Friday, March 01, 2013

PENGALAMAN BERSALIN ANAK KE 3

Salam semua ;) 

Ni baru sempat nak update belog... Kenit Aleesya dah tido... Ani kat bawah ngan nenek.. So mari cepat-cepat kita langsaikan entry tertunggak.. Ramai nak tau pengalaman bersalin... Ok lah u olls meh lah kita share pengalaman bersalin anak ke-3 ni yer... Yang rabun pegi amik spek... yang kuat makan gi amik makanan dulu... Yang tunggu masa nak bersalin, sila tarik napas dalam-dalam hahahahah...

Sebenarnya EDD ialah pada 2nd March 2013.. tapi tak tau lah betul ke tak sebab dah terlupa date last period.. tak tau lah itu date main hentam2 or date dari scan baby... Sebab previous baby dulu semua Acih lahir on her EDD, Ani awal sehari dari EDD.. Yang ini keluar 21 Feb.. awal 9 hari? 

So on the 20th pagi pukul 8.00 macam tu gi toilet kat office.. tetiba ada stain.. anak no.3 you olls.. dah tau dah bila ada stain tu dah dekat nak bersalin lah tu.. so far 3 anak semua tanda macam tu.. takde pon yang ketuban pecah ke apa... biasanya bila ada blood stain camtu.. lagi 3-4 jam baru ada rasa mild contraction.. so siap-siap inform kat boss kata nak balik bersalin.. hahahha... dah siap semua ingat nak drive je terus balik Shah Alam sebab nak bersalin kat Hosp DEMC Shah Alam sana... tapi Wan kata JANGAN!! aik tak boleh ke? hahahah... dia ngan Atok nak datang office nak amik jugak hantar ke Shah Alam.. ok lah ai ikut je.. kereta biarkan jelah kat office.. 

So tunggu lah dengan perasaan bercampur baur.. gembira ada, takut pon ada.. tapi coverline... hihi... 

sehari sebelum bersalin ;) jangan nak buat-buat melopong tekejut tengok perot i olls yer.. haha.. haku memang bangsa perot beso time preggy sebab anak pon beso-beso bila keluo.. hahah

Ok sambung citer.. Wan and Atok dah amik teruslah ke Shah Alam.. lepak dulu umah PIL.. pastu keluar makan sat kat Famous Thai Seksyen 9.. dah kenyang kami pon balik semula.. Wan ngan Atok balik sebab nak urus amik Acih and Ani kat sekolah.. 

Aku pon tunggu punya tunggu punya tunggu.. takde contraction langsung.. apakah ini shemua? muahahhaha... sebab dari experience yang dulu-dulu mesti dah start dah contraction... Ok kita anggap jelah lain anak lain style dia.. tunggu jelah..oh ye, 2nd time ada tanda stain tu kul 7.00 petang... tapi still lom sakit..

Tibalah malam hari... eh jap.. dinner sempat lah minum air kelapa.. pastu makan maggi.. hahahha.. dah kenyang perot.. boleh tidur dengan dup dap dup dap jantung hahha.. pastu kul 11.30 mlm kot baru terasa sikit contraction sudah datang.. tapi very mild.. tapi ini tak leh jadik.. aku apa-apa hal biar dah ada kat hospital.. tak nak lah dah sakit gila baru tehegeh-hegeh nak pegi.. kejut Pak Radie "Pa jom la gi hospital sekarang nak? dah sakit sikit-sikit nie" Pak Radie kata jap jap lagi lah kot? ok kita tunggu lagi... dah kul 1.00pagi kot aku cakap Jom hospital sekarang jom..

Maka kami pon tiba lah ke DEMC... menyerah diri... terus masuk labour room.. oh hospital baru ni lain sikit.. dulu ko register je nak bersalin dia bagi ko bilik dulu.. dah sakit baru tolak naik wheelchair pegi labour room.. now tak dah.. terus je pegi labour room.. sebab labour room sekarang kat hospital baru ni dia design ala-ala bilik ;) katil dia je memang katil utk bersalin.. so senang lah.. tak yah lah ko nak pindah randah.. bersalin je bila tiba masa..

Sempat beraksi comel.. hahahah... boleh lah nak eksen.. lom sakit sangat lagi..

