Friday, November 23, 2012

TAK PANDAI..

Dah lama tak sembang-sembang macam kita selalu buat dulu-dulu kan? Bukan apa, sibuk tu satu hal.. pastu tak tau nak ajak orang bersembang topik apa.. takut salah cakap kang ilek jer kena hentam.. muahaha.. ai tak sanggup ok.. 

Ok lah hari ni rasa nak share tentang diri sendiri.. tu pon kalau korang sibuk nak tau.. kalau tak nak tau.. sila tinggalkan saya sendirian di sini.. (cari icon airmata tapi tak jumpa)

Salah tak kalau kita nak cerita kelemahan diri sendiri? or baik kita simpan je dan belagak kita terror semua benda? hahaha... Aku bukan jenis terlampau nak simpan semua.. tapi ada certain benda tu aku tak nak share lah jugak.. ni yang biasa-biasa pon nak rahsia sangat.. orang kuat berahsia tak boleh ada personal blog.. heheheh... 

Tak pandai buat cake
Muahaha.. Sumpah seumur hidup tak pernah sekali pon aku buat cake.. malang sungguh keluargaku.. kahkah.. tapi aku bersyukur sebab aku bukan peminat kek tegar.. Pak Radie? Lagi lah.. Dulu masa couple kan.. aku belikan dia 1 slice SR cake.. siap cover line buat surprise letak dalam dashboard kereta.. ajak gi SS15 Subang nak romantik katanya.. tepat 12mlm.. macam bongok laju-laju keluarkan kek.. pastu nyanyi "Happy Birthday To Youuuuuuuuuuuuuuuuuuuu" pastu suruh dia tiup candle.. serious ok.. ni bukan perangai aku.. gila kau nak tebalkan muka nyanyi lagu bday.. suara dah lah SERAM.. pastu buat-buat comel nyanyi bday song untuk boipren.. ko gila ke apa..ko ingat sweet? rasa nak hantuk kepala kat tingkap kereta.. pastu yang Pak Radie lagi lah haku hangin.. penat ai menTEBALkan muka nyanyi pastu kuarkan cake.... dia boleh cakap "Saya tak makan cake".. ko rasa nak pelempang dia ngan kek tu tak? OMG kenapa aku dapat orang yang tak reti jaga hati dan perasaan ni? tolonggg... kenapa susah dia nak berlakon telan je satu sudu kek tu.. pastu bila aku toleh tempat lain ko buat-buat bukak pintu kereta lalu kotak rokok terjatuh dan cuba membongkok untuk mengambil dan muntahkan saja kek itu secara diam-diam.. mengapa susah sangat? Serious dia tak makan langsung kek tu.. nasib ko dapat awek cool gila yang hanya tahu menelan rasa dan menangis di dalam hati kerana terpaksa menahan geram dan malu.. Oh tak makan kek, lagi bagus.. biar aku je habiskan semua.. Uwaaaaa.. sendiri beli untuk orang tersayang sendiri yang makan.. masa telan kek tu rasa tersekat kat tekak sebab hati guwe sebeeeeel sebellll (slang indonesia)...  Tapi lelama aku dah biasa.. sebab Pak Radie punya perangai.. kalau No.. ko jangan paksa.. dia tetap No.. melainkan ko ikat kaki ngan tangan dia.. ko penampar 50kali pipi kanan, 50 kali pipi kiri.. ko bukak mulut dia.. ko suapkan jugak kek tu.. lalu curahkan air bagi kek tertelan secara paksa.. Eh apa nie, nak citer pasal kelemahan diri tak pandai buat kek.. terlebih imaginasi pulak.. hahahha.. Tapi kesian kat anak-anak lah.. sebab Acih selalu ajak "Mama pandai buat kek? jom kita buat?" omg mak kau malas dan tak reti.. hahahaha.. beli je boleh? 

Tak pandai buat kuih
Makan kuih ok lah.. 50-50.. hahahha.. tapi lately ni aku macam suka kuih melayu.. tapi jarang dapat beli pon.. tapi haritu gi book store.. nampak buku resepi kuih tradisional.. gila kau.. aku selak buku tu selai-selai.. bingka ubi, telan ailio, apam salut kelapa, telan ailio, kuih ketayap, telan ailio, kuih kasewi, telan ailio.. mampoih ok... bab bingka ubi kaler kuning tu tak tahan tgk gambar... siap kerak-kerak hitam tu favourite okkkkk... maybe aku pregnant suka lah kot.. kalau tak aku tak pandang pon.. sebab dulu-dulu kalau gi buffet hotel ke apa.. aku tuju kat nasi ngan lauk je.. kuih or cake aku pandang biasa je.. Teringin nak buat.. tapi tak jugak buat..malas kot? 

