Monday, September 24, 2012

SEMBANG..

Lama sangat tak buat entry tulis-tulis.. type-type kosong.. takde gambar.. takut orang bosan sebab aku kalau merepek takde point.. besepah-sepah cerita macam-macam.. hmmm...

Tapi hari ni bosan sangat.. sabtu ngan ahad ada kat rumah baru.. Wan ngan Atok pon ada tolong-tolong pindah.. Mak and Bapak mertua pon ada tolong sama.. bertuah badan... semalam Abang aku pon datang for the first time tengok rumah baru ktorang yang lom kemas apa langsung pon...cuma aruah adik je tak sempat nak datang rumah nie.... 

Rumah lama ni belum habis pack pon lagi.. aku tak larat.. tapi Pak Radie cakap jumaat malam kot orang lori tu nak datang angkat barang yang besar-besar.. gilos apa.. banyak lagi lom settle nie.. huwaaaaaaaa... tapi macam tu lah kot pindah rumah kot.. nak tunggu betul-betul dah siap ready semua memang tak lah.. tu pon ktorang ulang alik sikit-sikit angkat kotak ngan kereta je.. aku tak pernah tido bedengkur.. tapi ada satu malam tu aku tau aku berdengkur.. memang kelakar.. tapi lantak kau lah.. aku dah tak larat.. mungkin dah gemok.. pastu penat.. hamek kau..

Pinggan mangkuk yang free-free macam ko bli ubat gigi dpt free mangkuk.. ok semua tu dah dinyahkan..haha.. aku tak sanggup dah nk mengumpul pinggan mangkuk tak de set.. poyo gila.. bulan 11 ni gi langkawi.. dah booked ticket dari awal tahun kot.. so ingat nak beli lah set pinggan makan ngan set tempat lauk tu.. apa tah nama nya yang 6 pieces tu.. mangkuk 3 size ngan penutup tu.. so senang kalau masak lauk tak habis boleh tutup comel-comel sikit... kemas jer.. 

Ini asal orang datang umah je.. hidang air guna mug.. serious aku rasa mcm zaman-zaman rumah bujang.. anak dah nak masuk tiga.. gila apa.. aku kan bukan macam orang lain yang gila pinggan mangkuk gila periuk belanga.. tapi sejak nak duduk rumah sendiri ni.. ada gak aku tanya kengkawan yg gila pinggan mangkuk.. hehehe.. baru nak belajar-belajar ;) nanti gi langkawi leh lah beli sikit.. ahaks.. very the makciks..

So far dah tido dah sekali kat umah baru.. tido ramai-ramai.. syok jugak.. lena je tido.. ada dua benda je lagi rumah tu tak settle.. dalam dinding kat area suis lampu bilik air bawah tu.. basah dah dinding.. bahaya... so kena panggil orang utk check.. tu ntah berapa lah kena tu.. sebab kene pecah balik kot dinding tu.. takut kena kat wiring bahaya.. pastu ADT pon tak settle lagi..baru dapat quotation.. mahal nak mampuih.. aku bajet rm1.5K jer.. skali nya rm2470.. mak aih.. tapi yang baru ni wireless.. dia letakkan point-point jer. so takde lah wire berselirat.. tapi mahal lah.. tensi mak tau.. memang lah kan.. nak pindah memang duit keluar macam air.. haihhhhhhh lahh.. 

Oh haritu Wan bagi hadiah birthday kat Pak Radie.. hahah.. Wan belikan ampai kain yang lekat kat dinding tu.. boleh tarik ke depan bila nak guna.. bila tak nak rapat kat dinding balik.. hihi.. comel nye b'day dapat ampai kain ;) 

Takpe.. pelahan-lahan lah.. ni pon dah bersyukur dah.. ada jugak lah rumah sendiri dah..walaupon kecik.. selesa lah untuk kami 4 beranak, soon 5 ;) 

Aku ada plan nak pakai bibik awal tahun.. tapi tak tau lagi cemana... nak urus sendiri ke.. tak nak lah guna agent mengarut sampai 6-7k.. pastu bibik lari.. eh tak nak aku.. ada tak korang tau mana nak dapat bibik? or ada tak korang leh recommend? mungkin bibik yang korang kenal? yang dah habis kontrak ke? yang masih nak bekerja ke? aku tak nak bibik yang bermasalah.. aku nak bibik yang maybe korang dah biasa.. dah tau perangai dia.. takut ok.. nak jaga anak nie.. aku takut dengar org cerita macam-macam pasal bibik buat hal ni.. seram... 

