Tuesday, July 08, 2014

JALAN-JALAN HARI MINGGU.

Hari Sabtu lepas hantar Kasih gi tuition.. Pastu Kak Pilla ngan Kak Elly lari jap gi KLCC.. dapat lah beli baju Kasih 3-4 helai.. anak dah 3 orang.. so kena bahagi-bahagi masa.. mana yang sempat, kalau ada yang ok, grab je dulu.. kalau nak harapkan sehari je keluar shopping baju raya anak-anak memang tak sempat.. 

Kak Peej tak dapat join sebab demam.. Shian dier... dah lah demam, kene jalan kaki 2km tayar motor meletop hahaha.. 

Ngan Elly berdua pon bertekak.. nak amik gambar.. meh rapat-rapat sikit.. kang jauh tak muat screen.. pastu dia cakap "cemana nak tengok, nak drive lagi".. "Eh? sapa suruh ko tengok.. aku cakap rapat je.. mata tengok depan, tak yah tengok camera".. sentap je Popo..hahahaha.. 

Pastu sampai gi balik kat tempat tuition.. Awal lagi.. so lepak dalam kereta.. ada tapak Bazar Ramadhan kat sini.. Aku ajak Elly gi tengok-tengok.. tapi Popo tak nak.. "no no.. jangan membazir".. "No nooo.. nanti sakit perot masuk hospital".. Tampa kang. 

Last-last "ko tanak pegi sudah, biar aku pegi, bye!".. aku pun jalan sorang-sorang.. tertelan-telan ailio tengok.. tapi aku limitkan gak.. beli sikit je.. beli kuih buah melaka, tepung pelita, samosa 2 ketul, chicken wings 2 ketul, tofufa 1.. pastu amik Kasih dia pun nak tengok-tengok.. pastu dia nak bubur kacang, dia nak cendol.. Hambek kau.. berapa banyak dah???? yang habis cendol je.. samosa tak sedap, buah melaka liat gila stok tecekik inalilah, chicken wings berkuah tu manis giler pastu isi kemain liat, tofufa lupa nak makan, tepung pelita ok lah Amaani ngan Aleesya makan.. bubur kacang bibik kata rasa halia kuat sangat.. Aleesya ngan Amaani pun tanak makan.. aku memang tak suka bubur kacang letak halia.. nampak??? pembaziran telah berlaku.. tak nak beli-beli dah... lepas ni kalau gi sini, aku nak beli cendol je.   

Balik rumah buat sup tulang.. yang tertunda nak masak sebab gas habis hari tu.. Bila gas dah tukar baru.. aku pesan kat bibik suruh rebus tulang sampai empuk.. "Bik dah lembut ke? macam tak lembut je tu?" "Ya udah.. dagingnya udah tak lekat sama tulang".. Heheh.. eh bibik aku ni dia punya cakap tu takde lah pekat sangat.. kira sekarang dah macam orang Key Ell gituh, kelas kau.. 

Haritu lagi best.. aku balik je rumah terus sinsing lengan nak masak.. tapi baju aku putih.. so aku tanya dia "Bik amik apron jap".. "Apa?".. "Apronnnnnnn.. baju saya putih nanti kena minyak, kotor".. "Ya apa puan?" "Apronnnnn yang ikat kat badan tu supaya baju tak kotor".. "Ohhhhhhhh kita panggil CELEMEK'.. nak gelak, tapi malas nak gelak.. tapi macam kelakar.. "Celemek? apa-apa lah bik, bak sini celemek tu".. 

Makan ni je hahahah.. sup tulang letak kicap cili padi, telur masin, timun cicah sambal belacan.. 

Sahur Pak Radie suruh aku panaskan roti canai instant.. aku beli brand Kawan.. sedap!! letak je butter sikit kat pan.. tebalik-tebalikkan je.. makan panas-panas.. tu kari daging mak mertua bagi aku letak kat freezer.. now dia dah pekat.. sedap lahhhh!! pastu esoknya sahur Pak Radie nak roti canai lagi.. tapi dia nak sambal sardin.... 

Ni kejadian hari Ahad.. beli baju raya untuk budak-budak nie.. Kalau boleh aku nak bagi settle terus so dah tak yah nak keluar-keluar lagi.. Aku letih nak keluar bulan puasa.. duduk rumah lagi best, masak je.  Mencabar keluar anak 3 orang.. Kasih ok lah puasa.. Amaani tahan sampai kul 11.00 je terus sentap bila tak bagi milk.. hahahah.. dia cakap hari ni kan tak sekolah? Amboi kat sekolah je puasa? kat rumah tak yah ye? hehehehe... Aku keluar tak bawak bibik.. dia prefer duduk rumah.. Amaani ni kalau keluar memang asyik nak tekencing tu satu hal.. Haih paip bocor ke apa tah.. 

Masa ni dia dah lapar.. dia cakap "Mama, Amaani nak makan kueyteow goreng".. Ok kalau dia dah cakap itu, memang itu.. dia takkan makan lain.. gigihlah mencarik.. pastu dia nampak ice cream dia nak.. tapi ni ala-ala yogurt.. Kesian lah Acih terpaksa tengok.. dah suruh dia jalan tempat lain, dia tak nak, dia nak jugak duduk sebelah amaani.. 


