Thursday, July 03, 2014

DIDIK ANAK BERPUASA.

Alhamdulilah aku ada 3 orang anak dara yang sentiasa memeriahkan rumah.. mentonggang terbalikkan rumah pon terror jugak hehe..


Now Kasih Aleeya dah 9 tahun.. Kasih Amaani dah 4 tahun.. Kasih Aleesya dah 1 tahun 5 bulan camtu.. Bermula umur berapa nak latih anak puasa?  Ok sebenarnya terpulanglah kepada ibu bapa masing-masing nak latih dari umur berapa tahun.. dah nama pon anak kita kan.. pepandai kita lah.. 

Aku akui aku memang tegas, garang, strict dan cerewet.. Pak Radie pulak jenis lebih tolerate sikit dengan anak-anak, rajin melayan anak-anak.. tapi ada masa tegas.  

Aku mulakan dengan anak paling besar lah, Kasih Aleeya.. Tak silap aku, Kasih start puasa dari umur 5 tahun kot?  Masa tu puasa main-main.. Bangun pagi tak yah hisap milk.. Tengok berapa lama dia tahan.. sebab dia tak paham pon kan.. Mungkin 1/2 hari macam tu dia puasa.. Ntah aku pon dah lupa.. Start 6 tahun tak silap dapat lah 2-3 hari kot puasa penuh? Lupa sudah.. 

Umur Kasih 7 tahun kalau tak silap aku dia puasa penuh sebulan.. 8 tahun penuh.. tapi berapa bulan lepas baru dia pecah tembelang.. dia tanya aku "mama, kalau kasih cerita kat mama, boleh tak mama jangan marah?".. "kenapa?" "Sebenarnya masa kasih 8 tahun, ada 1 hari kasih terminum air kat sekolah".. "Oh tak cakap dengan mama pon?" "Takdelah, sebenarnya kasih puasa masa tu.. tapi sorang budak lelaki tu dia minum air depan kasih, kasih tak boleh tahan tengok orang kalau minum depan kasih".. Heheh lawak gak.. so takpelah kan..

Now dah 9 tahun.. Dah masuk hari ke 5 dah harini.. So far masih penuh lagi.. Aku siap tanya "ada minum air kat sekolah?" "mana ada.. kantin kan tutup, lagipun kasih puasa laaaaa".. budak-budak kan.. tapi ada 2 x kot yang dia teruk gila.. hahahahah... Aku tau dia boleh sebenarnya, tapi manja terlebih Kasih nie.. Drama Queen pon dia jugak juara dari dulu.. Aku amik dia balik dari sekolah petang tu.. Masuk kereta dia terus duduk belakang.. sambil mata berkaca-kaca "Mama, Kasih sesak nafas".. "Kenapa?" "Kasih tak boleh bernafas, kasih nak minum".. Hoihhh.. geram betul aku.. "Mana ada orang puasa tak makan, pastu sesak napas, Kasih je".. terus air terjun.. hahaha.. "Amik bantal tu tido kat belakang" "Dua jam je lagi kasih.. sayang puasa tu.. kecik-kecik boleh je tahan, dah besar pulak tak tahan???" pastu balik umah aku buat dek je.. Masa tengah masak Pak Radie pon sampai.. pastu Kasih mandi.. pastu aku tengok kemain riang ria dengan apak dia bergelak ketawa.. Eh? bukan sesak napas ke tadi?????

Ni semalam punya hal.. Aku amik dia lunch time sebab dia takde Ko-kurikulum puasa ni.. Terus hantar balik rumah.. Baru pukul 1 tengahari dah berkaca-kaca mata cakap tak boleh tahan.. Hoih.. geram betul mak kau nie.. Aku buat dek je.. Pastu sampai rumah aku turun, suruh dia turun masuk rumah.. depan pintu dia merangkak, pastu meniarap sambil mengengsot tak terdaya sangat.. Dramaaaaaaaaaaaaaaaa swasta apakah ini?  yang Amaani ko tau lah dia kan ceria.. "Mama kenapa kakak macam tu?" "Kakak puasa, jangan kacau dia.. kang dia belasah Amaani".. 

"Mamaaaaaa Kasih nak makannnnnn!! Kasih nak minummmm.. Kasih tak boleh puasa.. tak tahan"  Mula lah aku nak meroyan.. "Pegi mandi, pastu tido!".. "Kasih nak minum jugak" *air terjun pon turun mencurah-curah*

Aku cekak pinggang.. "Kasih, bangun cepat, pegi dapur minum semua air yang ada.. minum semua bagi habis!!!!! cepatttttttttt! Tapi ingat, petang karang bila semua orang buka puasa kat meja makan, Kasih jangan duduk situ.. duduk kat depan belah hujung sana.. Orang tak puasa tak boleh berbuka dengan orang puasa".  Terus angkat bag aku blah.. masa on the way gi office tetiba phone ringing.. tengok rumah call.. 

