Thursday, February 07, 2013

Sampah pon sampah lah...

Hi shemuaaaaaa ;) 

Gedik yeh camtu? nyampah yeh? Eleh, tak shuke lettew.. jangan lah tak shuke.... shuke la shuke la shuke la... *pangggggggggggggggggggggggggggggggg sedas* 

Hoi letih mak nok... Aku ni dah kenapa ntah... badan dah makin gems.. hati tetap senang.... makan pon macam biasa je lagi... Eh bukan orang kata kalau dah sarat, kurang makan? sebab space perot dah tak boleh menampung makanan yang banyak? Eh wa ok je... Gila kau.. dagu aku dah tebal dah ni.. bertingkat-tingkat dah... KLCC pon tabik spring tengok dagu fillanie.. tak kelaka? kelaka la kelaka la...

Aku ni jalan dah semakin sopan santun dah.. kalau dulu kemain libas KL-Klang, KL-Klang.. muahahha.. tak paham? tak paham takpe.. Now langkah dah jadi Puchong-Putrajaya, Puchong-Putrajaya.. mihmihmihhhh.. kan? gelak pon dah tak kahkahkah.. dah jadi mihmihmih ala tekepit-kepit dah.. ai like.. 

Perot aku dah macam bola.. orang opis pon cakap "Perut bulat macam ada bola".. apa reaksi aku bila dengar org cakap camtu? "matakeatastangandidada".. ai dah biasa dengar ;) kalau tak mengandung macam ada bola tennis... kalau mengandung dah macam bola tampar... Semalam apa pon tak bleh... baju dah masuk washing machine.. dah siap.. tapi tak larat nak menyidai.. bagaimanakah itu? Nak mintak tolong kat laki sidaikan kain adalah sangat seram.. tapi ini kes berat.. aku memang tak terdaya dah nie.. So fikir masa yang sesuai... Jangan cakap awal-awal.. kita cakap last minute.. bila? Jap bagi aku citer lain dulu...

Masak? Memang tak dapek lah.. sebab mengenangkan lepas masak kena hidang.. Oh aku dah biasa hidang makan atas meja makan... Eh macamkan bini orang lain tak buat..kahkahkah.. eh silap.. mihmihmihhhhh... *tutup mulut dengan telapak tangan* amboi sopan kemain.  Suami ai manja... nasi atas meja.. kicap.. lauk.. air.. gelas... tapi dia ok. lepas makan dia reti basuh pinggan sendiri.. tapi pinggan dia jelah.. *telapak tangan di dahi pulak* tu yang ai tak larat.. nak basuh pinggan bila perot dah sarat adalah sangat susah... sebab perot akan tersangkut kat sinki.. pastu nak elak air merecik.. kalau tak memang kuyup lah baju kat bahagian perot.. auww so sweet.. tak nak bagi kena air kat perot.. ko kena kebelakang sikit.. so belakang yang akan support perot.. hambekkk... pastu jalan macam orang umur 90 tawun.. naik tangga setapak stop 20saat.. kena 18 anak tangga? 20saat x 18 anak tangga = 360 saat.. bersamaan dengan berapa minit? 6 minit... omg tak sangka fillanie dah terror maths!!! (padahal guna calculator try banyak kali kena bahagi berapa untuk dapatkan 60 saat/ 1 minit) dasarrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!!! so kesimpulannya sebab tu dapur dah tak berasap.. sebab nak membersih tu lagi payah dari memasak.. nak cuci periuk, kuali, pinggan makan, pinggan lauk, kemas nasi beterabur atas lantai.. *ai is fitam* marilah kita sekeluarga makan di luar sahaja.. 

