Friday, March 22, 2013

PATAH TULANG BAHU?

Semalam 21 March 2013 ada check up baby and mother.. kira genap sebulan.. eh kurang 2 hari lah dari hari Aleesya lahir.. haritu lahir 21 Feb.. appointment pukul 9-11 pagi.. kelam kabut bangun mandi, mandikan Leecha.. Ani tanak gi school so heret dia sekali pegi check up.. kemain suka budak kecik tu.. 

Baby Leecha dah rupa Baby Zebra hahahah... Thank you Auntie Fara and Auntie Azie.. kemain homel baju nie.. heheheh... dalam kereta aku dah jadi big boss duduk belakang.. 

Kak Chik Ani jadi co-pilot apak dia duduk kat depan.. tapi asyik memanjat duduk sebelah papa.. pastu boring panjang menyempit kat belakang.. haiyaaa... 

Sampai je DEMC perghh ramainya manusia.. tu hari khamis tu... aku dah confuse ingat hari Sabtu sebab ramai nya manusia... aku ada 3 appointment... 1 dengan Doctor Norleen nak scan tengok rahim dah ok ke belum.. 2 ngan Doctor Koshie nak tengok Leecha... 3 ada check hearing untuk Leecha.. dulu-dulu takde plak.. nurse tu kata sebab masa lahir dah check telinga Leecha tapi result dia 'noise' so kene refer balik.. 

Ni Doctor Ani sebenarnya.. kitorang still pilih Doc Koshie sebab dia best! cakap laju dan pakar sangat buat kerja laju dan kelakar.. heheheh... 

Masa Doc check bahagian bahu lama sangat.. pastu dia tanya.. Leecha lahir normal delivery? ada guna forcep? Aku jawab lah takde.. dia lahir normal delivery.. Then dengan muka serious Doc Koshie cakap "actually tulang bahu sebelah kanan dia patah masa lahir".. Aku macam "what??? haaa?? haaa???" Doctor Koshie panggil Pak Radie suruh rasa kat bahu kanan Leecha.. "U rasa tak ada macam bengkak sikit".. Pak Radie pon rasa and cakap ye.. Aku dah panik sikit.. gila kau.. patah tuuuu!!! Pastu Doktor Koshie cakap, "It's ok dah recover dah pon.. ada bengkak je sikit lagi".. Aku tanya "Selalu ke baby patah bahu?".. Then dia jawab "Bukan selalu, tapi tak mustahil dan boleh terjadi waktu kelahiran".. "Then kenapa tak boleh detect masa dia lahir?".. Doctor cakap masa lahir baby kecil sangat and kengkadang tak perasan.. "Ada side effect ke? so sekarang cemana?" Doktor Koshie cakap "Don't worry, patah tulang bahu ni takde langsung side effect bila dia besar atau sekarang nie.. baby tulangnya sangat lembut.. so bila patah dia recover dengan sendirinya.. dan recover dengan sangat cepat.. jangan takut.. takde apa-apa".. OMG.. aku takut ok.. Tapi bila Doctor cakap camtu.. lega lah sikit.. tapi sian Leecha... 

So pengajaran lah untuk semua.. baby sangat fragile.. lepas lahir tu.. masa dia baby kita kena handle.. dukung dia elok-elok.. kita tak tau apa benda yang patah ke bengkak ke.. bayangkan dia lahir bukan mudah.. kita stress sebab sakit nak melahirkan.. aku ada baca dalam buku.. baby pon stress ok masa nak keluar dari perut tu.. ko ingat senang? so possible lah boleh patah ke apa kan.. jadi bila dukung anak tu sila berhati-hati... Aku bersyukur lah sebab progress Leecha yang lain-lain ok.. kuning pon dah takde.. ada sikit sangat je so Doktor cakap ok.. takde masalah.. 

Bagi sebanyak mungkin susu ibu.. sebab susu formula untuk new born baby boleh buat baby sembelit.. kalau minum susu ibu najis baby akan jadi kuning cair dan berbiji-biji.. which is sangat bagus.. jangan panik kalau ko tengok najis baby cair macam cirit birit.. itu normal, infact itu yang bagus.. 

