Tuesday, May 14, 2013

CERPEN...

Hello Hello Hello...

Kita keudara kembali bersama kisah-kisah campur aduk nie hah.. Lama tak citer pasal Aleesya bucuk nie.. ni kisah lama hahah.. masa bawak Leecha gi check up and jab haritu kat DEMC.. 27 April kalau tak silap.. Masa timbang dah 6kg dah berat budak ni.. naik banyak jugak.. lebih dari 1kg.. hihi.. usia 2 bulan dah 6kg.. lenguh ok kalau dukung lama-lama.. lain-lain Alhamdulilah takde masalah.. sihat je ;)

Biasanya Dr. Koshie bukak lagu dulu sebelum cucuk.. hahha.. nak bagi ketenangan sikit dia melayan lagu sebelum menjerit.. hahah

Ok check tubuh badan dulu.. 

Huhu... muka Leecha cuak ke tu?

masih relax lagi time nie.. 

Ouchhhhhhhh.. sakittttt huhuhuuuu... 

tu diaaaa.. haih.. aku memang tak leh tengok sangat anak nangis kene cucuk nie.. rasa macam nak bagi pertolongan je.. Oh ye, masa tu lepas je settle Leecha, turn aku pulak.. sebab memang dah buat appointment untuk papsmear.. my first time in my life.. hoho.. x nak cerita detail... cuma wahai kaum wanita, sekiranya anda sudah berkahwin, anak dara pon boleh lah jugak, sudah beranak-pinak.. sudah berumur 25 tahun ke atas.. 30 tahun ke atas lebih digalakkan, sila lah buat papsmear.. sebusuk-busuknya 2 tahun sekali.. hahah... ini penting untuk nak tahu kita ada masalah di dalam rahim atau tidak.. kadang-kadang kanser rahim atau apa-apa penyakit berkaitan kaum wanita ni tak dapat dibendung bila kita cuma tahu setelah terlambat :( lebih baik kita tahu masa early stage penyakit.. kalau dapat tau lambat.. nak merawat pon tak sempat.. banyak dah sekarang-sekarang ni klinik pon kadang ada buat jugak papsmear.. silalah sedar wahai wanita.. 

Kalau nak amik injection vaksin untuk halang kanser pon ada.. tapi setau aku dia cuma valid untuk berapa tahun je.. pastu vaksin tu kena amik 3 kali berturut-turun.. setiap 2 bulan sebanyak 3 kali.. sanggup? pastu harga leh tahan meletops.. so cara lain ialah buat lah papsmear.. aku dah dapat call from DEMC haritu kata result aku normal.. weeehoooo... lega hati mak.. dan silalah cari Doktor perempuan.. kalau lelaki.. tak sanggup.. yang pompuan pon muka haku dah tebal gila.. nasib lah Dr. Norleen (yang sambut 3 anak aku masa bersalin) yang buat.. so aku kuranglah segan sikit.. jangan malu, kalau dah sakit sok, apa pon tak guna. 

Entry ni ala-ala cerpen yer.. hahahah.. ok gambar atas ni masa teman Pak Radie gi test kat JPJ.. eh bukan test lah.. macam pi belajar.. masa test aku tak ikut.. Pak Radie dah berjaya dapat lesen bawak motor besar.. huahahhaha... kagum kejap dia.. aku duduk dalam kereta bawah pokok dok tengok orang bawak motor kat JPJ.. suka tengok pompuan-pompuan bawak motor lalu kat titi kecik tu pastu gelakkan orang.. kahkahkah.. ada hati gelakkan orang.. ko tu bawak motor pon tak reti.. kweng kweng kweng... yelah.. ada sorang pompuan tu.. dah ready dpn titi.. temenung lama gila.. last-last lalu tepi je sebab tak berani.. banyak kali aku tengok dia macam tu.. rasa macam nak lari pi kat dia.. pastu bagi sorakkan sikit.. "Dik u can do it.. go dik go.. go dik gooooo"... hahaha.. tapi apakan daya, aku belum gila lagi nak buat camtu ;)

Ni haritu jugak.. kat umah jer.. ada photoshoot untuk magazine.... nanti citer details... leh tahan gothic mata ai.. muahahhaha... sebab makeup artis tu kata mata aku kecik dan layu ke bawah.. so dia kena bagi mata aku bukak besar sikit.. ok ok ok.. 