Amaani: Hello mama!
Mama: Hello.
Amaani: Mama, Kakak nangis ni.
Mama: Kenapa dia nangis?
Amaani: Kakak kata dia nak muntah.
Mama: Cakap kat dia, mama cakap pegi lah muntah!
Amaani: Kakaaaakkk, mama kata kalau nak muntah pegilah muntah.
Amaani: Mama, kakak kata tak boleh napas.
Mama: Suruh dia mandi, nanti boleh napas.
Amaani: Kakakkkkk, mama suruh mandi, nanti boleh napas.
Amaani: Mama, kakak kata kakak sakit perot.
Mama: Sakit perot suruh dia berak.
Amaani: Kakakkkkk mama kata sakit perot pegi berak.
Mama: Ehhhhh dah lah, mama nak bawak kereta ni.. bye!!!!

Macam tu lah kecohnya ok.. Amaani memang tugas dia tukang sampai.. Yang Kasih memang Drama Queen dari dulu.. Hahah aku malas nak tau dia puasa ke tak.. 

Masa kat office dah kul 3.30 ptg macam tu.. Kasih call.
Kasih: Hello mamaaaa *ceria*
Mama: Hello.. hah kenapa?
Kasih:  Mama rasa kasih puasa ke tak?
Mama: Kenapa? dah buka puasa? baguslah.
Kasih:  Kalau kasih tak jadi bukak puasa cemana?
Mama: Baguslah.  Eh dah mama nak buat kerja.. bye.

Sebenarnya aku malas nak tau dia buka puasa ke tak.. nanti aku geram.. pastu aku call Pak Radie pulak.  Aku ngadulah kat dia anak dia tu drama queen sangat.. menangis macam kene pukul plak tak nak puasa.. baru pukul 1 tengahari.. grrrrrrrrrrrrrr... Aku suruh Pak Radie call slow talk ngan Kasih.. puji-puji ke bagi semangat ke.. Aku malas nak layan.. kang haku hangin.. 

Dan Kasih berjaya puasa hahahha.. kan aku dah cakap.. dia auta je lebih.. Yang kisah Amaani pulak.. dia puasa jugak setengah hari ;)  Haritu balik sekolah lambat.. dekat pukul 2 baru sampai rumah.. kira dia bertahan sampai kul 2 ptg.. Now dia puasa half day.. sampai rumah kul 12.30 terus buka puasa.. Amaani pon bangun sahur.. Dia budak paling senang sekali.. kejut bangun tido pon senang.. walaupun duduk tetiba tumbang balik hahahahah.. pastu dia bangun.. aku bawak gi toilet basuh muka.. tak pernah lah dia nak menangis ke apa.. Aku ajar dia supaya kita makan sahur nanti perot tak lapar.. kalau tak makan sahur nanti lapar.. niat jangan lupa.. kalau tak baca niat puasa nanti lapar.. Pastu tanya dia siapa lagi budak 4 tahun yang puasa kat school.. ada lah dia sebut 2 orang.. nanti teacher suruh naik atas.. aku rasa yang puasa duduk atas kejap.. sementara yang tak puasa makan kat bawah.. Aku tanya betulke Amaani puasa? dia cakap betullll.. kat school Amaani tak makan pon.. tak minum pon.. balik rumah baru makan! Bibik cakap haritu dia balik dari jauh dia jerit nak milkkkkk.. hisap milk sebotol terus pengsan.. hahaha.. pastu hari-hari dia akan pesan kat bibik apa dia nak makan.. Aku banyak ajar bibik masak.. Bibik pon dah pandai masak dah untuk budak-budak lah lunch.. bibik cakap kat aku "Puan, Amaani dah pesan kat saya, dia nak makan spaghetti pakai pasta yang kuahnya merah tomato tu yang macam mama selalu buat tu.. Nanti Amaani tiap pagi sebelum pegi sekolah dia cakap lagi".. Hahahha tu memang style Amaani.. dia dah plan apa dia nak makan.. dan dia tak lupa.. 