Bila tengok gambar ni baru perasan maybe dia sakit bila Doctor tekan kat bahu dia.. oloo loo loo Leecha.. cepat baik ok? mama tak leh lah.. kang panik je aku tak tentu pasal :(

My Baby Leecha.. hidung dia dah lah tersumbat.. maybe sebab akak-akak selsema pastu memasing sibuk kiss-kiss Leecha.. so dia benapas susah sikit.. Doctor cakap biarkan je.. sebab lubang hidung baby sempit.. sebab tu dia nafas berbunyi-bunyi and kadang mengamuk.. kalau perlu titiskan ubat air garam (doktor bagi) kalau tak perlu biarkan je.. nanti dia akan ok.. 

Masa Doktor cucuk Leecha, Ani selamba je tengok.. pujuk adik kejap je pastu buat bodoh sambung main kat meja kecik yang ada toys.. hahah.. pastu nak balik selamba je jerit kat Doktor Koshie.. "Salam!!!!" hahahah.. Doktor Koshie geram kat Ani.. dia cakap "Eh kau nie.. Doktor suka la kau nie".. hahahha.. gangster kenit.. siap gimme 5 ngan Doktor.. 

Ollooo looo looo karaoke plak lepas kene jab.. 

Masa tunggu turn check up ngan Doktor Norleen pulak.. Ani jangan kasar sangat ngan Leecha boleh tak? ko main tekan ikut suka je.. hoih Ani tak leh tinggal ngan Leecha ok.. ko kene perhati lebih sikit.. dia buat apa selamba badak je.. jenis takde perasaan orang tu sakit ke apa.. 

sudah 4.4kg.. dulu lahir 3.2kg.. sebulan naik 1.2kg.. waaahhhh cepatnya naik.. patutlah dokong ko dah macam kampit beras.. aiyoooo...lepas tu last sekali buat hearing test... Alhamdulilah telinga Leecha pon ok..  

Balik singgah makan kat McD.. ala makan bubur je ngan minum kopi.. 

Kemain aman damai Leecha tidur sepanjang jalan ngan sepanjang kat McD.. 

sedap gak minum kopi Mc D nie.. telan ailio je tengok Ani minum ribena ngan Pak Radie minum coke.. gulp gulp gulp..

Pa thank you ye amik cuti bawak gi sepital.. kalau ada yang tanya mahal ke check up kat DEMC? untuk checkup baby (termasuk injection untuk baby 1 bulan), check up mak budak (scan perut), hearing test baby.. semua sekali total RM180.. ok lah kan? amik ubat demam sebotol ngan ubat titis hidung untuk Leecha.. aku budget mahal sebab banyak sangat check up nya.. tapi harga ok lah tu.. next appointment aku buat papsmear.. huwaaaaa takut.. Doctor Norleen siap remind tulis kat kad.. sebab aku selalu mengelak.. hahahah... Doctor kata next appointment tak leh lari dah.. sebab anak dah 3 tapi tak pernah buat.. hahaha.. baik Doktor..i'll see u next month.. 




EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

34 comments:

Zee Suhaini said...

comey la leecha..

pap smear la paling takut kak..pernah buat sekali jew..huhu

Nurul Nadila said...

semoga cepat sembuh leecha sayang...

Cik Cammy Lia said...

sis, pap smear tu ape ye? seyes xtahu la

strawberi said...

oh my..pap smear..kita dh anak 2..blom buat..adui..konpem kalo anak ketiga..masa beranak kt spital nt..kena marah lagi..so kena gi buat jugak nih..tapi tatau la bila..hahahhaha

✿ pink velvet ✿ said...

sy yg bace ni pon mcm berderau darah bile doc cakap bahu leecha patah.. cian sgt.. tp naseblah kuasa Allah tu hebat kan, baby cepat recover.. mudah2an leecha jadi baby yg kuat nnt bile dah besar :)

Anonymous said...

