Monday, January 18, 2010

AKU DAH AGAK DAH!!!

Tak tau ler ok ke tidak?

before pregnant : 47kg

6 weeks pregnant : 48kg (23 Oktober 2009)

9 weeks pregnant : 49kg (13 november 2009)

15 weeks pregnant : 50.5kg (26 disember 2009)

18 weeks pregnant : 53kg (18 january 2010)

Total : (18 weeks pregnant : 6kg)

hoiii hoiiiii... takkan lah dari 26/12 sampai 18/1 tetiba aku naik sampai 2.5kg???? aku dah agak dahhh... konpem sama jek ni dulu ngn skarang nieh.... aduiii mati lahhh.... hehe... kalau tanye org konpem bagi kata semangat....

1) alaaa relax lahhh.... janji anak sihat.....

2) alaaa anak nombor 2 mmg lah mcm tu...

3) alaaa nanti dah beranak diet lah balik....

uiii aiiii... mak dah serik okeh.... dulu sampai date bersalin dari 48kg jadik 72kg mcm tu kot? tapi takper... tulah pengorbanan nama dia.... ko ingat senang ke nak pregnant nak beranak semua tu? aku redho kalau ditakdirkan aku mmg kategori pregnant membesar dan membulat bagai johan... nak buat cemana kan? ingat lagi dulu kan sendayu tinggi nye produk meletup2 di pasaran.... zaman acih dulu lahhh... aku tgk program tu kat tv... cemana yg lepas bersalin pastu jadi kurus... tetiba aku stress dan nak nangis dan nak pegi beli sendayu tinggi masa tu jugak!!!! sedihhh gile bile tak boleh pakai dah baju2 semua ketat nak mampos... bukan ketat lagi dah.. tak muat langsung!!! size s?? xs?? dah tak de dlm list... semua size L jek muat.. saiko tak?

betapa tak bagusnye stress masa tu... tp nak buat cemana? bile tgk muke anak terus rasa mcm 'arghhh tak pelah.. demi anak yg comel (sedapkan ati lagi) nie.. aku sanggup size jadik double or triple'.... pastu mogok tanak kuar rumah sebab tak de baju nak pakai.... nak sedapkan hati, ajak laki gi Levi's sbb seluar lama semua tak boleh muat.... bile pegi Levi's... try size yg kecik... buat malu jek.. x muat!! pastu mintak size paling besarrrr utk ladies nyer seluar... budak promoter leh sound "kak, ni size paling besar utk perempuan..kalau akak tak muat jugak, akak kene amik yg unisex lah kak... lelaki pompuan leh pakai"... wak lu?? aku stress!! terus tak jadi beli... balik rumah, macam biasa... selongkar tgk jeans lama pastu nangis lagi.... giler prangai mcm acih kan? hahahha...

so aku janji aku takkan stress mcm dulu.... sbb aku dah tau mende macam ni pasti jadik!!! aku mmg jenis peknan jek badan mmg naik punye.... eh baru semalam ayah aku ckp "ko peknan kali ni cekeding jek... tangan kurus jek".. a'ah... mmg lah tangan aku jenis kurus... lom aku tunjuk paha lagik!!!!!!! x pe.. hidup ni jgn terlalu nak ikut perasaan nak best jek... kene gak terima hakikat... sekiranya aku gemok lepas bersalin nanti... jom lah menguruskan badan bersama-sama.. selagi tak kurus.. buat lah entry kat blog tanpa gambar... huahahaaaaaa.. (x per, masa tu boleh up gambo anak jer, mak tak yah)


p/s utk Pak Radie: tolong kumpul duit extra utk tread mill machine sebijik kat umah boleh??? kalau tak, awak balik awal jaga anak, aiiii nak gi gym tetiap petang... huhuhhhh....

EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

11 comments:

Ieza said...

bleh x nk tahu camner bleh turun berat badan selepas bersalin anak pertama dulu..agak menarik gak tu dari 70 lebih bleh turun ke 40 lebih..share2 la tip..

Mummy Alysha said...

dont worry... lepas nih ader X-trail musim ke-7.... ko masuk.. kompem lagi cepat ko turun... hehehe....
tapi.. kekadang stress pon leh buat kita kurus cepat tau...!!

emi said...

kak, camne nk masuk x-rel tu? nk try je..

btw kak, dulu kak kite time pregnant smp 75kg, abes pntg 48kg. makanya silelah berpantang dgn tekun.
kuikui

Miss Moon said...

filla , biasa tew ...tew nama nyer pertambahan berat yg bagus ..

janji nko dan anak sihat itew yg paling penting

im sure nko akan slim balik dalam short time sebab nko nih rajin org nya n sangat berdisiplin

azdra-azdra said...

aku tak tahu nak cakap macam mana.. semoga ko redho ngan semua nih..

sbb aku masa peknen..sama jer berat ngan masa aku anak dara dulu..which means berat sebelum peknen..68kg..berat peknen smpi bersalin 72kg.. 72kg tuh berat aku masa anak dara.. hehehe

tp biler dah 2 anak.. confirm ko leh kurus.. sebabnya.. ko kena cargas 200% nak handle both kids..

dgn yang sulong punya ngengada..2nd punya ngengada.. dan ngan apak sekali time tuh nak ngengada..tuh tak masuk lagik ngan chores umah lagik.. percayalahhh...

aku nih dah 65kg ko tahu tak.. tapi oklah masih ok utk tinggi macam aku nih.. leh kurusnya..jgn stress2.. aku ok jer..

tp klu aku kurus cam ko pun.. confirm tak leh pakai size paling besar utk pompuan.. aku mesti unisex.. hahahahahhaha baru terserlah kemaskulinan aku.. hahahah aku dah giler dah.. hehehhe

azdra-azdra said...

tapi ko rajin dan berdedikasi.. sure leh punya.. 1Malaysia boleh! tetiba jer 1Malaysia! hahahhaha

Si Hitam Manis said...

petua ni saya dapat dari my personel doctor.. kira doktor ni jenis betul-betul ikhlas smpi kitaorg bole jadi member... her advised, in healty way utk naik berat supaya senang jaga badan lepas beranak ialah :

masa preggy 0-5 bulan : naik sekilo tiap bulan.

6-9 bulan : naik 2 kilo ++, jgn lebih 4 kilo sebulan.

so average naik berat just about 15 kilo je.

mmg betul, org kata x pe la, asal baby dlm perut sihat. tp kalau kita ni jenis asyik nk stress je bila berat canak-canak. baby pun stress jugak kan...

so.. masing2 punya cara.

JMR said...

sacrifices....hehheh..sabar ek..

cam stress je pregnant..seb baik laki takyah pregnnt..heheh

Lenny said...

takper filla.. ko dulu bleh kurus.. sure bley kali nieh pon..

ko nengok aku.. dulu time kawin.. kurus je.. anak sorang terus cam kene pam.. pastuh nieh stock tak reti2 pancit ko tau... tak moh turun...

ko baru 53 ko dah kecoh.. ko tau berat aku baper skang? 64kg!!! aku nak naik tangga pon sempuuuuuttt okeh!

JuJue said...

aku rasa mcm normall jer naik berat tu? ke aku tak reti nak kira? apa?? paha besar? aiiihhhh tolonggg sket.. mak panggei paha jlo okehhh! mantapppppp!

takpe, pasni... kita puasa 3 bulan bersama sama yer yang!

pHat sUe said...

tatau nak cakap aper...sedang melaluinya nih hah.

semua dia atas benar2 belaka. ha ha.

ps : biar btol ko 72 kg ari tu???