Tuesday, April 14, 2009

CIK PUAN SRI KIANTAN BAGI PETUA NIE..

Salam fillanie a.k.a mak acih..saya PEREMPUAN.. salam perkenalan eh.. :D
i slalu bace blog u.. ske baca... esp cite tang acih.. cite tang mama acih pun ske gak.. hehe
i ada nak tanya u nie.. camne u jaga mkn eh...
jeles gile ok tgk body u..
hahai pun ada anak sorang..boy 3 thn..
tang perut i cam ada spare tyre eh..
boring siotbtw.. berat u brape ye.. tinggi?
i tinggi dlm 155/158cm berat dlm 60kg..huhuu
bg laa petua ke.. apa2 ke.. yg agak2 bleh bg i idea nak jd body maintain cam u..bleh kah ?

p/s.. jgn siarkan my email dlm blog u sudah.. segan mak ok.. kalo nak siar.. sila guna samaran utk i k.. hahahathanks..take care!

Kengkawan,
aku dah tahap boring giler tatau nak update citer aper..so aku rasa email dari sahabat kita ni mebi boleh kita jadikan topik perbualan hari ini.. aku telah menukarkan nama dia dari F*** kepada PEREMPUAN... maaf yer Puan Perempuan.. heheheheh... neway thanks kerana mengemail kepada saya.... rasa mcm nak tukar profil dari Buk Fillanie.. kepada CIK PUAN SRI KIANTAN ker SIANTAN ker aper hah??? yg penyelesai masalah org tu???
tp aku ni mmg tak layak arr kan..masalah sendiri tak settle ada ati nak settle kan masalah org!!! tp ini utk suka-suki... email nie apa kata kita paparkan kat sini utk tgk opinion org lain? mebi kita tak tau cara diet org lain yg berkesan???? so sesaper yg ada cara atau penyelesaian utk Puan Perempuan.. silalah comment disini supaya kita perempuan2 nie boleh mengambil iktibar atau mengguna pakai ilmu2 itam tersebut... kuakakakk tetiba ilmu itam!!
ok siler izinkan saya belagak formal dan belagak pandai sket yer..hihihi... ko jgn main2... aku kalo ala2 belagak pandai.. mmg giler nyer pandai becakap okeh!!!! jap nak gi baca balik aper soklan Puan Perempuan tu tadi... hahahahh (kan aku dah luper..kejap jer dah ilang ingatan) ok ok.. dah baca.. tp nak gelak dulu.. sbb dia kata "jangan siarkan kat blog..sbb dia malu... tp leh gak nak siarkan cuma tukar nama".. ewahhhh ewahhhh.. tu yg aku tegedik2 rasa nak siarkan jek email Puan Pompuan nieh!!! maap yer Puan.... hahahah...
ok ok..jgn memain lagik.. FYI... tinggi saya ialah lebih kurang 158cm.. tp saya selalu mengaku ngn org tinggi saya 160cm... huahahahha (selalu fight ngn cik Atta pasal nie)..haha.. ok ok.. Atta ko tinggi 1cm jek dari aku!! hahah.. tinggi saya 158cm dan berat saya tak menentu.. kadang kalo saya stress berat saya akan jadik 45.8kg.. (baru2 ini okeh).. tp biler saya dah ok sket.. berat saya jadik 47kg.. dan kalo saya asek makan berat saya jadik 48kg.. (masa ni aku dah panik).. rasa mcm lembu jek... sbb malas nak begerak!!
so... petua pertama saya utk mendapatkan berat idaman anda ialah... tetapkan sendiri berapa berat ideal anda!!! selagi anda tidak mempunyai target.. selagi itu anda takkan mencapai apa2.. anda akan terus rasa selesa dgn apa yg anda ada... ngerti nggak???... contoh nye saya.. saya nak berat saya sentiasa 47kg.. so bila terlalu kurang dari tu.. saya akan mkn dgn suka hatinya... tp biler dah nak cecah 48kg.. saya akan mula sedar diri (kadang tak baper sedar gak!!).. itu lah penting nya disiplin diri... kalo anda dilahirka sebagai org yg tak de disiplin... mintak maap ler yer... sile close sajer window nie.. x perlu baca... saya tak kata saya ni berdisiplin..malah saya suker langgar disiplin.. tp tgk benda lah... tp demi penampilan yg menyedapkan mata saya sendiri.. maka tiba2 saya jadik disiplin giler babas... paham???
