Thursday, May 19, 2011

RESIGN...

jangan tekezut....

sebab bukan aku yang resign... tapi Pak Radie.. betul-tepat-correct-u're right-no kidding

Pak Radie dah letak surat yesterday... after a short hubby and wife discussion, he has made his decision.. and i'm gonna support whatever decision made by him... ini salah satu issue terbesar yang terjadi dalam hidup kami.. bukan mudah untuk dia buat keputusan nie.. aku tau tu.. bukan nak kata tak selesa dengan kedudukan sekarang.. dengan karier dia sekarang.. dah bersyukur sangat.. kami cukup makan dan pakai.. anak sekolah.. syukur Alhamdulilah.. tapi kalau keputusan nie dibuat untuk merubah hidup kami kepada keadaan yang lebih baik, why not?

knowing him, Pak Radie bukan jenis gamble.. he's not a risk taker.. always play safe.. always be in his comfort zone... always think of his responsibilities as a husband and a father of two lil princess.. dah lama dah benda ni actually.. tapi masa belum sampai utk dia buat decision nie.. sampailah semalam baru dia ada kekuatan utk letak surat..

masa discussion ngan aku pon.. dia ada mention perkara pertama yang dia paling takut ialah aku.. huwaaaaaaaaaaa.. aku? sebab dia takut aku tak boleh terima kegagalan.. ok i admit, i'm not that kewl untuk terima sebarang kegagalan.. tapi aku manusia biasa jugak.. siapa tak takut gagal? tapi pada aku.. pertama-tama ialah usaha.. once kau dah usaha gila babi, tapi akhirnya kau kecundang.. yup itu aku akur.. tapi kalau usaha pon tidak.. tetiba kau kecundang.. hmmmmm itu aku boleh jadi saiko lah.. perkara kedua dia fikir commitment pada keluarga.. anak-anak... sebab tu dia tak simply buat keputusan membabi buta.. banyak benda dia kena kaji.. ok, yang tu aku terharu... sebab dia ketua keluarga.. aku bekerja sekadar utk membantu mana yang patut (eceh padahal bekerja sebab nak ada duit sendiri nak shopping barang sendiri..muahahah keji keji keji)... ok what? at least i use my own money ;)

apa yang sebenarnya terjadi? dia berenti kerja nak buat keje apa? ok let me share lah ye.. coz dia pon dah tak berahsia, so aku pon boleh lah bocor rahsia jugak ;) sebenarnya Pak Radie lepas nie akan buat construction... buat dengan kawan dia.. so dia berdua lah.. sebab kawan dia tu stay kat Seremban.. job dah banyak sekarang dan tak terhandle.. turun naik kl tiap-tiap hari.. sebab banyak job kat kl jugak.. dah lama dia pujuk Pak Radie utk buat sesama ngan dia.. tapi Pak Radie kan keje.. so selama nie Pak Radie buat jugaklah part time dengan dia.. tapi tak terhandle lah dia.. keje office lagi.. keje ni lagi.. benda leh siap 2 hari tapi terpaksa jadi 5 hari.. tak efficient langsung.. tapi untuk orang yang dah biasa bekerja dapat gaji monthly.. aku rasa memang payah untuk manage income based on commission.. ko tak boleh lah sekali dapat nak joli katak kan? ok bab ini aku memang strict dari dulu.. Pak Radie penah tanya aku kalau nak pakai credit card boleh? hahahhaa.. aku tak bagi ok.. sebab pantang aku hidup berhutang.. aku tak suka.. thank god dia dengar cakap aku.. kita berbelanja ikut kemampuan.. ada lebih kita enjoy lah sikit.. tapi kalau takde.. duduk diam-diam jangan banyak bunyik..

lepas nie, kena beringat 6 bulan ke depan.. income yang dapat tu siap-siap cover untuk 6 bulan.. incase tak de job dalam 2,3 bulan.. ko still can survive.. correct me if i'm wrong.. sebab kami takde experience.. i think this is the time.. siapa nak ubah nasib kita kalau bukan kita sendiri? sesekali ko kena take the risks lah untuk berjaya.. kalau duduk kat takuk lama.. sampai ke tua lah hidup kau begitu.. tapi aku takut jugak silap langkah kecundang.. InsyaAllah.. Pak Radie sebelum ni keje kat architect firm as a designer.. 3D.. bak kata kawan aku, he has a talent that not everybody has.. so tak delah takut sangat.. construction, architecture, design, semua tu related dengan apa yang dia nak buat sekarang, cuma dia kena polish sikit lah utk keje2 kat site.. lepas nie, maybe ada masa dia kat rumah mengadap komputer buat design.. dan masa-masa lain dia turun naik site tengok project yang tengah run.. part aku plak, selagi benda bersangkut paut pasal keje, aku relakan kau pergi T___________T... tapi kalau takat-takat hu ha jer lebih, tak buat keje, baik ko balik umah tolong aku jaga anak.. hahahahaha...