Memang betul dahulukan didik anak-anak solat dulu.. Tu aku setuju.. tapi kalau kita boleh didik dia berpuasa seawal boleh.. dan anak-anak pon boleh bertahan. apa salahnya....solat dapat, puasa pun dapat. Aku nak diorang belajar puasa penuh dan sayang nak tinggalkan puasa tu.. Sebab sehari dia tak puasa.. nanti dia akan mintak lagi untuk tak puasa.. Nanti dia terbiasa, tak tahan sikit dah nak buka.. sakit sikit dah nak buka.. Semangat kene kuat.. Hati ibu kena cekal.. Hati aku ni memang sentiasa cekal.. hahahaha.. Setakat air mata merayu-rayu tu mak kau tak heran.. tu semua drama.. eh tapi aku tengok jugaklah.. aku tau mana satu drama, mana satu betul-betul dia tak tahan.. 

Aku tak tau drama swasta apa lagi yang akan berlaku hari nie.  Mintak-mintak drama sebabak je.. jangan berbabak-babak ye Kasih... 


Love, 
Filla.

12 comments:

salwana nordin @ che'wa said...

sama je pengalaman mcm aku..

anak yg sulung mmg segalanya kita kena mulakan ajar spy yg kedua ketiga dan seterusnya senang nk train..*pengalaman utk kita jugak*

aku pun jenis cekal jugak..setakat air mata tu mmg malas nk layan hhheee..

one more thing..solat dan aurat pun kena tegas jugak ye filla spy dah besar nnt dia tau batas sbg seorg muslimah..

sebolehnya kita ajar seusia 7 thn lagi ok :)

*peringatan utk saya yg ada anak pomp jugak sbnrnya*

Anonymous said...

anak saya kasih lak.. hari pertama sahur.. kejut kan bangun.. siap bukak baju nak g mandi..org suruh bangun sahur.. dia g mandi.. hehee

-Fiza-

Jasfyra said...

samala..saya pun ajar anak puasa start 5 thn.solat pun ajar jugak.saya setuju bab ajar ank sayang tingalkn puasa tu.sbb tu kita ajar dia awal2 kn.bkn kita suka suki nk dera anak kelaparan..hehe

Anonymous said...

Saya setuju dgn cara akak..solat memang wajib ajar tiap2 hari..tapi puasa setahun sekali ja..time Ramadan ni je nak ajar anak puasa..lepas tu boleh selarikan dengan solat terawih..anak saya pun sama jugak drama lebih..pastu siap cakap dia kecil lagi..boleh 'break fast' byk kali..huh..

annapeje said...

klaka nyer kasih sakit perot gelak mcm2 auta dia

FADLINA MOKHTAR said...

Kihkih comey je amani.syok jer baca kisah the kasihs ni mcm2 hal tapi menghiburkan. ☺

Mimy Hamid said...

aku gelak menguling part amani tukang bgtau tu..hahahahahahaha..smpi sekarang aku gelak...amani n acih kelakar la...

onniesham said...

aku pon sama... ajar echa puasa sjk dia 6 thun kot. Kesian jgk tp kita sbgai mak kita tau kemampuan anak kita. Mmg ada org ckp baik ajar solat dri beria ajar anak puasa.. tp bg aku x salah kalau seiring kan... ajar puasa n solat sekali.. insyaallah.. semua ibubapa mahukan yg terbaik untuk anak masing2.

mannira said...

haha kelaka kan cite psl anak2... my son pun pose penuh umur 4 tahun tapi x dptla sebulan ada la ronggaknya..
last year 1st pose kan ari sek.. dia pose.. tp b42 ni sibuk betul nak ganti pose.. x terpk la kenapa kan..rupanya 1st day pose tu dia minum air kat sek..heran jgk mana dia dpt duit sbb mmg x bg duit kat dia..dia ckp dia mnm air kwn dia..Alhamdulillah thn ni dia dah besar..pandai dah rasa syg kalau tgl pose..insyallah berterusan..lagi satu kalau x terkejut sahur..punya x nak dia start x pose.. lps subuh lps subuh la bg dia makan..at least dia akan pose dan perut dia pun kenyang kan.. cuma pesan nanti dah besar x lehla mkn lps azan subuh... :)

eh panjang plak...

Anonymous said...

huhuhu....comel kasih pakai tudung

diyana said...

hihi lame xbce kisah Kasih..still dram queen.egtkan dh besar dh kurang dah hihi :)

Anonymous said...

kelakarlah kasih..mmg dramaking.sgt2 enjoy baca kak pilla pnya story anak2.lawak je.huhu.betul tu,kena ajar anak dr kecik.br dia cpt biasakan diri dgn puasa dan solat sbgai satu tanggungjawab wajib.

*tak sabar nk tunggu dramaking the kasihs seterusnya. (: