Sunday, February 02, 2014

MIMPI.

Nak bukak computer malas, tapi hati gedik nak post new entry.. so mari update guna phone je ;)

Aku nak cerita je pasal mimpi.. semalam aku mimpi seram.. tak suka! maybe sebab aku tak expect pon tertidur.. ingat nak tidurkan Leecha dulu pastu baru nak solat Isya' and tidur.. tapi rupanya aku dah tertidur.. pastu aku tak ingat aku mimpi apa cuma yang aku tau seram je... hahah apa pon x boleh la KakPilla ni.. pelupa sangat sampai mimpi apa pon lupa.. tapi aku selalu gak kene mimpi mcm ni.. ada org cakap mimpi kene tindih.. aku tak sure ye ke tak? tapi aku mcm seboleh-boleh nak baca Al-Fatihah tapi susah gila.. kan kalau kita nampak hantu kita kene baca ayat Qursi ke apa ke.. so mimpi aku macam tulah lebih kurang.. 

Dalam mimpi tu aku nak baca Al-Fatihah tapi suara tak keluar.. so macam ko kene kumpul dan kuatkan semangat untuk melawan.. so aku dapat gak baca tapi tak ingat sampai ayat mana.. tapi real gila mimpi tu.. menakutkan.. pastu tetiba Pak Radie kejut aku.. bila aku sedar aku tekejut.. tengok jam pukul 1.30pagi... aku tanya Pak Radie.. apa yang aku cakap? aku menjerit ke? sedangkan dia yang demam boleh kejut aku.. maknanya kuat ke aku baca Al-Fatihah tu? Pak Radie kalau tak sihat memang ko kene goncang skit baru dia bangun.. 

Aku terus peluk tangan dia sebab takut huhu.. aku ni memang penakut sikit.. pastu dah calm down sikit baru aku g amik wuduk and solat.. pastu tido balik rapat2 dengan Aleesya sbb aku takut.. 

Esok pagi aku tanya Pak Radie apa yang dia dengar aku mengigau ke apa? aku menjerit ke baca Al-Fatihah tu? dia cakap tak tau.. sebab dia masa tu tengah macam beralih2 tido so dengar gitu je.. takde lah menjerit.. bila tanya betul ke aku baca? dia. cakap ntah memang baca la tapi dia tak tau aku baca apa sebab dia mamai.. eiiishh nyampah tau.. kalau tanya apa2 bukan nak cerita detail.. 

Tapi seriously kalau aku kene macam tu mesti macam arghhhhhh berat gila mulut masa nak baca tu... few times gak aku terkena macam tu.. 

korang pernah kene? kalau pernah jom share.. nak gak tau cemana korang kene pastu korang buat apa... 



Love,
Filla.

18 comments:

Anonymous said...

Salam k.fila. Sy silnt reader. Xpnh miss ikuti blog akak. Mimpi mcm 2 slalunya org kaitkan dgn bnda2 halus. Satu lg if mimpi jtuh tgga ke atau yg sama waktu dgnnya pun slalu dikaitkn dgn bnda halus. Sy slalu gak mimpi then pnah tnya kt ustaz kt skolah itu tnda ada bnda dlm bdan kta.

Anonymous said...

Kak filla...pernah jugak kena mcm tu dulu2..tp sekarang sejak kawen xpernah..dulu baca ayat kursi mmg mcm xkeluar..kena lawan bg blh baca gak.mmg mcm mmp je tpxtaula btol2 ke x..org kata mmg betol kena tindih la tuu.

Ayu azmir said...

Seram jugak... harap tak berulanh lagi kan

aimi said...

Salam kak. Dulu sy penah jugak kena mcm tu. Rasa mengantuk sangat and mata berat je time baca ayat kursi. Banyak kali ulang pun x boleh nak habiskan ayat tu. Masalahnya bila tengok phone or main candy crush mata segar. Tp bila nak baca ayat kursi time segar tu mesti mata tiba2 berat sangat2 sampai silap2 baca ayt kursi. Pastu rasa mcm mimpi kena tindih and digelak psl x boleh habiskan ayt kursi. Lastnya mak sy gantung frame ayat kursi kt dinding dlm bilik baru ok kak.

Anonymous said...

kak fila.. saya mmg selalu kene .. dalam omputihnye disebut sleep paralisis disorder.. selalunye terjadi kalo kita tdo terlentang or dada menghadap ke atas..dan of coz die sbb makhluk halus yg menganggu.. tu sbb dalam islam suh menghadap ke kanan.. selalunye utk elakan kene tindih ni saya selalu silang kaki dengan suami atau kulit saya mengenai kulit suami.. baca ayat kursi banyak2 InsyaAllah ok :)

Anonymous said...

penah kak. Saya siap baca ayat kursi tapi tak boleh keluar suara. mcm susah sangat. husband saya kejutkan cakap saya mcm tengah baca sesuatu tapi memang tak jelas sebutan dia. scary.

