Wednesday, July 02, 2014

RESEPI AYAM SEMUR ALA MEDAN.

*scroll down for new entry*

Hari ni Kak Pilla nak share dengan readers Kak Pilla resepi dari Medan.. Power!! Heheheh.. Orang kata Ayam Masak Semur ni berasal dari Jawa.. Orang Jawa confirm tau ni kan? Neway, this is the first time Kak Pilla masak lauk ni.. So orang Jawa, jangan marah Kak Pilla kalau resepi Kak Pilla tak sama dengan resepi u olls ok?  Actually Kak Pilla ubah-ubah jugak mengikut citarasa Kak Pilla sendiri.. Ni pun bibik yang ajarkan jugak ikut style Medan.. Teruja Kak Pilla, tapi Kak Pilla pura-pura tak teruja sangat depan bibik.. hehehe..

Ayam masak semur ni lebih kurang macam Ayam masak kicap.. Bezanya dia lebih banyak gunakan penumis seperti kayu manis, bunga lawang, buah keras, lada hitam.. dan paling penting ialah SANTAN!  Kalau takde santan, tak semur lah nama dia ;)


Ok, tertelan ailio balik tengok hidangan sendiri hahah.. Syok sendiri sangat Kak Pilla ni tau.. Eh tapi serious memang sedap lah, rugi korang tak try.. Meh amik pen salin resepi ok? Mesti mak mentua sayang lebih ;)

Sebelum bagi resepi betul-betul jom tengok gambar yang Kak Pilla sempat snap masa masak ni :)

Nampak tu bahan tumbuk tu? Kena tumbuk tomato tu sekali tau.. tu rahsia dia jadi sedap.. bukan aku kata, bibik yang kata.. hahahahah

Selalu aku guna santan kotak.. Tapi kali ni aku try Santan S&P jenis serbuk.. Korang pun kene cuba jugak sebab senang gila kot.. Rasa sedap, bersih je.. dan paling aku suka sebab serbuk Santan S&P ni lebih mudah nak disimpan.. beli banyak-banyak dan boleh simpan.. jimat space jugak.. Santan S&P ni takde kolestrol, so instead of korang guna santan fresh tu, better guna ni.. Kesihatan pon kene jaga jugak.. Aku suka Santan S&P ni sebab tak berbau hapak.. ada sesetengah santan tu jenis berbau walaupun jenis instant kan.. 

Rembat sekali bermacam-macam jenis Santan S&P nie.. Tengok tu.. ada yang Pandan dan Omega.. Lepas ni nak cari resepi buat kuih pulak.. So boleh aku guna serbuk Santan S&P Pandan.. Eh buat nasi lemak pon boleh gak tu.. tak yah sibuk-sibuk nak carik daun pandan.. 

serbuk Santan S&P

bancuh dengan air panas

Balik kerja gigih tak bukak tudung sambil masak berpeluh-peluh Kak Pilla hahaha.. Ada orang TM tengah betulkan internet Kak Pilla sebenarnya.. mesti diorang amik bau je kan.. hahaha.. 

gambar sebelum masukkan santan


Ni gambar lepas masukkan santan.. biar dia masak lama sikit ye adik-adik..

Ok dah tengok gambar senangkan nak paham sikit? Korang kene paham.. readers Kak Pilla ada jugak terdiri dari adik-adik yang masih sekolah.. Adik-adik baru lepas SPM.. so Kak Pilla harap korang boleh start belajar memasak ok? Kak Pilla dulu, Form 2 dah mula masak.. Kalau tak nanti Wan jegil bijik mata.. Takutttttttt!!! hahahahaaa.. masam muka Kak Pilla sebab kene paksa masak.. Tapi Kak Pilla bersyukur sangat Wan ajar Kak Pilla masak dari Kak Pilla sekolah.. boleh praktikkan bila dah berkeluarga.. Thank you Ma *flying kiss* satu.  So adik-adik, bila mak ajak turun dapur belajar memasak, jangan nak buat muka masam ye.. Esok bila korang dah kawin ada keluarga.. siapa yang senang? koranggg jugak!!! siapa yang sayang? lakiiiii jugak!! 


RESEPI AYAM SEMUR ALA MEDAN
1 ekor ayam telah siap dipotong ikut size kegemaran
1 paket serbuk Santan S&P
4 biji lada merah hidup

Bahan Kisar / Tumbuk
1 biji bawang besar
4 biji bawang putih
2 inci halia (hiris or tumbuk)
1 biji tomato
1/2 sudu kecil lada hitam
1 biji buah keras

Bahan Tumis
2 ketul bunga lawang
1 batang kayu manis
4-5 biji bunga cengkih
sedikit serbuk lada putih
2 sudu cili kering blend
3 sudu makan kicap pekat
5-6 sudu kicap manis

Cara-Cara
Kak Pilla cerita yang ringkas senang paham ok? 

