Tuesday, July 22, 2014

RESEPI KARIPAP SARDIN

*Uhuk Uhuk*

Kak Pilla sebenarnyakannnnn.. kannn kannnn... ni lah first time buat karipap.. hahahahahha... Dari dulu dah ada impian nak buat karipap tapi ingatkan susah.. so selalu lupakan impian tu.. Memang teruk betul Kak Pilla ni.. hehehe..

Well, sejak anak-anak dah ramai.. dah besar.. dah pandai request mama nak makan ni, nak makan tu.. mama, jom buat kuih.. mama jom buat kek... Terus Kak Pilla berubah 100% gitu.. Betullah orang kata, kuasa anak tu boleh mengubah diri kita.. Ahhh emo sangat..

Kalau ko perasan, semenjak dua menjak ni aku ngan Elly rajin melayan kerenah anak-anak.. Sebenarnya kitorang selalu bincang apa nak masak.. Yelah anak Elly pon 2 orang pompuan.. Aku ngan Elly bih kurang je.. memang ko ingat, retilah nak buat kek? nak buat kuih semua ni? memang takkk lah.. Tapi bila anak-anak dah request, alahai kesian pulak.. Elly pon dah beli mixer.. pastu hasut menghasut suruh beli jugak.. Ye aku memang nak beli..Haritu Kasih pon dah merengek-rengek suruh beli supaya dia boleh buat cake.. supaya boleh buat cookies.. Hoi kita takde oven tau tak? kita ada microwave je.. memang boleh baking, tapi kang tak jadi acaner??? 

Takpe.. nanti kita beli ok? kalau beli pastu sumbat dalam store caner??? hahahahha.. Oh ada jugak Peej kata kitorang ni rajin bebenor buat macam-macam.. Eh tu kitorang cakap kat dia, kalau aku ni setakat berdua je laki bini, memang tak kuasa lah nak beriya-iya.. sapa nak makan? gi beli rm2 makan lah kau karipap tu sampai muntah.. hahahah.. ni rajin pon sebab nak bagi budak-budak tu menguli tepung.. kalau tak kesian tengok, asyik uli playdoh.. ko mampu? hahahah.. anak aku dah 3 peej, ni first time buat karipap! Elly tu anak dah nak masuk alam remaja baru first time guna oven.. kahkah.. nanti kalau ko dah ada anak, pastu anak ko merengek "mama, nak buat kekkkk.. nak buat karipap".. masa tu leh refer Kak Pilla ngan Popo Elly.. mana tau masa tu aku dah ada kilang karipap.. Popo Elly dah ada bakery shop sendiri.. Muahahahha.. 

Cantik tak karipap percubaan pertama Kak Pilla? Aku sebenarnya suka karipap kentang + daging.. campur kari pedas-pedas tu.. nyammmm.. tapi Pak Radie suke sardin.. so buatlah ikut selera suami.. 

Sebenarnya ni hari Ahad.. aku baring-baring kat hall.. pastu bosan gila.. nak menghabiskan masa.. budak-budak tengah main playdoh.. tetiba Pak Radie sound.. asyik baring je.. gi lah buat cake ke.. biskut raya ke.. Hello paaa mixer takde.. tu yang datang idea buat karipap je senang :)

Macam biasa.. resepi paling senang Kak Pilla ajar ye.. ni step by step.. resepi penuh kat end of entry ;)
Ni sukatan untuk dapatkan lebih kurang 20 biji karipap ok?

cairkan lebih kurang 3 sudu majerin. 

2 cawan tepung gandum.. pastu lubangkan kat tengah-tengah tepung tu.. tuan majerin dah kacau.. pastu tuang 1/2 cawan air sejuk (dari peti ais) campur kan secubit garam.. 

Untuk inti Kak Pilla tumis semua tu.. pastu sardin tu amik isi dia je.. 

