Friday, November 16, 2012

Nasi Lemak, Alas Meja, Abang Aaron Aziz, Set pinggan mangkuk.. apa lagi kau nak? semua in one entry.. hahahah

Nasi Lemak Fillanie bermaksud, nasi lemak yang dimasak oleh Fillanie.. bukan yang pelik-pelik ok.. muahahha.. Hari cuti Awal Muharram.... tak nak beli-beli.. aku nak masak... sebab bangga gila haritu mak mentua bawakkan pasu tanam daun pandan.. u olls ada daun pandan dalam pasu kat depan rumah? ai ada ;)

Ada macam-macam version nasi lemak nie.. tapi my version yang simple saja.. sebab aku suka nasi lemak biasa je tak nak yang ada halia or serai.. biasa tu maksudnya.. ko cuci beras, koyak sikit pandan dan ikat.. sukat air tu guna santan campur garam sikit.. that's it. simple dan wangi je ;) tapi yang tak biasa masak nasi lemak tu kurangkan sikit air yer.. nanti nasi lemak jadi lembik tak sedap ;) 

Aku masak 3 1/2 pot beras tu. guna 1 kotak santan size kecik tu.. tuang dalam mangkuk buh garam sikit.. godak-godak.. curah kat beras yang dah cuci bersih.. lebih tu campur je air.. campak pandan siap ;)

Nasi lemak hidangan simple sebenarnya.. sebab yang wajib tu telur rebus.. takkan rebus telur pon tatau? kalau taktau.. sila malu jadi pompuan.. haaaahhh makcik filla marah dah nie.. hahahah.. pastu goreng bilis.. tak reti ke goreng ikan bilis? pastu potong timun.. buat sambal.. sukati kau nak sambal apa pon janji sambal.. pastu nak nampak masterchef sikit goreng lah ayam berempah kesukaan laki gua.. laki lu wa tatau.. hahaha.. 

Eh, korang rasa alas meja aku very the KG ke? tensi guwe tau.. Pak Radie tak suka.. hoih. sukati aku lah kan? aku rasa ok jer.. semua dia tak suka.. aku dah cakap nak pasang tempered glass letak kat meja tu supaya aku boleh lap kalau kuah tumpah ke apa.. dia tak nak.. tahan lah pakai alas kain hijau dah bertahun tu.. pastu dengan anak bangsa tak reti nak makan bersuap semua nak sendiri.. aku nak makan pon tak tenang tau.. nasi tumpah, kuah tumpah.. ko ingat mak kau rajin sangat nak membasuh? no mak kau pemalas ok.. pastu bila comot.. mak kau naik hantu.. pastu apak ko kata "eleh, tumpah sikit tak boleh.. lap je lah" a'ah ko nak lap peluh-peluh sebab yang tumpah tu kicap.. kena plak kat kain.. nice!

Aku nak something yang simple, tak nampak very the KG, boleh dilap, bukan kain.. bukan plastik sangat.. gila cerewet.. hahah.. last-last jumpa ni kat Jusco Equine.. dia dah memang standard size utk 6 seater punye meja makan.. dia jual gulung tu.. suruh dia potong je.. balik ko gunting je hujung tu ikut biku.. dia ala-ala kain tapi plastik.. aku rasa suci murni dan bersih jer.. Atok ngan Wan cakap ok jer cantik.. Pak Radie cebik-cebik.. dia cakap orang datang bukak jangan pakai.. Eh? sokati ai lah.. nasib aku pilih yang tu.. kalau aku pilih yang warna warni gambar bunga-bunga ko nak? lagi fitam kan.. Jadi diam saja.. ada benda yang keputusan ditangan saya ;) muahahahha.. 

gambar 1st tu guna iphone.. gambar yang atas ni guna lumix.. tensi kan? sebab siling aku guna lampu kuning ke apa ke semua dah nampak kuning.. ke camera ke apa? Oh.. entry ni semua aku nak tayang.. hahaha.. pinggan makan isi nasi tu aku beli kat Langkawi.. aku beli 6 keping je Corelle.. aku mana lah reti.. nasib kengkawan office ni banyak ajar... diorang cakap brand ni bagus.. ringan, tak mudah pecah.. mahal sikit.. tapi kat langkawi murah.. so masa kat langkawi aku tengok ada jenis plain putih.. yang nie ada biku-biku keliling dia.. so aku pilih yang ni.. sekeping rm32 kot? tecekik jugak.. gila mahal pinggan mangkuk kan? kalau ikut aku ni.. pinggan yang sekeping rm5 pon dah ok dah.. nak makan je pon.. tapi bila dah berumur ni.. nak jugak lah merasa pinggan elok sikit.. kot-kot lah bila makan boleh jadi sedap berdouble triple kennnn? hehehe... mangkuk/pinggan lain tu yang ada lining halus tu melamine je.. tapi aku suka utk pakai hari-hari.. anak nak lempar ke dinding pon mak kau kewl jer.. 