Tak pandai buat pizza
Dulu pernah lah belajar ngan gang-gang.. tapi bila sorang aku memang tak buat lah.. padahal laki suka je kot sebab dia kan muka melayu asli tapi tekak omputih.. gila tak sedar diri ok.. muahahhaha.. haritu tetiba ajak gi Jusco semata nak beli mozzarella cheese.. tengok harga takde.. so amik jer.. kat cashier dia punch rm16.. telan ailio.. alahai kecik gila pack dia pon.. pastu sekarang duduk diam-diam dalam fridge sebab taktau beli untuk apa.. hahah.. malas nak google resepi apa nak buat.. pizza? apa benda nama yang kat pizza hut tu? yang meatball dalam bekas ada ala-ala spaghetti sauce tu? lasagna? oih malasnya nak buat.. kalau sampai sudah tak buat.. mungkin akan makan nasi tabur shredded cheese.. pasti enak bangat T__________T

Tak pandai buat bubur
Bubur nasi pandai lah.. tapi bubur yang tradisional macam bubur kacang.. aku tau senang je.. tapi aku anak manja.. semua order ngan Wan.. sebab Wan masak sedap.. aku rasa itu punca aku tau makan je tapi tak tau buat.. eh tak tak tak.. semua tu alasan.. sebenarnya aku PEMALAS.. sebab apa? laki aku kureng makan benda-benda manisan.. so lagi kau malas.. aku lagi doploh kali malas.. kang aku buat.. aku makan? nak suruh aku sentap lagi ke apa nie? Tapi seriously pregnant kali ni aku suka bubur kacang.. sukaaaaaaaaaaaaaa sangaaaaaaatttt.. sampai mintak Wan buatkan haritu.. Bubur kacang + jagung.. bubur kacang durian pon sedap.. tapi aku jadi phobia dengan durian dan kambing.. sebab asal tengok dua benda tu je aku sedih teringat kat arwah adik.. so aku cuba elak benda yang buat aku rasa sedih.. pastu Wan buat bubur tu aku bawak balik semangkuk letak dalam fridge kat umah.. letak sudu.. asal aku gi dapur mesti telan 2-3 suap.. hihihi.. makin lama makin pekat.. pastu rasa macam makan ice cream kacang.. makkkkkkkkkkkk sedapppnyeeeeeeeeee.. pompuan mengandung, sila abaikan.. hahah..

Tak pandai buat rendang
Eh bukan tak pandai lah aku rasa.. tapi tak pernah try.. ni lagi satu penyakit.. sebab mak aku selalu buat.. jadi aku tak pernah buat.. dah biasa makan yang mak masak.. so tahap confident untuk masak rendang sesedap rendang ibunda tu menjadi sangat rendah.. kesian kan? hahaha.. aku rasa macam "wow rendang tu.. orang terror je boleh masak".. hahaha.. padahal rencah biasa je kot.. ok ok ok.. nak buat rendang lah minggu nie.. Oh ye, Wan selalu ajar.. aku pon berpuluh kali tanya resepi rendang.. tapi tak penah buat..hhahaha.. Wan cakap kalau rendang ayam.. bila masak tu.. nanti Wan akan keluarkan balik ayam tu.. sebab kalau ko tenggek la lama-lama ko kacau-kacau.. nanti tinggal tulang je kot.. ayam hancur.. (tu kalau ayam biasa lah) kalau ayam pencen tak pelah ko nak tunggang tebalikkan dia dalam kuali tu.. nanti lama sikit baru ko masuk balik ayam tu... so takdelah ayam kita hancur lebur dalam kuali ;) sedapnyaaaaaaaaaaaaa rendang ayam pedas-pedas.. makan ngan nasi impit.. pasatu nasi impit tu Wan selalu buat lembik-lembik (rebus lama-lama).. huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.. sedapnyaaa... 

Eh kau dah kenapa asyik cerita pasal makan je.. Ok lah.. tak nak lah share kelemahan banyak sangat.. kang korang kata aku ni pemalas.. ai rajin ok.. ok nak gi cari makan dulu.. 

tata titi tutu














EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

24 comments:

Huda said...

Eh lebih kurang sama je kita, hehe..tapi bab rendang, kek dan bubur tu cam sama laa..bila la nak jadik rajin niii

liza♥aufa said...

saya pon tak pandai smua2 tu,

en husband pon tak makan benda2 mcm tu

so senang.. hehehe

strawberi said...

mmg kesian citer seprais kek utk pak radie..mmg patut kena lempang **batu api..ekekeke

Cik Syida said...

Kita setuju dengan akk! lately ni kita asyik kena hentam je dgn orang-orang yang tiba-tiba meroyan baca blog kita. Nak cerita pasal diri sendiri kat blog, tiba-tiba pulak ada org psyco..

