Wednesday, May 25, 2011

Dugaan..

Aku kalau nak gi bercuti/holiday memang kene settle kaw-kaw hal rumah.. sebelum jalan rumah mesti dah siap vacum, mop bagai...

besok dah nak gi HK... so hari ni plak boss takde.. outstation.. so sila dengar apa aku nak membebel dari kes malam tadi ;)... malam tadi Pak Radie dah call awal-awal bagitau dia banyak giler keje nak kene settle before gi HK nie.. so dia balik lewat malam sikit.. ok no prob.. i kan understanding.. siap-siap tanye tu "awak nak makan kat umah ke tak?".. jawapan dia sungguh positif.. "TAK".. yessss! bagus... so cuma pikir perut budak-budak dua orang nie jelah.. Acih senang jer, goreng nugget 8 ketul.. dia telan 6, dia tinggalkan utk mak dia 2 ketul.. hmmmmm... Amaani bubur nasi...

Amaani start menangis-nangis dalam kul 10 mlm.. tak lama pastu Pak Radie pon sampei.. letih giler nak tecabut tangan aku dukung dia.. letak jer makin kuat plak dia menangis.. so menepek jerlah kat aku nieh.. pastu Pak Radie kena keluar lagi sebab ada keje lagi.. tapi jumpa kawan dia kat mamak dekat ngan umah jerlah.. aku kalau bab kerja aku tak kisah.. takpe aku leh handle Amaani.. tapi serious ok.. mental kene kuat... Acih sekarang aku tatau kenapa.. makin laaaaaa tak nak dengar cakap aku ni hah.. bebuih mulut... suruh mandi muka relekkkkkkkkkkks jer jawab 'taknak'.. eh eh? aku kan ada beli pemukul lalat.. tapi stok canggih sikit lah..pemukul dia tu tapak tangan comel jer.. ko tanak mandi yeh? aku libas pintu ngan dinding.. sampai tecabut tapak tangan tu.. haaaaaaaaaaa kauuu! menjawab lagi... mencicit dia lari masuk bilik air.. aku sambil kendong amaani kejar dia sampai toilet.. "bukak baju tu.. bukakkkkkkkkkk... seluar bukak, cepattt!!!!!" sempat libas sikit paha dia.. waaaaaaa.. melalak mcm haper.. siap tutup-tutup muka takut kene libas.. alahai anak aku.. aku tau sangat.. dia punye takut tu 5 minit jer.. keluar bilik air melompat-lompat atas katil atas sofa.. punyelah senang hati.. dia lupa yeh aku rotan tadi?

maksud aku mental kene kuat tu.. bila ada anak kecik yang tetiba ko tatau kenapa... menangis-nangis teruk giler.. aku jadi saiko.. sebab aku kesian ok.. amaani nangis semalam.. habis hingus, air liur.. air mata.. boleh habis sekotak tissue ok! dengan telinga dia lagi keluar nanah sebab selsema berpanjangan.. gigi atas yang ketiga baru keluar sikit.. aku tatau dia nangis sakit gusi ke.. sakit telinga ke.. pastu Acih suka-suka makan nugget atas katil.. kepantangan aku orang makan atas katil.. "Kasihhhh.. baper kali mama nak cakap? jangan makan atas katil.. pegi makan kat meja sana" dia buat dek.. makan jugak tak beganjak dari katil.. haku dah naik hangin.. ngan amaani melalak.. ngan apak dia tak balik lagi.. "Kasih.. dengar ke tak nie? tak paham ke mama suruh apa? bangun sekarang,, bangunnnnnnnnnnnn sekarangggggggggggggggggggg!!!!!".. macam biasa dia buat dek.. aku dah nak lari amik rotan dah.. tapi rotan tadi ntah mana ntah.. so libas ngan tangan jer lah.. mata dia dah bekaca.. tapi buat muka dek.. huh.. mencabar betul.. tu baru dua.. kalau anak aku 5 aku tinggal semua, aku kunci pintu bilik air.. duduk dalam toilet sengsorang T__________________T

kadang tu sebab kita bingit.. anak nangis tatau kenapa... pastu yang sorang ko bagi arahan tak nak dengar... ko jadi cepat naik darah.. lagi aku ni jenis cepat melenting.. masakkkk lah... pastu Pak Radie balik.. dapat gaklah pass-pass amaani kejap.. tu pon dia melalak.. kul 11.30 mlm mcm tu Pak Radie keluar.. Amaani terus je menangis.. last-last aku letak dia atas katil.. tepuk-tepuk, nyanyi-nyanyi.. makin nyaring dia nangis.. lelama dia penat aku pon penat.. aku peluk dia kuat-kuat.. sambil dodoi-dodoi tepuk-tepuk sikit.. dia tetidur.. phewwwwwwww.. 12.20 mlm baru dia tido.. pelan-pelan letak dia atas katil.. bagi tinggi sikit bantal tu.. ngiringkan dia bagi dia peluk bantal peluk.. ohhhhhhhhhh lega!!! Acih dah tido kat depan.. kejut Acih suh tido dalam bilik.. aku pon tido... aku tak sedar Pak Radie sampai umah kul 1.30 pagi kot..

pagi tadi bangun macam biasa.. ingat nak bawak Amaani gi ENT putrajaya.. call adik aku.. kalau takde appointment boleh ke? sebab cecair kat telinga dia ada blood sikit.. maybe luka kot.. aku punya lah risau!!! appointment dia lambat lagi.. middle june.. pagi ni kepala hotak aku dah tak betul kat office.. aku terus call kak nana kawan aku.. dia suh bawak gi pakar kanak-kanak Doktor Chia.. kat sri kembangan (area pasar cina).. so aku ajak officemate aku teman.. pegi amik Amaani terus gi sana...

