Wednesday, December 23, 2009

TIPS JADI LELAKI MACHO...

Huahaa... title haruslah poyo mcm ko pompuan idaman lelaki satu malaya... hehehe... walopon agak-agak korang.. usia mak ni dah lanjut.... status mak pon dah tak sesuaiii nak bagi talk psl topik hangat camni.. tp korang kene ingat... mak lebih dulu makan garam dari you olls yang bujang-bujang telajak atau lom telajak yer..... hahaha...

tp masa mak muda-muda dulu... time bujang.. time ala-ala zaman kegemilangan melayu melaka, zaman terlaris dipasaran, zaman collect boipren tiap-tiap negeri dalam mesia.... byk sungguh kriteria yg mak tapis... walaupon baper org jerk boipren mak yg meletops di pasaran.. (selebihnye yg buruk-buruk belaka)... hehehee..... yg meletop tu plaks.. mak tak larat nak layan... sbb poyo... bukan poyo apa... tp lahir-lahir melayu, agama islam... tp sbb ada keturunan cina.. mungkin dia tak pandai cakap melayu... kesian kan?? aku mmg kesian kalau orang melayu makan belacan tp tak reti ckp melayu... oh mungkin gak dia tak makan belacan.. dia makan cheese hari-hari.... hellooo??! oh mungkin gak aku yg grammar tunggang langgang ni yg malu nak couple ngn org yg bijak pandai ckp omputih.. sampai everytime ktorang borak kat tepon, aku asik diam..dia pung pang citer mcm mat salleh.. sudah nye yang aku jawab..."really??" "oic" "omg" "----haha u're right"... sampai kan mamat tu tanye.. "filla, r u ok? why don't u talk? r u listening?" fuck u lah!!! hahaha... aku cuma jawab "oh ohhhh sorry, i'm not feeling well, will talk to u later".. (tupon hapal... siap tulis kat ketas takut salah ckp) hebat kan aku?? mampos kalo aku kawin ngn jantan mcm ni... tiap2 ari aku kene tulis dialog nak becakap ngn ko..... mati kering aku..... hahahahhh....

tu kisah jantan yg tak reti ckp melayu dan buat hidup aku tertekan... ok yg ni plak kisah jantan bajet kasanova..eh lelaki panggil kasanova ke? tp x lah hensem mana pon.. bajet kaya sbb duduk kat kelana jaya.. ko ingat kelana jaya umah banglo jek? ada setinggan laaa weii.. eh ada ke? ntah?.. hahaha.... ada ler akak senior aku ni tukang kirim salam... dulu2 kan suker jer kim2 salam.. bajet ko cantik..ramai ler yg nak kim salam... "filla ada orang kim salam"... aku pon tekinja-kinja.. "sapa??? hensem tak????"... pastu akak tu kata.. "ok je.. dia budak sains sukan, umah kat kelana jaya, wakil tennis malaysia"... wahhhhhhhhhhhhhhhh.. kalo ko jadik aku? ada tak rasa mcm nak bunuh diri?? ni konpem hensem nak mati, pastu anak orang kaya, pastu berebut bertikam2 lah perempuan nak.... hehe.. aku yg dah 83% excited terus mcm "oh ye ke? waalaikum salam"... jual mahal sket babe... dia yg kim salam kat aku ni weiiiii... gempak tak gempak lah kan... hihihi... pastu nak jadik citer... selang baper minggu kot, aku terserempak ngn mamat ni kat satu tempat... dia yg dtg kat aku.. "hai, filla kan?".. aku mcm dlm drama2 melayu tu buat2 ler muke blur.. 'yeah? do i know u?'.. then dia ckp lah dia tu bla bla blaaaa... oh ini ler mamat player tennis tu??? perghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!! tak hensemnyeeeeeee... kakakkakakakahhhh.. mmg tul rasa nak bunuh diri..hahahha.. jatuh 83% saham mak tau... tp yelah.. jgn lah jahat sgt... mcm ko jelita sgt nak nilai org tu tak hensem.. so kawan jerlah... tp mmg dasar... dah ler muke tak hensem..kalau perangai mulia mungkin aku timbang2 gak lah... ni??? pakai kete gempak... tp sibuk nak tumpang kete kancil buruk aku.. sbb nak dpt aircond.. bongok kan? dah ler gi makan tetiba guna taktik 'alammmmakkkk, wallet i tinggal kat my friend's car, u byr kan i hari ni boleh?'.... arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh??!! ye ye mmg aku bayarkan nasik campur bli kat gerai... tp pegi mampos ko lepas ni... tak ingin aku kawin ngn jantan yg aku plak keluar duit bayar ko makan... malu ok...aku maluuuuuuu...

