Friday, October 31, 2014

SUSAH KE SENANG JADI PEREMPUAN?

Kau jadi lelaki senang ke? Susah jugak kan? Tugas lelaki kalau nak disenaraikan pon berlambak kot.. Tapi kalau ikut lah senarai tu kannn kalau tak ikut.. maknanya sikit je lah pun tugas dia.. Sama jugak macam perempuan.. kau ikut ke kewajipan-kewajipan seorang isteri / perempuan? Kalau betul ikut.. banyak kott..

Mana terdaya kita buat, mana tak terdaya tu sama-sama lah faham-memahami kan... Tapi aku tak tau apa motif aku buat tajuk poyo nie.. 


Aku tak nak merungut walaupun sometimes aku penat.. Bila merungut dah jatuh kita buat sesuatu tu tak ikhlas.. Bila tak ikhlas, ada ke pahala? sesilap dosa yang kita dapat.. No tak nak macam tu..

Cuma normal sebagai wanita ada masa hati tersentap.. ada masa sensitip tak tentu hala.. ada masa tetiba rasa nak nangis.. tetiba emo.. tetiba rasa aku ni tak penting ke dalam hidup sesetengah orang???? Aku jarang macam ni sebab aku bukan jenis melayan perasaan, jenis nak fefeling lebih ni memang tak la.. Eh tapi aku ni pompuan kan???? kan???

Mestilah ada masa pandai merajuk.. mestilah ada masa terpeleot.. ada masa nak orang tanya penat ke tak.. Kadang takde apa pun.. tapi sendiri yang fikir bukan-bukan.. orang tak fikir ke situ.. kita je tegedik-gedik fikir ke situ.. Pastu bisikan syaitonnirojim lagi menambah-nambahkan perasaan sayu dan hiba tu.. Amboi menari-nari syaiton bila kita terhasut dengan dia.. 

Semalam aku tensi.. semalam aku bengang... pastu semalam nangis-nangis.. semalam lapar tapi tak nak masak.. nak tengok apa jadi kalau tak masak.. tak boleh jadik, kene jugak makan nasik pastu nasib ada telor dadar ngan kicap pastu ada sambal tempoyak petai mak mertua bagi dulu.. Eh sedap pulak.. nak tambah lah nasik nie.. Eish baru je pikir, kalau hati sedih mesti tekak tak lalu, tidur dalam kelaparan.. rupanya tak.. makin kelaparan lagi ada.  Nyampah sangat.. 

Pastu sambung baring melayan-layan perasaan sedih... pastu terpikir aku ni dah isya' ke belum, rasa macam dah.. eh ke belum? pastu bangun amik wuduk.. solat.. masa solat terus rasa macammm ehh dah isya' lah tadi.. apa-apa jelah.. yang penting jiwa huru hara semalam.. 

Bangun pagi mandi.. rupanya sindrom orang wanita datang.. 

Oh wanita rupanya aku ni.

Syukurlah.


Love, 
Filla.

13 comments:

Namee Roslan said...

Hahah lawak la kak pilla tu. Sama la sy bila nk dtg bulann tetiba emo..tetiba jeles..tetiba rse nk bunuh diri esok period hahaha. Skang ngandung..dah lama x period. Rindu nak pakai pad. Hahahah

salwana nordin @ che'wa said...

hhhhaaaaaaaaa...sama mcm aku la pilla..

seminggu sblm atau kdg2 2 minggu sblm buat perangai je hhhuuuu

kdg2 terpikir lelaki tak rasa mcm yg kita rasa kan..penuh emosi :(

atiqa said...

I feel u woman... 😥

Anonymous said...

Pilla...saya silent reader awak...
tau tak sehari tak baca blog awak dah ase macam 1 hari tak jmpa anak...eh! ye ke..hihihi...tpi tu lah..tulisan awak menghiburkan n dekat dengan hati kita yang dah jd mak orang nie..keep it up! go..go pilla..

ArY + ShA = AmZaR FaYyAdH said...

Assalam kak pilla,
laaaaaaaaaaaa.....ish3

Amanina said...

Dulu selalu geram bila kena tegur girls takleh balik lewat malam - I mean, pergi outing ngan kawan2 ke etc kan.

tapi bila fikir balik, betul la. girl, kurang self defence, bahaya malam2 ni. orang sayangkan kita mesti la tegur utk nak yg terbaik utk kita. hihi feel proud to be a girl :D

Sharifah Syahirah said...

nomey nangat kak pilla..pompuan memang time nak mendatang, memang macam-macam rasa. hehe

Kniedaz said...

Ye...he he..begitula sesetengah kita

Anonymous said...

hai k.pilaa....sy hari2 baca blog k.pila...mmg best...ayat sempoi je..hehe... memang kalau x emosi bukan namanya perempuan... hihi

Anonymous said...

Kakpilla nape comel sgt ni...huhuhuhu

Anonymous said...

Bgusnye akak... msih igt solat time2 emosi xstabil.. padahal dah solat dah. Ntah2 klu sy assume dah solat je. Lg truk time emosi xstabil.. btw im ur silent reader too..hihi namoo sdey2.. keep writing.hari2 wajib bca blog akk..

Anonymous said...

Kotnya I feel for you woman yg benar...understand her condition?

kalau I.feel you woman...kot very intimate close proximity

Namee Roslan said...

kak pilaaaa...selamat harijadi !! semoga terus jd blogger yg best yang jelita ..humble dan cool. !! hehe.