Kak, take care ye :D

MamaIcha said...

saya pun...tapi PANDAI sgt makan...hahaha!!!

umilia said...

sy pun same..tak pndai wat sume2 tu..tp suami n anak yg sulung suke sume2 tu..adeh..tgh blaja wat sume tu skit2..hehehehe..

ak yuyunz said...

dulu sy pon tak pandai buat rendang.. baru2 ni try jadi pulak.. rupanya senang jek filla.. seriously! =)

kekegh tni said...

Kak. Belajar lahh. Lawan rase malas tu. Nnt jatuh kat anak. Tujuh keturunan jadi mcamtu. Huhu. *maaf klu trsinggung.

Irfa said...

antara benda yg ko tulis tu..sama ngan aku tp bab buat kek aku pandai dan selalu jugak buat..dulu la.skrg aku malas nak buat apa pun.hahaha

makan nasi dgn cheese..sedap kot

mama_mya said...

ape yg akak x pandai tu, sumanye sy x pandai.. hahahha. so, akak tidaklah keseorangna. sian anak2 aku. hahah. ;P

Mooniqueen said...

Setiap org ade kelebihan dan kekurangan kan... Tapi orang lain tak bolehlah nak hentam n kutuk.... Apa yg sis ckp, MQ pun semua tak boleh... Pandai makan je walaupun dah kawin... Nak belajar belum berkesempatan ;)

Anonymous said...

saya reti buat dan suka makan. tapi laki pulak tak suka. penat oi uli2 tepung segala siap gentel bagai last2 laki tak makan. not bcoz tak sedap ke ape tapi sbb dia tak suka makan benda tu. tapi letak depan adik-beradik sekejap je selesai. geram je haku. takkan hari2 nak bergulai cik abg. tekak dia mmg takleh terima perubahan lgsg. menu negeri dia je sedap negeri org tak sedap. geram3. grr....

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

takpela fila.. fila tak keseorangan.. semua yg fila tak reti tue..semua ila tak reti jugak.. tapi ila dah cakap kat umah baru nanti ila nak beli oven & belajar buat biskut.. kiki.. berangan bukan kena bayar

kelipkelipchumel said...

jujur sgt.begaya.

mrs kayrul said...

saya dulu pun semuanya tak pandai buat...bila masa blog masakan rasa kecik sangat sebab kita semua tak pandai...lama2 bila anak dah besar plak tue suka makan masakan mak mertua, terus tercabar kewibawaan...


semangat belajar apa yg anak suka makan...lama2 pandai gak...bukan tahap chef2 la...lepas masak untuk tekak anak beranak makan pun jadi la

Somel-somel Adliza Azilda said...

rendang pandai...bubur akacang pun pandai... tapi ikut sesedap rasa sendiri la....hehehe

TAPI...tang kek tu.. suke kek... nak blaja buat kek.. tapi tak jugak. alasan sebab xde oven. kak filla, cer hadiahkan seketul oven, mesti gigih ai buat...

NUNU EERA said...

bubur je kot yg blh.. tu pn tahap ckit2.. hehe.. xpe kak.. lps deliver nnti blaja slow2 ye..:)

Sheera_Amer said...

samela kak.. xminat bt kek.. mkn kek je suka.. huhu

sharifah rosidah said...

Filla

Masa aunty memuda dulu semua masakan pun tak pandai...sebab nya suami aunty macam pak radie...kek tak suka...kuih muih kurang sangat makan....maka jadi lah aunty isteri yang tau masak nasi dan lauk je.

Tapi bila dah tua ni kemain semua benda pun laki aku nak bedal...terpaksa lah juga merajin kan diri belajar segala tok nek...walaupun tak berapa nak sedap tapi cuba lah juga buat .....lama kelamaan boleh lah buat kek dan kuih muih seada nya...yang penting dia nak makan...jadi kita pun semangat nak belajar..

JMR said...

eh eh kita sama la..saya pon tak pandai buat sumer tu..heheheheh

Anonymous said...

Xpe je, leh blajar. Tp msk ni hti kna ikhlas. Kta mmg bab2 kek ni memang bleh. Kiranya asal wt je, dh msk je separuh hlang. Tp bla jwa tgh kcau bnda yg pndai pun xjd. Huhuhu:'(

Anonymous said...

Saya pun x pandai buat semua tu. Buat kek & kuih mmg x minat lgsg..leceh..time raya mak ngan adik2 je yg buat..saya tolong tengok & makan je.huhu

aini said...

Setuju bab rendang tu.. Hanya orang yg terer je boleh msk rendang !! Huhu..

hafizah hanapi said...

Kak,skang kan dah banyak tepung buat kek instant kat pasatan.online pon banyak org jual. Tepung instant red velvet pon ade tau,takyah tgok resepi pon. Choc moist, cheese kek..mcm2 lagilah. Sy ade jual smua tepung instant ni. ;). Kat fb dah belambak dah org jual