Dah siap masak ;)

Rajin Kasih tolong.. dari mula sampai lah habis.. sila memahami.. aku guna roller yang mainan tu.. pendek gila hahahaha.. kalau takde roller pakai je lah botol ke apa ke.. lenyek-lenyek ngan tangan pon boleyyy.. hehehe.. pastu tekap ngan gelas.


Ko tengok kulit karipap aku.. senget benget hahahah.. karipap buat sendiri syok sebab boleh letak inti banyak.. sampai tekeluar-keluar inti tu bila kelim karipap tu heheh

patsegi tu amaani punya.. dia buat.. bantal busuk kata dia ;)

Dapat lah dua pinggan.. yang bulat tu angry bird kasih ;)


Pak Radie cakap sedap.. rasa nak terbang je bila dia cakap sedap hahahah

anak dara mama

The Kasihs.

RESEPI KARIPAP SARDIN
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan air sejuk
3 sudu makan mentega dicairkan
sedikit garam

CARA BUAT KULIT KARIPAP
-Gaul tepung gandum bersama secubit garam
-Lubangkan di bahagian tengah dan tuangkan majerin yang telah cair di tengah-tengah
-Gaul/Uli rata dengan menggunakan tangan
-Tuang air sejuk sedikit demi sedikit sambil teruskan menguli tepung.
*sebenarnya korang agak-agak je air tu.. kalau liat sangat tambah lagi sikit-sikit.. kalau agak-agak terlebih air, tambah sikit tepung..

CARA BUAT INTI SARDIN
1 tin sardin (besar yang leper tu) (asingkan kuah sardin)
2 sudu cili kering blend
1 biji kentang dipotong dadu
1/2 biji bawang besar dihiris
2 biji bawang putih (dicincang atau ditumbuk)
2 biji bawang merah (blend atau tumbuk)
1 batang cili merah dipotong kecil-kecil (dibuang biji)
sedikit perahan air asam jawa

Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih  hingga wangi.. masukkan cili kering blend.. kacau hingga cili masak.. masukkan perahan air asam jawa dan masukkan sedikit garam, masukkan kentang.. masak hingga kentang empuk.. dan masukkan bawang besar dihiris, cili merah dan sardin.. masak hingga agak kering.

Pastu pepandai lah buat sendiri karipap korang ye.. kelim lawa-lawa.. tabur tepung sikit kat pinggan sebelum susun karipap tu supaya tak melekat..

Selamat mencuba ;)


Love, 
Filla.

10 comments:

Anonymous said...

Pandai kak pilla kelim.. kelim sendiri ke .. pakai acuan???

ddJaafar said...

pandainya kelim karipap.saya tak pandai,so memang beli siap jela.hahaha.

nampak filla buat baru terasa macam nak cuba.hehe.

Anonymous said...

kak bt entry panjang2 cket ehh.. bosan ni..

My Love.. said...

adus....nak buat tp part nk kelim tu mcm masalah je..

xde tutorial or video cara2 nk kelim ke..

btw, rumah saya baru masuk oven...anak dh request nk suruh buat kek! huhu

Rashidah Abdul Shukor said...

bule cuba ni ..:)

Karya Mahirah said...

sedapnya tengok padahal karipap je... senangkan buat karipap? sy belajar dulu pun dgn makcik... doh dia sama je dgn kuih gentel dgn kuih siput... hehe

Anonymous said...

SALAM KAK FILLA..

SAYA PEMINAT KAK FILLA...

:))))

RASA HAPPY JE BILA BACA BLOG KAK FILLA...

DARI DOWN...JADI ADA SEMANGAT...

PERNAH...SAYA TGH SEDIH...BILA SAYA BACA BLOG NI..SAYA TERGELAK SORG2..

NEVER STOP BLOGGING YAH!

<3.....

Anonymous said...


Salam Pilla

bagus lah ajak anak anak tak kira umur masuk ke dapur.

bagus tu...



http://psychology.about.com/od/educationalpsychology/tp/effective-learning.htm

Filla said...

thank youuuuuu!!!

ibuafiqahhuzaifah said...

salam,

kak filla,saya nak copy resepi ek..
tq..