Makan heavy.. kena lah air lek lek jer.. teh o ais cukup ;) 


Ayam Goreng Rempah nie style Wan.. memang kitorang semua suka.. aku tak ingat pernah share ke tak? Jom share resepi.. kacang je.. ni untuk 5 ketul ayam yer..

Ayam Goreng Rempah Fillanie
1/5 biji bawang besar
4 biji bawang putih
2 batang serai
2 inci halia
kicap masin
kicap manis
sedikit garam

Dah itu je pon.. letak air sikit and blend.. lumur kat ayam.. dan goreng ayam.. wangi dan sedap dan lazat :) 

Malu sebab aku bukan pandai sangat masak.. pastu kecoh nak share resepi.. tapi kang ada yang komen "Kak nak resepi" so aku nak kena buat entry lain plak kang.. baik orang tak mintak kita bagi je.. nak guna, silakan, tak nak guna ko pandang je.. x de sapa rugi ye dok? 

Sambal Sotong Fillanie
5 ekor sotong
1/2 biji bawang besar (blend)
2 biji bawang putih (blend)
sedikit ikan bilis (blend)
cili kering (blend) 2-3 senduk
perahan sejemput asam jawa 
1/2 biji hirisan bawang besar
minyak 
garam
gula

Panaskan minyak banyak sikit ye.. pastu tumis bahan blend sampai wangi.. pastu masuk cili kering blend.. masak sampai pecah minyak.. masuk garam gula, masuk air asam jawa.. mendidih, masukkan sotong, dah nak siap tu masukkan hirisan bawang besar.. masak sampai layu.. tutup api.

So adik-adik.. esok hari cuti boleh lah masak untuk keluarga ye? esok aku beli je yang RM1.50 muahahhaa... 

Sambil tunggu jerang air.. layan 1 episode Adam dan Hawa dulu.. OMG, Adam meh datang kat ai meh.. Ain tu belagak sangat ko jangan la merayu-rayu sangat.. ahkak ada ;) kahkahkah.. Aaron ni gila lah.. pandai nye lah kau kalau belakon.. natural, naughty, macho, selamba, manja, handsome.. eh semua ciri-ciri ada lah kat dia.. belakon relax je tak maintain langsung.. ikut dialog dia sendiri jer.. ok now Abang Aaron pelakon lelaki no.1 di hatiku.. hero lain sila ke belakang.. tengok citer Ombak Rindu pon aku rasa nak demam.. tengok Adam Hawa pon aku dah nak demam kura-kura dah ok.. muahahha.. 

Ok takde kene mengena.. saja nak tayang jugak.. set Corningware beli kat Langkawi.. RM220 sahaja.. kat Jusco aku tengok dekat RM500.. bangga gila dapat beli dengan harga murah macam nie.. aku suka sebab banyak kegunaan.. leh masak.. kalau lauk tak habis leh tutup dulu letak atas meja.. leh sumbat microwave.. sumbat fridge dan dia betutup.. ok dah lah tu makcik.. 

Bye, 

Love, 
Makcik Filla. 




EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

25 comments:

mummy alisha said...

kita beli gak corning ware kat langkawi tp corak sakura.. berbaloi kan.. rajin la memasak sejak ada pan baru nih!

nurul said...

ayam tu kalau saya buh madu..jadi ayam goreng madu pulak..=P

NuNU EeRa said...

kite pn ske aaron aziz ni kak.. klu bby boy nnti leh la berangan2 nk mcm aaron aziz.. :p

NenetPenne (NP) said...

pinggan makan plain tu i beli dgn myfren satu set dalam RM300+ kot, tu pun zaman 90an dulu..tak ingat sebab dah lama sangat... pastu lama2 pinggan tu jadi kuning..pinggan plain tak ada bunga tu senang, evergreen.. :)

ok apa alas meja tu...

genuine1224 said...

kak, sy pun buat ayam goreng rempah lebih kurang mcm tu jugak. tapi sy taruk rempah daging skali. lagi sodappp.. hehe
eh, ok pe lapik meja tu. sy pun guna gitu.xdak la kg sgt. kita kena cari yg senang keja kan? tumpah kuah ke apa, bukan bapaknya nak basuh kan? mak jugak. larat ke nak basuh hari2 klau lapik meja jenis kain? xkoser eh.. sy guna masa knuri, tumpah mcm2, pas knuri lipat simpan trus. muahaha

Cik Eka said...

perghh semua nampak sedap..

sama la..kita pun kalau nak mak masak,mesti eka suruh mak masuk pandan je.taknak serai2 bagai.. hehehehe

mrs kayrul said...

teringin nak g langkawi shopping pinggan mangkuk banyak2...bila la dapat ye...sekarang cuci mata tengok kak filla pakai dulu la

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ said...

