Thursday, December 03, 2009

Betapa Aku Kehilangan Dia....

sesungguhnya saya rasa sangat sedih dan rasa sangat kehilangan dia.. dan saya bukan lah jenis meminta-minta.. dan saya tak pernah tunjukkan yang saya sayang orang sekeliling saya... tp jauh di sudut hati saya, saya sgt sayang dia as my boss and as my father!

dia sangat baik hati... semua orang tau dia sangat pemurah.. dan selama saya bersama dia bertahun-tahun, tak pernah sakali pun saya cuba utk meminta-minta... sesungguhnya apa yang dia berikan kepada saya adalah sesuatu yang sememangnya ikhlas dari dia...

disini, di entry ini ingin saya nyatakan... betapa berbesar hatinya saya dapat bekerja dengan dia.. dia sumber inspirasi saya... mana-mana kursus PA yang saya attend.. semua ada cerita sikap professional seorang PA ialah menjaga dan menyimpan semua rahsia boss anda sebaik-baiknya.. even dengan suami sendiri pon tak boleh cerita!!! ye.. saya tak lah sebaik tu.. tapi seingat saya, saya sangat menghormati dia.. hinggakan kalau lah ada office mates yang mengata-ngata dia didepan saya... saya tak pernah join skali nak mengata.. nak backing sgt pon..kang orang menyampah plak kan? so saya cuma akan kata 'Dato mmg mcm tu.... tp dia ok jer!!!'...

ingat, kita bekerja utk siapa? kalau kita bekerja utk dia, perlu ke kita mengata dia? memalukan!!! setakat2 mengata *bergurau* tu ok lah kot.... tp sesungguhnya buruk perangai PA tu kalau ler dia mengutuk boss dia secara melampau!! saya akui.. ada juga perangai dia yang tak menyenangkan.. tp cuba fikir perangai dia yg menyenangkan? tak terkira... so abaikan jelah yg tak menyenangkan!!

saya juga belajar dari pemerhatian... dia seorang yg pemurah... mungkin sebab dia terlebih kaya..hehehe... tp dari situ... saya dpt lihat rezeki yg melimpah ruah Tuhan bagi kepada dia... berapa banyak yang dia hulur.. lebih banyak lagi rezeki yang masuk... saya akui itu... so saya cuba mencontohi yang itu... mungkin kuantiti tu kecik lah skit..heheh...

kalau hati dia senang, pagi-pagi masuk office.. sure dengar suara dia menyanyi2 dari jauh... hehe.. comel sgt... tp being me.. aku ni muke sombong!! so aku tak reti nak bodek-bodek dia.. dia nak nyanyi.. biarkan jek dia nyanyi.. paling kuat pon aku senyum jek!! teruk kan aku? tapi aku suke layan dia berborak..lagi-lagi kisah anak-anak.. kisah laki bini... heheh... kalo dia bad mood pon aku tau.. dia datang office.. tup tup dah ada depan muke.. terus tgk-tgk surat.. terus masuk dlm bilik... terus ntah sapa-sapa dia call.. langsung tak becakap!!! tp dia tak marah.. dia diam je.. byk juga pengalaman hidup yang dia ajar... contoh.. kalau gaduh laki bini.. sorang kene diam... mcm dia... dia prefer diam..sbb skali dia meletop mmg hancur dia kata lah... paling kuat..dia akan capai kunci kereta dah blah gi lepak minum ke.... ohhhh!! part yg tu aku tak stuju.. aku terus ckp 'eh tak boleh mcm tu Dato'!!! orang perempuan ni sensitip.. kalo dia tgh membebel or marah.. dia nak husband dia dengar... kalau saya, saya marah, husband saya amik kunci kereta keluar.. perghhhh... lagi saya hangin'... itu yang saya cerita kat dia... hakikatnya.... kalau betul Pak Radie amik kunci kereta keluar... mmg haku baling ngn kasut tinggi... biar tumit kasut tu tecucuk tegantung kat tulang belakang dia!!!! huahahahahaaaa.... padan muke ko!!

