Wednesday, December 16, 2009

Pendidikan utk Anak-Anak....

pagi tadi saya, pak radie dan acih telah membuat lawatan di taska baru.... location adalah di P.11.. nama taska ialah Tadika Gemilangku... waaahhh gemilang ke?.. gambar tak snap..sbb aku dua tiga menjak ni bukan lah orang yg gile ke hulu ke hilir angkut camera..MALAS okeh!!...

sebenarnya mmg plan utk year 2010 nak tukar Acih ke taska lain... bukan taska dia skarang ni tak bagus... tp aku rasa nak bagi dia new environment... nak tukar suasana pembelajaran dia.. sbb mengikut kajian aku yg bijak pandai nie, kalau stay kat satu tempat tu lama sgt.. ko akan jadi malas nak learn new things... ko akan jadi tepu..... lagi pon sorang je cikgu yg mengajar kat school lama kasih tu... which aku rasa mcm tak productive plak? dulu ok, sbb Acih baru 4thn... 2010 ni Acih masuk 5yrs.. so tahap umur 5 tahun dah sgt sesuai tuk masuk kelas.. dan BELAJAR!!!! Acih dok kat taska lama dia tu dari umur dia 7bulan.. sampai lah skarang.. lama gile kan??? aku nak otak dia berkembang sket.... jumpa cikgu-cikgu baru, kawan-kawan baru... belajar tempat baru... biar dia tau.. now is the time for her to learn!!! bukan main-main jer...

tadi dia keras.. suara langsung tak keluar... dia ckp dia malu.... tp cikgu Liya tu sgt friendly... masa masuk office dia tadi... Acih senyap gile.. pastu nampak ball getah yg leh jump2 tu.. dia tegedik2 sendiri gi lompat2 kat situ.. pastu Cikgu Liya tu pancing lagi.. suh Acih tgk kat luar tingkap tu ada kolam kaler blue.. dia ckp once a month dorang bagi students mandi kolam... terus bersinar-sinar muka Acih..hahah.. aku plak pancing nak bawak swimming suit dia.. waaaaa... suke giler!

pastu aku ckp Acih ni pemalu... dan selalu kene buli... kalo kene buli dia biasanya tak melawan.. paling kuat dia nyorok blakang pintu sambil nangis pelan2... gile sgt sopan anak aku.. cuba kalo aku jentik sket... melalak mcm kene penampa 50 kali...

pastu cikgu Liya cerita pasal subjects yg dorang ajar... utk English diorang import Indian teacher.. dari dulu lagi teacher ni ajar... Cikgu Liya ckp kalau aku nak masukkan Acih kelas Kafa (kul 2-5ptg) pon boleh.. tp tak de tido lah.. direct.. lepas kelas pagi-tengahari.. break makan.. pastu sambung KAFA... pergh... x yah kot? sbb Acih kecik lagi.. aku tanye apa basic Pendidikan Islam yg dorang ajar?? dia ckp ajar basic solat... ada practical solat zohor dan asar.. (kene bawak telekung everyday)..blajar doa-doa.. ayat-ayat dlm solat.. so aku rasa ok lah utk budak 5 tahun.. food sumer ada org supply hantar kat situ... tido pon kat school yang sama.. uniform pon ada.... sports day ada jugak once a year.. ada convocation day (year end)... hari jumaat pakai baju kurung.... masuk kul 7.00am till 6.00pm... kalau amik lambat.. xtra hour dia charge RM5 per hour.. (after 6.00pm).. ok lah kan??? kalau cuti sekolah.. dorang pon cuti.. so tak de kelas (blajar).. tp tadi kalo ikutkan cuti skolah.. tp budak-budak tu belajar jugak... sbb cikgu Liya ckp.. dari dorang begaduh or lepak tak de buat apa.. better dorang belajar... (ooooo.. aku suke part yg tu)..heheheh.... mmg lah school tak attractive.. sbb school kat putrajaya ni x leh cat-cat warna-warni.... Perbadanan tak kasi... x pelah.. janji belajar tip-top aku ok je...
maybe aku nak hantar sini tuk 1 tahun.. InsyaAllah ada rezeki lebih hantar school lain plak bile dia 6years... tengok nanti cemana... all mothers want the best for their childrenkan? i don't mind to pay more as long as i can give the best education to her... pre-school sgt penting.... lagi-lagi utk mak yang pemalas mcm aku ni... aku bukan jenis mak yg rajin nak duduk dpn anak ajar dia membaca... so aku kene carik alternative lain bagi dia pandai... 7thn sok dah masuk sek rendah.. masa tu ko dah tak de pilihan.. semua budak masuk sekolah rendah biasa...