Betul tu..semua tu ade pd aaron..huhu

Zana Md Nordin said...

perfecto...
ha haha....simple ke apa ker...janji nampak sedapp.nak2 ayam goreng rempah tu kan..

ok noted. next week gi langkawi nak cari set macam yg filla beli tu gark....

haha ha..giler errk tengok abg aoran dlm adam n hawa
sempoi habis...rasa cam..haissh...comel ler aoran nie...
nampak natural jer...cam bukan sedang berlakon...hensem plak tu
kemaruk dah nie....adeh!

QASEEH HATIKU QASEEH said...

alas meja mcm tu slalu beli d parkson...tiap kali raya misti tkr...x suka yg kalerpul...exactly mcm tu...x mhl la murah shj...pinggan2 mcm tu beli d parkson jgk...luminarc yg plain tu 9.90 less 20%...corele still mhl..mngkuk tutup mcm tu pn beli tym parkson bt kempen guna stamp2 tu...jugk sgt murah...sy prna beli vision 3 set n corel plain kici2...murah sgt2...kalau nak p langkawi x smpt...tmbng kapal terbang bole beli brdozen2 set tu d kk...tp kna rajin g parkson...skrg kempen stamp kuali tefal...murah! !!

Anonymous said...

kelas filla set pinggan baru n corningware ituu, alas meja tu u buat dek je bile pak radie cebik, kalu die taknak letak cermin u suruh je die beli meja makan baru tempered glass lagi, kuiiii..kuiii
dok umah sendiri mmg syok, mmg patut pun kite ade n kumpul set2 pinggan mangkuk, makcik pun makcik la, set apa lagi u beli share la, amboi mcm AA plak aku

harnidahussin said...

Filla,
Kalau rasa nak tambah koleksi pinggan Corelle tu cer rajin2 ushar
website ni..semua warehouse sale ada dalam ni..
selalunya corningware COrelle ni sales hujung tahun..dekat area PJ jer pun..
tak yah susah2 gi Langkawi..
beli kat sini pun murah gak..

set plain beralun cam Filla tu kalau tak silap dalam rm27 jer satu..

box set pun ada jual jugak..
tapi design tak dakla melampau banyak..limited jugak la...

tapi rasa berbaloi2..

http://www.shoppingnsales.com/warehousesales/

mamaelly said...

pinjam periuk!! :P

Anonymous said...

Hahaha, mmg x bleh blah la lapik meja tu buat pak radie angin. Lawak la, siap suruh bukak tuuuuuu, klu org dtg. Ok je filla. Tapi kn filla, aa dlm Adam Hawa ni buat I jatuh hati. Very noti. I like. Sdp filla msk tambah2 tgk muka aa tu selera mkn.

ArsheedA said...

oh sista...u can read my mind. baru je nk mintak resipi sambal tu..tgk2 dah ada...hik2 tqqqqqq

lovelylady said...

salam...hi..saya ni silent reader awak..suka sgt baca citer2 awak, kadang buat saya terkekek2 kat ofis ni sampai ofismate jeling2 manja kat saya..hehe

afid said...

kak, terliur sambal sotong!!..ok je lapik meja tu. org laki kdg2 takleh caya mata dia. hahha

sharifah rosidah said...

Gila weh...memang gila kalau pergi langkawi....aunty awal tahun pergi langkawi borong corelle dan tefal...habis duit laki mak dekat tiga ribu...puas hati sangat sebab kat sogo lagi mahal.

Aunty pun suka nasi lemak yang simple....cuma aunty suka letak sesudu teh halba....lagi wangi.

supermommapots said...

Pinggan mangkuk beli kat langkawi ke? McM mana filla pack naik flight..saya baru nak gugel tips beli brg2 fragile naik flight..btw alas meja tu saya sokka saya sokka( ikut nada mei upin) saya punye lagi KG siap beralas plastic..tiap2 thn tukar McM mak2 zaman Dulu time raya mesti tukar alas plestik

Anonymous said...

ahkak.. mana nak tengok adam kesayangan ahkak tu?? website ape tu?

Filla ~ Kasihs said...

anon: adam dan hawa leh tengok kat ceritamaster.com

Sue Echan said...

pergh kak.. wat sue rase terpengaruh la.. baik2 x minat pinggan mangkuk.. jadi minat pulak...

Bibu Wilda said...

risau juga nak buh kat luggage tgk derang men campak2 je kotak2..hari tu corningware hand carry je..berat nak mampus..akk dpt lagi murah RM203 je hehehe

leen said...

ktne dpt yg murah tu @Bibu Wilda?

Mama Likha said...

Filla.. Pinggan corelle pn boleh lempar ke dinding tk pecah. Cer suh ani wat experiment... Hehe sbb tu mahal... Alah mbeli mnang memakai :))