahaiii rambuttttt...

FIZA said...

comel aleesya....

Anonymous said...

sis fila, anitomatomato tak kaco ke baby aleesya nie? mak aiii pipi mmg stok labuh laa...gewammm...

✿ pink velvet ✿ said...

comelnyer baby.. sy insyaAllah due 1/5 ni.. nervous! nervous! huhu~

anna hashim said...

ala omeynyeeeeeeeeeeee baby aleesya ;-) pasni baby aleesya naik takhta utk interperame dlm belog ni..hehheheee yg penting aleesya mmg kusssss semangat..selamat berpantang kak filla, pelokciumpelokcium baby aleesya :-)

NenetPenne (NP) said...

mcm ani...homeiiiii
kalau perangai mcm ani jugak..wahhhh ributlah rumah... :)

Lili Sakina said...

dari semalam tgk muka kasih yang baru ni mcm wan la

Lili Sakina said...

dari semalam tgk muka kasih yang baru ni mcm wan la

SURIA AMANDA said...

macam ani la...sebijik..betul nampak tembam...

Zee Suhaini said...

Congrats kak..semangat tol baby aleesya..geram tengok..



greenapple said...

salam akak...pic aleesya yang baru ni nak iras muka arwah busu dia kak...

Irfa said...

alahai comelnya
pipi rasa cam nak cubit je

Anonymous said...

comelnyeeeee....

Kniedaz said...

Macam Ani hehehe comel sangat!

genuine1224 said...

oh pipi dia. gewannnn...

Anonymous said...

Ala tomeinya Baby Aleesya...
Terbau2 bau baby sampai ker JB..
Harap mama dan baby sihat sentiasa..Selamat Berpantang Buat si Mama..

Auntie dr JB

Mimi Yus said...

Tahniah kak filla...baby baru kak filla nama macam anak ketiga saya Nur Aleesya Qistina.

Syue Mustafa said...

Comelnya Aleesya. Macam nak gigit-gigit.... Selamat berpantang ya Filla.

IEJA 3SHA said...

Sedap name tu...
3 girl pon ok same mcm me..
Alhamdulillah tetiga ank me x kene kuning
Me jemur gak bby..tp at bilik time dia tido...so mate bby tutup la...
Ok filla slmt berpantang n peluk cium utk bby aleesha yg chumil sngatttt

Anonymous said...

kak fila... tahniah... muka macam arwah adik akak la... Al-fatihah untuk adik akak...soryy kak, jgn sedih masa pantang,saya just nak bgtau.

Miss Moon said...

filla aku dah upload ...hahahhah gelojoh kan . padahal kemain berlambak lagi entry lain muahahhaha


http://miera301.blogspot.com/2013/02/ke-umah-fillanie.html

tak puas la sembang ngan nko

nanti bebila aku nak dtg lagi vley tak ...kelipmatalajulaju auwwwwwwwwwww

aynadys said...

semoga cepat sembuh dari kuning and ruam ye aleesya comel ^^

cik gObu said...

selamat berpantang yer
comel baby...

boleh share tak no contact utk tukang urut

sebab tgh menunggu hari gak ni tp tukang urut tak dpt lg

Cik Cammy Lia said...

comelnyeee

beta kupu said...

Kak Filla, pic aleesya yg last tu, dah nmpk mcm japanese je dah! cute gilak!

Mooniqueen said...

in syaa allah tak lama tu jaundis.. MQ dulu pun jaundis lama tp sbb xckp bln kan.. mmg kene stop jamu n pantang semua tu.. bende kuning, mknn mcm kunyit, halia, lada hitam semua xmakan... just bf... amboi pipi pauuuu la.. tium tikittt..

LurvlyTruly said...

Hi Sis.
Congrats dapat baby baru. :)
Just nk share if baby kuning, mandikan dia dengan air rebusan daun inai. Insyaallah.
Dulu my nephew kena kuning quite bad so ada org suggest mandi dgn air inai tu.

Hope baby u kurang sikit kuning ye. :)

~ziey~ said...

Comeyyyy sgt......besh aaa dpt anak dara.... :-)

~ziey~ said...

comeyyy nya.....baby girl vr cute :-)

zalina zakaria said...

iras kasih & arwah busu dia.....:))

zalina zakaria said...

iras kasih & arwah busu dia:))

QASEEH HATIKU QASEEH said...

Pics pling bwh mcm muka wan la..ada jgk mcm muka arwah uncle nya...soooo kiut..mcm amoi liang2 oooo

kissz said...

Geramnyeeeee tgk si gebussss itewwww

saliz said...

Rambut belah tepi. Budak baik sangat...

Anonymous said...

Baby babam let. Comel

Anonymous said...

Tahniah filla.....akak pun 3 girls.....after 5 thn yg no.3 dpt boy...so.....follow me......

Mazni said...

Tahniah Filla, baby kita nama sama ;o). Mata anak ko sebjik ikut mata sepet Filla kan?...comey!

Aya Ariel said...

comel..

antalya said...

pics kedua, mata baby mcm seiras dgn mata arwah adik akak

eda said...

mcm arwah busu la kak .. al-fatihah

sharifah rosidah said...

Semangat betul aleeysa ni....dah lama tak beranak kecik..so baru tahu sekarang ni dah tak boleh jemur baby kat matahari lagi....mana lah tau kalau bercucu esok2 tak lah aunty buat macam tu kan. Ketiga tiga anak2 aunty dulu pun memang tak pernah kena demam kuning.

Anonymous said...

tahniah Filla..tgk baby mcm arwah Busu..selamat berpantang

MyraQhairel said...

gambar yg atas nmpk sgt mc muka Acih..then muka yg bawah tu nmpk sejibik Ani...well...The Kasih's...katakannnn

fatin fasihah said...

comel sangat baby..mata macam chinese,,sepet ja..

Anonymous said...

Assalamualaikum kak filla. kalau baby aleesya masih kuning. leh cuba bagi mandi air rebusan daun belimbing tunjuk. atau bagi titisan air anggur hijau. semoga dapat membantu

SofeaJ