Ada sekali weekend teringin nak nasi lemak.. so marilah kita masak.. "Bik, tolong amik daun pandan kat depan tu.. amik 2-3 helai yer".. amboi macam duduk kat desa pulak... ada lah sikit daun pandan haritu mak mentua tanamkan dalam pasu.. yang daun kunyit dah mampoih dah.. hahahaha... 

ni haritu jugak... Wan ngan Atok datang singgah kejap.. bawakkan Udang masak lemak cili api dengan Ayam Berlada.. nyamssss.. udang beso giler.. kalau aku ni yang beli udang... memang udang kecik-kecik je.. takde plak kat pasar / hypermarket jual udang gini.. kalau ada pon mak aii harga meletops tops tops topsss.. 

Acih favourite dia memang masak lemak cili api... so dia memang makan  banyak lah.. Atok pon selera makan.. 

terror kan amik gambar Wan tang muka je ;) Ani jangan cakap lah.. apa pon boleh.. nasi kicap telo pon jalan.. hehe.. 

Upddate sikit pasal Leecha.. dia dah pandai dah sekarang.. gelak-gelak.. oiii best oiiii anak dah pandai gelak.. kadang tetiba menjerit sambil ketawa.. sendiri terjerit sendiri ketawa.. hahahaha... dia lom pandai control volume.. sebab tu dia tekejut.. hahahah.. lawak lah adik nie.. badan dah kussemangat.. 

kalau bangun pagi dia suka senyum-senyum.. kan mata dia sepet sebelah kan kan??? macam mata aku ngan Ani.. sepet sebelah ;)

kemain sedap lagi tido.. kalau pagi-pagi camni... ko tolak-tolak.. langgar-langgar.. hempap pon dia tak sedar.. hihihikkkk... 

Aku baru check balik baju-baju lama Amaani.. banyak gak yang elok-elok... mana yang dah rasa tak nak pakai aku bagi kat bibik.. nanti bebila dia boleh hantar kat indon.. kat sana ada jiran-jiran dia yang susah tu... anak ramai.. pakai baju koyak rabak katanya.. 

time ni nak gi wedding... makcik aku kawinkan anak.. so marilah kita makan nasi minyak.. aku makan dua pinggan sebab tengah lapar gila.. pastu Acih tak nak makan.. takkan nak biarkan je.. kene lah aku yang habiskan.. halasannnnnn hahahah... 

Anak dara dah Acih.. Ani makin tembam sekarang ni.. hoih badan dia.. gebus gebas.. 

bersama pengantin ;)

Ok lah ini je gambar yang aku jumpa dalam folder phone... diakhiri dengan gambar Aleesya yang tangan dah seghoper potato bun.. eh ke michelin?? macam biasa.. anak-anak aku memang pakai t-shirt je ngan tights or shorts masa baby.. apak dia kata selesa... ai is teringin nak baby girl pakai hairband, skirt2, gown2.. tapi tak dapek... ini pon baju Ani.. apa-apa jelah.. janji pakai baju khennnnn....

Ok tata titi tutu..

p/s: sorry i dah update setting... anonymous cannot comment oledy.. hahahah so siapa nak komen sila buat blog dulu.. baru kita leh berkenalan ;) bukan apa, ai is letih dengan anon yang baling batu nyorok tangan nie.. 



EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

35 comments:

Al Kisah said...

Dr Koshie.. terbaik.. so far.. aku senang bawa sofea jumpa dia kalau sakit..

Mooniqueen said...

geramnya tgk leeca... bambam..
dapat cium ni confirm sedap..

faizura razak said...

comelnye baby leecha....

faizura razak said...

comelnye baby leechaa...

