Thursday, March 07, 2013

Menu Pantang

Bibik dalam pantang kembali bersiaran untuk anda..hahaha... memang bibik sangat ok.. dengan t-shirt and kain batik.. memang bibik sangat..

Dulu time pantang kemain hapdate menu dalam pantang... la nie dah malas sikit... tapi hari ni terajin sebab takde modal nak update blog hihi... So bangun pagi dengan ceria... sidai kain kejap.. pastu siap-siap nak masak.. sementara kenit tido lena kan.. jap gi dia bangun, apa pon tak bleh.. 

Hari ni menu ialah Ayam Black Pepper main hentam.. hihi.. Aku bukan reti sangat masak lauk pantang.. janji ada halia.. lada hitam.. kurangkan minyak.. ok la kan? senang jer u olls.. orang tak pantang pon ok jer makan.. 

Potong ayam kecik-kecik.. gaul ngan black pepper dalam botol yang stok kasar-kasar sikit tu.. gaul garam sikit.. biarkan dia kat situ.. 

Hiris bawang merah dan bawang putih.. ikut suka nak banyak mana... sila agak-agak.. aku terlupa nak racik halia sekali.. kalau ada halia boleh guna.. makan sekali halia tu..elok untuk buang angin dalam badan.. 

capsicum hijau dan lobak putih... lobak putih bagus untuk banyakkan susu ibu... lagipon memang sedap ok lobak putih nie..

tumis bawang sampai layu.. guna sikit je minyak.. ada olive oil lagi bagus... 

campakkan ayam tadi kacau rata..  

masukkan sekali black pepper sauce.. masuk air sikit bagi berkuah sikit... dan masuk lobak putih.. masak hingga empuk.. masuk garam sikit kalau tawar... last sekali masukkan capsicum.. 

Tadaaaaaaaaaaaa.. dah siap.... senang, berkhasiat dan lazat... Ok aku masak tu je.. hahaha.. sayur? malas! hahah... 

Ok now nak selit sikit... Dah tengok blog Moon kan? 

Lawa tak shawl? Lawa tak model Tsugoi?

so siapa nak Stripe Shawl from Tsugoi boleh lah order ngan Moon yer.. sila ke Blog Moon untuk purchase shawl yang lawa-lawa tu ;) RM39 je u olls... ada banyak colour lain.. sila lah menjamu mata.. bye!





EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

21 comments:

Farah Waheda Wahid said...

macam sedap jer...

Irfa said...

menu mcm ni lagi bertamabah makan
aku suka menu dlm pantang

-sup haruan

teringat la pulak

Has said...

kak, saya berpantang takdenya boleh makan ayam bagai..tiap2 hari cuma diberi makan ikan bakar kunyit + sayur sawi + lada hitam tumbuk..sedih......

:: Mrs.Eady :: said...

bleh salin ini resepi..

Mooniqueen said...

sebenarnya lauk pantang ni memang sedap n simple.. orang semua pening mcm ne nak diet.. so jawapan nya masak n makan la lauk pantang.. hehehe.. tgk sis masak n boleh uruskan semua sendiri even tgh pantang pun, rase mcm nak bt sendiri je.. tq sis inpired me.. ;D

Anonymous said...

nak selit resepi sikit boleh?
daging, bawang merah, bawang putih halia, lada hitam , kunyit, minyak zaiton.
daging gaul ngan kunyit, tumis bwg merah n bwg putih, taruk daging, letak air sikit, air hampir kering campak halia n lada hitam, makan ngan nasi panas.

CTfesyen said...

kak filla..
orang tak pantang pun boleh je makan..
hehehe

✿ pink velvet ✿ said...

sedap pulak tgk menu org berpantang ni :)

Miss Moon said...

fila RM 35 only la lalink ekekek

wey kira lada itam nko tew ok lagi la kalau aku punya banyak letak ...terbakar anak tekak

sharifah rosidah said...

Masak sendiri dalam pantang ya....sama lah kita....aunty bersalin anak kedua tak balik rumah mak di jb...so bersalin je di kg suami tapi duduk rumah mertua seminggu je lepas tu berpantang di rumah sendiri dan masak sendiri......

pokok manggis depan rumah said...

sedap nya masakan ni.
Tahniah akak jadi " FEATURED BLOGGER FOR THE MONTH OF MARCH 2013 " saya baru buka nuffnang tadi. semoga bertambah rezeki dengan kelahiran baby ke-3 :-)

mama_mya said...

okehhhhhhhh baru perasan nama blog dah tuakr jadi THE KASIHS. hihihihi.

umilia said...

huk aloh..sdpnye lauk pntg..aku yg tak pantang pun tak mkn lauk mcm ni..huhuhu..lobak putih tu kira sayurla tu..ok da lengkap da zat yg ade..hehehe..

SweetLikeWhat said...

bestnya akak pantang boleh makan ayam..kite ikan jer..huhu

haslina said...

salam.
lauk pantang mmg mudah je kan. kena dgn nasi panas. fuh.
lg best layan dgn bawang putih goreng juga.

itulah kan bila anak da lebih dari dua, mmg kena independent kan dear.
selamat berpantang.

p/s insyallah saya menyusul berpantang becoming ahad. insyallah.

Cik Syida said...

sedapnye kak :)

IdaShazana said...

Jaga2 waktu jemur kain pakai kain batik tu, tau2 tinggal t shirt je

ejulz said...

Menu febret tu.. hehe.. Tahniah sbb terpilih utk bulan Mac dlm nuffnang.. :)

JMR said...

tgk gmbr menu pantang. scroll down ke bawha, tgk gmbr last skali..eh lain mcm menu ni..owh model tsugoi rupanya..

Jocelyn Lum said...

Nampak sedap!:)
Sudah lama tidak makan makanan rumah:)


http://iamjocelynlum.blogspot.com/

Mama Qadida said...

Nampak sedap.nak try. Sy dh 31 hari berpantang. So far baru sekali makan ayam.itupon terpaksa makan masa kenduri akikah mggu lepas. Mak ckp sekali je mkn xpe. Mak sy jenis xkasi mkn ayam.takut gatal katanya. Tp sy dh sebulan lebih ni n luka pon da sembuh,rasanya xde masalah nak mkn ayam kan kak filla? Geram tgok menu akk ni.hehehe