teringat kisah dia membeli gazebo belasan ribu ringgit hadiah tempat pertama XRel dulu... disaat saya panik sbb takde buyer... sekali propose kat dia, dia setuju nak beli... gemuruh sungguh darah saya... saya korbankan peluh keringat saya utk beri yang terbaik utk dia.. berpanas berhujan saya betenggek tepi banglo dia demi nak nengok mat-mat indon yang tak leh harap tu bekerja... roof yang kata nak sponsor tak bagi.. panik saya... keluar duit sendiri pegi beli roof beribu... tapi dia ganti duit saya... sbb dia tau saya susah payah.. pastu kene tipu plak dengan tukang sponsor gazebo... terharu saya!!! sampai lah last day puasa saya betenggek ditepi banglo dia... dapatlah saya berhari raya dengan tenang lepas tu... dan sampai kini dia asyik cakap dekat orang..kadang ckp dekat saya 'uiiiiiihh.. best gazebo dilla tu... saya anak beranak selalu petang-petang duduk kat gazebo sambil tgk cucu swimming'..... dia sgt pandai menghargai sampai saya naik malu!!! mungkin dia cuma cakap utk menghiburkan hati saya....

oh kisah kecik hati... banyakkk... sgt banyak yg dia kecikkan hati saya... tapi mujurlah saya ni dilahirkan sebagai seorang yang susah sikit nak kecik hati... mungkin juga senang... tp saya rela simpan je... mungkin dia selalu lebihkan 'orang lain'... dan cara dia 'lebihkan' orang lain itu adalah sangat melampau dan sangat terang-terangan... saya tak kisah... kerana rasa hormat saya.. rasa sayang saya kepada dia mengatasi segalanya... jadi saya kuburkan saja rasa itu.... sama mcm bapak lebihkan anak-anak.. marah ke??? mungkin kecik hati.. tp atas rasa syg yang melampau kita lupakan saje kan kan kan??? begitulah saya.....

ohhh dia sangat baik... saya tau, saya akan merindui dia...... sumpah tiada yang akan sama seperti dia nanti.... mungkin saya akan berjumpa orang lain yang lebih baik dari dia... tp takkan dapat menggantikan dia....

Terima kasih Dato'... terima kasih kerana sepanjang hidup saya, saya sempat mengenali seorang yang berhati mulia seperti Dato'...... budi baik Dato' tak dapat saya nak gantikan dengan apa sekali pun...

Sehingga kita bertemu lagi,


yang benar,
PA kehilangan Boss.....


EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

13 comments:

manisz said...

apa kata ko email jer surat penuh emosi ko nie kat boss ko?? :-)

neway, gitulah idup PA di gov nie.. bila boss kita tak der, ditransfer, dinaik pangkat, bersara.. miserable lah nasib PA lau boss baru bwak PA dia.. manalah kita ni akan dicmpak kan.. tapi lau bernasib baik, kita mungkin akan tetap stay disitu.. cuma suasana nya sahaja yg akan berbeza.. kerenah baru dan cara pengurusan baru.. but as PA yang professional, aku yakin lah ko mesti akan dpt sesuaikan diri dengan cepat..

Peace!!

pHat sUe said...

tingat boss aku! btol, " dia memang macam tu, tapi dia ok " << setuju sgt.

ko kan serius2 tiba tang pak radie tegelak jap aku hahaha. patot2.

ps: mmg susah kita nak let out cam ni.

reen said...

tu la dila..8 tahun ko berboss kan dia..so kakak typist yang selalu mencantas ko dulu ada lagi tak..huhu

notti netti said...

uisshhh...dah cam mummy ayu (PA bos) bezanya dato si ayu ni takder kat opis. dia gi haji....u dah takder dato....hope new dato nie akan kekal kan u lah....:)

Darwisy said...

sama pengalaman ngam I...huhuhu

ejea aziz said...

huhuuh...aku pn sedih baca luahan hati ko nih...penuh emosi...kalau boss baca ni mesti dia pn sayu...huwaaaaaa...
harap2 ko akan dpt boss yg baik jgk nti..

