Monday, July 21, 2014

RESEPI PUDING JAGUNG KASTARD

Helloooo... Hari ni Cikgu Pilla nak ajar adik-adik cara-cara buat Puding Jagung Kastard paling sonang gila..

Dulu Wan pernah ajar, tapi dah lupa heheheeh.. 


Ni lah rupa puding Kak Pilla.. 

Masukkan 1 1/2 cawan tepung kastard.. pastu masukkan 3 cawan air.. kacau sampai larut betul-betul.. 

Then masukkan 1 tin susu cair, 1 1/2 cawang gula pasir (boleh kurangkan sikit kalau tak suka manis.. kak pilla rasa macam manis pulak) pastu masukkan 1 tin jagung tu.. Kak Pilla salah beli hahahah.. kalau nak beli korang beli yang jenis creamy ok? Kak Pilla beli yang jenis air pastu ada jagung dalam tu.. Arghhh hentam je.. habis aku tuang satu tin dalam tu hehehehehe.. 

My Assistant, Kasih Aleeya ;)

Kacau dengan api kecil sampai likat dan berkilat.


Ok siap.. boleh tutup api dah masukkan dalam bekas.

Biar kan dulu.. dah sejuk baru boleh masukkan dalam peti sejuk. 

Hambek kau.. jagung aku tu sebutir-sebutir.. pastu nak potong punyalah susah.. pastu ada hati bagi jiran tetangga hahaha.. takpelah kan.. mana habis nak makan semua.. bagi-bagi kat jiran.. sedap tak sedap belakang citer ;)

RESEPI PUDING JAGUNG KASTARD
1 1/2 cawan tepung kastard
3 cawan air
1 1/2 cawan gula
1 tin susu cair
1 tin jagung (creamy)

CARA-CARA
Bancuh tepung kastard dan air.. kacau hingga larut.. Kemudian masak secara api perlahan.. tuangkan susu cair, gula dan 1 tin jagung.. Kacau rata hingga menjadi likat dan pekat.  Tutup kan api dan tuangkan ke dalam bekas.. Biarkan sedikit sejuk kemudian letakkan dalam peti ais.. Pastu boleh dimakan sejuk-sejuk..




Love, 
Filla.

37 comments:

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

jagung sebutir-sebutir tu la yang buat lagi sedap Kak Filla :)

Norliza Romizi said...

argh bila la nak cuba buat kuih2 ni, malasnya la hai...tgk kak filla masak teringin kot nak masak tp hanya berangan je la, sbb memang tak bape pandai. dh blaja pon x pandai2.

nass said...

slm...kak pilla, cmne ea nk buat masak smbl kering2 yanh selalu akak buat ngn ikan goreng or telur tu...teringin nk mkn ...resepi please

Staroberi said...

kalau nak ikutkan corn custard ni memang patut letak jagung sebutir-sebutir tu. baru puas makan. baru kena dengan tajuk resepi! kalau pakai creamy tu, rasa laa jagung tu cumanya ia jadi macam kuih talam, lapis, dan yg seangkatan dgn nya. ada faham?

Anonymous said...

lawok2

Anonymous said...

lawok2

Karya Mahirah said...

oooo senag je buat puding jagung ni.. ingatkan susah... huhu

Min Min said...

Dah try 2 hari lepas ... memang easy and yummy .. tapi kat rumah ni hubby and my boys x minat ... so sorang2 la melantak .. tq for tunjuk ajar

Irda Bay said...

Dulu masa sekolah, bila jamuan je mesti ada kuih ni. Ingatkan susah, rupanya senang je nak buat.. hehe.. Lepas ni nak try lah.. Thanks Cikgu Pilla sbb share resepi.. ♡♡

Anonymous said...

Kalau xde susu cair, blh x gantikan ngan krimer sejat?

Anonymous said...

Nampak macam sedapp je kak filla.. nak try buat jugak laa... sebab saye ni peminat nmbor satu jagung... pntang tgok bnde kait ngan jagung... meati nak try... 😊

Ain Beautiful House said...

Yeah....sonang betul la resepi k.filla ni.saya dah try ...senang nak buat dan ingat sampai bila- bila.Jemput singgah
www.ainbeautifulhouse.blogspot.com

Bidadari gojess said...

Tq for resepi

elis said...

sedap sweet jee..dh try mcm2 cra n yg sgt best..

Anonymous said...

thanks akak. nnti nk try buat utk ayah.

abied ar said...

Alhamdulillah..baru je siap ikut resepi cume gule saye gune satu cawan..baru simpan dlm peti ais..time kasih akak..;)

Anonymous said...

assalamualaikum..td akk ronda kt google cari resepi puding jagung ni pastu tersinggah la kt sini..maka nya akk nk minta la resepi kt sini..boleh ye cik puan filla..tq

intan terpilih said...

Sye tiru sebjik ptg td tp npe lembik? Seharian dlm peti cmtu je..kt mne yg silp?? sukatn sume sme

Anonymous said...

Sikitnye bahan. Tak pernah terfikir berape senangnye buat benda. Nak cuba nak cuba!!!

Anonymous said...

Errhhhh. Senangnye. Semua murah murah. Thanks akak.

Anonymous said...

Thanks. ..sedap guna resipi ni. Sy tambah garam sedikit dlm setengah sudu teh. Bagi naik rasa manis. Gula 1 cawan je

Nagagothi A/P Arumugam said...

ingat susah .tapi senang je . thank u.

Anonymous said...

x cakap apo yg warno kuning tu....

Anonymous said...

x cakap apo yg warno kuning tu....

ujangN9 said...

x cakap apo yg warno kuning tu....


Anonymous said...

Yg warna kuning tu tepung kastard je,kalo bancuh tepung kastard mmg la jadi warna kuning

rosebudsismuslimni'mcool said...

Masih cair dan tak cukup likat kot

rosebudsismuslimni'mcool said...

Samaler..sy nak jadikan lemak2 sikit

Amy Amyra said...

Salam..thanks for sharing the recepi...first time buat sbb ikut sukatan sis bulat2 cair mmg xkeras2 selama 3 hari...sbnrnya xperlu aor smpai 3 cawan..saya guna sukatan 2stgh cawan air dan satu cawan susu sejat...alhamdullillah menjadi...n guna cara double boiler utk msknya ats api dapur..sbb api dapur kuat last buat hari tu hangit..😊 thanks again..

Blueroses said...

Trima kasih filla. Sy dah cuba. Sedap n senang. Sy gantikan susu cair dgn santan kotak. Stok susu kt umah habis.

Blueroses said...

Trima kasih filla. Sy dah cuba. Sedap n senang. Sy gantikan susu cair dgn santan kotak. Stok susu kt umah habis.

aimie suyat said...

Yummy,
Nie yang rasa nak buat nih :)

Anonymous said...

Sy ikut sebijik resepi ni sedap...klau x keras tu mungkin sbb x cukup likat...kacau sampai likat..biar color kuning custard berukar ke kuning terang..nampak berkilat...br ok..

Rahsia Hati Ku........... said...

Akk..saya dh try buat dh ni .terima kasih ..resepi mudah ..senang2..dn cepat...

Anonymous said...

Air dalam tin jagung tu masukkan sekali ke?

Ryn Lyn said...

saya nk cuba ht ni..hope menjadi

Yana Abidin said...

susu cair - susu sejat. evaporated.