Monday, December 14, 2009

sesi dialog lagi..

betul ke orang ckp anak mulut petah ni bijak??? ermmm.. ada betulnye gak kot... tp ada yg tak betulnye jugak.... sebagai parents, of course lah kita nak didik anak-anak kita dengan ilmu-ilmu yang cukup.... ilmu dunia dan akhirat... nak cakap pasal ilmu akhirat.. aku ni bukan lah orangnye kot... tp iyalah kan... apa yang kita mampu.. kita ajar lah....

macam Acih skarang... mmglah dah besar.. dah macam-macam yang dia pandai..kadang-kadang tu.. aku sendiri tak tau yang anak aku tau!!!! contohnye semalam.. sebelum solat.. aku sound dia...

mama: Acih baca Al-Fatihah.. pandai tak?...
Acih: Bismilahirohmanirrohimmmm... Allahuma bariklana... eh????
mama: salah!! itu doa makan!!!!
Acih: bis cemana?
mama: Alhamdulilah..hirobbil alaminnnn...
Acih: ohhhh.... (terus sambung sampai abis)

oh aku sgt teruja..sbb aku tak pernah tau yg dia dah hapal Al-Fatihah sampai habis.. betapa alpanyer aku ni... bukan alpa sgt ler.. hehehe.. aku tatau plak yg dia dah blajar kat school dia sampai habis surah tu... good girl Acih!!

pastu skarang ni asal maghrib suke ikut aku solat... tp bile solat sesama.. memula dia sebelah aku.. pastu yg pelik... dia bukan nak ikut aku.. kalo aku rukuk, dia sujud.. kalo aku sujud dia bediri... lepas tu.. last2 dia dah kat depan sjadah sana.. aku yg belakang.. pastu ingat dia dah tanggal kain. rupanya kain dia naik atas sampai kat leher...

oh tp yang paling comel bila baca doa.. dulu aku baca doa kuat-kuat... saja bagi dia dengar... now dia yg baca doa aku tukang amin!!! bunyik dia mcm nie:-

Acih: Ya Allah, ampunkanlah dosa Kasih... ampunkanlah dosa mama dengan papa.... jadikanlah mama sihat.... baby pun sihat... amin.......

hhoohohoooooo... sweettt jer.... berkat aku ajar dia doa tu..hahahha... tak leh pajang-panjang.. kalau panjang-panjang dia melalut ke lain plak kang....

itu dari segi positip nye lah cik acih kita nie... tp tolong gitau aku.. apa nak buat kat budak nie kalau dia start mulut bertih jagung pop corn dia nih....


malam tadi dia tido sebelah aku... pak radie tgk tv.. pastu aku dah tetido.. skali aku tebangun tgh malam tgk dia tak de.. pak radie dah angkat letak kat katil dia kot.. skali tu aku dengar dia rengek-rengek bawak bantal nak nyelit.. ok lah.. skali pagi tadi time mandikan dia... (dia kalau mandi pagi-pagi buta konpem buat perangai)...

Mama: Kasih, semalam kasih tido ngn mama ke?
Acih: Yelah.. tak nampak? (dengan nada kerek gile, tp mata tutup..acih mmg terror mandi sambil tido)
Mama: yeke? bukan tido kat katil kasih ke?
Acih: tido kat katil mama lah!!!!!! abis tu ingat sapa sebelah mama? monyet?????!!!
Mama: eh ehhhh.. sapa ajar ckp ngn orang tua mcm nie? len kali ckp elok-elok sikit ok.. hormat orang tua.. kang lepuk mulut tu nak?
Acih: (diammmmmm)

haaaaa.. bab mulut camtu nak buat cemana yek?

tu belom lagi tak puas hati ngan aku tu... jap gi mula lah mulut dia...

Acih: mama tu dah lah buruk..... dah lah ada jerawat..... papa tu dah lah tak hensem... buruk!!
Mama: abis tu..kasih ingat kasih cantik sgt ke?
Acih: cantik, dahlah kasih ni comel...

bluekkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!!!!!



EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

6 comments:

ejea aziz said...

tersengih2 baca sesi dialog nih..hehehe..
tak sabar2 nk tunggu turn cha nti..agaknye sama jgk kot..suka la acih baca doa tu..mesti ko bangga sgt2 kn...sejuk je perot anak baca doa mcm tu..

pHat sUe said...

:))) teringat dialog dia masa dia sebuk dok menyidai kain kat balkoni taon lepas hahaha.

tu baru berapa tahun umo? bygkan lah, bijak2.

Yati_hamid said...

hahahaha...
so sweeet la kasih u ni..
mmg mulut bertih jagung di ni..
tp bijak xpe:)

mannira said...

bab pandai ckp tu okla..bab² yg tambahan tak best tu...kalau depan org memalukan...

nanti kata kita tak pandai ajar... risau kan fila...

busyuksayang said...

acih mmg comel

Liyanaroxx said...

wakakakkaka...dah pandai menjawab anak dara akak nih ye?hehehehehe....comel aje si acih nih!=P