Thursday, September 27, 2012

PLAN UNTUK ACIH..

Hai.. lama tak borak pasal Acih... Acih ok.. dah besar.. dah anak dara.... Ada macam-macam plan dah bertukar sekarang ni... Acih darjah satu.. dari mula-mula masuk darjah satu hari tu.. kitorang memang ambik 'rumah transit' supaya dia boleh balik tengahari ke rumah tu.. salin baju KAFA dan lunch.. pastu pegi ke sekolah semula.. dulu ada bayar extra RM30 untuk cikgu kat transit tu datang amik dan hantar..sebab nak ke transit tu kena melintas jalan dari sekolah.. risau gak kan..

Pastu baru sebulan kot Acih tak nak dah cikgu amik..dia cakap ada few friends jalan sendiri..sebab kalau tunggu cikgu transit ambik..lama kena tunggu.. baik dia jalan kaki sendiri dengan kawan boleh sampai rumah transit cepat sikit.. so kitorang try.. dah tak yah bayar dah RM30 upah cikgu tu.. so far so good.. tapi ada kawan aku nampak 2,3 kali Acih jalan sendiri.. dulu dalam perjanjian anak dan mama.. dia MESTI jalan dengan kawan.. aihhh budak nie.. geram aku tau.. 

So kali ni plan bertukar lagi.. dia dah tak nak pegi transit.. kat sekolah tu ada sediakan bilik persalinan.. so datang sekolah pagi tu.. bawak bag KAFA siap-siap letak kat bilik tu.. nanti tengahari terus salin baju KAFA dan lunch kat kantin je.. kul 2.30 kelas KAFA start.. habis kul 5.00 ptg.. so aku rasa ok gak kot.. sebab after this nak pindah umah.. aku kena rush amik dia terus balik amik Amaani kat nursery area sri kembangan sana.. so membazir je aku bayar transit setakat mkn ngn mandi tengahari.. so this week aku start train Acih.. Eh baru semalam try.. hari ni cuba lagi.. 

hehehe.. ni gambar semalam T___________T malu acik tau.. hahahah.. perot dah nampak? haruslah anak ketiga u olls.. dah elastic dah perot... aku lari jap dari office gi sekolah dia.. nak tengok boleh ke tak dia handle cemana nak bli nasi smua tu.. 

Oih... aku ragu-ragu ok.. Acih ni dari dulu ada perangai tak suka rebut-rebut.. helllooooo, u've to fight for your life.. hahahah... makan je pon.. hover mak kau.. orang beratur dia termalu-malu nak beratur.. sungguh acik tak paham... aku dah macam mandor kat situ.. "Kasih jalah la depan.. beratur je, tu pinggan amik!".. dia pon lemah-lemah gitew gi amik pinggan.. kat kantin tu aku sampai awal pon lauk dah ala-ala.. kalau lambat habis kau tak makan! pastu Acih sibuk "Mama, mama ambikkanlah nasi, mama lah!".. eh budak nie.. "Mama hari ni je tau, sok-sok kasih kene beli sendiri cemana?".. aku paksa dia yang cedok nasi sendiri.. hambik kau.. budak manja kan.. dia senduk kelam kabut.. letak nasi kat pinggan.. seketul besar... sikit lagi tebalik pinggan dia.. sungguh aku tak konpiden.. haih. 

pastu aku tarik dia suh amik lauk.. "Mama pinggan ni berat".. omg!! grrrrrrrrrr.. "letak pinggan sini, pastu cedok lauk letak dalam pinggan" sakit jiwa aku tengok dia terkial-kial.. orang lain dah lah lasak-lasak.. 

ada ikan masak kicap.. ikan stok baling dinding, dinding retak. T______________T
boleh la.. Acih kalau makan nasik tekemut-kemut.. tu aku ada tu.. kalau aku takde ko caya dia nak beli nasi tu? nak beratur berebut-rebut tu? 

