Monday, March 04, 2013

TIPS BUAT BAKAL IBU

Okay, awal-awal nak sound nie.. ibu yang anak dah nak masuk 8 orang tak yah nak baca ok... korang semua dah pakar dah.. ni kita nak bagi tips untuk bakal-bakal ibu yang nak menimang cahaya mata pertama ;) 

Jaga baby baru lahir susah ke? boleh tahan lah.. sebab lembik lagi kan... kena jaga elok-elok.. dah masuk umur 1 bulan ok sikit lah sebab baby dah 'keras' sikit... Baby baru lahir ni ada tali pusat yang akan diclip ngan clip plastik.. tali pusat tu akan gugur dengan sendiri bila dah kering.. depends lah ada baby 5 hari, 7 hari baru tali pusat tu gugur... Baby Aleesya dah gugur masa hari ke-6 kot? eh lupa sudehhh.. heheh.. bila ada tali pusat tu baby mungkin kurang selesa.. kita kena jaga elok-elok.. tiap kali lepas mandi.. kena pastikan pusat dia tak basah.. tekap2 bagi kering sikit... 

Haritu kat DEMC diorang bekalkan benda ni.. nurse ajar.. perahkan benda ni sampai menitik air tu kat pusat.. pastu tepek kat pusat.. pakai barut.. kalau tak nak tampal pon ok.. dia macam facial cotton tu bentuk dia.. kalau kerajaan tak sure? maybe dia bagi cecair dalam botol kot.. janji function dia sama.. guna sampailah tali pusat tanggal ye.. 

Barut baby wajib ada.. taktaulah sekarang zaman moden dah ada yang moden kot.. tapi aku still guna yang style ni je.. barut elok utk elakkan baby dari kembung perut.. 

terpulang nak guna brand apa-apa pon.. so far drypers pon ok lembut je.. pak radie gi beli.. ini yang dia jumpa.. tibai jelah ;) 

Sebab Baby Aleesya kecik sangat lagi.. so aku malas nak guna wet tissue.. takut tak sesuai untuk kulit newborn.. better guna air untuk bersihkan tiap kali dia berry ;) pastu guna je kapas bulat-bulat.. baby newborn selalunya kalau berry yang pertama, najis warna hitam.. nanti lepas-lepas tu.. tukar kaler kuning macam ada biji-biji sikit.. tu najis yang sihat ye.. kalau baby cir bir sila berhentikan dulu jamu or apa-apa yang panas yang korang makan.. aku stop kejap nie... maybe after 2 weeks baru start kot..  

sekotak tissue kena sentiasa ada.. memacam nak guna.. selalu kalau Aleesya berry.. sebelum nak bersihkan guna air ngan kapas.. aku guna tissue dulu utk tutup berry dia supaya tak kena kat kaki dia ke apa.. 

ni wajib ada.. everytime lepas mandi boleh sapu sikit2 kat perut baby, belakang dan tapak kaki.. untuk mengelakkan baby kembung perut.. kalau baby asyik melalak je tu tanda-tanda perut kembung lah tu.. 

Ini dah tentu wajib.. pepandai cari yang grip sikit.. kalau yang tak elok, asyiklah tetanggal je.. 

Sebelum nak mandikan baby siapkan dulu semua benda-benda yang perlu.. sebab baby masa/lepas mandi biasanya akan menangis.. mungkin dia rasa gayat or tak secure.. sebelum mandi tu bagi dia susu siap2 supaya masa kita siapkan dia nak pakai baju dia tak lah melalak bagai nak rak sebab lapar.. mandikan baby dengan air suam.. siap satu gayung air suam utk last sekali nak bilas.. mulakan dari bahagian kaki dulu.. paham? 

Tips beli baju baby pulak.. setakat baby baru lahir bukan nak gi jalan pon.. beli je yang selesa.. untuk duduk rumah.. beli sikit yang size NB.. pastu sikit lagi yang size 3-6 months... tapi tengok lah size baby masing-masing.. kalau baby 3.4kg pon pakai NB size dah besar gedabak... kalau anak 2.5 kg je.. lagi lah besar baju tu.. tak yah pakai seluar.. hahahah... ceaaa konon beli kaler hijau tu tak pasti gender lettew.. padahal dah tau.. tapi tetap tak nak beli pink.. apakah? 

Atau seluar macam ni bagus.. tak yah pakai sarung kaki dah.. Prinde n Joy yang jenis ni bagus.. kain dia selesa gila... tak tebal.. so yang masih mencari-cari baju baby newborn boleh beli jenis yang putih nie.. bersih je nampak baby tu ;)

Perlu ke beli lampin? suka hati u olls lah.. aku beli je sikit.. buat-buat lap ailio baby.. kadang kalau cuaca panas.. bedung ngan lampin ni selesa sikit baby.. tp sekarang kan dah ada bengkung baby yang moden.. tu pon ok kot.. aku tak beli sebab cheapskate.. hahahahahah.... ai kan very the tradisional... 