Miss Moon said...

lor sebab nih ke nko berduka cita pillaaaaaaaaaaaaa oloooooo meh sini aku pelok sket sambil gosok gosok kepala nko dah dah shhhhh shhhhh jgn sedey

tapi filla aku tahu nko nih tabah ( walaupun kadang hati hempedu nko pun lembut cam taufu fa ) tapi as a profesional PA yg dah lama dalam bidang nih ...im sure nko akan cepat sesuaikan diri ..lagi pun nko nih cantek di pandang ...auwwwwwwww pandai wat kije plak tew ...misti nko ley adapt suasana baru in no time ...

u can do it pillaaaaaaaaaaaa.....nko dari gemuk ley kurus cekeding ......dari lembek je siap ley jadi johan x rell ...im sure benda nih kecik je bagi nko pillaaaaaaaaa

cammon pillaaaaaaaaaaaaaaaaa jgn emo emoooooooooooooo kang baby nko tangkap leleh

wey nih aku nak marah nih ...nko nih apa hal tak letak dah muke nko ....nyampah tau aku tgk entry nko letak gambo pompuan starbuck tew . nko bukan tak tahu aku dah lama tak tgk muka anak pak brahim nih ..tambah plak dia tgh ngandung lagi la aku nak nengok ....

dah nko habih je nko baca komen aku nih nko bangun gie sikat rambut nko yg tengah serabai tew ...sarung t shirt ...kang org tgk gambo nko bersinglet kang ada yg naik ghairah kang ...nko snap gambo nko depan cermin bilik air nko yg nko letak penimbang tew ....

dah jgn sedey sedey

pilla yg aku kenal kan kental ....kan kuat ...kan strong ( cam bunyi pujuk Isk plak ) kan cantek ...dah jgn monyok cam tew .......

NURSAKINAHBTMOHDSOLEH said...

kak pila. i know u are a tough mommy. jgnla pk sangat..akak tu dah la ngah preggy..smua followers support akak ni..ok? :) maintain cantik. hot. vogue. muahx!

JMR said...

patah tumbuh hilang berganti kan,,;-)

happy2gether said...

Dila, emm sedih plak aku baca entry ko nih, cam aku gak, walopun boss aku dulu ramai x suka, aku nak wat camne, yg penting dia baik ngan kita, kecik2 hati tu biasa la kan,dah nama dia boss, emmm apapon ko still lah keep in touch ngan dia...aku still sms boss aku masa bday dia n aku ingat jasa dia n motivation dia bagi kat aku dulu masa study n sampai grad, walopun dia bukan jenis bg2 brg...pendek kata aku doakan lps ni ko dptboss yg lebih baik insyallah...take care dila..mmmuah....

ila de cute said...

filla, sedih la plak aku baca ni...huhuh semoga ko dpt boss yg lebih baik lepas ni ye... hugsss

nisa said...

Filla, my 2nd time here..
(yg dulu pnah kata kijer temp skejap kat ofis Filla tu),
Dato' mmg baik kan..
ms my abah bmalam @ his home,
kul6 pg diorg anak beranak dah bgn solat subuh berjemaah..
kiranya Dato' ni leader dlm hal dunia & akhirat pon jaga..
sgt patut dicontohi oleh Dato'2 lain kan..

on ur pregnancy, do take care.. :)

...$weE+ 666... said...

...tetiba aku mcm tak caye ko tulis syahdu syahdan camni dowh... hehehe... boleh pun ko sentimental karat jap ek... :-)

tp part yg ni aku setuju sgt2... --->
"contoh.. kalau gaduh laki bini.. sorang kene diam... mcm dia... dia prefer diam..sbb skali dia meletop mmg hancur dia kata lah... paling kuat..dia akan capai kunci kereta dah blah gi lepak minum ke.... ohhhh!! part yg tu aku tak stuju.. aku terus ckp 'eh tak boleh mcm tu Dato'!!! orang perempuan ni sensitip.. kalo dia tgh membebel or marah.. dia nak husband dia dengar... kalau saya, saya marah, husband saya amik kunci kereta keluar.. perghhhh... lagi saya hangin'... itu yang saya cerita kat dia... hakikatnya.... kalau betul Pak Radie amik kunci kereta keluar... mmg haku baling ngn kasut tinggi... biar tumit kasut tu tecucuk tegantung kat tulang belakang dia!!!! huahahahahaaaa.... padan muke ko!!"

aku pun sama dowhhh! ;-p