Wednesday, February 12, 2014

CERITA DOLU-DOLU..

Aku sebenarnya tak pandai memasak sangat.. Orang kalau pandai memasak dan pakar kat dapur, ko campak apa semua dia boleh buat.. Aku tau masak lauk je.. tu pun yang makan hari-hari.. Kalau pelik sikit aku tak nak try.. heheh.. Kolot gila.. Kek aku tak reti.. Western Food pon tak berapa pandai.. Mungkin sebab tekak aku tekak melayu sejati.. so selera aku lebih kepada lauk pauk.. Sekarang semua orang teruja buat cake.. siap beli kitchen aid.. apa tu? hahahah.. teruk betul Kak Pilla nie.. 

Mungkin sebab mak aku pon bukan jenis buat-buat kek semua nie.. so menurun lah kat aku.. hahah.. Lagipon aku bukan jenis pemakan kek yang tegar.. macam nampak je kek terus tak leh buat apa dah.. i want cake i want cake.. aihhh gedik nya cenggitu.. hahaha.. dan aku bukan jenis bertekak manis.. sesekali boleh lah.. ada jugak sesekali tu teringinnnn sangat nak makan kek or ice cream yang manis.. tapi jarang ah.. dan aku bukan penggila chocolate.. kenapa orang perempuan selalu dikaitkan dengan chocolate? aku rasa orang yang suka chocolate ni berjiwa perempuan-perempuan sangat.. Eh tapi Wan gila chocolate jugak? hmmmmm musykil.  aku kalau makan chocolate tu.. sampai cair kat tangan sebab aku kepit lama sangat.. hahahaha... aku tak kunyah.. aku kumam.. so ko agaklah berapa lama baru boleh habis ;)

Tapi cuba ko sua kat aku lauk.. sambal tumis, sambal berlada, masak lomak cili api.. kari kepala ikan.. merembes ailio.. Aku ni tahan je tau.. Tiap kali turun je kat foodcourt kat office nie.. ada satu kedai nasi campur favourite aku.. Bila lalu je situ.. cepat-cepat aku pandang tempat lain.. hahaha.. sebab takut terstop kat situ.. kang tak berdaya nak melawan nafsu.. tapi sempat jeling sikit.. Talapia goreng garing, kari ikan, masak lomak telur itik, asam podeh, sambal belacan, cili padi kicap potong, ulam.. Sesak napas T__________________T

Disebabkan aku sukaaaaa sangat tengok makanan.. Sebab tu aku suka masak.. tapi aku ni bermusim.. kena penyakit malas datang.. memang ajak makan luar je.. hahah.. setakat ni Alhamdulilah, masih ok.. So kalau korang tengok kat ig, fb dan blog aku ni belambak gambar makanan tiada penyudahnya.. harap bersabar.. dah memang aku mental bab makanan.. so terimalah hakikat aku begini.. hehehehe

*telan ailio* gila ke apa, sendiri masak sendiri telan ailio.. Sejak aku bersalin anak pertama kot? aku tak boleh makan petai.. sebab tiap kali aku makan petai.. confirm petai tu 'cuci' perot aku.. pempaham jelah kan.. tapi tak menahan.. aku pedulik apa.. kadang aku bedal jugak.. hahahaha.. 

Haritu pegi Cold Storage.. tengok labu ni dia dah siap potong-potong.. tinggal lebur je.. terus set dalam otak.. ok, sambal tumis udang petai diiringi labu masak lomak.. ermmm... masak lemak labu ni tutup mata pon boleh masak.. sebab semua lebur je..haha.. aku takde daun kunyit.. kalau ada lawa sikit berwarna-warni ;)

Bila cerita bab masak ni, aku dari sekolah menengah dah start masak.. Wan tu garang ok.. ko jangan harap lah time dia masak kat dapur.. ko nak mengangkang depan tv.. memang dia baling ko ngan senduk kot.. masa tu zaman sekolah kan.. bila Wan ketang ketung kat dapur.. aku dah kecut perut kalau masih kat depan tengok tv.. so bangun jugak lah buat-buat menempel kat dapur.. tapi mata kat tv.. hahaha.. pastu wan kat dapur... tak leh lah menyempit sikit.. habis dia langgar-langgar je aku nie.. dia kan buat kerja laju.. pastu garang.. bila aku tolong kacau lauk kat kuali ke apa.. aku cekak pinggang mesti dia tampar tangan.. tak elok pompuan masak cekak pinggang.. Eh???? ok what?? dari aku masak sambil menyanyi? hehe.. 

Masa tu janji aku tolong sikit-sikit.. tolong tumbuk bawang ke.. kopek bawang ke.. tolong tumis ke.. tolong kacau lauk ke.. tolong capai penyapu sapu dapur ke.. So aku dah biasa.. Wan sambil masak suka bebel.. aku dah hafal cerita Wan.. hahah.. tapi orang dulu-dulu lagi garang ok.. Wan kata, arwah mak dia dulu tak masak pon.. Wan tu kecikkk lagi.. sekolah rendah kot.. Wan dah masak dah.. tapi wan suka masak lauk yang boleh tahan 2 hari ke.. macam sambal bilis kering ke.. sebab wan tensi kena masak.. balik dari sekolah jalan kaki jauhhhh nak sampai rumah.. pastu balik rumah kena masak.. zaman tu pakai kayu api.. Wan panjat sebab tak sampai nak masak.. nak tiup kayu api tu.. nangis-nangis kot masak.. hahaha.. Wan sorang je.. Wan anak angkat.. kalau Wan menjawab.. nanti mulut Wan kene jolok ngan kayu api.. hahahah.. pastu kalau melawan.. arwah mak Wan lempar kain baju kat laman.. berlari lah pegi kutip kain baju.. pastu naik balik rumah.. pastu Wan bebel lah.. budak sekarang bukan boleh kene tegur.. tegur suruh keluar rumah.. terus amik bag, betul-betul nak keluar rumah.. hahahah.. tu aku lettew.. ingat zaman remaja dulu.. memang aku ni teruk perangai sikit.. masa tu gaduh ngan Wan.. Wan kata 'keluarlah dari rumah ni'.. kira halau lah gitu.. mak tengah marah kann.. aku betul-betul lari gi bilik amik kain baju bersiap nak lari..sambil nangis-nangis tu.. dalam hati cakap 'sampai hati halau anak sendiri, ok fineeeeeeeeeeeeeeeeeeeee, ai keluar, ai keluar sekarang jugak' hahahahha... jiwa muda.. memberontak.. pastu apa lagi.. mengamuk lah Wan.. dia cakap, baru cakap sikit dah nak lari kan? pastu aku jawab.. dah suruh keluar rumah kan? ni nak keluar lah ni.. 