Oh ye info tambahan.. ni nurse bagitau jugak haritu.. kalau korang buat susu.. formula or susu ibu.. tak kisah lah mana-mana pon.. tapi JANGAN goncang... bila kita goncang.. susu akan berbuih-buih.. pastu terus feed baby.. tak elok ok.. boleh buat kembung.. sebab buih-buih tu kan angin/udara.. cukup setakat gelek-gelek je botol tu.. untuk ibu yang bekerja, sila train baby dari awal guna botol susu.. selang-selangkan direct breastfeeding dan botol susu.. boleh pump dan feed guna botol.. kalau ko sedap duduk umah berpantang tak ajar dari awal.. esok nak masuk kerja anak melalak tak nak guna botol acaner??? 

Harap tips mudah ni dapat membantu ok... ai olls anak dah 3... kalau tak reti jugak.. baik terjun perigi.. hihi..





EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

31 comments:

NinaAz said...

Nice sharing... hihihi.. nina otw nk ada baby. Tp belum ada rezeki lg. IAllah.. mudah3an dpercepatkan rezeki ♥♥

Lulu Caldina said...

janganlah terjun perigi..ngeh ngeh

thanks untuk info ni :)

Kniedaz said...

Good info sis!

as, putrajaya said...

A'kum sis, sajer nak confirmkan ngan u...minyak yu yee tue boleh pakai ker...ari tue my mom bg info yg ader something terlarang dlm minyak tue...best nyer teringat masa pantang...

Anonymous said...

kak filla, sorry klo emel ni ganggu kak...tapi kalau boleh elakkan guna minyak yuuyee tu coz org cina sndri yg xbagi guna...diorang kata ada bnda x elok utk org islam dalam minyak tu...Waallahualam.....

QasehnyaRania said...

morning kak :)
saya belom menimang shaya mata.. ;)
boleh dijadikan panduan nanti :)

✿ pink velvet ✿ said...

thanks 4 sharing this :)

♥MAMASYAZA♥ said...

salam ziarah dari akak. sronoknya tgk barang baby tu, maklum le anak2 dah besar...hehehe. anyway masa anak akak kecik2 dulu, mmg minyak yu yee tu tak penah tinggal, usung merata

meen said...

a'ah..aku pun nak share psl myk yuyee tu. tp bkn psl bhn terlarang ke apa..yg tu aku x pasti. dulu ms anak 1st aku pakai myk tu gak..berbotol..tp aku pasan myk tu mcm terlalu panas utk kulit bb..newborn esp..kulit dey olls kan nipis lg halus..so yg 2nd aku try minyak telon..mcm2 jenis ada..mustika ratu ke..nona roguy pun ok gak..

Mooniqueen said...

kadang2 anak dah masuk 2,3 pun gedik buat2 lupa macam mana nak jage.. ;)

cik chinta said...

bj nb jnis kpas cm kureng nk plih sni. adoii...xpela. kim org bli sbb xlrt nk jln da

nats said...

ni nak tambah tips lg..
masa aku deliver kat spital jepun dulu..dia akan pakaikan booties n mitten bb secara terbalik taw..haha..masa tu tatau lg..asal aku betulkan then bila dpt bb utk bf..nurse dia tukar lg..i tot nurse ni pehal..dah aku pakaikan elok dia terbalikkan..pastu depa bitau sbnrnyq depa takut benang2 kelim yg terlebih tu aku berbelit jari jemari bb yg kecil cinonet itu..pernah ada kes katanya..hoho..baru ku tahu..betul gak erk..sejak tu..takpa la anak mommy nampak x cantik..asal selamat n selesa kekdahnya..tp kalo kat sini semua pakat duk tanya..awat hg pakai terbalik sarung tu..x pernah jumpa kaa..hiks..

lg satu..dlm pantang..pakai diapers ala kadar je harganya pun dah ok. maksud aku x perlu beli mamypoko kaa..takat drypers..petpet
pun ok. psl bb asik bery je kejenya..beli mahal2 kejap je pakai,kena tukar lain..

oopss terpnjg plak..kalo ada nnti ai share lg..

Anonymous said...

Sila check balik yg pengomen tu. minyak yuyi bole guna laa. Jgn sebar benda yg tak sahih. Klu rasa tak ok cek sendiri dgn jakim. Peace yo.

Irfa said...

terbaek punya entri
(anak 3 pun boleh baca jugak..mana tahu dapat anak no4 dah lupa cecara nak jaga baby.hehe)

cik violet said...

info n sangat bagus.

tq.

boleh praktik lepas dapat baby. hehe..

kawen pon x lgi nih ;p

sharifah rosidah said...

Tengok gambar barut baby tu terrkenang pulak pasal barut anak2 aunty...semua mak yang buat kan dan sekarang aunty masih simpan dengan elok...mungkin bila bercucu nanti boleh gunakan balik.....semua nya buatan tangan mak aunty, sayang nak bagi orang lah.

Anonymous said...