Nasib ada belas ehsan dari Aiza kawan opis aku.. dia bawak nasi ngan sup daging suap anak dia..dia memang mitali.. tengahari je amik anak bagi makan semua.. hoihhhh.. ai ibu yang busy ok.. *nangis* sedih plak tengok muka Acih..heheh... 

Eh tapi rupanya kat KAFA tu ustazah ada jual macam-macam makanan!!! Nasi goreng RM1 je.. Roti Pizza pon RM1... ramai budak makan kat dalam kelas tu.. ok selamat... "Pasni tak yah beli kat kantin rebut-rebut.. salin baju terus gi kelas, beli makanan kat ustazah ok?"

dah siap makan jom gi bilik salin baju pulak.. ok, selesa... dalam tu ada toilet siap.. nak mandi pon boleh.. tapi tak yah lah, salin baju cukup.. Acih dah pesan awal-awal kat aku suruh bawak spender... apahal? dia cakap dia nak tukar spender jugak sebab nanti bepeluh... hover gila.. ko ingat ko atlit pegi besukan bagai ke apa.. gi kelas je kot... nak tukar-tukar spender.... suruh mandi kat umah kemain susah... tak paham mak. 

Ok lah kan.. kemas je.. aku rasa ok lagi cenggini.. at least selamat duduk dalam sekolah tak yah keluar dari sekolah.. melintas jalan semua tu lagi bahaya.. dah lah tu.. penat ok pikul bag berat-berat jalan kaki panas-panas, hujan semua tu.. lagipon kat sini ada KAFA everyday.. so senang sikit keje mak kau.. dah pindah rumah nanti.. pagi aku anto gi sekolah.. petang aku balik keje terus kutip dia kat sekolah nie.. 

Sekian saja laporan dari ibu bekerjaya yang poyo ;)






EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

28 comments:

Mrs. Norrie said...

muka comel dia selembut tuannya....
semoha acih jadi anak yg baik dan bijak pandai

Mas Sabri said...

senang la acih KAFA kat sekolah yg sama..sy x htr ank sekolah KAFA sbb jauh dr sekolah..bila dia blk sekolah dh smpai rmh bbsitter konpem dh penat..and konpem dia tknk g sek KAFA tu..

Anonymous said...

Suara acih serak basah lagi x skrg? Or dah tukar jd lemah gemalai? Haha

Filla ~ Kasihs said...

mrs norrie: tq auntie ;)

mas sabri: yup sbb tu pilih sekolah tu..ada kafa mon-fri..

anon: hehe.. mcm tu je lah suara dia ;)

Ikhwan Suhaimi said...

Go acih, figh for your sesuap Nasi !!

*pembersih nye acih.. haha :D

Aya Ariel said...

budak sekarang belajar pon dah mcm org keje..pagi sampai petang..sian dorang..

tp takpe..demi pelajaran..hehe..perut mama dah timbul..oyeahhhh

Irfa said...

eh baguslah macam ni.ada tpt utk salin baju.mandi terus.rasanya skolah anak aku lom ada lagi.sebelum ni dia balik umah pengasuh utk mandi/makan mmg kelam kabut sbb van ambik utk ptg dah sampai dia masih lagi bersiap.lepas bulan posa dia mintak nak stay kat skolah je..tpi budak lelaki tahu jelah..baju am belacan bila dah balik sbb pakai baju sama dr pagi smpi petang

Sue said...

owh kafa sama sekolah keb. ye. senang la gitu... rasa nak nanges baca sbb terbayang cemana la anak i nanti yea... mampukah berdikari? isk isk isk...

yatie said...

Acih ni kira independent la kalau banding dgn anak laki saya...konpem kalau anak laki saya, dia akan kelaparan sampai ke petang sbb malu. kat mana kafa sekali ngan sekolah ni? area seri kembangan ke? or puchong. for now everyday kiterang berkampung kat kafa , lunch mandi situ then ke sek biasa. penat le...