Kak filla,sy one of ur silent reader..wktu sy brsalin pn baby patah tulang bahu gak,paed detect after deliver,we all one family panic bila dpt tau,ye la baby patah bahu,sape x terkejut..hospital (sy bsalin kt private) refer kt pakar tulang,he said dun worry,baby pnye healing rate very fast,within 2 weeks tulang akn cantum semula..after keluar hospital,my husbnd & i pegi ampang puteri plak,get 2 nd opinion frm pakar tulang dato dr.syed,he said actually baby patah tulang ni mmg bnyk jdk,tp slalu org x sedar coz if bsalin kt gov xde paed check whole body,if private paed check so leh detect,tp die ckp dun worry,baby heals fast,no treatment needed,lps tu rasa lega,hehe..kak filla pn dun worry,baby leecha will be fine

eda said...

ngeriii nyee dgr baby bahu patah ..
1st exprience dgr cite mcm ni neh ..
TQ kak for sharing tau

Byzura Mj (By) said...

Dr Koshie memang best kan! Tapi aritu anak sakit...dia bz, fully book! So pergi ke Dr Ahmad. Pun ok. Tapi tak sekelakar Koshie. hehehe

ida said...

alaa, syian nyer baby Leecha, nasib baik semua dha ok, tapi memang betul, baby memang cepat recover...lain la kita yang dah tua ni kan hehehe.
Ani tu kan , aishhh kalau ku jumpa kat luar...memang ku cubit2 pipi gebu dia tu...geram betul tengok...

JMR said...

syg btol ani ngn leecha..

antalya said...

sis, bleh wat aduan nih. komplain pasal bahu baby patah masa deliver.untung2 leh dpt ganti rugi hehehe

Deeanna said...

Kesian leesya..tetiba sy ngagis lak bile akak cite die patah bahu mase lahir.. tgk die mase lahir macam ok je..

JaSmIn said...

salam..wahhh bestnye kak check up kt demc ni huhuhu jakun betul saya sbb sblm ni pas bsalin check up kt klinik gomen je takde plak check2 bagai cmni..bagus kan doc ni siap check sume bole tau tulang leecha patah, nasib baik dah bole recover... kak klu x branak demc bole ke register uk check up sahaje? hihihihi dgar kak kata rm180 cam nk g check up sni lah pas bsalin muahahaha..

Mooniqueen said...

kesian nya leecha... tapi bile paed nak advise tu rase lege pulak..lepas ni kene xtra careful n alert la kan.. tanya doc or paed kes patah bahu ni..

Hani said...

sian baby adoi seram plak dengar.
takpe, baby leesha kuat :).
filla, pap smear tu kejap je testnya cuma kalo tak penah buat memang seram je rasa haha
masa dia masukkan tester tu relaks je, jangan kemut plak hahaha
tapi memang bagus untuk kita as a woman and being a mother nih. orang kata mencegah dari awal lebih bagus kan.

bee2312 said...

alhamdulillah baby leecha tak de apa2...huhuhu..takutnya pap smear...

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

masa anak no 2 ila buat.. anak first tak buat... tgok baby lecca .. semanagta rasa nak bsalin bln posa ne huwaaaaaaaaaaa

Ibu Dhia said...

alamak serius ngerinya baca yg patah bahu tu.. saye pon belom lg buat pap smear.. anak da 2 da ni.. mmg nk buat pon tp asek lah tak ada masa..

anyway ada baca entry lame akak ttg ani ekzema.. sgt membantu saye handle baby second saye ni.. dia ekzema jugak.. mcm2 dah saya cuba tapi sama je.. tukar susu, tukar mandian, selalu cuci tmpt tidur dia.. klinik dah pergi banyak tempat, siap rendamkan dalam kolam air panas.. lastly pergi hospital jumpa pakar kulit.. Alhamdulillah dah ada perubahan sikit.. baca entry kakak tu membantu saye sbb saye mandikan dia use air suam yg agak panas jugak + suka sangat lap guna towel tu bg kering.. rupanya kena tap tap je.. terima kasih kakak..

RY-RYN said...