1.  Gaul ayam dengan sedikit serbuk kunyit dan garam.. Goreng separuh masak (jangan garing sangat) dah siap angkat dan ketepikan.
2.  Panaskan minyak (guna yang bekas goreng ayam tu je) if banyak boleh kurangkan..
3.  Tumiskan Bahan Tumis tu (bunga lawang, kayu manis, bunga cengkih) bersama dengan Bahan Kisar... Bila dah naik bau masukkan cili kering blend.. kacau rata.. kemudian masukkan kicap pekat, kicap manis dan sedikit serbuk lada putih.. Masukkan sedikit air supaya tidak terlalu pekat.
4.  Nak letak garam sikit pon boleh, tak nak pun tak pe.. sebab ni dah cukup masin kot.. kemudian masukkan kesemua ayam tadi.. kacau rata..
5.  Masukkan Santan S&P yang telah dibancuh dengan air.  Tuang rata-rata dan gaul ayam bersama santan tadi sehingga sebati.. Kalau terlalu pekat boleh tambah air panas lagi.. (ikut selera masing-masing kalau suka pekat ok lah, kalau nak berkuah lagi tambah air panas lagi)
6.  Masukkan cili merah yang dibelah-belah.. 
7.  Boleh dihiaskan dengan potongan daun bawang dan bawang goreng.
8.  Makanlah bersama keluarga, pasti Abang makin sayang.

*Untuk Kak Pilla sekeluarga, cuma perlukan 1/2 ekor ayam.. so boleh kurangkan sikit sukatan bahan-bahan tu ye.. santan guna 1/2 pack pon cukup untuk 1/2 ekor ayam.. 

Muahahah.. senang gila kan Ayam Semur Ala Medan dimasak menggunakan Santan S&P ni? Kalau korang nak tau, lauk ni sesuai untuk dihidangkan di pagi Raya.. makan pulak dengan nasi impit kannn.. Perghhh!! Oh untuk hidangan berbuka puasa pon memang terbaekkkk jugak!! 

Nak tau lebih lanjut tentang Santan S&P yang Kak Pilla guna ni, sila layari: 

Selamat Mencuba ya!!! 


Sekian,
Chef Filla.

18 comments:

Anonymous said...

Ok, tq kak.


Terus dapat idea nak buat menu berbuka.

-dakpink.blogspot.com-

Tina Othman said...

Nak buat untuk buka ptg nilah, bahan pun simple je

Anonymous said...

Sis u pakai dapur brand apa ye..??
Nampak menarik la... :)

Suraya Dkamalz said...

Filla u pakai dapur brand apa ye..??
Nampak menarik la... :)

Humairah Jimat said...

wow!sdap nya..bole try tk menu puasa ni ;)

fayreen mizan said...

Filla, ada sejenis lagi masakan orang Jawa yang sedap. Nama lauk tu Ungkep. Cuba ko tanya bibik resepi dia... memang olala terangkat lauk ni. Aku pernah masak dulu tapi rasa jauh panggang dari api dari masakan orang pure Jawa. Org Bugis masak makanan Jawa memang laa rasa ke laut kaan?? hikhik...

NUNU EERA said...

kak filla msuk dapur pn bju cantik.. hehe.. kalo ade sumur di ladang, nnti sy try resipi aym semur ala padang.. hehe..

aRz MoHa said...

BUlan puasa dengan menu sebegini memang terangkat

farah shazlina said...

macam sedap je..
slalu kat umah masak ayam kicap berempah je
ni macam lebih kurang tp lain sikit la bahan dy
boleh try ni
tq chef filla share resipi.
hehe

Filla said...

suraya Dkamalz: utk hud brand Fagor, dapur masak tu electrolux kalau tak silap..

fayreen: penah dengar ungkep.. tapi tak tau cemana.. ok kalau rajin leh gugel..hehe tq.

nunu: haha baru balik keja, ada plak mamat2 TM betulkan wire.. hahah

Noor Mariah said...

Saya baru 11 tahun. Tapi memang enjoy baca blog ni! :) Memang dari dulu mama pembaca setia blog ni sampai anak dia pun terikut - ikut! :)

sya mokthar said...

salam perkenalan dari sya ye kak filla..
saye silent reader akak..
selame ni tengok je resipi akak post..
kali ni tak menahan..memang nampak sedapp je tuh..
nanti nak try..hihi..

Fiza :) said...

Santan S&P memang sedaaappp!! Sesuai utk orang bujang macam saye. Senang utk disimpan, tahan lama & yang penting bila dibancuh tak berketul atau nampak berpasir macam serbuk santan lain :)

ida said...

Thanks Fila for sharing the recipe :)
Dulu selalu makan masak semur ni waktu kat obersi..original punya, kawan dari Indo yg masak. Tapi eksyen takmo tanya resipi sebab ingatkan masak kicap biasa...tapi yg peliknya rasa sedap dan agak lain dari masak kicap biasa. Sekarang baru tau rahsianya ialah santan dan buah keras, serta tomato yg ditumbuk..:)
Thanks again..

aiskrim said...

Salam kak Filla..
Semalam balik mmg rancang nak masak masakan ni.. Sampai rumah pukul 6.30, pukul 7 dah siap masak..
Sedap sangat..
Walaupun saya x letak tomato, buah keras, lada putih dan lada hitam tetap jadi..
Nak rasa pedas, saya letak 7 cili padi..
Nyum nyum..
Lenkali nak try resepi ayam berlada akak plak =)

Anonymous said...

Ya saya dah cuba. Memang sedap. Terima kasih filla.

Aisyah A. Bakar said...

1st time dgr resepi ni. Mcm sedap je. Terliur tgk..Kena cuba ni. Biasa buat ayam masak kicap je. Hihi

Natasya Qistina said...

Kena buat gak nih