Thursday, July 17, 2014

JANGAN JADI PEMBULI, TAK MANIS.

Now tengah viral dan trending plak kes perempuan bernama kiki membuli uncle Sim di segala pelusuk laman sosial.. Haishhh pertama sekali kesian pulak kat Kiki sebab teruk gila kene hentam atas perbuatan dia membuli Uncle Sim tu.. Uncle terlanggar sikit je kot kereta Peugeot baru Kiki tu.. Tapi dia punya melenting bukan setakat menjerit-jerit marah.. siap hayun plak steering lock kat kereta uncle tu.. 

Garang sangat tu dik.. Kalau belum kawin, takut orang nak masuk meminang.. Kalau dah kawin, takut laki.. Entry ni bukan nak menghentam si Kiki ni sangat pun.. Cuma jadikan pengajaran kepada semua.. Aku pun garang jugak masa muda-muda.. tapi takdelah sampai orang langgar kereta aku, aku nak pegi hancurkan kereta orang balik.. silap-silap kalau orang yang langgar aku tu gangster, mau dia kerat-kerat aku campak kat lombong.. Eii takut..

Sebab tu mengawal amarah tu sangat penting... Kalau kita tau kita ni jenis panas baran dan tak boleh bawa berbincang.. Kita kena kawal amarah kita tu.. Tu semua kerja syaitoooonnnn tu.. Nasib Kiki masih boleh kawal kemarahan dengan hanya menghentam kereta Uncle tu.. Kalau dia hayun Uncle tu dengan Steering Lock? tido lokap ko Kiki. 

Kesian pulak aku tengok Uncle tu dok cakap "I tak sengaja, I tak sengaja"... Kalau aku dah cair kot, orang tua pulak tu kannn... Tak kira lah apa bangsa pun.. Please jangan create something yang berbau perkauman boleh tak? Kita ni duduk kat Malaysia ada berbilang bangsa.. kang kalau dah berpuak-puak.. bangsa ni hentam bangsa tu.. bangsa tu hentam bangsa ni.. Nak keluar pun rasa tak aman.. takut tetiba ada amukan ke apa kan.. 

Cerita pengalaman aku dulu lah.. Jap nak kira berapa kali aku accident hehehe.. Ok cerita mana yang aku ingat.. Ada sekali tu aku bawak kancil.. dari Shah Alam nak bawak ke DBP (office Wan dulu).. Pastu malam tu langsung tak tido.. So aku mengantuk gila masa drive.. Masa tu kul 11.00 pagi ke apa dah tak ingat.. kawan aku Che Are duduk kat sebelah sedap je tido.. Huaaaa.. Jalan jammed plak masa tu.. Last-last aku tertido, tekejut je terus tertekan minyak GEDEGANGGGGGG!!! bantai kereta depan.. bijak sangat.. hancur kancil aku kat depan.. Turun tengok kereta depan tu muka relaxxxx je turun.. Takde apa ok kereta dia!!!! dia pakai Toyota.. ko tau lah kereta lama ni bumper dia keras macam apa.. kereta Kancil dah rebeh, lampu sebelah pecah.. Menggigil takut Wan marah.. Nak kene reka cerita lagi.. huhahahahha.. Kena marah jugaklah tapi telan je lah, nak wat camne kan?

Pastu ada sekali accident masa nak gi office.. Masa tu duduk Ampang on the way ke Putrajaya.. belum kawin lagi masa tu.. Aku baru pakai Kelisa tu 4 bulan kot.. alah yang lepas Minlon tu kan jalan straight je boleh keluar ke Uniten semua tu.. pastu ada satu susur tu ke JB ke apa tu.. aku jalan ikut lane kiri.. tetiba satu kereta satria kalau tak silap aku.. ntah dari mana muncul dia hentam aku dari kiri.. paham? aku pun memula kurang paham.. sebab aku dah ikut lane kiri.. ko dah kenapa datang celah mana tetiba GEDEGANGGG lalu ikut kiri aku pecut ke depan.. Confuse dan terkejut tapi aku kejar sebab dia nak lari.. Amboi nak lari dari Kak Pilla??? Ko siap ko.. ko tunggu aku kejar yehhh.. bila dia tengok aku kejar laju gitu.. dia slow.. aku siap horn panjang gila.. amboi amukan Kak Pilla time tu.. Hello???? this is my NEW CAR ok!!!! How dare u.  aku block dia pastu dia berhenti.. aku turun dia turun.. Oh awek manis pakai tudung.. aku time tu awek manis rambut oreng.. "Kak, akak dah kenapa bawak kereta macam orang gila? tetiba langgar saya, pastu nak lari gi mana?".. Don't play-play ye.. Kak Pilla memang marah sangat hidung nak keluar asap dah time tu.. Terus akak tu terkemut-kemut minta maaf.. Aku memang marah lah sebab dia dah langgar pastu ada hati nak lari.. Oiiii sakit hati aku time tu.. aku mintak ic dia, aku salin pastu aku amik phone no dia.. plate no dia semua.. 