petua seterusnya ialah... tetap kan time makan anda.. jgn ler jadik mcm lembu asik nak mkn rumput jek... non-stop!! ko giler aper... mengunyah jer... x der keje lain?.. bawak2 betenang dan besabar okeh?.. mkn ikut time ialah... tetapkan masa makan waktu pagi.. aku tatau org lain diet mkn makanan berkhasiat ker..mkn oats ker.. mkn biskut jek ke.. tp aku x leh.. aku kang tetiba pengsan.. saper nak tolong?.. aku akan mkn yg berat spt mihun sup.. pada pukul 9pagi mcm tu.. mon-fri... tghari aku x mkn nasik waktu kerja okeh... ptg pon aku x mkn..kadang aku kunyah gak ler sket2 biskut ker.. kuih free ke.. kepek ker.. per2 lah.. biler petang aku balik umah aku nak masak.. tp time tu ada sket2 rasa nak pitam.. demi mengelakkan pitam.. aku sumbat ler mulut aku ngn aper2 makanan sampingan..
petua seterusnya ialah siler pastikan makan malam anda adalah antara pukul 7.30-8.00 malam.. aku makan seawal itu.... utk membenarkan perot anda memproses makanan tadi tu sebelum tido.. aper nak jadi ngn prot ko kalo kul 9-10.00 malam ko baru nak makan..lps makan mata ko pon kuyu.. pastu ko letak jek pala kat bantal ko pon tido.. mesin2 dlm prot ko pon tak larat nak buat keje.. dia pon tido sekalik!!! tahukah anda bahawa nasi itu menggemukkan? bagi yg betul2 nak kurus.. elak lah makan nasik.. tp kalo u just nak maintain berat badan yg dah ok.. boleh lah mkn nasi..tp pandai2 lah... tu aku ckp.. pentingnya ada target berat ideal.. so biler ko dah capai target..tinggal ko nak menten jek..
saya sgt berterus terang.. perot saya jugak menggelebeh.. ada masa gemok..ada masa dia pandai plak kempis.. hehehe... itu saya x leh nak tolong..tp saya percaya senaman spt 'sit-up' sgt membantu... utk mengencangkan perot yg menggelebeh itu.. tp sumer tak dtg begolek.. kalo nak hasil yg bagus kene lah usaha.. saya pon dah skip2 dah buat..hihih... bercakap tanpa bertindak adalah sgt buang letrik okeh... pucuk pangkal nyer ialah kesedaran diri sendiri... kalo rasa nak kurus..ko kene lah tanggung hazab... telan airliur tgk org makan.. (contoh yerr).. hahah..
siler merasa tidak tenang jika anda merasakan berat badan anda tak turun2.. terlalu tak kisah pon bahaya.. dah terlalu selesa dgn apa yg kita ada adalah sgt tidak baik... aku bercakap dari skop berat badan yer... bab2 lain aku fail..hahahah... siler paham aper maksud yg aku nak sampaikan disini.... siler berusaha... jgn lah selalu beranggapan seperti
'ahhh biarlah aku x cantik.. bukan ada org nak lagi pon'
'alaaa aku dah kawin..kalo bujang lain arr citer'
'ada aku kisah pasal korang? asal korang kisah plak tgk badan aku gini?'
'dah alang2 tak kurus2.. biar jerlah gemok terus'
'selagi boleh makan kita makan lahhh.. sok2 dah sakit tuhan tak kasi selera baru tau' (habis tu ko nk melantak mcm x penah tgk makanan ler????)
'ala.. arini jek aku mkn mcm org giler.. sok2 diet lah'
'aku byk duit.. suker ati aku lah nak makan' (yer yer.. makan... makan.. pastu jgn nak memekak kata belemak lahh.. itulah inilah....)
tah ler penat nak pikir... senang citer mcm ni.. korang gi beli jek cermin yg pantulan image dia tebalik tu.. nak? kalo ko kurus mcm lidi.. pastu ko diri dpn cermin tu.. ko tgk badan ko jadik 5kali ganda besar.... hahahah... tu tak yah susah2 ko nak motivate diri ko.. konpem sebulan ko tak makan langsung!!!!!
conclusion nyer.... meh beli DNHANS kat mak ni haaaa.... nak kata konpem kurus giler tu tak lah... (tp aku berak tiap2 ari...).. pemahaman aku ni.. bile berak tiap2 hari.. so makanan yg ko makan tu susah ler nak ditukarkan kepada lemak ker aper ker... kira mcm tak sempat arrrr badan ko nak absorb mende tu.. besar atau kecil size kita tak penting okeh.. yg penting.. the way kita tampil kan diri kita.. weh dah ler.. aku membebel mcm aku ni pandai plak.. (siler malu kat diri sendiri fillaaaaa)..
so sebelum CIK PUAN SRI KIANTAN ni menutup topik nie.. siler lah tinggalkan komen2 yg boleh kita sama2 jadikan panduan.. aku pon nak gak petua... hihihihihi... petua nak besokan bijik mata yg kecik ni ke.. petua nak ilang kan jawat2 mak ni ker... apa2 lah... kebaikan harus dikongsi bersama!!!!!