Wahh.. Comelnya cik adik Animatomato.. Suka tgk dia.. =)
*K.Filla, nak tanya ni.. Mato tu apa eh?

Anonymous said...

Salam, akak dah 18 years married never miss my pap smear. It's ok x sakit mana pun pas tu plak sekejap aje prosesnya. Kak Rynn

Cik Mai said...

Kak filla..seram jugak ye pasal patah tulang bahu baby ni..harap2 baby leecha sihat dan aktif...DEMC mmg terbaik, saya pon check up kat situ tapi ngan dr norleen dan dr Mazita, baby pulak ngan dr Koshy..memang best dr tu..hehe..

p/s - suka tengok animatomato...comel sangat..

Anonymous said...

Salam,

Just nak share, Baby saya pun ada masaalah yg sama which is patah bahu.. saya lahirkan dia waktu tu vacuum, tak perasan pun patah, since anak saya vacuum so paru2 ada sikit kuman masuk Nicu seminggu, so masa hari ke 3 pindah wad pediatrik one of the doctors yang round pagi2 discover bruise on his left shoulder, tgok balik dia punya xray nampak tulang bahu dia renggang.. then kecoh sekejap, doc yang sambut dia dtg melawat, pastu pakar tulang ckap ok since tulang lembut lagi n boleh cantum dlm masa 2 minggu.. kalau baby tu nangis and sakit kat area tangan tu yang bahaya, since dia ok and tk nangis it should be ok.. skang dia dah 8 bulan and sgt aktif..gigi dah 6 batang dah memanjat sana sini..hehe

mrs kayrul said...

menakutkan plak bila baca pasal bahu leecha patah....mujurla dah ok sekarang....

geram tengok animatomato

umilia said...

filla..nnti u da wat papsmear cite tau..i ni pun anak da 3 tak pnah wat lg..ngeri je wei..eh bkn ngeri tp malu la..hehehehe..

mummy_icha said...

Hello baby Leecha yg comel lotey... Insyaallah takde apa tu. Some delivery mmg docter kena patahkan bahu bayi utk kasik lepas. Especially utk yg breech atau baby besar & opening kecik. Kena patahkan okey... sungguh menggerunkan :-) and pap smear tu tkde apa. Ngilu sikit je bila dokter amik tisu dr dalam V kita, tp it's good utk cancer/any decease's early detection. Gudluck :-)

Asyik Izas said...

leecha get well soon yea..

Chekgu Azrine said...

penah bt pap smear skli je..haha

laskar pelangi said...

waaa.takutnya baca pasal dak kecik patah tulang bahu.insyaAllah cepat baik ye leecha.comel je ani tu haaaa, aktif sungguh dia :)

missalongwani said...

wah...seram dgr leecha patah bahu...trus g tgk anak sndiri...hahaha..wah..semangat leecha..dah naik bnyak..ank kite mls nk nyusu...asik tido je...kejut2 soh nyusu pon xmo..huwaaaa...ani plak..geram2 j tgk..huhuh..comel betul la..huhuh..kak,nnt citer eh..sakittak wat pap smear..huhuhu

tenku butang said...

fuh.. teman dengar pun terkejut.. patah tulang bahu? aduuhh.. cmne lea leh patah.. nurse, handling x betul ke masa kelahiran dulu? cian kat baby..

irwani said...

sian leecha patah tulang bahu...tapi dah recover kan...baguslah...
hehe...takut buat pap smear jugak....

aSmiDar said...

Cane ek pap smear..xbt jgk lg ni....mcm takot je bunyiknyer..

sharifah rosidah said...

Kesian nya leecha...nasib baik dah ok. Tapi kena lah jejaga sikit dengan anie....maklumlah dia lasak, nak marah pun bukan dia paham pun yang adik dia tu belum kuat lagi.

Unknown said...

as salam....mcm mna keadaan ank puan skrg? da ok ke tulang yg ptah 2?...ank sy pun ade ptah tulang....tp bkn kat bahu, bby sy patah tulang selangka.... mse dpt tau sy nagis2...kecian dkat bby...kecil2 lg da dpt skit.... baby sy mse lahir 4.18kg....