Inilah yang saya suka sangat dengan blog ahkak nie.. terlalu banyak panduan tak kurang jugak pedoman..boleh digunapakai oleh seluruh rakyat jelata.. dah le tak kedekut ilmu.. cara nak explain pun santai.. manusia biasa kalau explain skema jek.. tak boleh masuk ilmu tue.. nanti humban ke laut.. tapi ahkak nie.. cara tulis, present gambar.. memanglah terbaek.. memang suka ahh citer-citer pastu ketawa-ketawa.. agaknya kalau in live.. macamano le ahkak nie ek.. ahkak nie macam retis kat saya nie.. kalau jumpa mau saya menjerit-jerit.. tak menahan kesukaan melihat blogger retis kesukaan saya.. -aku yang sawan tanpa blog ini

genuine1224 said...

yeszaaa.smua ibu patut ada smua benda nih!wajib kan..
er, pasal minyak yuye tu, ada gak tanya sendri dgn auntie cina kat farmasi. dia ckp pikir logik.minyak ni dah ada dr dia kecik2. now umo dia dah dekat 60thn.klau btul ada b***,xkan kementerian kesihatan nak benarkan kat pasaran meluas camtu.so, ikut rasa hati.klau tanya bab logo halal, mmg tak la sebab dia bukan makanan.

Erin-Ibu Marsya Qistina + Marissa Qaisara said...

thanks so much kak utk entry ni...
walaupun diriku bakal beranak buat kali yg ke- 3...tapi tetap perlukan info sebegini jugak..coz dah lama tak beranak..after 4 thn gap...
skrang dah rasa mcm beranak anak sulung balik huhuhu :D

ada apa2 info lagi jgn lupa share ye!

Anonymous said...

Minyak yuyee sah diguna kan. Baru dgr dlm iklan sinar.fm tadi. Tiada lemak haiwan tersebut :))

Julie Hawa said...

Minyak yu yee jakim dh sahkan halal... my mom chinese muslim... sebelum keluarkan kenyataan siasat habis2 dulu... n kalau ikat sifat minyak babi , ianya pekat n chinese said tak mungkin boleh melalui corong botol kaca yg sempit tu...

Anonymous said...

Salam.nak share.minyak yuye ada campuran darah ular.infor dri kawan berbangsa cina.utk baby.elok pakai minyak mustajab nona roguy.bukan promote tapi juz nak share.harap maklum.tq

ak yuyunz said...

my opinion, seeloknya masa baby guna minyak telon, dah beso sket dalam 7mos above ke boleh guna minyak yuyi.. kalau nak guna utk baby jugak boleh, tapi letak sket jer.. sebab minyak ni mmg panas..

apapun terpulang pada cara penggunaan masing-masing =))

Anonymous said...

pasal minyak yu yi ni ada macam2 hal, tp kalau ada benda terlarang, KKM takkan senang2 nak bg sijil, dah tanye ngan mmbr cina, die pun pakai die cakap takde bende2 yg terlarang lah...die bacakan and die cakap mana ada benda2 pelik...sbb kalo ada benda 2 pelik mcm drh ular or minyak ibab, minyak tu takkan dpt dengan harga bawah RM10, benda2 mcm tu mahal,so, kalau yakin boley guna, tp kalo ragu2 baik jgn...nnt jatuh syubhah...so tanya la diri sendiri...bab panas, rasa takde masalah, anak saya dari yg sulong pakai. ok jer kulit dia...nampak selesa adalah...just my 2 cents...(^_^)

edrina said...

Pasal issue minyak yu yee tu ari tu dah kuar radio ikim..boleh guna

lina said...

my husband ade kedai jual jamu, brg2 tradisional. mase nk ambil brg2 for our newborn dia x bagi amik minyak yuyee. he said minyak tu kuat sikit dan kulit baby kan still nipis2. tak sesuai so pakai minyak telon mestika je. tapi ade je customer yg beli utk newborn.

moonzali said...

Salam kak filla..nk tnye kak filla ade pakai ape2 perancang ke mase gap acih ngan ani tu?

mrs complaint pot said...

huuhuhu.. bla baca, tgk gamba barang baby dah terbau2 bau baby.. ni yang terasa nak lagi baby!!!

irwani said...

baca entry ni buat saya teringat baby masa newborn. rindu nak pegang dia yang kecik masa tu. rindu nak bau wangi baby...hehehe

Tengku Fauziana said...

Kite pn bru kuar hosp semalam..
Suda nyer arini nk mandikan bby tgk hosp xbg ubat pusat bby..
Terlupa k pe k tak tau la..
So ptg tdi suh hubby g cari kat farmasi..farmasi bg mcm u nyer tu la..igat dh salah bg..sbb 1st bby hosp bg yg bntuk cecair..nsib baik bca blog u ni..so bru tau mcm ne nk guna..klu xsok nk p cari yg lain..huhhh..
Thanx for the info..

amie said...

useful info.patutnya sya bacainfo ni b4 deliver dulu...msa mula2 dpt baby tang cuci pusat tu yg gelabah sket...hehe...takut bby pedih...
thanx for sahring

klu nak tau info pasal baby,ibu dan kesihatan umum, leh singgah blog saya ye: http://shakleeee.blogspot.com
kekal sihat, smbil collect & redeem point....jom singgah ;-)