13 comments:

MimY HaMiD said...

mak pn tombam ni ha...nk buek camno..tp for fitness rajin2 la gi gym..at least 3 times a weeks..nsb opis mak ada gym free..tp bab makan u mak pyh skit la..lagi2 tinggal ngan parents..exercise is good

Kasih Aleeya said...

Mimy Hamid: u tembam tp u cantik!!!.. dan bergaya gitu..hahah mak soka.. tgk Adibah Nor.. ok kan? cantik jerr.. keep it up.. i like ur style!!

JuJue said...

petua nak besarkan biji mata :

tinggalkan semua alat2 mekap yang berjenama & MAHAL pada anak. biarkan dia bermain2 dan korek2 hinga habis hancur lebur patah segala siap lenyek2 atas lantai & dinding. bila anda balik menjenguk anak anda, nescaya mata anda yg sepet itu akan terbeliak dengan luas nyer. kalo anda inginkan mata yang lebih luas..berikan extra 1 hour untuk anak anda !

petua hilangkan jerawat & jeragat & parut (seperti yg pernah di bincangkan) :
pegi kedai hardware, beli kertas pasir. gosok muka anda... 3 kali sehari. kalau still tak ok, sila pergi balik kedai hardware tu..beli simen. bancuh elok2, simen muka. jangan kan parut! lobang2 semua terkambus!

selamat mencuba.

cHoo hani was a 64kilo phat ass lol ... said...

oikkk...lenggang kangkung aku datang ulung ulung kali nyer neh hah...

:)). mmg pressure tengok pompan ni slim shady jers huHu.

btol btol! makan sama hebat senaman pon sama dasyat! sho slim punye :)

ps : aku dah berat giler babe!

peanut said...

ye..sy juge jeles..akak sgt hot
da la de anak cute..tp bdn kuwos..jeles...

MimY HaMiD said...

whohohoh buk fila..punggung mak dh kembang atas pujian...uhuhuh..anyway tenkiu

Miss Moon said...

akak ku nekad seperti buk pilla .

akn ku jadi pemakan bihun sup yang tegar seperti buk pilla

akan ku gantung gambar buk pilla dalam bilik air ku ..utk motivate kan diri kew ...auuw

Liyanaroxx said...

yes setuju!!!kak filla punya body mcm anak dara 21 tahun!!!saya pun jeles hokey?tima kasih ler kak share tips nih dgn kami sbb kita rasa badan kita pun dah naik ler...semakin TEMBAM!!!!*huwwaaa!!*

Mrs.Nury said...

petua yang sgt baik tuk di share.Bab makan tu okla bleh aku terima tp bab bersenam tu...alahaiii malasnyer nak buat hehehe :) patutla perut ku bersparetyre

ila de cute said...

filla, ada kah aku kena mkn mihun je n tak leh mkn lunch....uwaaaaa sure ko dah busan nasihat kan aku kan....huhuhu

mseryz said...

at last kak filla gv the tips. anta mail x reply kak filla oii...

...$weE+ 666... said...

perghhhhhhhhhh!!! dasat tips ko ni filla... aku pown salah sorg yg terjebak ikut tips ko ni dulu. aku ingat lagi dulu siap suwoh ko tlg monitor. muahahaha... skrg ni aku stuck 57kg la... apa kes ntah... slalu tak kontrol naik 60kg balik. huhuhu... aku nak capai target aku 50kg punyer lah seksa! huwaaaaaaaaa!!!~

aku mmg dari dulu jeles dgn body ko. stress mak. ahaks!

Teyha is daddy's girl said...

sy sllu spukn mke sy dgn asam jawa...ambik sikit asam jawa gaul dgn ar yg skit then spu kn mke smpaikering cuci....boleh mngurangkn jerawat atau parut..