pastu ada sekor jantan bodoh lagi nie... suke paksa2.. time tu gi jalan2 kat bukit raja klang tu jek.. pastu meleser2 mcm kucing siam.. penampar kang... rimas lah aku..... mcm tak de tulang belakang plak nak telepek2 kat aku... pastu sibuk nak blikan shirt kat aku.. dah lah suh aku pilih jer 'u pilih je baju mana u nak.. tp pilihlah yg sexy2.. malam kang i amik u kita gi dinner sama'.. rasa nak muntah hijau jek tepek kat muka dia.. tp aku kawal lagi..... kalo suh pilih baju kat ralph lauren ker, lacoste ke.. ok ler nak blagak 'u pilih je, i bayar'.. ni takat2 kat butik coma... leh koma aku tau.... last2 aku amik gak selai shirt putih.. pastu bajet2 ayat 'sexy ler baju u pilih tu... pakai tau nanti'... aku dah tahap maksimum benci dah time nie... dlm kereta aku diammmmmmmmm jer... pastu dah sampai dpn umah aku nak balik.. tak kasi aku turun... siap gelak2.. 'u turun i jalan gak kereta ni'... hohooooo... leh tak? aku mmg kepala hangin kan? aku menjerit dlm kereta ckp nak turunnnnnnnnnnnnnnnn... aku bukak jek pintu rasa nak terjun.. nasib tak jatuh.. bongok betul lah.. kalau ler korang yg anak dara jumpa jantan mcm ni... ko siram dgn minyak tanah.. pastu ko bakar jer dia idup2... tp baju coma tu amik jer... huahahhahahahah....

eh aku ni nak buat tips... tp tercerita plak kisah jantan-jantan bodoh.... ok, ikuti tips bersama mak yer.... so, para lelaki-lelaki di luar sana, boleh lah amik atau guna skit2 tips ni ye? oh utk perempuan2 pon leh guna gak..suh lah boipren korang apply....

1. jangan sesekali buat lawak bodoh.. aku mmg pantang tul org buat lawak bodoh bajet kelakar, tp aku nak senyum paksa pon rasa nak mati... kalo ko tak kelakar... tak payah laaa nak pepandai buat lawak..ko citer mcm biasa lagi bagus....

2. jangan suke meleser2 mcm kucing siam... merimas kan okeh.. eh tp tatau plak kalau ada pompuan yg suke lelaki meleser2 ni... kalau aku, campakkan jer.. pak radie kalau meleser geli geleman aku... pastu mcm ayat aku "ko pehal plak nieh... buang tebiat?".. x pon "dah dah dahhh.. tak kene ok nak buat ngengade"....

3. tolong lah macho sket... first time keluar sila lah pecah duit tabung... blanje lah pompuan tu.. kalau makan.. sila lah bayar.... dan seterusnya lah.. melainkan ko mmg sebulat hati niat keluar ngn pompuan ni ko anggap dia mcm akak ko.. mcm makcik ko... keluar sama-sama x de hati dan perasaan.. kes mcm tu takpe.. masing-masing bayar sendiri....

4. jangan lah nak perangai mcm budak-budak.. x macho ok?..... kalau ko tak bijak skali pon... ko buat-buat lah bijak sket.. topik tu biarlah yg best... jgn lah ko first time keluar.. tetiba citer 'u nak tau tak. ex yg paling i sayang tu.... bla bla blaaaa' pegi mampos lah ngn ex ko.. buat apa citer kat aku????

