Monday, November 19, 2012

Tips bawa barang fragile naik flight

Ada yang bertanya.. Soalan berbunyi begini:

Pinggan mangkuk beli kat langkawi ke? McM mana filla pack naik flight..saya baru nak gugel tips beli brg2 fragile naik flight..

So mari kita share sikit pengalaman.. Sebab sebelum pegi Langkawi aku dok pikir jugak.. senang je adik-adik.. kalau korang shopping pinggan mangkuk kat Langkawi.. dah tentu dia masukkan semuanya dalam kotak.. so nanti kumpul je semua kotak tu.. kat airport ada service wrapping.. dia wrap dengan plastic wrap tu.. bayaran RM10 untuk sekali wrap.. korang boleh je sekalikan 2-3 kotak tu suruh dia wrap jadikan satu.. dia buat kemas cantik je.. pastu korang pinjam dia nyer marker pen tu.. tulis nama and contact no kat kotak.. pastu tampal fragile sticker kat kaunter tu.. nanti dia masuk je dalam kargo.. selesai satu masalah ;)

Make sure kalau korang pilih AirAsia.. silalah agak-agak luggage korang berapa KG.. jangan kat sana kene charge extra.. habis lah.. mahal yer adik-adik.. Tapi macam aku.. masa kat Langkawi aku rasa macam berat je barang so aku online dan manage booking utk add-on aku nye luggage.. add-on online murah compared kalau ko kena extra charge masa kat airport kaunter.. 

Itu saja nak share... boleh lah ikut tips ni ye ;) tak yah pening-pening.. 






EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

8 comments:

Hazmin Hamudin said...

Kalau barang mudah pecah boleh mintak sticker fragile semasa dekat kaunter check in barang tu kan.. :)

Anonymous said...

thank you filla good info, i pun terpikir benda yang sama, thank you kepada yang bertanya ye...

Mira Adzlia said...

time ksh utk tips tu :)

anggun said...

Tq kak filla..blh la shopping pggn mangkuk lps ni...emm..nk tnyew,kat manew tmpt wan blajar agama tu yew..?mak sy nk pg jgk...

anggun said...

Tq kak filla..blh la shopping pggn mangkuk lps ni...emm..nk tnyew,kat manew tmpt wan blajar agama tu yew..?mak sy nk pg jgk...

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

hihi.. sila amik maklum petua mak kasih nie

sharifah rosidah said...

Terima kaseh bagi penerangan ini...mana tau kalau pergi naik flight tau dah apa nak buat.

supermommapots said...

Kekekeke..mcm kenal je ayat tu..hulu..tqvm..ni baru clear..yg lain siap buat hand lugage lagi..harus pokok krismes..