Kasih merayu "Mama, hari ni je tak puasa, boleh?" "memang tak boleh lah".. hahahahha.. Amaani pulak sibuk "Haishhh sejuk lah, Haishhh masam lah".. hahahahha... habis satu cup dia makan.. Dah beli dah baju budak-budak ni.. Beli kat Cotton On, Mothercare and H&M.. anak 3 ko kene pantas.. aku lah laju je.. grab sana sini tunjuk Pak Radie.. ada yang dia cakap ok aku campak terus dalam bakul.. masa kat Mothercare lagi best.. Pak Radie duduk luar ada kerusi.. dia jaga Aleesya.. Aku kat dalam.. main tunjuk ikut cermin kedai je.. thumbs up maksudnya ok, thumbs down maknanya tak yah beli.. zup zap zup zap.. siap.. memang takde lah nak lenggang lenggok.. pastu bawak Amaani and Leecha makan.

Tu tugas aku lah.. Pak Radie gi bawak Kasih carik kasut sekolah dah koyak rabak.. so aku handle 2 orang ni makan dulu.. kang dah siap calling2 je.. 

Muka tak sabar nak kueyteow goreng.

Leecha.. Ya Allah ni dah besar sikit.. aku dah nampak dah perangai dia.. No. 3 ni memang ada combination perangai Kasih ngan Amaani.. memang terbaek.. dah lah suka menjerit.. pantang lah Amaani tersentuh aku je.. terus jerit.. jealous betul dia.. makan nak sendiri.. tak leh pegang langsung.. kang dia sentap menangis menjerit menggelupur.. apa pon tak bleh lah.. nah hambek lah, makan lahhhh sendiri.. bab tu ikut perangai Amaani lah sebab independent.. tapi bab moody, melalak ikut Kasih.. hahahaha... sekarang tido malam kadang ikut suka je nak menjerit ke melalak.. bukan ada apa pon.. saja je.. 


Kueyteow goreng tak nak pedas and taknak sayur.. banyak Amaani makan.. dia lapar kata dia.. 

Pastu orderkan satay set nie.. sedap gak.. aku tertelan2 ailio ngadap budak-budak ni makan hahaha.. habis 3 batang.. lain pack.. rupanya sini boleh book terus untuk berbuka.. ada set ramadhan.. 

makan kat sini lahh.. One Utama.

Amboi ada taste.. siap kene letak kuah dulu baru boleh makan.  



Ni pun pandai gak.. sibuk nak pegang.. nak suap tak nak.. menjerit-jerit.. sakit hati tul aku tengok.. kang tecucuk lidi satay baru tau.. 

Hahahahhahahaha.. kenyang perot senang hati betul dia ni.. pastu "Mama, Amaani nak kencing"  Oihhh.. dah lah Papa gi cari kasut ngan kakak.. tensi tul aku... call Pak Radie suruh cepat datang.. Pak Radie pon bengang.. kelam kelibut ok.. sorang jaga kenit, sorang bawak Amaani gi toilet.. kang gi surau.. sorang jaga, aku ngan kasih masuk dulu.. pastu aku keluar.. pak radie pulak.. memang sehari tu sebenarnya tak cukup masa nak settlekan semua benda.. kena laju-laju.. 

beli kasut converse untuk Amaani..

Dah settle semua baru pegi buka puasa.. 

Not bad lah set dia ada Nasi Tomato, Popiah seketul (besar), kacang panjang goreng, tomyam, cendol dan air sirap (untuk 1 orang) pastu kitorang tambah lauk lain.. 

ayam ni sedap.. lembut isi dia.

Semangat kasih makan.. terus sentap ati Kak Pilla.. "aku masak tak sedap ke? kalau kat rumah tak de pun beria sangat makan nasi".. begitu kata hati kak pilla.. hahahha.. dah tua-tua ni emo terlebih ;)

tambah ABC sedap gak.. ala standard lah tekak haus kan.. ko letak ais.. memang sedap je.. 

Udang sweet sour.. Kak Pilla seketul, Pak Radie seketul.. yang lain semua bagi anak-anak.. 

Not bad makan sini.. selesa dan boleh diterima tekak.. rasanya owner Indon ni.. sebab pekerja dia macam ngomongnya bahasa indon gitu.

Balik rumah kemas baju-baju yang beli tadi.. letak setempat.. dah raya baru keluarkan.. kalau tak, bibik pakaikan baju baru duduk kat rumah je.. Oh beli ni kat Parkson.. RM49.90 sukaaaaaaaaaaa sangat!!!!! gambar 'key' tu berlubang sebenarnya.. dia macam box.. dalam tu ada 6 hooks gantung kunci.. nanti nak suh Pak Radie gantung kat dinding.. Hooooorayyyyy!!!!! 

Ok itu je citer.. panjang kannnnn??? Selamat berpuasa!!!! 


Love, 
Filla.

3 comments:

Nurizzah Majif said...

kak filla, gile penat baca entry ni sebab kena cepat terpengaruh dgn kak filla shopping cepat2..hahaha..hadoiii

salwana nordin @ che'wa said...

bawak anak3 shopping time puasa mmg mencabar la..tambah kalo anak3 still kecik cam leesha tu kan hhhiii

alololollloo kesian tgk muka acih tgk amani mkn aiskrim :)

Anonymous said...

Kak, kongsilah resepi sup tulang tu. Nampak sangat tempting kot! Telan ailio.