i can be understanding sometimes, don't worry ;) ... kesian aku tengok riak muka dia bila dia letak surat tu.. aku tau dia rasa bersalah sangat.. rasanya dah 7 tahun ada kot dia keje kat Sri Hartamas tu? tapi aku tau dia nye interest kat keje baru dia nie.. dia minat, so aku tau he will give full commitment kat keje baru dia ni nanti.. and aku tau kenapa kawan dia tu tak nak orang lain, tapi dari dulu sampai sekarang dia nak Pak Radie jugak.. sebab Pak Radie memang jenis committed.. lantak lah orang nak kutuk aku sebab puji laki beria-ia sangat.. hahahahahha... this is a motivation entry jugak untuk dia... ini lahir dari hati saya sebagai isteri kamu.. kalau selama nie awak ingat ma ni suka memekak, suka membebel.. it's for our better future.. saling ingat mengingatkan supaya kita boleh elakkan diri dari kecundang.. i'll support u Pa..

InsyaAllah ada rezeki kita dan anak-anak..
















EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

40 comments:

yellowie roses said...

best of luck both of u sis~ =)

yellowie roses said...
This comment has been removed by the author.
Jiejah @ Iza said...

insyaallah rezeki ada dimana²..rezeki anak lebih² lagi.

| Cik Hani Alani | said...

amin...mudah-mudahan bertambah rezeki kak filla sekeluarga. good luck Pak Radie! =D

J.M.R said...

rezeki Allah ada di mana-mana..janji tak mls dan berusaha...

terbaik la entri buk filla nih..laki jiran sebelah baca pon, termotivated sama....:-p

Axie04 said...

isyallah
klu rajin usaha, mesti rezeki tu ade tuk kita, at least untuk anak2

Aya Ariel said...

perghh..hebat la ko kak..
itulah peranan kita sebagai isteri nih..tak kira apa keputusan yg suami kita amik..as long as good for best future..ape salahnye kan??
gud luck utk pak radie..work hard..slalu ingt keje carik rejeki kerana Allah uk beri anak bini makan + pakai..Insyaallah..berkat rejeki tuh kak..hehehe..

peace!!

fazilzura said...

GOOD LUCK ..

tp kalau dh dlm line arkitek tu , inysllah rezeki mencurah2.. abah zr dh retired pun ado ramai pangil dia keje , now dia just ambik as feelances je..

* zr pun dlm proses nk benti , x tahannnnnn waaaaaaaaaaaa dok kene jd mangsa je

Iela Fazielah said...

xpe filla...dia harus mencuba.. kita isteri support selagi boleh.. harap dia berjaya dan bertambah maju... mcm huby aku.. dah 4kali tukar company... tp utk kerjaya dia.. aku support.. selagi kita keje dgn gomen... dia swasta n sanggup amik risk xpe.. yg penting salah sorang mesti ada keje tetap...

liz said...

entah la..saya pun dalam situasi kak pila. laki baru resign dan buat keje construction dengan member dia. mula2 ni nampak macam tension. harap lama2 ok la.

cuma sekarang tak leh ajak gaduh.dia tekun ngadap keje walau bini depan mata. bosan =(

mummy iman said...

ada keje kosong x dgn pak radie.. ID ker.. hehehe..

notti netti said...

sejuk hati laki bila bini understanding.......best of luck ya...

yunz_02 said...

best of luck pak radie :)

Pn. Zana said...

good luck for both if u! InsyAllah. ada rezeki..amin..

Liyanaroxx said...

good luck pak radie!

ikatankasihku said...

Husband & wife yang sempoi...

Selagi ada

usaha+minat+semangat, InsyALLAH...

Moga segala urusan di permudahkan olehNYA....

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

SEMOGA ADA CAHAYA BERKILAUAN UTK FILA & ANAK2

eikindabest said...

all ad best for ur family :D

cik myrha said...

amin..insyaAllah both of u berjaya..sabar itu penting..
chaiyok2 :)

Jazica Albek said...

sweet la kak filla ni! hehe. insyaAllah pak radie berjaya dgn kerja baru dia. semoga dimurahkan rezeki kak filla sekeluarga :)

b a m b a m ' s said...

dimana ada kemahuan..di situ ada jalan..satu pintu rezeki tertutup..tmpt lain insyaAllah ada yg terbuka lagik..

go pak radie gooo!
ehhh..go kak filla go jugakk! :P

huda said...

saya terharu....

all the best..amin

ZanaNordin said...

insya allah filla
rezeki tu di mana2 and dlm pelbagai cara

yup dear.....my hubby pun kerja makan gaji sendiri. dia kuli, dia boss.....pendapatan bergantung pada kerja...ada kerja.. ada ler gaji.....tu pun belum tentu lg.....buatnya payment lambat....haru jugak ler.......nasib baik ler as wife zana kerja...sama mcm filla....x byk sikit tu membantu gark...even membantu utk belanja sendiri...kurang gark beban hubby tu kan

so..apa2pun...gud luck utk pak radie k.