Ya ampun perot macam kembar 3 hahahah.. besar gila kan? haaaa tau takpe.. ni lah yang diusung ke hulu ke hilir tau... berat tak berat lah kan... Actually aku nye appointment on the 22nd (friday).. aku masuk sepital ni 21st (1.00am) 

Ok gambar ni mahal okayy... ada detail.. sila install instaplace sekarang ;) hahaha... sempattttttttttttt.... 
time ni ada lah lebih kurang 4cm kot.. masih ok lagi... boleh bertahan... nurse ada tanya nak painkiller jab? aku susah betul lah nak jawab kalau soalan macam ni hahahha.. nanti aku mesti tunjuk terror.. "takpelah kot.. kalau sakit sangat nanti baru saya mintak".. nurse pon ok kan aje.. dalam hati mesti nyampah.. hahahha.. pastu dah masuk kul 3.30 am aku dah rasa contraction 10minit sekali.. untuk yang belum pernah ada experience..atau dah gap lama sangat dan dah lupa cemana contraction.. rasa macam sakit pinggang kat bahagian belakang.. sakit tu kejap je.. bih kurang 1 minit.. tapi bila dia datang.. sila senggayut kuat-kuat kat tepi katil tu.. aku asal contraction nak datang mesti "paa.. paa paaa ... paaa... dah nak sakit nie.. arghh.. aduhhh Ya Allah sakit".. ok cukup habis satu minit.. aku diam jap... relaks jap.. pak radie pon sambung tido.. kelas kau Pak Radie.. haih tensi tau.. bacalah doa apa2 yang korang tau ye.. aku minum air selusuh kawan Wan buatkan.. 

Ini shemua poyyyooooo.... hahah sempat lagi.. oh time ni lom sakit sangat, aku mampu lagi melayan snap gambo dia nie.. 

Aku dah tak tahan sakit dah tapi dalam hati ni pikir jugak.. agak-agak berapa lama lagi nak tanggung sakit nie? kul berapa baby nak keluar nie? tolonglah permudahkan hambaMu ini untuk bersalin.. ringankan lah kesakitanku Ya Allah.. nurse cakap kalau contraction tu datang leh guna gas tu.. ye tu aku tau lah.. dia check lagi sekali dia cakap dah bukak 6cm.. 

OMG!! baru 6cm??? bersalin kena bukak 10cm ok... mampoih berapa lama lagi nak tunggu.. rasa nakmengalir air mata ini.. poyo.. pastu nurse pakai glove.. siap2 alat-alat nak bersalin semua.. dia cakap "Ok kita pecahkan air ketuban ye.. nanti cepat sikit bersalin".. yes!! silakan cepat sikit, makincik dah tak tahan nie... lepas dia pecahkan tu Pak Radie pon kepoci "agak-agak pagi ni jugak lah yek dia bersalin?".. nurse tu diam je senyum... tetiba aku nampak Doctor Norleen masuk.. OMG, dah nak bersalin? now? are u serious? now??? 

Korang yang tunggu masa nak bersalin, kena pandai guna benda ni ok... memang it helps.. at least lah kan.. bila sakit.. sedut dalam-dalam.. pastu hembus.. tapi jangan berlebihan sangat sebab nanti kita macam lalok khayal sikit.. so tak bagus lah kan.. kalau ok sikit.. sedut tak yah dalam-dalam sangat pon tak pe.. sedut pendek-pendek.. sebab bila sedut dalam sangat nanti lalok.. orang lain aku tatau lah.. aku tak leh.. hahahha.. kang tidur pulak kang ;)

Ok sambung citer... Doctor Norleen pon dah standby nak sambut baby.. "Ok La, if rasa sakit nak meneran, u push je ye, sekuat hati satu nafas".. ok ok ok... sakit datang, aku pon push.. "Hiahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh".. rupanya silap teknik.. hahahha.. dagu kena rapat ke dada.. bukan meneran tapi ko pandang ke tepi.. hahahah.. ok dah lupa pulak... tak pe cuba lagi... dengar lah suara nurse and Doctor dok cakap "yes, macam tu.. pandaiiiiiii".. eh aku rasa dah macam budak kecik... kena pujuk-pujuk cakap pandaiiii... aku tak nak tunggu lama sebab tak larat dah tanggung sakit.. cepatlah kau keluar nak... tetiba push sekuat hati... dan baby pon keluar dengan jayanya.. Alhamdulilah... aku bersalin normal tanpa sebarang alat bantuan kecemasan, amboi over. 