5. first time keluar tu.. pandai-pandai lah gi amik awek tu... takkan first time keluar nak ckp "eh, malam ni kita date, pakai kereta u yeh? i tunggu u amik i tau".. kau nak mampos ke ckp ngn awek mcm tu?? kalo aku ler awek tu... ko tunggu ler lagi 3 tawun sampai aku datang amik ko... boleh blah!!!

6. jgn nak jiwang karat.. lom apa2 dah surprise2 bagi bunga bagai.. geliiiiii okeh... tunggu ler dah konpom awek tu mmg mcm leh mati kalau ko takde dlm idop dia.... time tu boleh bagi bunga.... bagi duit hantaran skali pon tak pe...

7. ramai perempuan suke lelaki jenis susah nak dapat... aku tatau ler pompuan lain kan... kira bukan lelaki murahan lah..hahaha.... ko suke kat awek ni sebenarnya.. tp jgn tunjuk sgt yg ko suke lah... ko biar sampai pompuan ni yg meleleh2 air liur nak kan cinta ko... tp kalo ko tak hensem ko tak leh guna tips ni.. heheheh...

8. jadi lelaki tak semestinya ko kaya.... tp kalau kaya lagi bagus... dah lah kaya, hensem plak tu.. saper tanak kan? tp jgn jadi jantan pemalas.. dah lah buruk.... heheh... berdaya usaha sket lah.. supaya perempuan ni rasa secure utk berdamping ngn ko.. tak malu nak bawak jmpa mak dgn bapak.. 'ni kawan ngn anak pompuan saya, awak ni keje apa?'... pastu ko jawab 'oh saya tak keje makcik, saya menganggur... siang saya ngangkang tgk tv kat umah... malam saya keluar gi melepak'............... agak2 mak kepada awek ko nak buat apa kat ko... mmg kene halau arrr ko...

9. jgn sesekali pinjam duit awek.. tak macho ok.... pegi lah.... jual sayo ke... jual ikan ke... ni bukan apa... sok-sok ko dah kawin.. ko tau ler tanggungjawab ko utk bayar segala bil-bil, segala expenses anak-anak, kereta, rumah...

10. jadilah lelaki yg confident sket... so awek tu tak malu nak introduce ko kat kengkawan or family dia...

11. ada perempuan suke surprise.. tp kalau hari-hari ko nak buat surprise, bajet ko tu romantik kewl giler babeng... x yah lahhhh.. jemu okeh.. jemuuuuuuuuuu.. kang x pasal2 awek ko buang jek dlm tong sampah...

12. dressing tu biar lah best sket... ikut ler awek ko suke ko pakai cemana.. lain pompuan lain taste nya.. ada pompuan mungkin suke jer kalo boipren dia tiap2 hari makan kat gerai pon suh pakai coat.. tu aku tatau lah kan? hehehe...

13. jadi diri sendiri.... takyah lah ko nak tiru brad pitt ke.. brad pitt dah tentu2 hensem.. dah tentu-tentu ko buat plastic surgery 20 kali pon.. ko tak dpt jadi mcm dia... so terima je seadanya...

14. pembersih... jgn lah jadi jantan pengotor.. aku geli okeh!!!! stok jalan pimpin-pimpin tgn, pastu slamber badak meludah... aku ludah ko balik kang...

15. jadi lelaki, tolong jangan 'angkat tangan' kat pompuan... angkat tangan mcm 'bersumpah' tu ok lah... ni angkat tangan suker hati nak lempang2 anak orang.. ko ingat sket yer... ko saper nak lempang2 anak orang? org tu ada mak bapak..kalau takde pon, tlg hormat kaum yg lemah... kalau takkkkkkk.. 'i c u in court babeh!!!'....

16. hormat kaum keluarga awek korang.... bagus ke tak bagus ke family dia.. tp kene hormat.... yg perempuan pon kene hormat jugak family lelaki... baru lah hidup aman dan damai...

17. jgn jadi lelaki selfish... semua harap awek jer... ko bakal jadi pemimpin/ ketua keluarga... so ko kene lah lebih berkarisma... lebih tanggungjawab.. boleh diharap dari segala segi dan aspek..