Sebenarnya akak ni dah tersilap jalan.. dia nak straight tapi dia tersusur kiri.. so bila dia realize sepatutnya jangan susur, dia terus himpit balik masuk jalan aku.. Eh eh? sapa ajar kalau terlepas simpan sukati masuk balik simpang langgar semua orang.. Eish ni lah satu pompuan kalau bawak kereta.. panik tak tentu pasal pastu langggarrrrrrrrrrrrrrr.. choii sangat.. dah terlepas tu terlepas jelah.. aku call memula ok dapat.. pastu call dah tak angkat.. pastu call lagi pompuan indon pulak jawab.. ko jangan nak bodoh-bodohkan aku yeh.. tetiba pulak ko jadi indon.. aku lempang kang.  aku dah sakit hati ni.. ko jangan main-main ngan aku ye.. aku mintak tolong member yang kenal orang JPJ.. so dapat detect plate no tu.. nama lelaki ye owner dia.. aku mintak alamat.. rupanya Kg Pandan.. bagus! dekat sangat dengan rumah mak aku.. Malam tu jugak aku ajak Atok ngan Wan gi alamat tu.. bagi salam tengok orang tua laki bini.. aku plak tersegan-segan.. pastu citer lah kejadian tu.. tanya tu kereta siapa.. dia cakap tu kereta anak lelaki dia, tapi bagi kat abang dia pakai.. so lebih kurang camtu lah.. aku dah tak ingat.. so siapa perempuan ni???? girlfriend kot? pastu makcik tu cakap.. "Ohhh ada dia cakap kereta accident orang langgar kat parking"... Ok aku menggelegak balik.. Hahaha zaman muda memang hati cepat panas aku ni.. aku pun cerita kat makcik tu cemana boleh accident.. then makcik tu call anak lelaki dia pun datang dan settle.. Makcik tu siap hidangkan karipap ngan teh o.. Sedap aku bedal.. kahkahkahhhhh.. tak baik orang hidang kita tak jamah >__<"

Sekali lagi accident aku bawak kelisa ke kancil.. dah lupa dah.. jalan jammed jugak.. depan aku kereta buruk warna kuning.. Wan duduk sebelah masa tu kitorang berdua je.. pastu tetiba lelaki tua bangsa Cina tu mengundur GEDEGANGGGG lagi kereta aku.. *urutdada* Aku pun turun.. Aku baru nak marah ni.. sekali dia marah aku dulu.. macam biasa aku blur dan confuse.. Eh? aku salah ke?? hahaha.. aku suka camtu tau.. aku cakap lah "Kenapa u reverse, plate no i dah patah ni, calar lagi?".. ko tau dia buat apa? dia maki-maki aku ok.. Terpekik telolong dia maki aku cakap melayu campur cakap cina campur cakap omputih.. terbangang-bangang aku kat situ.. dah lah malu sebab tengah jam kan semua orang tengok..aku pandang Wan, Wan pandang aku.. Wan signal suruh aku masuk dalam kereta pastu suruh aku blah.. Haishhhh aku tengah sakit hati ni, tapi Wan cakap jalan je jangan layan.. Ok bila pikir balik, tu mesti taktik dia.. nak bagi aku takut so aku blah.. tapi serious rasa nak bantai dengan steering lock je.. dia yang salah dia yang maki aku.. wth??? 

Itu jelah sikit mengimbau kenangan zaman muda bawak kereta.. Aku baca lah jugak kes Kiki dan Uncle Sam.. Amboi ribu-ribu komen kat page Kiki.. senang camni jelah Kiki.. ko dah salah dan ko dah mintak maaf, Uncle pon dah maafkan kau.. bersyukur sangat lah Uncle tu tak saman ko.. tak yah lah nak suruh orang remove the video ke.. nak suruh orang berhenti bercakap pasal ko ke.. Berani buat beranilah tanggung.. Tak buat orang tak mengata.. Jadikan pengajaran supaya kawal perasaan sikit.. Kita perempuan, jaga maruah orang perempuan lagi-lagi dah bertudung sepatutnya lebih sopan sesuai dengan panampilan.. buruk naw nampak terpekik terlolong pastu menjadi pembuli jalan raya.. Dah ye.. jadikan pengajaran juga buat orang lain kat luar sana.. Senyap lagi elok.  