Kat Sri Kembangan Equine ni memang lah agak kepayahan mencari kedai makan ala-ala order nak makan tom yam, ikan 3 rasa, telor dadar yang sedap.. dah try macam-macam tapi boleh dikatakan semuanya hampagas belaka.. kebanyakan pekerja adalah rakyat indo.. nasib dah pandai cakap melayu.. kalau tak dah tentu amik order berbunyi "Iya bapak dan ibuk mau makan apa ya? Oke Oke bisa, air nya apa ya?" Ok sekian tekakku kembang setaman.  Siapa ada suggestion kat mana nak makan ala-ala Thai kat Equine tolonglah share... aku tengok kat FB sapa tah kedai makan tebaek katanya.. Restoran Saffwan Seafood.. amboih kemain kau ye... sedap gilers katanya.. aku pon tulislah kat wall.. siapa tau restoran tu kat Equine belah mana... ada yang kata kat area Teh O Beng 70 seng.. (belakang McD) oooohh aku tau aku tau.. sebab haritu ada lalu.. bila lalu buat 2 round pon tak nampak bayang tulisan Saffwan.. maka hati merasa hampa... Marilah kita ke Mamak Maulana... Sesampainya kami di sana.. terlihat oleh ku stall Mee Rebus, Soto Ayam, Tom Yam, Ikan 3 Rasa... Eh eh eh.... apa lah bengap sangat.. kat Mamak apa takde? semua ada... mihmihmihhhhhh... Hidup Maulana! T_____________________T

Dah kenyang jom balik...Ok tadi sebelum pegi ada cakap macam nie "Tak larat lah nak sidai kain.. tapi dah basuh dah".. tu hint je.. so suami tahu isteri ada basuh kain... hahaha.. Bila sampai je rumah isteri expect suami akan amik bakul dan keluarkan baju yang dah basuh dan tolong sidaikan... sekali tak buat.. maybe dia lupa or buat-buat lupa... aku naik atas.. eh dia pon naik atas.. dia salin seluar.. eh? Alaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa caner nak cakap nie? "Paaaaaaaaaa, kain tak sidai lagi... plssssssssss tolong?" pastu dia bunyik macam cicak "cet, bdecet, cet" eh tak reti lah nak type bunyik cicak.. hahahhahaha.... hahaha.. laju-laju ai melarikan diri takut bertentangan mata... hahahhaha.. Akhirnya kain bersidai juga.. terima kasih suamiku.... kemain lawa dia sidai kain bila tengok pagi tadi sebelum gi kerja... tersenyum simpul isteri mu.. bersimpul tak reti nak leraikan bibir tersimpul cemana... hakhakhakkkk.. eh silap.. mihmihmihhhhh... *mulut terkatup menahan tawa, mata tertutup dek kerana sepet, dulu sepet, sekarang bertambah dek kerana pipi menolak mata*  apa pon tak leh lah..

Aku baru ingat nak amik cuti hari nie dek kerana badan sudah tidak terdaya menampung perot ini.. mahu bergolekan dan bermalas-malasan sepanjang hari di atas katil empuk berusia 9 tahun (siap amik calculator 2013-2004 = 9 tahun) tapi aku bukan manusia pemalas.. angan-anganku jarang kulaksanakan... dek kerana rasa tanggungjawab mengatasi angan-angan kosongku... hakptuiii... boss ada harini.. kalau aku takde acaner? Acih nak sekolah, nak suruh apak dia hantar, mesti naik motor.. oh no.. tak sampai hati kulit nipis anakku dihembus angin dingin subuh lalu menggigit-gigit tulangnya yang halus itu.. so marilah kita lupakan tentang sakit belakang.. tentang bola tampar itu... mari kita teruskan kehidupan seperti biasa.. selagi tulang 4 keratku masih mampu dibanting-banting.. Eh over sangat kau nie... macam kan kerja kat sawah.. aku sepak kang... 

Pagi ini perutku kosong cuma bertemankan lagu-lagu riang seperti cengkerik di hutan simpan... namun sebentar cuma... telah dengan lantasnya diisi dengan nasi kerabu berlaukkan telur masin dan ikan goreng.. ehsan dari teman sekantor yang tolong membelikan... terima kasih sayang kuucap padamuuuuu... kerana menyambut tanganku yang hampir layu.. Eh kenapa Hantu kampung pisang pulak yang keluo nie... aku letih terlalu letih... lalu tulisan ku menjadi sampah... janji bukan sampah masyarakat... 

Hoi aku ada event 24hb nie.. Tolonglah anak.. bagilah mak kau pegi event dulu... demi mencari sesuap rezeki.. janganlah kau keluar mahu melihat dunia terlalu awal... kalau nak keluar.. lepas tu boleh? 

Sekian terima kasih sahabat kerana sudi membaca sampah ini.. 






EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

31 comments:

Anonymous said...

saye pn da berzaman cari thai food kt area sri kembangan ni. tp klu kt puchong konfem ade.. rest ali sara.. memg femes rest tu.. konfem sedap. klu kt area serdang xtau lar pulak saye.

aritu pn teringin thai food.. try g kt giant kinrara ade 1 rest thai food ni.. tp xsedap.

~ mia~

Anonymous said...

kt filla,kt umh kita tu kedai mkn adik beradik pun bole thn jugak(kt umh flet tu)n satu lg kalo nk beli lauk2 je sblm masuk paragon,ats bukit tu ada kedai mkn..yg ada jual charkuetiow tu.sy dok lep sana.

Nad MamaZN said...

Mane de sampah ponnnn
Bestt jek bace :)

genuine1224 said...

kahkahkah.. xbley lah fillanie punya imaginasi. bola tampar pun bola tampar la kan? mak2 gitew la

mira said...

akak, sy pn duk equine park jgk. restoran beriyani kt area umah akak tu best gk. tomyam dia best. saffwan seafood yg akak cakap tu, from traffic light maulana tu, akak belok kiri. lepas belok kiri, kan ade kedai2 belah kiri akak kan. yg before roundabout tu. kt area tu la saffwan seafood. ada florist, kedai lampu,kedai letrik tu kan, kedai prabot. haa kt area situ la. akak pusing la bangunan tu cari saffwan seafood. hehe tp mknn dia bese2 je. warung pak mydin pon not bad jgk. kalau nak sup yg best, akak gi kt bazar sbelah giant tu. coconut shake dia pon sodap.

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

ila rasa keluar kat time event tuela mihmihmih

Anonymous said...

safwan seafood kt area lot kedai opposite jusco yg jual perabot byk tu..(ada banner ambik dulu byr kemudian) cornet lot ada kedai letrik.. n kedai mkn tu menghadap (opposite) maulana yg kt atas bukit tu.. kedai mkn riang2 da try kak..? indon gak pekerja, tp tomyam dia mabeles.. heheh..

~Fiza~ said...

Hehehehe akak, orang pregnant yg hampir due memang akan jadi penglipurlara ke?? Semenjak dua menjak ni ayat2 akak bukan main berbunga-bunga macam baca karya sastera melayu pulak..hahaha

nylezz said...

Kak Filla.. yg dekat Teh O Beng 70 Sen tu Suffiya Seafood.. Sy suke sizzling tofu dekat situ..
Lagi satu ikan bakar yang best dekat Chiang Mai ikan bakar.. dekat area kedai2 PUJ2..jauh ke dalam sikit tp ikan bakar dia boleh tahan gak..

Aya Ariel said...

ololololooo..bedecit decit ponnn...kain tetapppp di jemoran..mane lah laki sanggup tgk bini dah membuyung nak turun sidai kain lagi..apa salahnye kan..auw auww..

walaupon sampah..tetapp best..hihihi

sha said...

hahaha..terbaekkk la filla...most entry sume kelako2..tetiap hari msti masuk sini..2-3 jam sekali msti refresh nak baca entry baru...teruskan penulisanmu kaka filla...dari peminat setiamu..betol x tipuuu..ahaks

nurul ayuni shafie said...

mihmihmih.

sampah pon sampah la, tapi tak rasa sampah pun entry ni. best!

mihmihmih ---> trademark kak filla yg br di ikut. :P

Anonymous said...

gile aku baca cite sampah ko filla.. kelakar hokay..ekekeke..

Anonymous said...

akak..ada kedai ni dekat dengan bintang bistro..lajur yg sama ngan bintang. nama kedai juriah..org kelantan ke thai. thai kot..i biasa oder situ je..sebelum balik umah i akan calling dia ckp nak order ape2..ckp nak amek kul bape..pastu pegi je dah siap...ok la murah pon murah..ke akak dh penah try tp for akak tak best?

nak no telepon tak?telepon kedai tu la..

mamisue said...

haku selalu malas nak komen, tapi kali ni terpaksa gak komen lepas baca ceritera ibu mengandung nih... hehe. semoga buk filla kuat semangat dan sihat selalu. ;)

sharifah rosidah said...

Lawak lah filla..aunty baca luahan hati orang mengandung ni naik kesian pulak....ni lah nasib orang perempuan kan.
Masih nak pikirkan hal anak2 dan suami walaupun diri sendiri pun dah tak terlarat dah.