ini opinion aku sendiri... ada orang ckp kalau hantar anak awal-awal belajar.. nanti dia advance sgt.. nanti dia bosan plak bile masuk darjah satu.. sbb dia lagi pandai dari org lain... tp haritu aku borak-borak ngn neighbour mak aku chinese nie.. aunty tu anak dia best student..anak dia selected best student utk hantar ke singapore... dia hantar ok... dia ckp anak dia dari umur 4 tahun dia hantar tuition!!! tuition okeh!! dia ckp takde istilah pressure kat budak tu.. malah lagi menyenangkan budak tu sendiri bile masuk darjah satu.. sbb dia lagi well prepared dari budak lain.. dia paham apa cikgu ajar.. so dia automatically lebih berminat belajar sbb dia paham... budak kadang jadi tak minat sbb dia tak paham.... so aunty ni nasihatkan aku..... hantar je anak belajar bagus-bagus.. budak-budak sekarang ramai yg bijak pandai.. ko lambat ko tinggal... tp aku takkan push jugak budak... ikut pada penerimaan otak dia lah.... kita ni jadi parents.. apa lagi yg boleh kita buat selain bagi didikan? dia nak pandai ke tidak itu cerita lain... mcm mak aku... paksa-paksa aku gi Uitm dulu.. aku siap nangis-nangis emo tanak pegi... sbb aku rasa keje part time kat midf kira sijil/saham orang tu dah bagus dah.. gipon ada boipren yang adik beradik dia 10 orang time tu.. hahahaha... hentak-hentak kaki kene sambung belajar... bile masuk uitm... bukan blajar sgt... main-main jer.. mengabiskan duit mak bapak... orang suke sbb score.. aku suke sbb 'janji lulus'.. hahahha.... oh itu semua kenangan je... tp elok amik iktibar... Acih aku harap bile dah besar jgn lah tak bercita-cita tinggi mcm aku.... aku ni ada perangai... 'alaaaaa biarlah.... janji grad..... janji keje....... janji tak nyusahkan orang..... janji makan...'... aku harap Acih ada impian.... ada rasa riak utk berjaya.... ada kesedaran sivik sikit..... supaya tenang hidup aku tgk dia berjaya.... huahahhaha... tak tahan ayat aku mcm budak tu dah 18 tahun... hahah.. *tetiba rasa diri tua plak*.....


oh sekian saja cerita bab pendidikan anak nie... harini pon aku tak selera makan... makan nasi lemak setengah je.. sbb tak lalu.. kenapa?? kenapa??????



EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

11 comments:

mumy yaya said...

seriously make sense!!!kene cepat je skang ni!!since my yaya bru 4 thn next year..cam takut2 je ank anta g skol sbb dier dok ngan uwan dier jer slame ni!...rase cam kecik ngat lagi!!tapi rase nak anta..rase tak nak..rase nak..camtulah!!kompius la jadi mak ni!hehe!

NIMI said...

betol betol betol!
sokong sangat

MY HEART said...

cam menarik dah tertarik jer school tu. filla, berapa yuran dia???

Filla ~ Kasih Aleeya said...

mumy yaya: oh kalau nanny jaga lagi dlm dilema..hehehe... tp 4thn leh try2 hantar nursery biasa bagi dia mix around dulu.. 5yrs baru antar yg ada blajar...
NIMI: ;)
MY HEART:
fees per year RM1050 includes:
(english medium)
-uniform
-books
-sports day
-convocation day
-lain2
cost per month RM300 (including daycare till 6.00pm)

mumy yaya said...

tu lah...tepk gak gitu..tapi las2..anta dier g art clas..every weekend jer..stat jan 2010(niat tok dier mix around jer dulu!!)asik kawan ngan uwan jer kan!siann plak kenit tu..hehehe..

pHat sUe said...

early learning bagus per.

ps: i like this one!

jana said...

filla,
cuba tengok Cendekiawan Educare kat Present 9 and 18 bagus tadika tu,anak kak jana masuk sekolah tu dulu,memang bagus

JuJue said...

akid pon nak gi school january nih. tak tau lerrr camner..

Tak Lawak said...

sekarang ni pun pendidikan on9 dah ada yg bagus utk kita guna pd anak2 kecil kita. Score a Programe pun tgh hot la ni..

ejea aziz said...

betul betul..plan pn nti dh msk 4 yrs leh la masuk school...
waaaa...bagus la..mcm acih dr baby dh dok nursery senang nk mix around..mcm anak den..dr. kecik kepit ngan nenek..agak2 blh ke..

happy2gether said...

Filla...aku pon sokong...bab education anak2 x ley bekira, kira investment gak...emm aku pon antar syasya ke tumbletot tu utk mix around, dak le nengok tv,astro cd, buli adik n main ngan bibik jek...syasya suka ada kasih kat tumbletot...emm aku harap syasya x sedih sbb x satu kelas ngan kasih lgk...aku ingat last day nak bwk Syasya jumpa Acih sbb this wk pon Syasya xde, tp may be aku blk ipoh sampai ahad dpn, ganti rabu nanti kot...nxt year syasya 4thn pi Aulad Genius, dlm 4 jam sehari, aku pon xnak push dia, tp dia suka pi school n dah bosan dok umah...yg penting dia enjoy!!!Good Luck to Kasih &