Baby lahir pukul 6.06 pagi... secara normal.. seberat 3.32kg, diiringi suara melalak yang kemain kuat macam kene dera lak gayanya.. hahah.. nurse amik letak kat dada.. mak ai gedebob sangat nie.. terasa berat dia... lap-lap pastu Pak Radie Qamatkan baby.. letak je.. azan subuh pon berkumandang.. tiba-tiba hati jadi sayu.. rasa bersyukur aku dah selamat bersalin.. bersyukur sangat... dikurniakan bayi yang sihat dan sempurna.. Alhamdulilah..  

Masa ni takde nama lagi.. tapi sekarang dah ada.. Welcome my baby Kasih Aleesya.. 

Itulah kisah bersalin anak ke3... Kalau orang tanya sakit ke Kak Filla? mana ada orang bersalin tak sakit? eh mungkin adalah kot.. tu rezeki masing-masing... nasib baik lah kejap je.. masuk DEMC kul 1 pagi bersalin kul 6.06 pagi... kira mudah lah.. So buat bakal-bakal ibu yang menunggu masa, jangan takut lah.. takde apa pon.. SAKIT je... muahahhahahahahaha.... 

Gambar sebelum, eh selepas, eh sebelum, eh selepas bersalin.. 

Damn. macam sebelum ok! 








EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

60 comments:

Tihara said...

alhamdulillah, tahniah atas kelahiran :)

Anonymous said...

Salam, Filla td akak baca kat Blog Moon u jadi Blogger of the MONTH. Tahniah Tahniah. Rezeki si Kasih Aleesya tu. Teruskan menulis ya. Kak Rynn.

Anonymous said...

ahkak.. syabas.. masih terbaek.. sepatutnya saya yang baca adalah harus bermuka seriau dengan citer sakit ahkak tu tapi sata tak dapat menahan dari ketawa mengekek-ngekek sebab ahkak kelakar giler..
tapi ada part citer tue.. saya pulak rasa sakit pinggang ho mak aiiii...muka senget jek kat sini... konon feeling sakit sama.. muahahahah..-aku yang sawan tanpa blog ini

Anonymous said...

hahah comel la ko ni kak filla..sy mmbca nk tegelak ade..kjp2 kng sedih plak..hehehe tahniah ye, and welcome kasih aleesya.. :)

Anonymous said...

kak filla, bole tlg review cost etc pasal DEMC..

Nurulhuda Abdul Latip said...

Oh tetiba seram pulak nak bersalin bulan 6 nanti..harap lah semuanya dipermudahkan..

Anonymous said...

Ahahaha great one Kak fila! Congratulation to u n family! Hug & kiss to KASIH'sss

cik ara said...

congrate kak fillanie ..!

Elly said...

Itu sbb aku tak nak beranak...aku penakut giler...tgk gambar ni lagi ngeri. Sudah cukup sudah...cukup sampai disini saja. KILANG DITUTUP!!

fifie said...

Baca cerita pun dah buat fie seram biasalah tak ada pengalaman lagi. Keskes. Anyway tahniah Kak Filla lambat sikit tahu berita nie. Penambahan ahli Kasihs. Semua comel

cujen said...

eh aleesya sama birthday ngan saya la...

Sizzling Suzai said...

Alhamdulillah...alahh akk relax nyer awk..boel tgkap gmba bagai..hadoi maklumlah ank ke3 dh kn..huhu tgk kakk sy brsalin rtuh, ya Allah takotnyer ngan kesakitan y bakal dihadapi tp bkn brmakna sy xmo kawen n xmo pregnant! giler ke..itu adlh impian stiap wanita..x gituh?! hehehhee ;) salam brkenalan dr sy n yup CONGRATS for being featured on Nuffnang!!

