Wednesday, May 08, 2013

RESEPI PAPRIK

Haritu upload gambar paprik.. ada yang nak resepi.. ok lah kita share kali ke lapanploh yer...

Bagi aku paprik masakan paling simple dan semua benda ko boleh campak dalam ni.. so kalau masak paprik tak yah susah-susah nak pikir lauk lain seperti sayur.. dalam ni pon ada sayuran hehe..

RESEPI PAPRIK CAMPUR
ayam
udang
sotong
anak jagung / baby corn
tomato
lada besar / cili padi
lobak merah
daun limau purut
bawang besar (dihiris kasar)

bahan tumis/tumbuk
bawang merah - 4 biji
bawang putih - 4 biji
serai - 2 batang (diketuk)
oyster sauce / sos tiram
cili sos
kicap manis dan masin

CARA-CARA
Panaskan minyak pastu tumiskan bahan tumbuk tadi.. masukkan oyster sauce, cili sos, kicap...masukkan ayam, lobak merah, anak jagung, daun limau purut..dan kacau hingga hampir masak.. masukkan air sikit.. masukkan semua seafood.. masuk garam sikit dan rasa ikut sedap tekak masing-masing.. siapa nak power boleh letak cili padi, aku tak leh sebab anak-anak nak makan... ok pastu dah nak dekat masak leh campakkan tomato dan hirisan bawang besar.. tutup api dan hidangkan.. 

Sekian, selamat mencuba! 



EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

13 comments:

Mooniqueen said...

MQ pun suka paprik tapi tak pernah buat sendiri ;)

pink.plate.liyana said...

kan..jimat kepala otak takpayah pikir dah nak masak sayor mayor..mihihi

JMR said...

pasni kak filla leh bukak kedai mkn dh ni..kekeeke..

Irfa said...

10 dlm 1 kekdahnya ;)

sha said...

suka dgn sume resepi2 yg filla kongsi sbb simple & mudah dipraktikkan...sgt sesuai dgn saya yg dasarrr pemalas...hehehee...smlm try wat eskrem goreng...wahhh meletopp sgt! somi & anak2 suke...tq share resepi :)

Kopiolimauice said...

mcm senang..bleh try ni!

Anonymous said...

Cuba bukak blog ana suzana..pon bnyk resepi jgk..btw, sya ni silent reader.

Anonymous said...

Kak filla skrg cite resepi dah mcm mak mak sgt dah..hahahah..

Citerlah pasal kanak kanak pulak..

Selama ni silent reader sbb suka baca blog kat filla tp sbb lama xde citer kanak2 nak jugak komen..


lovely said...

menu yg paling mudah dan sedap dimakan.
nyumm nyum nyum..

Su Hashim said...

Masak la telur goreng je pon kan, asal mama kasihs yg masak mesti nampak sedap...

wani ezryl * said...

pastu kalau nk sedap lagi, letak sos ikan. bau pun sedap woh! xD

Teena Tna said...

Wah.. Best nye reti masak, sy baru nk blajar masak.
Btw, nice to see your blog, i'm just started in blogging, please visit mine too :)

insanbiasabiasa.blogspot.com

Nurul Shazwani said...

Dah try,,sdap menu ni..