Filla ~ Kasihs said...

Aminnnn..terima kasih atas doa kalian, seriously aku terharu gila baban..tiada yg lebih indah didengar selain doa dari teman2 baik yg kenal or tak kenal..sbb tu aku tak pernah bosan berblog walaupon aku tau ramai jugak yg tak suka dan suka menghentam..sikit yg kita beri byk yg kita dapat sekiranya niat kita ikhlas..alamakkk dh tgh mlm mak mmg jiwang karat skit..I love u olls!tqvm ;)

Hanin Farhana said...

Insya-Allah, rezeki ada di mana-mana.. tinggal nak ke tak nak berusaha je.. saye yakin, Pak radie akan berusaha untuk family.. congrats Kak Filla sebab sentiasa support husband.. betul la, kalau keputusan drastik tu untuk family dan demi kebaikan, apa salahnye cuba, ye tak?

p/s : pergh.. first time bagi komen kat sini, berdebar pulak rase..

hOtMaMa said...

good luck & all the best pak radie.. & ibuk filla jugak! ;p

my everything said...

gud luck pak radie hehe...semoga rejeki bertambah .... nanti dah kayo jangan lupe kengkawan ;-P

Anonymous said...

tertarik pulak nak comment utk entry ni...

keywords utk support dia adalah

1. Sabar
2. sabar
3. sabar

dan understanding.....masa UP mmg senyum..masa Down,mulut, hati dan semangat kene jaga...sy tgh alami masa down skrg, so bg dia full support utk UPkan dia balik....harap2 ada la rezeki kami anak beranak....Kewangan utk 6 bulan tu mesti BUAT tau dan disiplin dalam berbelanja. itu je...

wasalam

puteri semut said...

good luck to both of you!part yg last tu rasa mcm nak nanges lak baca..terharu dgn sokgn kak filla pd husband...w'pon sempoi,dlm hati ade taman..hehe..=)

Anonymous said...

Insyaallah Filla,

Saya pun pernah mengalami situasi yang sama mula2 dulu. Suami nak berhenti kerja. Jenuh difikirkan, buntu...boleh ker survive?. Nnti kalau biz prob camner? nak byr tu byr nie...Anak nk skolah lagi, aku gaji bukannya byk sgt..mcm2 laa dlm pala otak..Tapi what to do, minat suami saya dari dulu mmg berniaga, sokongan isteri mmg sgt2 penting pada diorang. Tapi mula2 dulu mmg perit, byk yg perlu dikorbankan. Owg tak nampak, ada sstgh tu yg nak kondem jek..Tapi alhamdulillah, saya bersyukur skrg dgn keputusan yg telah suami sy buat mmg tidak sia-sia. Kehidupan kami lebih baik drpd dulu.
Trust me, doa byk2 yer...

Siti Fatimah said...

insyallah rezeki tuh ada dimana2... apa2 pon byk2kan bersabar, dont ever give up and semoga segala urusan di permudah kan... gud luck to both of u amin...

genny da bomb said...

insyaAllah nnti akan membuahkan hasil..yang selalu gagal ni orang yang tak cukup berusaha je..rasanya pak radie bukan jenis camtu kan??

mesti boley punyalah!!caiyuk pak radie!

sheila said...

insyaallah...
bila ada kesungguhan, bila ada rasa tanggungjawab semua akan dipermudahkan

yang penting jangan lupa bayar zakat ... (mode setazah tetiba)

Malaysian Epic said...

tapi kadang2 risau jugak, pemikiran manusia lain2. Selalu manusia yg bekerja dengan org dan berjaya mereka menganggap mereka juga mampu untuk mengkayakan diri sendiri, harap dapat share something.

http://malaysianepic.blogspot.com/

naddythesilentreader said...

semoga rezeki kak filla sekeluarga semakin murah. ameeen

happy2gether said...

Filla, aku doakan semoga Pak Radie berjaya...insyallah ada rezeki ko ngan anak-anak...amin...

yong ibu chem said...

tetiba rasa nk mengoen kat entry ni hehehe.

yong pernah juga mengalami situasi yg sama. n asben juga dlm line yg sama mcm pak radie tu..ID. rasanya line mcm diorang ni mmg sesuai klu bekerja sendiri.

..yg penting dlm situasi skng ni..watever pun kita sbg isteri kena bg sokongan yg sgt2 kuat..insyaAllah, ada rezeki kita..

ila de cute said...

good luck radie n filla... aku yakin radie akan berjaya..insyaAllah...salute him for brave enough to make the decision...

fara said...

let me be your first customer!!

Fafau De Craft ( Zana ) said...

sy pon da resigned!awal 1 day dr pak radie...nk wat bisnes gak..InsyaAllah sama2 la kita berusaha..smg berjaya!Amin..