Doctor Chia kata.. banyak kahak dan hingus.. sebab tu telinga dia takkan baik.. yelah aku antar nursery tu aircond.. budak ramai... towel lap hingus pon aku tengok main share-share.. bila anak aku nak baik??? aku tak kira.. awal june aku mesti antar amaani kat babysitter.. ada sesapa nak jaga anak aku tak????? huhu... aku dah mintak akak kat area umah tolong cari..kalau boleh yang tak jaga ramai sangat budak.. dalam 2,3 orang ok lah.. Dr. cakap gegendang kita bergetar kalau terima signal/bunyi.. tapi bila telinga dah betakung basang doplohpatjam.. getaran pon kurang lah.. jadi dia akan kurang dengar... aku takut bila berpanjangan macam ni boleh effect pendengaran plak.. hadoi lah.. doc cakap sama ada aku hentikan cecair tu keluar dari telinga.. atau aku hentikan selsema dia.. so choice yang aku ada ialah hentikan selsema!! doc bagi antibiotik, ubat selsema ngan cream telinga utk luka-luka luaran tu.. kene RM90... aku siap tanye, sok aku nak naik kapatebang.. ok ke anak aku nye telinga nie? takut pressure kan.. dia cakap ok.. sebab sekarang pon gegendang dia bocor. so don't worry takde tekanan!!! in fact telinga aku yang boleh dapat pressure.. ngeh ngeh.. siang malam aku berdoa semoga anak-anak aku disembuhkan dari segala penyakit.. tak sanggup tengok anak-anak sakit.. yang Acih tapak kaki plak sakit.. kene infection aper tah.. kembung berair dalam dia.. pastu jalan dah tempang-tempang.. dah belikan cream kat pharmacy.. now dah ok sikit.. kalau tak, ko gi HK ko dok lah diam-diam dalam stroller tu..aku plak yang patah pinggang kendong amaani T_____________T

tengahari sempat balik umah, vacum, mop lantai, angkat kain, lipat.. campak segala instant food nak bawak gi HK atas bag..

pastu tengahari tadi my mom called.. received bad news.. Pak Long aku accident ngan cucu dia (anak cousin aku).. Amir 4 tahun kot... Ya Allah.. dugaan... now my mom dah sampai Melaka.. sebab dorang kat hospital melaka.. accident motor pagi tadi masa bawak cucu gi breakfast.. latest info aku dapat.. Pak Long baru lepas operation utk keluarkan kaca dari kepala.. tapi Amir kritikal.. Dr. cakap kalau hospital melaka tak boleh handle diorang akan hantar ke HKL.. mak Amir is my cousin.. dia keje kat hospital selayang.. anak dia memang stay ngan Pak Long and Mak Long aku kat Melaka.. now mak Amir standby kat hospital KL.. Ya Allah, selamatkan lah Amir.. omg, aku tak leh type. sedih .


that's all for now.. tak boleh teruskan.. harap kawan-kawan sudi mendoakan Amir and Pak Long aku..






EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

24 comments:

sheila said...

samalah ngan aku ni filla... kyra yg baru 2tahun setengah tu pun dah pandai nak melawan bila aku ckp...sikit2 nanak..sikit2 nanak. sakit jiwa mak ko ni tau tak. laki aku pun jenis cam laki ko gak..keje tak tentu masa..kata keje sendiri kan..haruslah kene korbankan masa yg ada demi keluarga.

| Cik Hani Alani | said...

be strong kak..insyaALLAH semua akan back to normal. owh, smoga amaani cpt sembuh. sian pulak bace cite akak.

ejea aziz said...

dh lama tak komen...tp tetappp ari2 jenguk blog kesayangan aku ni..
sabar ye filla..hopefully takde apa2...kita doa banyak2...huhuhuh

ikatankasihku said...

Tumpang sedih atas dugaan yg bertimpa2...
tabahkan hati, kuatkan semangat...
Ingat 1 je, ALLAH HANYA MENDUGA ORANG2 YANG TERPILIH JE...

Moga di permudahkan segalanya & sama2la kita berdoa ..

wan fadhilah said...

insyaallah semuanya akn selamat...amin...