~farah~ said...

tiap kali kak fila cite psl anak, mesti saya touching..terbayang cemana la anak saya nanti pulak gayanya. tgk amani main sabun suma tu, teringat jugak si kecik kat umah..wlupun tgk kak fila sempoi rock n roll gini, tp sy tau kak fila ibu yg baik...sobs sobs (tetiba saya plak emo..hihi)

Misz Mieza said...

Lama2 pandailah tu Kasih berdikari.. Awal2 ni jer manja2 lagi.. =)

sharifah rosidah said...

Bagus juga lah Filla ambik tahu suasana rumah transit tu sekurang kurang nya kita tahu apa ada disitu kan. Jangan lah fikir sangat hal hal lain sebab kadang2 budak2 ni kalau ada emak nya dia ada manja sikit tapi kalau tak ada emak nya pandai pulak dia buat semua nya, harap2 kasih tu pandai berdikari bila awak tak ada disisi dia.

PutriesNoora said...

part tukar spender tu..kita leh sepppp acih..hahaha

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

alahai terbayang lak amana nanti..

antalya said...

harap2 sekolah ank sy nanti pon ada transit camni jgk.xdela nk pening kepala pikir huhuuu (lambat lg padahal nye pon.ank br umo 2thn jer)

Anonymous said...

Hi Filla,

Acih looks like naturally soft spoken and lemah lembut. Baguslah kalau anak perempuan lemah lembut, tapi in reality, sifat ni tak bagus sangat. Nanti di sekolah senang kena buli dengan murid2 lain. Hope she can become a bit garang and outspoken like Amani :)

Sally

Huda said...

bagusnya satu sekolah je, lagi bagus sekolah buat bilik salin siap ngan locker bagai tu..sekolah yang bagus memikirkan kebajikan pelajar.

Kniedaz said...

Salam,
Biasanya anak pertama memang lembut n manja sikit kot...anak saya pun macam tu juga..dulu mula2 sekolah kena buli je..xmacam adik dia..orang buli dia balas...hehe

mannira said...

Ooo..baca n3 ni..dah seram sejuk pk tahun depan mcmana my son sek..pagi kafa..naik van transit..don't know where..sbb babysitter skang nak blk kg..katanya..pastu naik van g sekolah keb plak..kesiannya anak aku..takkan x g sekolah KAFA kan..dunia pun nak..akhirat lgla..nak..moga semuanya akan going smoothly..ee takutnya...ada 3 bulan lg nak pk..mcmana...

fifie said...

Eh hebatlah sekolah acih, sekolah fie dulu takde nya bilik salin2 tu. Huhu. Ada tandas biasa je, bilik KAFA adalah kelas biasa je.

Anonymous said...

Comel aje kirai acih tak lebat. Dari kecik mmg tak lebat. Tapi acih dah kurus. Makan byk2 ek acih bagi bambam sikit macam ani :) Rindu nak dgr suara acih yg serak2 basah tu. Dulu suka tengok video acih yg tak mau makan ubat. Dah besar ne, acih masih tak suka ubat ke kak?

Suraya Nordin said...

lawakla kak fila ni. seronok rasenye bc perkembangan blog kak fila dr acih tak tau pape, dah masuk skola pun. omg tu mksdnye sy pun da tuala kan! (T_T)

Anonymous said...

comel nye part spender tu... bagus tul Acih ni kecik2 dah hygenic.. ;)

nona hidayah said...

Lembut la muka si acih nie :)

Sufi Al-Arshadiy said...

Lembut muka acih..suke tgk dia. Tp pic yg tgh mkn tu tetiba nampk sayu plk..huhu..

Anonymous said...

Pillaaa.... Blikan ajer dak aceh kortex pantiliner.. Baru lah gadis....

MAMALOVEYOU said...

cam felek gak, naper september baru citer pasal school...hehehehe
selalunya awal2 tahun ....
semua mak akan risaukan anak2 kan...same la kita...

Cik Eka said...

macam dah keje kan budak skang,balik pukul 5..masa eka dgr makcik cita pun,terkejut jugak,anak balik pukul 5.sian mesti penat dorang...