Wednesday, October 08, 2014

Hari Raya Haji 2014

 Raya Haji haritu balik Enstek.. Sampai awal jugak dalam pukul 2.00 petang kot? Tengok semua dah siap.. Haihhh lah.. ingat nak tolong lah kacau rendang ke apa... Wan tu memang teratur tapi lepas tu tebaring penat hahahah.. Awal sangat dah siap habis aku nak tolong apa? Tolong makan je lahhh hehehe.. 

Masa sampai tu Wan suruh tolong rasa Sup Ekor.. slurppp dapnyeee... and tolong rasa rendang sekali.. Sebab Wan kengkadang tawar sikit.. lagipon Wan puasa..So memang sedap lerrrr aku rasa... petang tu makan sup ekor cuaca plak sejuk-sejuk gitu.. 

Aku cuma tolong buat cili kicap pedas je.. hehehe.. Aleesya paling suka ekor tu.. bersuap-suap makan ;)

Amaani pon selera makan..

Petang tu Atok teringin nak berbuka puasa makan hati lembu masak kicap.. Aku takut nak masak, kang tak sedap camne kan.. Dah lah siap request letak santan sikit lah apa lah.. Eiii takut.. Tapi aku buat jugaklah.. tumis bawang putih ngan bawang merah.. hiris halia muda tu halus-halus tumis sekali.. sebelum tu perap dulu hati tu dengan black pepper sikit dan garam kunyit sikit.. dah tumis tu masukkan kicap manis dan masin.. kalau nak guna kicap masin make sure jangan banyak sebab tadi dah masuk garam.. pastu masuk santan dalam suku cawan.. biar mendidih.. boleh masuk air sikit kalau pekat sangat.. pastu masukkan je hati tu gaul sampai betul-betul masak.. campak cili besar merah dan hijau yang dah dibelah-belah.. masukkan jugak hirisan bawang besar.. nak lagi pedas boleh masuk cili padi :) ni hati ni ada campur daging batang pinang jugak... sekian terima kasih.

Pagi tu sempat pusing-pusing amik gambar bunga-bunga kat laman.. Suka sangat bila sejuk-sejuk yang still ada embun kat bunga tu.. 

Ada orkid yang Wan beli kat Ikea haritu.. Elok subur je dia.. Wan gantung kat dahan pokok kemboja.. 






kat luar rumah pon Atok bela jugak pokok-pokok nie.. 

Ingat Jenggo lagi tak? Hahah dia dah gemokkkkk sangat.. badan dia bulat.. penuh kot dua tapak tangan.. tapi Kak Pilla takut ngan dia nie.. sebab menggigit gak.. kalau ngan Atok n Wan dia gigit-gigit manja kadang dia punya manja tersasar jugak tergigit kuat.. Eii takut.. 

Dia banyak tempat lepak.. Ada bakul yang camni.. belah sana ada rumah gantung tu tapi Wan kata dia dah kurang masuk situ sebab badan dia dah gemuk.. nak masuk macam sempit rumah tu.. hahah sapa suruh gemok?

Tengok tu gaya dia.. rasa nak lempang je ko ni Jenggo.. Anjer angat tu kepala lentok-lentok.. Jangan memain ye.. Wan bagi dia butterscotch cicah susu.. siap ada vitamin khas bawak gi vet lagi.. 

Pagi raya.. Tengok makanan Pak Long.. dia haritu dah sado pastu berhenti gym.. perot naik balik.. Ni dah start balik.. poyo sangat pagi raya tak sentuh rendang, lontong semua.. nyampah ai... Kalau haku, macam tu punya sedap lauk raya mana boleh pandang je? Tapi Kak Pilla sekarang mengamalkan berhenti makan sebelum kenyang.. Nasi impit pon amik 4 ketul je dah.. takde lah macam dulu main sumbat sampai kenyang terlantar macam dugong.. hahahahah.. malam pon Kak Pilla kadang ratah-ratah lauk je.. dan dinner awal.. 

Aleesya kenyang terus tebongkang hahahahaha

Kasih mengadap kerepek pisang Aunty Ain (kawan arwah Shafiq) bagi kat Wan.. sedap sangat dia kata... habis sebalang tu Ain.. Thank you Ain.. 

Tengok muka Amaani.. dia kalau gaduh ngan Kakak macam ni lah punca dia.. Kakak suka gelak-gelak menyakat dia kalau dia tengah bercakap.. 

Amaani kalau bercerita dah macam masuk pertandingan bercerita.. Siapa tengok keek thekasihs memang taulah gaya Amaani kalau bercakap ;)

Leecha gak best.. layan perasaan hisap jari hahaha

Edit: Lupa nak cakap, Kak Pilla pakai #thekasihsshawl chiffon shawl warna purple rain.. siapa nak sila email framekasih@yahoo.com.. purple tak banyak yee.... harga RM35 sajerr.. Lai lai laiiii... dah habis tak nak restock dah.. nak restock warna lain pulak, atau jenis lain.. 

Orang ingat Kasih pakai tudung labuh.. Amboi muslimah sangat anak aku heheheh.. shawl tu terkedepan sebenarnya.. 

Pagi tu Pak Radie ngan Atok Braim bawak Amaani gi tengok orang sembelih lembu.. Pastu Atok tinggal.. Lama sikit Pak Radie gi amik atok.. dapat daging.. Lepak jap.. kul 2.00 macam tu gerak ke Shah Alam pulak.. Beraya ke sana pulak dapat tengok baby Zikry... 

Raya korang happening tak? 

Love, 
Filla.

7 comments:

Chekgu Azrine said...

Cantik sgt filla punya warna purple tu..rasa mcm nak beli tp nak tggu gajila ej

FadlinaMokhtar said...

Kak pilla.kita tunggu satin shawl.

FAD

Ruhill Fahima Mohammad said...

cantik shawl kak pila...kasih pakai shawl kemas jer

εïзmummyHazaεïз said...

Cantiknye purple... Dah lama xpakai shawl,, inshaAllah nnt nak purchase

mamabeauty said...

sukalah baju you tu beli mana FIlla

Anonymous said...

kak pilla makin cantik...ape rahsia?

Anonymous said...

kak pila ctk pakai tudung.. adeh jeles lah camni.. hehe