Azziah Nawawi said...

grrr.. badan leecha ketak2. gerammm

Capt Lalok said...

gerams tgk lechaa...


ai filla..kalau tak update benda mkn tak sah kan..heheeh saiko nihh..


btw,...semoga bahagia..


pssst ; nasib baik aku bukan cik anon..so leh la komen..huahuahuahaua

FadMN said...

baby leecha muka sebijik cam ani mato.

peej said...

geram tengok leecha leecha ni. omey angat.
sama aku pun dah tak bagi anon komen.
yang bergegar lebih komen mesti anon. letih ah.
plus aku rimas if setting gitu sehari dekat 10 komen spam masuk. memacam bahasa ada.

Atie said...

tiap kali atie tgk lengan si leecha nie...aduhaiii....rasa nak gigit2 jer....gebu sangat....dah la selalu buat muka tak bersalah....hehehehhe....memang comel....

ayahmamilisa said...

baby leecha comel :)

Aien said...

Hai Filla..

Baru jadi SR disini..suka baca cerita-ceriti u..

Keep on blogging!

pink.plate.liyana said...

pfttt..abis jgk baca cerpen..ekeke..ko bg makan ape kak kat leecha tu...kussemangat..hehe

hannah said...

comellnyer aleesya baca citer pasal leesya tetiba teringat kat akif anak i yg ke3.....

Ummi M.I.M.S said...

geram sungguh tgk si leecha nih...
berketak2... hehehe

tp yg paling best... padan muka si anon.. xleh nak nyibuk lagi... hahahahahah

Dee Yana Dee said...

Lengan leecha lagi besar dari lengan aunty tau.. Hahahaha..

Kniedaz said...

lengan berketul-ketul leecha ni...geram tengok..Ani plak makin bambam dan comel..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

oh boleh ek set tak mo anon komen? i lagi lembs rupanya haha

yun said...

ya allah kak filla oiii....betul ker nih akak bagi susu jer nih?? kalau lah jumpa...cornform nangis lah lecha yun kerjakan...alhamdulillah,sihat dia...

Syida Rasyidah said...

hehehe, muka leecha mcm muka ani daa.. bam bam kak :)

Halimaton Hanafee said...

sy pun mls nak pakaikan anak gaun2 ni...rimas tgk kan..haha..senang seluar n t shirt aje

ChemSO said...

comel baby leecha....tembammmmm gitu

princessonbudget said...

Cute semua princess Kak Filla.

MISS DIVA said...

ku semangat...geram tgk leecha..tangan berketul2..ani pun tembam..bukan main sopan lg tgk dia pakai baju kurung..hehehe..acih lemah lembut org nye..hohoho...

Jan@Afzan said...

terbaik..

cedapnye lengan leesya tu..yum2x

CikAlong said...

leecha mcm muka ani..cute..

CikAlong said...

Leecha mcm muka ani..cute sgt..u r 1 lucky woman kak filla!!

genny da bomb said...

geramnye leecha berlipat2!!mcm ni sedap gegettttt!!!

ynadona said...

KAK FILA...NAK RASIPI BERPANTANG....SUME2 YG AKAK BUAT ENTRY JENUH CARIK X JUMPE....XDE LABEL..HUK2

Juliana Abdul Rahman said...

leechaaa bakal menjadi pesaing ani in future..hahaha

masdila Razak said...

Try nk komen..

masdila Razak said...

Nk try kmen blh x

masdila Razak said...

test kmen jap

masdila Razak said...

Try nk komen..

Ari Isfuzzy said...

Sangat suke dengan blog ni.. asal baca jer gelak... hahahaha... xboleh nak menahan. Anyway, wish u all the best ya dear...

Ari Isfuzzy said...

Sangat suke baca blog ni. Confirm bila baca tu gelak memanjang. Xboleh nak menahan.... adoi! Hahahaha.... wish u all the best dear!