Ok lah.. nanti sambung.. bye..





EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

18 comments:

Mooniqueen said...

Bestnya masuk rumah baru... Tah bile turn MQ pulak...

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

fila..ila pun rasa nak pakai bibik.. da penat gila..keja opis..keja umh.. rasa nak belah2 badan nie.. kalau ada bibik blhla rilex cuma masak je kita buat..hal ain baju bibik buat..ada la masa sikit utk anak2 kan?

Huda said...

Pindah rumah memang penat,duit dah tentulah mengalir cam air..so slow2 ya..

Anonymous said...

Fila. Rasanya biarlah penat skit tapi hati tak sakit dgn kerenah bibik. Kalau dia dera atau bawak lari anak lagi giler. Nasihat akak jgn pakai bibik.

JMR said...

best2..dh nk masuk umah baru, pastu dpt baby baru, pastu dpt bibik baru..thn dpn sumer baRU la kak..hehehe

Anonymous said...

kalau ada bibik pasang cctv kak filla..mcm lec dulu dia pasang cctv....dia kata senang nk pantau anak2 dekat rumah apa bibik buat hehe...

sharifah rosidah said...

Pindah rumah memang seksa nak mengemas bagai, tapi bila rumah tu rumah kita beli sendiri kita rasa suka sangat sampai kita tak kesah pun penat ke apa.

hatim a.r said...

kak filla pindah rumah baru jgn lupa baca albaqarah.selamat berpindah!rajin2 la balik enstek (ceh padahal diri sendiri yg malas balik)

Anonymous said...

x sbr nak tgk rumah baru..

ederq said...

kak filla, kalau ada maid lebih yg org rekemen nanti btau i pleasee. tgh cari jugak. hehe. ni ada sedara maid jiran nak kerja ngan i tapi mahal la gaji dia nak rm800. huhu.

mummy bie said...

cube try E-link..i pakai E-link..harga dia murah cikit dr ADT laa..so far ok je..
i amik bibik pakai agen..rm3k sume siap..tapi agent tah mane tah..alhamdulillah my bibik sgt ok..jgn anak i TIP TOP masak pun 1st class..alhamdulillah..

Nurizzah Majif said...

oo..ampai kain tu..
yang stainless steel tu..
iza pun guna skrg kat umah kuarters..
sgt senang..jimat ruang dan tak menganggu..:)

strawberi said...

kita pun tgh pindah nih..aduii...wiken ni lori nk dtg..urghh...excited,...tp penat nk ngemas..boleh?haha

Anonymous said...

Wahh beshkn duk umh baru.. Just nk pindah randah tu lomah skit kn kak... Kak filla sya nk jd bibik pd ani sahaja bole kan hahahaaa.. Just kiddin ;) slmt bpindah kak n takin care - intanjb

Aya Ariel said...

pasal bibik akak bleh refer kak diana..dia dah biasa amik bibik..mybe dia bleh tolong..

pindah rumah memang penat..even aku yg menyewa ni pon rasa duit kuar cam air..membazir je sbb tetiap bulan byr rumah sewa..kalau beli kan best..esok2 umah tu jadi rumah kita..tp apa kan daya..hanya itu yg termampu..shh..shh..

Qaseh Myshop said...

SALAM KAK FILLA...SAYA ADE SAUDARA NK KERJA SBG PEMBANTU RUMAH... KALU XKEBERATAN BOLEY HUBUNGI DIE... +6285365703475.... DIE XPCAYA NGAN AGEN JGK...SBB DIE KATE BYK KNA TIPU.....

Anonymous said...

Kalau ada bibik boleh juga, tapi mesti ada wan ke atok kat rumah bersama dgn bibik. tak selamat tingalkan anak2 sendiri di rumah with bibik. bibik zaman sekarang kejam dan ganas.

another option is take those weekly bibik, datang rumah masa weekend, untuk kemas rumah.

Sally

faizah said...

salam filla...ni pengalaman my sis in law..dia ambik bibik guna agen..bayaq dlm 7 ribu gitu la..tup2 bibik lari(siap curik brng kemas n pakaian sikit2)..dia bawak kes p ke tribunal tuntutan pengguna...dan menang kes..dapatla balik duit lepas tolak diskaun 1200 kat agen tu..
moga filla nanti dapat bibik yg baik2 sj..(mcm kak di tuu)