Wednesday, November 28, 2012

Masak-Masak

Salam 1Malaysia.

Amboi tak agak-agak bagi salam ;) Hari ni rasa happy sikit.. Maybe sebab esok ngan lusa dah nak bercuti ngan anak-anak and family.. heheh.. Baru ni ada readers tanya napa aku dah tak share resepi atau share gambar masak-masak.. Alahai.. nak share pon malu sebab lauk yang sama.. dan dah pernah share pon resepi ;)

Kepala otak buntu tak tau nak masak apa.. tak nak makan nasi sebab siang dah makan nasi.. malam aku kenyang lagi.. tapi still nak kene makan.. Ani mana boleh tak makan kan? So kita buat carbonara bodoh je lah ;) rencah udang sahaja :) Yang ni version senang nak mam ok.. aku ketuk bawang putih 3 bijik.. tumis.. masuk udang tumis lagi... masuk kuah karbonara prego tu.. tuang susu fresh milk.. letak garam sikit.. pastu gatal letak cili kering..hahahha.. nak resepi click HERE

Rendang daun maman.. korang tau ke? aku taktau.. ni baru tau wujudnya rendang daun maman.. rasanya ni masakan orang Negori Sembilan.. Eh tapi sedapnya! ada akak kat opis ni bawak.. kata dia ni kakak dia buat.. daun ni pon kalau beli mahal gak kot.. sebab susah nak jumpa ;) 

Hari tu Wan buat bubur kacang + jagung.. tapi dah selamat haku kejekan.. yang ni Akak kat opis masak.. tapau kan sebekas.. pon dah habis aku kejekan... sedap ;) 

Dulu aku menghadapi kegagalan tiap kali buat kari.. Sebab ai bukan orang utara.. so kari-kari ni bukan kepakaran :( Tapi bila kita selalu try and error akhirnya ok.. masak ni betullah orang selalu kata.. kalau nak pandai kene rajin.. nanti kau sendiri akan tau kat mana silapnya... dulu aku rasa kari aku tak jadi sebab aku letak santan banyak sangat.. sukatan kari pon tak betul.. So nak dapatkan kari yang ok (kat tekak aku lah kan) aku letak santan tak banyak sangat.. asal ada je.. coz kalau kau letak banyak, kuah tu akan jadi pekat gila.. eish tak suka lah pekat sangat.. cair sangat pon tak best.. so kau agak2.. kena selalu2 buat lah.. nanti pandai sendiri ;) Kari aku kari bodoh je.. kalau kari ayam aku tak suka letak macam2 rempah.. aku ni bukan boleh kalau banyak sangat segala kayu manis biji itu biji ini aku tak suka.. ni aku letak bunga lawang seketul.. hahahh baik tak yah kan? aku main tibai je pon ;)

Hahah.. lauk simple je.. tak kuasa la nak masak 3-4 lauk.. satu cukup.. telor ada, timun ada.. hantam je.. 

Ayam panggang pon sesuai untuk orang pemalas hahaha.. Yang ni pon aku buat yang paling simple.. resepi aku kan sentiasa bertukar ikut tahap kemalasan.. Lumur ngan oyster sikit, kicap pekat sikit, lada hitam, lada putih, kicap manis.. pastu potong2 butter sikit tepek atas ayam.. amik bawang holland sebijik belah 4, tabur kat ayam.. masuk microwave set kan panggang.. 12 minit.. masa 8 minit aku tebalikkan.. masak balik.. sementara tu rebus kentang.. masa tebalik ayam.. lambak kentang kat ayam.. masak nasik.. makan lah korang semua hahaha.. Resepi lengkap click HERE.

Ni muka anak dara Ani.. hahahah.. Dia fade up lah tu mama nak snap pic dia.. terus buat muka moody.. picit idung baru tau.. 


Tukang Masak ;)

Sekian Selamat Memasak ;)




EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

11 comments:

Sue Echan said...

Kak filla makin berseri :)

EnaAzhar said...

rendang daun maman memang feberet sye kak....kalau balik kuala pilah mmg suh emok ese masak...tapau bawak balik KL.

Intan ~ Nur Azlina said...

gulai maman memang fav kita. tapi kat pasar byk jual maman pasir, kurang skit rasanya. last week baru buat. makan pula dengan nasi panas-panas... sodap.

MyraQhairel said...

betul tuh..org negri je masak cili api campur daun maman tuh..saya klu balik bt kikir memang wan buatkan..eh..bolat la si ani ni..geram n comel sgt....

Su Hashim said...

Sedapnyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Nieyxzha Hassan said...

Senangnye buay ayam panggang camtu..nak try la

NUNU EERA said...

rajin la tukang masak tu.. :) ani posing gaya ape la lgi tu.. ish3..

Zetty Zaihasra said...

Saya sh try ayam panggang filla..sodap sgt..thanks for the recipe..suka suka

Zetty Zaihasra said...

I dah try ayam panggang tadi..sodap menjilat jari,satu family suka..thanks for the recipe filla..;)

sharifah rosidah said...

Memasak sebenar nya tak susah....try and error, lambat laun akan jadi juga yang penting nak cuba.

Anonymous said...

salam kak...sy silent reader akak...baca psal aym panggang tu terasa nk buat...tapi xpernah and xtaw gune oven...leh x akak kongsi jenis ape oven akak.....TQ