Anonymous said...

salam.. Sy silnt reader nak syer n akak... mmg biasa terjadi benda2 macam tu tapi petua nya selalunye utk elakan kene tindih ni tidur kene bersentuhan dengan orang lain dan cuba sedaya upaya baca ayat kursi InsyaAllah ok :),klu kita tersedar kawan atau suami or anak macam mengigau cepat2 kejutkan... lagi satu tempat yg jarang kita tidur kene tepuk2 bantal dan kempas2 kan katil tu dulu... tq

Jojet said...

Sy pon kdg2 kena gitu..
Skrg sy dah pandai sikit, hehe..tak baca surah dah sbb sure tunggang langgang, sy azan kuat2..mmg kena paksa diri untuk azan, tp Alhamdulillah..mmg akan tersedar, sbb jin takut dgr azan.. =)

Anonymous said...

Mimpi buruk tak sepatutnya diceritakan pada orang.

http://alislamu.com/larangan/126-dalam-tabir-mimpi/3270-larangan-menceritakan-mimpi-jelek.html

Aisyah said...

pila..akak kalo tekena ni..mmg rase susah nak gerak badan wpun nak bangun..bukak mata pun susah wpun mulut jerit..Allah, Allah, Allah byk kali..sampei satu tahap boleh gerak sket..tak tunggu dah..terus bangun..

Jan@Afzan said...

So far alhamdulillah tak pernah kena. Member pernah, memang x boleh baca ayat kursi langsung..dia try jugak, azan..akhirnya terlepas..

Oleh sebab tajuk MIMPI.. ni Jan nak cerita mimpi semalam! 5 hari tak bukak internet baca blog Filla.. Entah mcmana semalam mimpi Filla! hahaha, memang lawak, ada bas khas untuk filla, ada signage mcm artis dah sgt.. hhahaha. Jan puas nak jumpa Filla, tapi busy sgt mcm artis, kena beratur ya! Jan bagi duit rm15 kat Filla, merayu2 kata amiklah bagi kat Kasih, Amani & Leecha..itu je yg ada dlam purse, jauh jan travel nak jumpa filla..hahaha...Filla pun nak cepat2 je, amik duit tu, iyelah RM15 je kan..kiki..

Ok, itu je mimpi.. Tapi hebatlah Filla punya penangan mcm artis, kena beratur, siap ada bas sendiri..hehe

Pelik gak mcmana boleh mimpi u, padahal takde lah pula cite2 pasal u minggu ni.

Anonymous said...

As salam kak filla...saya pun pernah kena cam akak..tp rasenye tu bukan mimpi tp kena tindih kot....selalu jadi time badan kita penat @ tgh period...mmg rase cam nk baca ayat kursi @ Al-Fatihah tp x terkeluar...kena paksa jugak lawan sampai keluar ayat tu...

Anonymous said...

salam kak filla...betul mcm one of the reader ckp "sleep paralisis disorder"..ia terjadi bila badan kite terlalu keletihan atau ada urat2 yang tertindih msa kite tido..tu yang rasa macam tersekat2 je nyawa..bila kite mcm lemas ni, mulalah syaitan buat keje dia.

Nadia Is Beautiful said...

Saya pun tak terkecuali. Rasanya ramai juga yang pernah melalui apa yang Filla tuliskan ini.

Kalau tak sempat baca ayat Qursi ataupun AlFatihah, jerit sekuat hati, "AllahuAkbar!" sebanyak kali yang boleh.

InsyaaAllah. Dipermudahkan jaga dari mimpi itu.

onniey84 said...

pernah juga alami, sama macam kak filla jugak.. mulut macam berat nak bukak.. badan bertambah berat masa saya cuba baca ayat kursi... benda tu tk nampak.. cuma mata jer kabur2...

onniey84 said...

pernah alami sama macam ni.. bila nak baca ayat kursi, lagi bertambah berat dia menghimpit...tapi nasib baik tak lama tu azan subuh.. perlahan lahan hilang

Anonymous said...

Slm..hi k.filaa...kita pon cmtu gak gak...b4 kawen xpnh kna..tp lepas kawen sgt kerap kna..sampaikn klo sy tido sorang..sy akn pgng phone dan set alarm kt phone set setiap 15minit supaya sy ley terjaga..klo xwat cmtu ssh sgt2 nk bgn..klo dpt bgn pon..bdn akn rase pnt sgt dan rase nk muntah..dh dkt 5 taun sy alaminya...xtau da nk wat cmne...huhu

Anonymous said...

baca auzubillah hi minashaitan nir rajim 3x perlahan-perlahan. insyaallah hilang mimpi brt utk berckp tu. amalkan...