18. jaga hati pasangan anda... jgn main blasah jek... mcm ko anggap dia binatang peliharaan plak... perempuan hati dia lembut... cemana dia rawk or garang skali pon.. dia nak dibelai gak... communication sgt penting... semua kene bawak berbincang... kalo ko jadi jantan yg tak suke bebincang, ko leh bekawan/berdating/berkawin dengan pokok.....

19. respect awek anda... tak kira apa segi pon lah.. idea dia ke, pandangan dia ke... pilihan dia ke.. makanan kegemaran dia ke... jgn pandang remeh atau hina atas benda-benda yg kecik... tnjukkan lah appreciation korang kat wanita tu.... pompuan ni kan hover period sebulan sekali... so ngengade pon lebih dari lelaki... bkn susah pon nak appreciate..kalo tak reti appreciate.. pegi beli pad, korang pakai pad dan period sebulan sekali...

20. jadilah boipren yg disukai orang sekeliling... disenangi kwn2 awek anda... eh tapi kan.. jgn jadi lelaki yg konon-konon peramah sgt.. sampaikan ngn kwn2 girlfriend pon ko nak gelak tepuk tampar.. pehal????

ada byk lagi nie nak bagi.. tp penat nak type.. nanti2 lah kita citer lagi... itu sajer tips dari mak... baiiii semua....


EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

17 comments:

Liyanaroxx said...

entry panjang lebar kak filla nih mmg bestlah..byk info tapi cukup kepedasan nya!=P

afiqa.z said...

hye kak filla. panggil akak lagi better cos im younger than u, I just want to share my feeling toward ur writing about ur story teller through this blog. I really enjoy it and sometimes im laughing alone when read about acih and also ur past story during ur study at itm. im a student uitm also and now semester break. I spend my time by read every single story from ur blog. keep writing okay. daaa (:

JuJue said...

senang cerita... lelaki paling macho dan hebat meletops dan kebabomm adalah : BAYAR SEGALA BILL YANG ADA!! muka buruk SKETTT takpe janji settle kan semua menda yang berkaitan ngan duit!

ok tak?

chezzy said...

Filla,
I'm ur silent reader.. really love ur blog & admire u. Celoteh yg buat saya tersenyum sorang2 (jgn urang kata aku gilak , sudah)

JMR said...

panjang nyer tips nh..sabar je la jadi lelaki..kan separuh laki separuh pmpuan susah lak kan..:-p

Mimy Hamid said...

aku baca sampai habis okehhhhhh....info ko ni patut ko sebar seantero dalam paper...harus jadi headline...bernas...bravoooooo

okinokiyo said...

wei pompuan ko bengong ehh, berair mata aku gelak sekor2 nihh..

bab yg tertinggal wallet tu mmg ada lelaki apply wehh, aku siap kene gak sekali mmg aku blacklist terus..

onniey84 said...

ekekkeke..byk nya tips..
aper lg saper yg nk berangan jd macho tu, sila ikuti tips ni okeh..
yg nak jd bapak macho pun boleh...ekkkekeke

tk gitu kak pilla

Yann said...

Pak Radie mesti menepati ciri2 yg u nk ni kan.. Sbb tu u dah kawin ngan dia.. Lucky u... ehehe

Sham Ummi Echa said...

fuhhh..tips dari mak buyong yg aku x tahan nih..hahahha... tp sumer tips ko tu mmg setuju 101%.. lelaki zmn skang ni yg boleh dibuat laki x ramai.. sib baik aku da kawin..hahahha

Aniem said...

huh..mmg betul sgt la tips2 tuh..esp tang meludah merata2 ngan pinjam duit awek. Sangat tak macho okkk! congrats filla!

Chooyaya! said...

giler panjang. puas hati aku baca! dulu aku pernah jadik budus sekejap bila asyik kena bawak kereta aku tiap kali nak date. kereta dia park kt rumah aku. boleh? nasib baik tak kawen dgn dia. haha

Chooyaya! said...

akak filla. i peminat u. bye

yatie rahman said...

entry yg entertaining filla..hehehhe..sharing is caring kan...

mannira said...

fila is back...

Anonymous said...

kak....pic latest kasih mane ???rindu nk tgk die. akk pon tepek la muke akk skali.. :D

emyshakila said...

c00l entry. i follow u bebeh ;)