CTfesyen said...

hehehe....
entry yg ditunggu2..
takut ye bace pengalaman bersalin2 ni..
moga diberi kesempatan untuk merasa nikmat sebegini..amin..

Ikhwan Suhaimi said...

teruje bace... but gambar yang first tu, sumpah nganga tgok.haha

Siti Shuhadah said...

tahniah kak..:)baby comel sgt !!

NinaAz said...

Alhamdulillah semua selamat. Hihi. Besorrr peyut akak ♥♥

Cik Cammy Lia said...

eh akak ni boleh plak main2 gtu hehe..sy ni ngah tgu masa je kak..anak 1st..alahai...takutnye.mtk2 mudah la jugak huhu

✿ pink velvet ✿ said...

sy yg baca entry ni dok mengelupo rasenyer.. harap sy pon bersalin senang nnt, huhu!

Wawa Tasliman said...

adoi, next turn saya pulak kak fila.. tak dpat imagine sakit macam mana..

Wawa Tasliman said...

anyway congrats.. aleasya tembam gila.. mmuah.. :)

Kniedaz said...

wah...sempat bergambar lagi ye...tapi betul la setiap anak lain caranya...Kasih Aleesya memang comel...(napa saya asyik nampak Ani je bila tengok muka baby tu?)

Zimie said...

congrats akak. baby comelllll sangat. seronok baca lak pengalaman org lain.mine will be in 2 weeks time.*gulp* 1st baby lak tu.cuak hahaha :p

Sally Yatiey said...

Congrats kak! ^_^
Comelnya baby! :D hehe

Shida Idris said...

fillaaaa, shida srg tggu masa bersalin. br 5 bulan ++ tapi sbb anak pertama sangat takut. semoga dimudahkan macam filla

laskar pelangi said...

alhamdulillah ;)
tahniah kak dapat kasih aleesya yang comel ;)

sohoque said...

congrats.. 1st time terjah sini

man said...

tahniah..sila lah dtg ke blog sy..http://ajax85.blogspot.com

Annyssophellia said...

Br sempat nk komen........congrats kak..igtkn aleesya leh sm2 kuar ngn bb sy ni..xdapek..dh kuar dl..kalo x leh kombar same cm ani n syameel sy...slamat bpantang..sy pon nervous nk branak lg ni...due hjg bln 3...doakn kami ye....

Annyssophellia said...

Congrats kak.....slamat bpantang....igt dpt kuar sesame ngn bb sy ni...aleesya dh kuar dl..kalo x leh sme kembar cm ani syameel sy..sy pon nervous ni tggu ari nk bsalin lg..due ujg bln..doakn kami..

Ainul said...

kita pregnant perut beso anak kuar nyer kecik ..mak ckp keturunan kulit perut tabl.hehe

http://www.ainulmustafa.com/

Anonymous said...

pasni blog kena tambah la nama ..hehe.

KASIH ALEEYA, KASIH AMAANI & KASIH ALEESYA
;)

cik chinta said...

tahniah. alhamdulillah. ok, bersedia la ni. mmg sakit kn? hahah...

Mooniqueen said...

Kira sis tak lame la sakit... Alamdulillah... Sbb dgr org lain satu hari satu pun x beranak lagi... MQ bulan 8 ni insya Allah... Hope semuanya selancar yg boleh... Amin....

Sentuhan Zalika said...

Semoga kak filla and baby sihat2 je..selamat berpantang kak filla n tahniahBlogger of the MONTH ;)

Sila ke http://sentuhanzalika.blogspot.com/

Anonymous said...

Salam...baca blog u sambil my son duduk kat sebelah ternampak gambar first u dgn perut yg besar tu... Dia siap tanya, "mama knp perut dia tu? Gemuk gilanya perut dia..." Nak tergelak pun ada.. So i ckp dlm tu ada baby.. -Az

Farah Waheda Wahid said...

salam Kak Filla datang sini lepas baca entry di Nuffnang... Featured Blogger... Congrats on the 3rd Kasih in the house... ^_^ cheerios

saliz said...

Adoi laaa....membace sambil pegang pinggang :D

saliz said...

