Wednesday, September 01, 2010

Resepi Spaghetti Carbonara dan kuah asam...

Hello,
Good morning everybody! Salam Merdeka buat semua rakyat Malaysia.. mak takde bendera nak up kat sini.. Malaysia di hatiku sudah lah yer..hehehe...

Hari Isnin haritu aku buka posa sorang jer.. Pak Radie bukak posa kat Seoul.. jauh nyer..haha.. kat tepi Federal tu jer..menci okeh..aku yg teringin giler... dia yang pegi sana.. tensi mak... tapi takper.. biler laki takder lah lagi best.. sebab leh masak food kegemaran sendiri.. masa ni lah aku masak benda yang dia tak berapa nak suker.. almaklum ler.. laki mak tekak very the kampungan sket.. Italian food tak suker? tak style langsung.. huh...

Meh kali ni Buk Filla nak ajar buat Carbonara Filla's style.. huahahha.. kacang nak mamps okeh.. jap jap.. tengok hasil dulu..

Amacam? meyakinkan tak untuk menurunkan ilmu? hehehee.. oklah..mana yang nak try siler lah..
bahan-bahan
sedikit hirisan ayam
bahan-bahan untuk ditumis

Spaghetti Carbonara Fillanie
1. Spaghetti (untuk 3 hidangan) direbus
2. 1 tin Prego Carbonara Mushroom
3. 3 biji shitake mushroom (fresh) - dihiris
4. bawang putih - 3 biji (diketuk)
5. sedikit udang
6. sedikit hirisan ayam
7. 1/2 cawan susu segar
8. Olive oil
9. Parsley flakes (kalau ada.. x de pon takpe)
10. Black Pepper
11. Chilli flakes (aku takde.. kalau ada lagi sedap!!!)

Cara-cara:-
Panaskan sedikit olive oil.. tumiskan bawang putih sehingga wangi.. kemudian campakkan hirisan ayam..kacau rata.. bila ayam dah masak masukkan udang dan shitake mushroom.. kemudian.. masukkan Prego Carbonara Mushroom.. kacau rata.. kuah agak pekat maka boleh lah letak fresh milk lebih kurang 1/2 cawan.. atau agak-agak lah ikut kepekatan yang diingini.. tabur sedikit black pepper.. dah siap angkat dan curahkan di atas spaghetti anda.. taburkan parsley dan chilli flakes.. siap!!!!

senang jer kan? heheheh.. tapi rasa dia mengancam okeh.. licin mak bedal.. 1 tin prego tu cukup untuk 3 hidangan.. tapi kalau tekak macam aku nie.. cukup untuk 2 orang jer..hahaha.. so agak-agak pemalas macam aku.. boleh lah try!!

2nd Meal
malas aku nak buat entry banyak-banyak.. buat satu entry sumbat semua lagi senang... nie lauk bukak puasa semalam... kira macam lauk Hari Merdeka lah..hahah...
-ikan bakar
-kuah asam
-sayur campur cina
-sambal tumis sotong

ikan bakar ni buat sendiri..hihi.. daun pisang takde.. so kita modenkan sikit guna aluminium foil sajer.. melekat2 ikan aku! tu yg rupa cun melecun naik hancur tuh..hihi.. ohh.. guna paste adabi..eh adabi ker? ada rupanya jual paste ikan bakar kan? hahha.. baru RM1.. dari ko beli ikan bakar kat pasar ramadhan..mahal nak mampos.. pastu balik umah tengok isi ikan tak masak.. buat aper? baiklah buat sendiri sampai hancur rentung pon puas hati..


Kuah Asam untuk cicah ikan bakar.. mak googled okeh resepi dia..hehe.. meh aku ajar korang yang taktau.. kacang tanah jerk.. sedap!

Kuah Asam Ikan Bakar
1. Asam jawa
2. Tomato (di potong dadu)
3. Bawang besar (dihiris)
4. Gula 1 sudu
5. Cili padi 2 biji, aku letak 8 biji..hahha

Cara-cara:-
memula amik asam jawa.. letak dlm mangkok.. pastu buh air panas sikit.. ramas-ramas..eiii..heheh.. biarkan pekat-pekat..jangan buat cair.. pastu tapiskan..amik air dia jer.. lepastu buh ler gula..kacau-kacau..pastu campak semua bawang, tomato, cili padi.. sumbat dalam fridge.. sejuk dan segar gitus.. siap!! kalau suker letak belacan silakan..aku tak leh..kang mata aku tekeluar plak!
Sayur Campur Cina.. eh kalau letak mushroom dengan oyster jer.. cina lah? pastu letak bancuhan tepung jagung utk bagi pekat.. yummyy...
Sambal Tumis Sotong
Ayam Percik Beli..hahha.. tulah beli skali dalam tak masak.. dahlah beli kuih buah melaka tu basi.. TENSI!!!..

Oklah.. buk fillanie nak mengundur diri dah nie.. ewahhh tetiba rasa macam blog ibuk-ibuk plak.. selamat mencuba!

EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

13 comments:

cputeh said...

perh!!sedapnyer tgk en3 sisnyer cabonara tuh,mesti cuba nih klu x rugi,tgk gmbar jer dah teliur....tq,tq

MummyYana said...

terliur tgk food pagi2 nie kak filla....nnti kita nak cubalah buat spaggeti carbonara tue...tq sharing2 the recipe...
almaklumla kita nie ala2 rajin sgt nak ke dapur...tgk akak masak2 nie mcm best pulak...

ZuNas77 said...

yess..nak try your carbonara..coz tiba2 baru sedar my son suka spagethi carbonara..hari tu main suap je kat dia. skali licin sepinggan!!..mkn kat Dome mencekik RM30 satu kan. buat gini puas hati modal tak sampai RM10 kot..hehe

tq..tq..

dila sayang naz said...

yummmmy....
sume nmpk mengiurkan...
nk try la spaghetti carbonara tu...

SFAW said...

wah sedapnya, tiba2 tringin nak makan. nanti aku suruh isteri aku buat lah.

Shinnaz Ahmad Rasid said...

carbonara nampak best! must try!

appledia said...

Gigihnya memasak walopun makan sorang!

NUNU EERA said...

utk makan sorg ke kak?? kata diet..:)

J.M.R said...

pehhh...meleleh air liur nih..bila nak jumput berbuka pose ni kak..heheh

JuJue said...

siyes spageti tu nampak mengiurrrrrkann..

Filla ~ Kasihs said...

cputeh: ok cpt gi masak sekarang!

mummy yana: u're welcome!

zunas77: a'ah sesuai utk budak jugak..dome mmg cekik darah..anak mak jer jakun tak reti makan..tensi okeh..

dila sayang naz: siler lah try..kacang tanah jek..

SFAW: Eh lelaki ker? cpt balik umah suh wife masak!

shinazz: ok janji tau masak!

appledia: hahah.. mak tepaksa nok.. tekak nyer pasal ler nieh..

nunu eera: hahah.. diet lah tuuuu..hahahaha..

jmr: terliur? apa lagi..suruh ler cik nunu masakkan..kalau ok..leh cpt2 meminang..auwwwwww..heheh..

hOtMaMa said...

sodap ehhhh.. sib baik aku tgk nie dh lepas buka klu time kt office mahu cepat aku tekan button X hahahaa..!! gegeh ko masak yerrr...

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

wow spaghetti carbonara nampak sebiji mcm kat pizza hut la.. nampak sedap giler.. ok2 nanti aku try yek! thanks