Thursday, January 21, 2010

AKU BELA ANAK IKAN?

asal???? salah ke bela anak ikan? hahahaha..... anak ikan kan comel.... sebenarnya bukan aku yg rela nak bela anak ikan... tapi Pak Radie... oh ye.. umah my mom kat Ampang mmg tengah menggila bela anak ikan nie... segala ikan kapi lah ikan longkang lah..aku pon tatau nama dia... kat meja dapo ada, kat hall ada..now yg latest kat luar umah... projek bela anak ikan kapi kat luar rumah tu kata mak aku... nak bagi dia beranak pinak..sebab biasanya ikan kapi ni susah nak membiak? 2,3 hari konpom mampos jek.. yeke? tp mak aku tak puas hati sbb menantu dia kata...sedara dia bela dari 4 ekor kot? now dah beratus2 dah dia membiak... biar jerlah hobi mak aku bela anak ikan.....


pak radie pon berminat nak membela..gasaklah... janji bukan keje aku nak cuci2 akuarium kecik tu.. nak tukar ganti air ikan tu.. ooohhh aku nak cuci kain pon malas... lagi nak bela2 ikan? tak yah... anak sendiri pon tak tebela.. huahahahhaaaaaa...


so mak aku berkobar-kobar ler datang umah aku semalam semata-mata nak menghantar ikan ngn akuarium dia sekali utk Pak Radie... huh?! sib baik datang bawak kan laksa penang sedap nak mati beli kat Kg Pandan ke mana ntah? sedap giler!!!!!! amacam? menarik kan??? heehehe... Pak Radie ckp aritu nak bawak letak kat opis.. tp bile dah letak kat meja makan.. aku rasa mcm nak suh dia batalkan niat dia nak bawak kat opis... kang kengkawan opis dia saiko gi racun ikan tu camno? tak pon bagi makan roti canai ker dlm diam-diam??? uihhhhhhh mampos plak ikan ni kang... kat umah kan slamatttt.... hehehe...
aku snap 3 keping gambo... pose lain-lain yer... so aku upload semua skali.... cemana camera ni ah? kalo tak pakai flash.. bile snap 'mende' bergerak mmg blur eh?? ke ada setting yg aku tatau? Pak Braim a.k.a Apak aku, dulu bela ikan air masin..lawaaaa... siap ada nemo bagai... tp tak jadi.. ingat senang nak bela??? susah ok, siap ada temprature air, x leh silap sikit..konpem mati... maintenance dah ler tinggi giler... sekarang dok kutuk mak aku sbb bela ikan longkang..kuakak... helloooo?.. ikan longkang ni senang nak bela okeh!!! hahahaha...



*so kengkawang, jom lah jadikan hobi membela anak ikan ni sebagai satu hobi yg best dan menarik yeh.... oh ye, kalau sesiapa ada tips nak panjangkan nyawa ikan kapi sile share boleh? (pemakanan / cara membela).... tq and c u!!!!


EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

5 comments:

Miss Moon said...

aku ingat nko pasang anak ikan apa la filla ....mentang pak radie jarang balik ekkekeke ( pak radie kalau terbaca rajin2 la balik umah ya akakak bini kan berbadan duo ) kang nko tak berkenan kat "anak ikan " ...."anak ikan " yg berkenan kat nko hahahah

rupanya ikan longkang ek ...aku pun suka tgk ikan ...tapi malas nak jaga ...aku dah la maid sekalian umah mau aku jaga ikan plak ...ikan dalam bilik isk pun tak terjaga ...siksa ikan tew slim slim akakakkakak nih pak sutan plak bela hamster utk isk lagi la aku geli geleman nko dah la busyuk ...

tapi seyes ...kalau tgk ikan nih tenang je jiwa

Chooyaya! said...

aku sama macam moon. suka tengok, tapi bela tak suka... mcm mana tu? aku pun jugak tak suka membela apapa didalam rumah, kucing terutamanya. pasal tahik dia berbau masam.

Sham Ummi Echa said...

aku pon minat bela ikan ni filla.. dlu aku siap bela 3 ekor gapi lg kt opis.. tp sumer nyer mampos..boley?? skang ni igt nk bela kt umah plak..sbb echa suka sgt tgk 'pish'.. ikan kapi ko ckp tu ikan koi ek.. yg kalerful tu kan.. kalo ikan tu kt kolam kecik umah mak aku ada bela.. senang je nk jaga.. n yg paling best dia cpt mmbesar.. dlu masa aku bli ikan koi tu besar 2 jari je.. skang ikan tu lg besar dr lengan ko..

JuJue said...

ahh?? bela ikan ehh? umah aku..umah mak aku.. umah tok mertua aku..semua dah jadi macam zoo negara! tention okeh nak kena cuci2 nih!

selamat menjadikan rumah anda seperti zoo!

pHat sUe said...

rasier ni...aku ske ikan. sekian.

rumah baru ko nanti bikin satu akuarium lahh 10 kaki gitu :)) partition antara dapo n hall...

arr marbelessss * eh cam la umah aku *