Wednesday, February 19, 2014

KISAH DI PASAR.

Tetiba datang mood nak update blog.. Aku gi pasar tengahari tadi.. tengah menaip pon masih ada bau ikan lagi nie.. puii sangat ok... Jangan lah kutuk.. kang jap lagi ada lah tu anon komen.. tak takut ke makan duit haram? tak takut ke makan gaji haram? hahaha.. saba je lah pon *tepukbahusendiri* Cik Non, Ahkak gi paso lunch time dik... lagipon ahkak masuk opis kengkadang awal setengah jam dik.. balik pon kadang lewat.. tapi ahkak tak berkira pon dik.. ahkak redho je terlebih terkurang sikit tu.. 

Cerita pasal pegi pasar hari nie.. Seronok tul aku kalau Kak Tie kat opis ni teman.. tadi beli ayam sekor... Kak Tie tolong pilihkan.. pastu aku check ayam tu ok gemok.. suruh budak tu siang.. "Dik, potong kecik sikit".. adik tu tanya, potong berapa? 18? 20? 24? Eh mana ahkak tau.. janji kecik.... hahaha.. dari dulu sampai dah tua ni.. tak reti-reti lagi.. ayam RM18.. sekilo RM8.50 tadi.. pastu beli kerisik ngan santan.. pastu beli daging.. "dik, bagi daging paling lembut sekali" amboi demand Kak Pilla nie tau.. hahah.. "Dik boleh tolong siang sekali tak?" "Boleh kak".. "Pisau rumah ahkak tumpul".. *krikkrikkrik* bunyi cengkerik.. hehehee.. 

Beli ikan tenggiri 2 potong.. tebal plak tu dia potong.. pastu potong lagi dua.. so aku dapat 4 ketul.. hmmm geram sebab tenggiri tu fresh.. pastu baru teringat haritu aku ada beli ikan tenggiri kat Jusco lom masak lagi.. hahahah.. ok takpe.. nanti masak pelan-pelan... pastu beli ikan merah 3 slice.. boleh bibik buatkan Aleesya sup ikan makan ngan nasi lembik. nyam sedap.. pasatu beli udang XXL katanya.. oiii geram oiiii... sambil pilih udang dah terbayang udang masak lemak, sambal tumis udang, sayur campur letak udang, cekodok udang... pastu beli sotong 8 ekor.. pon fresh.. pastu beli ikan kembung 6 ekor, kerisi 2 ekor, sardin 6 ekor.. pastu nampak plak ketam.. teringat kat Acih.. dia selalu tanya mama tak beli ketam ke? Kasih nak ketam masak lemak kuning... ok lah beli ketam.. "Dik, pandai tak pilih ketam yang isi banyak? ahkak tak reti".. "ketam betina ni selalu lagi banyak isi dari jantan kak".. "Ye ke? pilihkan" pastu dia pilih siap ketuk-ketuk.. ntah dia menipu aku ke apa ntah... buat-buat terror.. hahah.. pastu Kak Tie tanya pasal bulan penuh lah bulan tak penuh lah.. ketam kononnya kalau bulan penuh isi dia tebal? ye ke???? memacammmm hal.. so amiklah 4 ekor tadi.. total damage untuk ikan, sotong, udang, ketam ialah RM117, abang tu bagi diskaun RM7.. so dapatlah RM110.. suka betul hati ahkak.. tapi tulah.. bila kau nak masak ni Pilla? hahahha.. 

Aku nak try buat rendang daging lah.. dah siap beli daun kunyit, daun limau purut ngan kerisik and santan tadi.. pon ntah buat ke tidak.. nafsu nak masak kemain lagi berkobar-kobar.. tapi kang kejung ikan dalam peti ais tu hah.. 

Berpeluh-peluh aku kat paso tadi.. masuk kereta bukak aircond max angkat tudung.. letak leher kat aircond.. bahahahaha.. perangai dari kecik tak ubah-ubah.. balik office takde parking.. hoi banyak gila hoi beli tadi.. kiri kanan aku mengangkut.. nasib Kak Tie tolong.. masuk office tengok ada orang duduk kat sofa.. laju je aku jalan.. kang terkeluar plak daun bawang berjuntai je kat plastik.. malu lah ai.. hahaha.. 

Ok tu jelah nak citer.. boring yeh citer mak-mak gi pasar? eh sukati ai lah.. muahahhaa.. jangan kecik hati.. ahkak memang suka gurau.. 

Love, 
Filla.

18 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

layan je la kak pilla oii..citer santai mcm ni pun layan je ptg-ptg gini :D

Anonymous said...

yeay..xsaba nak tgk resepi kak pilla lg..jgn lupe share tau!! kite ni suke tgk org rajin masak!!

Anonymous said...

mak aii banyak eh pulak kak pila soping.buek kndughi ko?

Anonymous said...

Slm filla, soping pasar katner tu? Share pls sbb bunyi sumer cam fresh cam best je..sok nk gi pasar gak lah hehe

Syuhairah Anuar said...

Kak filla beli kat pasar mn yg fresh tu kak?sy keje ptrajaya jgk.tp tuela.dokla tgu hari selasa or sabtu pny pasar.sbb nak cr yg fresh2

Anonymous said...

kat mane pasar area putrajaya ni yg best? sokmo sy pergi kedai kat desa pinggiran putra, ade satu kedai tu mcm pasar sket2.. ikan ketam udang sotong dia fresh2..

Anonymous said...

kat mane pasar area putrajaya ni yg best? sokmo sy pergi kedai kat desa pinggiran putra, ade satu kedai tu mcm pasar sket2.. ikan ketam udang sotong dia fresh2..

Anonymous said...

la, tu je.

ok..

Anonymous said...

mhal nye ayam sekilo 8.50, kt tmpat sy bru 6 rnggt lbih..

Anonymous said...

kalu dtg awal tu memang orang tak nampak... balik on time pulak semua nampak. kaedahnya datang awal tu wajib.... balik lewat tu sunat....;-)

Filla said...

pasar presint 8, putrajaya.. tapi mahal sikit kot? ayam mahal :( ikan tu takde lah semuanya fresh.. tapi tenggiri semalam tu fresh lah hihi

Miss Brenito said...

Filla, nanti khamis depan datang kompleks C lunch time tau sbb ada karavan tani, segar2 ikan n sayur2.. siap ada kedai runcit bergerak lagi..

psst:teringin nak jumpa uols sebenaunyer..

Anonymous said...

Kak nape tak gi pasar borong tepi rumah tu, rasa situ paling murah.

momnsofea said...

Mahai nyer ayam eh..mood nk g pasar lah jap lg hi hi.

Anonymous said...

kalau ketam tu ayah sy ajar pilih yang jantan n berat.sbb kalau yang betina n berat, boleh jadi die punya telur yg berat.bkn isi..huhu. juz sharing..

asma nuwa said...

kat pasar presint 8 mmg mahal sikit tapi fresh jugak lah ikan2 nya....

antalya said...

entry ni sbb xde pics terasa mcm baca buku diary kak pilla pulak dah. ah suadh

Fazlinil Irma said...

Pasal tengok bulan penuh tu.. betul.. mak sy pun cakap.. nak beli ketam tunggu bulan penuh.. baru isi banyak..