D i L a said...

banyak bersabar ya kak filla..u r strong mum n wife!...karenah anak nie memang sukar diduga...semuaya akan selamat..InsyAllah..aminnn

Zareene Saifuddin said...

samalah ngan k.zareene filla... bdk sebaya acih tu mmg cmtu..dh pandai melawan & menjawab.. aku ni kt rumah asek terjerit2 je marahkan si yasmine tu.... xmo dengar cakap.. pastu kita nk kena ulang2 cakap menda yg sama byk kali... letih molot ai ni tau...

No worries babe, k.zareene doakan amani cepat sembuh, paklong filla & cucu dia amir selamat.. Insyaallah.. Amin...

CikKaikazie said...

kasih makin nakal eh.hoho be strong kak filla. utk anak2 dan juga amir n your paklong...

Ain said...

Mmg dugaan..
Harap semuanya kembali pulih..
Dan Pak Long dan Amir pun takder apa yg serius..

Be strong kay

E K A said...

lo...sian.mesti nak g HK pun cam dok teringat2 kat derang...semoga derang pulih spr sediakala.take care di HK nanti ye.hv a nice vacation

FZ said...

Salam Filla,
Be strong ye.
Have a safe journey to HK.
Take care k.

Aya Ariel said...

byknye dugaan..
sabar la kak..
Insyaallah..moga2 dorang takde pape..

my everything said...

sabar ye buk filla... insyaallah sume akan okey.. kuatkan semangat ok ;)

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

bila nak bjalan masa tuela mcm2 dugaan.. mmg selalu mcm tue.. semoga semua dipermudah utk fila & anak2.. tak lupa pakcik fila & anaknya

Lenny said...

ya Allah filla...:(

aku tak tau nak cakap apa.. i hope everything will be ok...

kesian ko.. dengan nak pegi jalannyer.. banyak tul dugaan...

take care ok? kalau nak mintak tulun paper.. bitau lah.. mana aku bley bantu aku bbantu.... muahs

ddlea said...

Sabar je la yer... aku dah rasa dah menda tu semua... Tangan tu rasa ringan jer nak melibas. Ko bawak2 la berselawat banyak2...

Anonymous said...

kak fila
sy ada emel kn untuk order framekasih tu
harap dpt bg respond.
ssb sy nk bg hadiah tu ayah sy pada 16june nnt. emel sy monkeyween@yahoo.com.
kalau tak dpt hrp informkn supaya sy boleh emel lg skali. terima kasih

selamat ber-honeymoon :)

Vie Zaza said...

Be strong kak...

happy2gether said...

Filla, byk nyer dugaan nak berjalan ni..insyallah dipermudahkan, harap2 anak2 ko sihat supaya dorang leh enjoy holiday ni...take care & bon voyage....

mamasuri said...

aku pun pernah rasa...memang tertekan sgt..baru anak sorang...huhuhu..selamat berhoneymoon yer...

Anonymous said...

salam,
akak cer try wat Sonotron utk amani.dulu anak saye pon selalu sangat selsema sampai masuk spital kne sedut ingus pakai vacuum tu.xsanggup nak tengok ingus kuar sampai berdarah2.

Pernah x dgr sonotron.sy sekarang wat sonotron je kat anak saya kalo selsema @ batuk.

Seelok2nye buat 3hari berturut2.die guna gelombang je.tak perlu ubat.pas buat tu baby akan muntah keluar segala kahak n akan tros baik.

Sekali buat RM30.tp xtau la kalo sekarang dah naik harga ke.Nama klinik tu Klinik Dr Fauziah dkt Jalan Sungai Tua,menghala ke Ulu Yam, Sebelah Petronas.

-nurul cyra-

liz said...

saya pun selalu bengkak + sakit telinga..memang rasa kalau boleh nak belah je telinga tu..tapi sebab dah beso mulut tu senyap je la takde melalak..

akak make sure bila pakai ubat titis telinga tu takat 2-3 titik je..takat sampai bengkak je..jangan banyak sangat sampai masuk saluran telinga..nikmat tu kejap je rasa sebab kurang gatal2 dalam telinga tu..

tapi confirm akan selsema tak baik2 dalam 2 bulan wpun telan la semua jenis ubat selsema dari klinik, hospital, cap ibu anak, cap kelapa laut, cap breacol dan segala cap memang tak baik pun..

saya selalu bengkak telinga dan dah test 3 kali la gak titis sampai dalam nak hilangkan gatal dalam telinga tu..2 bulan tak baik2 selsema walaupun telan ubat selsema yang kuat..yg selalu telan sebiji then tido terus baik..tapi masa ni telan la sampai habis stok pun tak baik2.

sebab bila ubat tu dah masuk saluran telinga dia lalu hidung sampai tekak sampai perut..memang perit sangat..yg dh beso ni pun kalau boleh nak meratap meraung..SAKITTTTTT...

liz said...

nak tambah lagi skit..bukan setakat selsema tak baik tapi batuk pun sama tak berenti..kahak hijau kuning semua keluar pun tak baik..kes saya sampai dah coklat macam campur darah dah sebab 2 bulan selsema tak baik..

kesian amaani...

miza zahir said...

be strong....semoga dipermudahkan segalanya....(^_^)