Sekian.



Love, 
Akubukanpembuli.

14 comments:

Namee Roslan said...

Tapi kalau muda kita faham lah darah muda tp kiki tu dah unur 30 tahun tp tantrum mcm kanak2 xdpt gula2.

noryda jaafar said...

haha..banyak kali jugak kakpil eksiden kan..

Azziah Nawawi said...

viral habis video ni.marah tu marah la, tapi ada caranya. tu bukan marah dah tu. tu namanya biadap tak kena tempat. nyampah gila tgk video tu. klau saya jadi uncle sim tu, silam2 muka si kiki tu dah lekat kat bonet keta dia. dia ketuk keta uncle tu silap2 lagi teruk dari keta dia yg kena langgar sket je tu. haishhhh....

kathy jem said...

Kereta ako pon sama dah 10 kali orang langgar bumper belakang.. alhamdulillah masih kukuh lagi bumper aku tu walaupon dh retak ke bwh sikit..huhuhu

Mimy Hamid said...

aku pulak orang langgar aku yang kecut...menangis jugak aku takut hehehe...ingat lagi cina langgar aku dia ckp sy takde duit...aku yang nangis

Karya Mahirah said...

entahlah kak pilla.. dpt chinese mcm uncle tu kan berhemah.. dpt chinese yg kak pilla jumpa tu mmg steering lock bagi sekali haha... lain org lain perangai...

Suraya said...

eh setuju sgtlah dgn adik namee kita tu tulis...setuju sgt2!

paling penting, hormatlah org yg lebih tua dri kita..xkiralah dia bangsa aper..cer kalau uncle kita tu ayah kita??

sikit jer pon calarnyer keta tue..haishh...

Anonymous said...

waaah!! pgalaman kak pilla sangat awesome.. :)

Ika said...

Garang sangat kiki tuh.
Lagi pulak, beradab sopan dan berbudi bahasa merentasi segala sempadan jantina, agama dan bangsa. Kiki tak patut racist. (Sigh!)

Anonymous said...

Pilla. Kes kete depan ngundur pastu dia claim kite langgar tu laki aku pun pnh kna camtu. Depan kete dia Accordbaru, old chinese lady yg drive. Laki aku dh perasan dia mengundur, siap laki aku hon btalu2 kt blkg skali gedegang!! Dia siap keluar kete nk ajak gaduh. Uih. Laki aku sound setepet ckp ko yg tido time traffic lite tu lg mau ckp aku yg langgar. Time tu dia tak ngaku dia tdo. Adelah kete sebelah nyebelah tu backing laki aku ckp laki aku dh hon byk kali. Kete dia blekuk. Nasib kete laki aku ok. Confident level tahap kayangan betul asoh tu.

Anonymous said...

sedap orang mengata kiki... kesian dia... kalau tahu kisah sebenarnya, pakcik tu yang racist mula2, bukan kiki... tapi tak Nampak dalam video tu... orang yg sebar video tu mula2 tu, nasib lah kena mintak maaf dgn kiki balik. kadang2 orng suka komen macam2 berdasarkan satu slot drama jer. kiki jadi garang sebab dia defence diri dan maruah dia.. kalau orang carutkan kita, bolehke kita senyum angguk jer.. bila pakcik tgk kiki garang, barulah terdiam... sebab tu pakcik tu tak nak report polis agaknya...

tak manis report hal orang pembuli, sedang kita pon kadang2 garang, tapi nasib tak de orang ambik video jer sebar kat fb...

p/s: sorry kak, sya terpaksa letak nama anon, sebab saya suka baca blog akak, cuma dalam hal entry ni, sya mcm kurang setuju sikit akak tulis macam ni...

peace no war.

it's ok, kiki.. kebenaran akan terserlah juga...

Anonymous said...

kak filla balas lah komen kami nih, sedih tau mcm cakap sengsorang... especially kat fb n insta... please ea, love u kak pila...

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

yg citer org maki pila tue.. pila tak balas balik sedang itu salah dia? ohhh baiknye pila.. ke sebab wan ada? hihi

Anonymous said...

apa yg kita lihat tk smestinya mnggambarkn sgalanya..smua org mngata n mncemuh kiki...tp tau tk knpa kiki brtindak sdemikian...RACIST..itulh puncanya..bila dkatakn "pu****k melayu sohai"....fikir sndirilh bila org kata Kat kita mcm tu...