Adoi laaa....membace sambil pegang pinggang :D

Nieta Shairi said...

seronoknya baca. anyway, tahniah kak filla! tergelak besar i baca caption yg last skali tu. ala, nanti mesti kak filla dapat balik figure lama. heheh

Knor said...

alhamdulillah..dlm keadaan sakit positif ajekan..good2

comelnya kasihs

Aya Ariel said...

tahniah kak filla sayang..perjuangan belom selesai..selagi terdaya..selagi mampu..beranak lah yer..toksah takut2..bersalin tu bukan semua pompuan dpt laluinya..alhamdulillah..anak itu rezeki dan amanah Allah..

tahniahh :)

Jocelyn Lum said...

I love your post. Pengalaman bersalin memang sgt precious.

Masa contraction,sakit sampai tak bole tahan. Baby sudah keluar, semua sakit sudah hilang.

http://iamjocelynlum.blogspot.com/

sharifah rosidah said...

Kalau terkenang masa nak bersalin dulu......memang boleh buat nangis tau....aunty masuk labour room pukul 2.30 petang sebab air ketuban dah pecah tapi bersalin besok nya pukul 7.45 pagi....kira lah berapa jam menahan sakit pastu baby kena keluar pakai forcep....aduh masa tu memang rasa serik sangat.

Anonymous said...

tahniah yer...tak sabar tunggu anak sendiri...

missalongwani said...

hahhahaha...tgk kak filla bercerita..tingat mase bersalin aituh...Ya Allah,,,sakitnya time contraction tu datang.....Tuhan j tau betapa sakit dan hazabnye..masu tu gengam tangan hubby kejab2...nasib hubby berisi..kalu idok..mau patah tulangtgn die..hehehehhe...tp pas baby kuar...mmg ilang segala sakit...huhuhuhuh

missalongwani said...

hahhahaha...tgk kak filla bercerita..tingat mase bersalin aituh...Ya Allah,,,sakitnya time contraction tu datang.....Tuhan j tau betapa sakit dan hazabnye..masu tu gengam tangan hubby kejab2...nasib hubby berisi..kalu idok..mau patah tulangtgn die..hehehehhe...tp pas baby kuar...mmg ilang segala sakit...huhuhuhuh

Nora Karim said...

alhamdulillah.... comeinya baby... geram tengok...

ibuhebat said...

adoi berdebor la pulak tunggu turn ai.

Jojet said...

akak, sy baru nk kawen ujung bulan nih..klw2 ada rezeki, sy nk mudah mcm akak jugak besalin..doakan kak =)

QasehnyaRania said...

tahniah kak :)

Irfa said...

YaAllah..aku mmbayangkan pengalaman bersalin 3 anak itu.sakitnya...mmg berbeza.aku masih nak anak lagi sorang tp x sanggup ngadap masa sakit menunggu bersalin itu.huhu

Ailyl Rozanna said...

Omg sis. Sy baca entri ni teringat plak pengalaman bersalin awal tahun lepas.. hihi

Anonymous said...

Hi filla ,

Tahniah dpt baby girl.
I driPasir gudang. sorry lmbt
infm , dh dpt cardigan tu.
cantikkk sangat dan selesa.Thanks ya.

Anonymous said...

Tahniah Filla .

frm pasir gudang,johor.dh dpt cardigan tu. cantik n selesa.
thanks ya !

kathy jem said...

Bile baca entry bersalin ko teringat sakit aku bersalin..hahaha..bestkan ade pengalaman macam tu.. =P

Ayu azmir said...

TAHNIAH........dah lama tak bukak com... seronoknya..

Anonymous said...

nak tanye kak fila lah..berapa kos bersalin kat DEMC tue..akk ambik bilik yg berapa org ekk..klu blh share bagus jgk...sbb sy nak bsalin bln 9 nie..

aini mastura said...

Wahh menarikk..tahniah ye..Saye pon ade wat entry pasal pengalaman bersalin..sila la ke blog saye

http//goainiechan.blogspot.com

aini mastura said...

wahh entry yg menarik..tahniah ye..saye pon ade wat entry pasal bersalin, sila lah ke blog saye

http://goainiechan.blogspot.com/

aini mastura said...

wahh entry yg menarik..tahniah ye..saye pon ade wat entry pasal bersalin, sila lah ke blog saye

http://goainiechan.blogspot.com/