AIN said...

kak filla tau x lepas mines tu ade petronas, shell..kat blkg petronas tu ade kedai mkn..kedai tu buruk je..tp makanan nyer boleh tahan la..selalu saya makan ikan 3rasa, sup ekor, telur dadar n kailan ikan masin..penah bawak kawan makan kat situ..feedback dorg ok n nk pegi lg..cer la try..murah pon murah..tp tekak org kn lain2..kat saye sedap la..kat akak saye xtau..da try baru tau..hehehe

mrs kayrul said...

tiap kali pregnant rasa best jer coz saya basuh jer baju...suami tolong sidaikan....bila dah beranak terlajak la plak...sanggup tunggu suami blk nak suruh sidaikan kain...hehehhe

Miss Moon said...

hahahahha nih la sampah paling indah hahahah dapat bayang kan aksi nko terlentok2 tew auwwwwwww

weh masa aku duk sri kembangan aku slalu makan kedai thai tomyam kat sitew sedap jugaks sebab mmg malas masak je dulu sitew la aku pegi ...masakan panas dia pun sedap .

kalau nko nak lagi best jom besok dtg cyber aku belanja q thai ..pijar dow makan sebab pedas n sedap ..........pastuh nanti aku peta kedai tew kat mana yg sri kembangan tew

Julie Hawa said...

Kak try tom yam azalea... akak blm try ke... Hari tu ada comment gak bgtau kt akak.. setakat yg saya pergi mmg local yg keje... sedap n kemas n murah.... try kak... sederet papa rich... try ye....

sepet a.k.a zack_u said...

Ololoooo tiannnn iyeeee...untunglaaa dapat suami rajin macam abang radie *sungguh saya tak buat tangan di dada mata ke atas* huhu!

Anonymous said...

cer try sofya seafood seblah kedai runcit sri baling area mc d tu. sedap n murah. stakat ni sy mkn, x penah menghampakan apa pn masakan dorang. x tau la tekak org lain.

JMR said...

sampah bau wangi nih...

Sheena Haryani said...

Try mkn kat juriah tomyam...kedai kelate...sederet ngan mamk bintang...tp kena p awal...lps kol 8 org ramai & service slow

safiyyah osman said...

hahhahahaha..lawak2...cengkerik di hutan simpan? hahahahahhahahaa..semga baby akak kenan perangai lawak akak..baca sambl tergelak2 woooh entry ni..

sweet lolipop said...

filla,try hilmi seafood.sebelum roundabout nk p pasar borong,jalan belakang tu.tak pun try kat papa jo,kat area pasar malam hari rabu tu.sedapppp..murah..papa jo tu dekat kedai port aroma tuh.

Fariha Nazeem said...

nape tak pegi kat chiang-mai kat PUJ tu..? tp situ ramai org la..saye selalu mkn kat restoran sofia kat area akak pusing2 tu..not bad la..kedai kelantan..
Julie Hawa..kedai azea tu da tutup kot..baru pegi 2 hari lepas..tp ada bukak kedai lain..perindu ape tah namanya...

Anonymous said...

Suka baca blog ni.byk kisah2 yg sama ngan sy . Sy ade anak prmpuan 6thn, baby boy 7bln. Masa prgnt yg boy, brt naik lbh 20kg,perut bulat ke dpn,kluar jln2 ramai org tegur 'anak lelaki ye'. siksa, rase xnk prgnt dh, haha.lega bersalin awal 37mggu. Suka la baca K.filla citer, klaka, best sgt

ska said...

dah pernah mkn kat Kedai Chara Kampung? Dkt dgn 7E yg dkt warung2 cina opposite Jusco Equine tu.

Ataupon, mcm org2 lain ckp, kedai ikan bakar chiang mai dkt PUJ. Yg tu mmg sedap masakan dia..

Anonymous said...

area punck jalil ada chiang mai dan shazana kitchen (tepi mydin). tu pun not bad. kalu tak pun pi area hailam kopitiam ada warung pak mydin, chara dan riang ria (kedai ijau). yg kedai ijau tu tomyam dia pekat n pedas. saya suka even kedai mcm so so je.byk gak tmpt mkn best2 sbb saya dok area ctu. kalu nk best atas bukit bulatan nk ke puncak jalil tu ada char kw teow best ctu. boleh ahh try

Anonymous said...

Kalau kat belakang MCD tu paling sedap tomyam dia kat restoran mamak al rizwath..yang masak orang thailand..lepas makan bole cakap kap kung kap..terbaekkkk