OMG.. memang pitam kalau ingat balik zaman dulu.. hahaha.... Tapi ada eloknya dapat mak yang garang-garang nie.. sebab Wan garanglah aku boleh lah masak sikit-sikit untuk laki dan anak nak makan.. cuba kalau Wan tu manjakan aku.. memang hari-hari aku hidang maggi.. hahahah.. So aku tengah pikir bila nak start ajak Kasih pulak tolong kat dapur.. kasih tu sikit-sikit ajak aku buat cake.. mak kau tak reti.. paham tak?

Weekend selalunya aku memang breakfast kat kedai mamak.. sebab aku suka capati.. minum plak teh tarik.. perghhhhh.. yang pak radie hanginnn je.. sebab dia kalau kat office memang makan kat mamak hari-hari.. takkan sabtu ahad pon mamak? Eh??? ada kene ngena ngan aku yeh? bahahahahah.. Selalunya Amaani memang confirm nak mengekor.. Kasih malas nak keluar.. so tapaukan je untuk kakak and bibik.

Penghibur hati mama..  


-Ads-

Mencari-cari hadiah untuk emak, kakak, husband mahupun hadiah untuk diri sendiri sebab dah kerja kuat tahun lepas? Jom visit @nisa_k_ots untuk barangan import dari US.  100% authenticity guaranteed.  We also accept special request for special events :)


__________________________________________________________________

Ada student dari UKM Bangi mintak tolong Kak Filla sebarkan Event Charity untuk Cancer yang bakal diadakan pada 2 Mac 2014.. Di samping tu Kolej Pendeta Zaba juga akan mengadakan Event Kapreza'14.

Kalau free boleh ke UKM Bangi pada tarikh tersebut.. ada banyak aktivit disediakan.. Kita support Universiti Tempatan ok?

FB: Kapreza

Twitter: kapreza14



Love, 
Filla.

10 comments:

IdaShazana said...

sekarang ni bila dah tua, rasa apa yang mak2 kita bebelkan dulu ada betulnya. kita je rasa bebulu, tak boleh tahan

ibuhebat said...

ala fila.. beli je tepung kek instant tu. pakai senduk je pun jadi.. tak payah kitchen aid. hehe

peej said...

tertelan-telan air liur tengok kau masak ni. fuhhh.
eh tapi kita sama. maksudnya mak aku pun tak reti kek2 ni. so aku pun automatik tak reti n tak berminat.
tapi makan suka. aaaaaaa… dah lama tak makan dessert sedap2.

alin marlini said...

feveret tu sambal petai...

samalah kita...masak memang pandai tapi rasa sedap ngan idak je...hehehe

~jeet~ said...

zaman kita dulu memang banyak kes gaduh ngan mak pastu nak lari rumah..tapi larinya tak..hehehe..dok sembang ngan kawan sekolah dulu pon macam tu jugak, plan bagai..tapi alhamdulillah tak jadi.. :)

yg takutnya bdk2 sekarang ni, xde angin xde ribut, tuptup hilang...mintak simpang...

Anonymous said...

Hihihi.tergelak baca.mak saya tak pernah ajar masak walaupun saya selalu tolong mak kat dapur mengemas, potong bawang, siang ikan. Mak saya kata dia tengok je nenek saya masak pastu pandai2 lah sendiri.sedih.saya boleh masak simple2 je, ikut resepi.haritu first time saya masak nasik ayam menjadi ikut resepi k.filla.tima kasih -sya

Anonymous said...

Salam Filla..
hari ni I nak bagi u tip,

1. Nak elakkan sakit perut makan petai amalkan makan habbatussauda tak kisah la yg jenis soft gel (BARAKA) or yang raw tu, tak makan hari2 pun takpe, lepas makan smbal tumis petai telan Baraka tu 2 biji, insyaallah berkesan...
2. suka capati ye, senang je beli capati brand kawanku bile2 terasa nak makan just panaskan makan ngan sambil sardine, sodap sampai rasa macam nak lompat bintang lepas tu
3. kalu kasih ajak buat kek beli je TEPUNG KEK HAIRAN just campur minyak and air je sonang sangat and sedap

Nas said...

Kak Filla, saya selalu goreng sikit dulu petai tu sebelum masak.. saya pernah try and error.. bila tak goreng berangin jugak perut.. bila goreng tak berangin.. bereksperimen sendiri harap2 menjadi dekat org lain jugak..hehe

Saya pun selalu telan ailio dgn masakan sndiri..hihi..

Drpd
Peminat amani.. ^_^

kakchik@ella said...

Hahaha. Sama la kita. Suka masak lauk pauk dlm kepala je. Kek, pastry, cookies den boli je

nicko said...

kak Filla, nak resepi sambal udang tu... aiyoooo...nmpk sgt la yummy...