Wednesday, June 11, 2014

KAK PILLA ORANG TERPALING HAPPY SEBAB DAH ADA PERSONAL SHOPPER.

*scroll down for new entry*

Situasi 1
Pak Radie: Jom beli barang dapur esok.
Filla: Esok? Tak boleh sebab esok nak masak.. lusa lah..
Pak Radie: Ok.

Sudahnya lusa pon tak free jugak.

Situasi 2
Filla: Jom beli barang dapur malam ni.
Pak Radie: Tak boleh, pa balik lambat malam ni.

Sudahnya tak beli jugak.

Situasi 3
Filla: Pa, malam ni kita beli barang dapur ok? Beras dah tinggal sikit ni.
Pak Radie: Tak boleh, pa kene jumpa orang.. Awak gi beli lah masa lunch time kat office.

Sudahnya tak beli sebab kerja kat office belambak.. tak sempat nak keluar.

Macam tu lah situasi yang dilalui bila masing-masing sibuk.. Sebab aku biasanya manja dan mengada.. Kalau nak beli barang dapur kene pegi ngan suami.. heheh.. yelah, kang anak-anak sibuk nak ikut.. pastu bila bawak budak-budak tu, aku sorang pulak.. mata asyik nak perhati anak je belari sana sini.. suami takde.. nak tolak troli lagi.. nak angkat barang masuk dalam kereta lagi.. Hoi leceh oiii.. 

Aku tau pun sebab kawan office aku guna delivery ni.. dia cakap senang je, dia suruh kita masuk je Tesco Delivery Lab untuk paham sikit process dia dulu.


Barang-barang kita akan dipilih pada hari penghantaran tu jugak untuk dijamin kesegarannya.  Korang tau aku ni super cerewetkan?  Aku takut jugak how if barang tu tak fresh?  sebab tu aku takut-takut nak beli online.. Tapi bila tengok kat science of delivery ni aku bertambah yakin ;) 

Hanya yang berkualiti dan segar je yang akan dipilih untuk customer

Selepas tu barang-barang kita dimasukkan ke dalam Delivery Truck untuk penghantaran.


Kita boleh check dulu barang-barang yang dipilih tu betul atau salah, kalau tak puas hati boleh pulangkan masa tu juga.. Harga barang yang kita tak jadi beli tu takkan dikira ;)

Eh cuba korang tengok video ni kelakar sangat hehehe.. 


Lepas tengok-tengok Tesco Delivery Lab nih, Wah ini sudah bagus.. tapi aku takut-takut nak try.. tapi haritu gatal-gatal tangan jugak try ;)

Seriously aku tak tau pun Tesco ada delivery.. What? delivery? Hantar sampai depan pintu rumah? Haihhh macam tak percaya.. pastu purchase je apa nak.. apa yang ada jual kat Tesco kalau kita pegi sana, sama je ada dalam online purchase ini.. sayur, ikan, barang kering, roti, frozen food, ice cream pun boleh! mula-mula aku sign up di Tesco Online dulu.. tak leceh pun nak register.. cuma email ngan password je yang diperlukan untuk sign up.  Ingat yeee, Tesco Delivery Lab bertujuan untuk educate kita tentang cara-cara bagimana Tesco mamastikan barang-barang dibeli sentiasa segar, lepas paham macam Kak Pilla nih barulah register kat Tesco Online dia ni alright!

register dulu dan masukkan alamat untuk penghantaran..Eleh korang biasa kan shopping online? sama je konsepnya. Kalau ada masalah boleh terus call 1300-1313-13

Kalau nak senang lebih baik listkan dulu apa nak beli.. pastu baru kita search barang yang kita nak.. 

dapat jimatkan masa dan tak delah membeli tak tentu hala kannnn



Ada sekurang-kurangnya 17,000 items yang available online.. pelbagai kategori, pilih je nak apa.. tapi kalau nak lebih senang, type je apa kita nak kat 'search box' 
nampak tak ada macam-macam kategori kat situ..


barang yang tengah ada promosi pun ada.. best kan? 


frozen food pun ada.. jangan risau barang yang di hantar dijamin fresh! tu nanti korang tengok ye.. Oh bila dah habis shopping online.. dia ada listkan semua barang yang kita purchase.. still boleh delete kalau tak nak barang tu..dah puas hati, korang boleh book slot untuk penghantaran.. normally kalau purchase harini.. esok dah boleh hantar.. 


service charge yang dikenakan untuk setiap penghantaran adalah berbeza.. hantar malam boleh save sikit ;) Haih murah sangat lah kalau nak dibandingkan pegi sendiri.. jimat masa, jimat duit parking, jimat duit minyak, jimat tenaga tak yah nak menolak troli.. aku selalu pegi malam.. lagi lah kelam kabut.. dah sampai announcement nak tutup masih terhegeh-hegeh nak mencari barang.. sudahnya ada je yang tak dapat!

So jom tengok pengalaman aku menanti dengan berdebar-debar Tesco nak deliver barang hahah.. tu pun nak berdebar.. hahaha.. ni first time, haruslah berdebar ;)

tadaaaaaa! amboi siap tadaaa tadaaaa.. hahaha.. eh sebelum sampai dia call dulu cakap jap lagi dia sampai.. amboi bagus sangat dah ni siap call.. dia tak tau aku memang tengah menunggu dia datang ni..Tesco Delivery System akan calculate jalan yang paling dekat untuk sampai ke alamat kita supaya barang-barang yang akan dihantar akan tiba mengikut jadual disamping menjamin kesegarannya juga.. Tak kira korang duduk kat condo, apartment atau rumah teres pun takde masalah.. tetap akan dihantar juga ;) 


teruja Kak Pilla ok... hehehe.. ni kalau ada jiran nampak mesti jealous, hebat sangat Kak Pilla ni sampai Tesco yang datang hantar barang... tau lah pemalas.. hahaha.. dia tak tau dia pon boleh kalau nak orang Tesco hantar barang.. rasa macam VIP ok.. hahah


memula abang ni akan bagitau dulu if ada barang yang kita purchased tu takde atau dia gantikan dengan yang lain.. macam aku sikit je yang dia gantikan.. contoh Soflan 2 liter takde.. dia ganti dengan Soflan 1 liter.. mau ke tak? if setuju then ok.. if tak setuju then kita tak yah amik barang tu.. dia akan tolak harga barang yang kita tak jadi amik tu.. 


nampak tak? nampak tak betapa bossy nye Kak Pilla? hahahahha


Aku ada beli drumet so aku tengok abang ni keluarkan yang frozen food dari tempat yang sesuai untuk frozen food.. kelas sangat! hehehe.. rasanya beli groceries online lebih fresh dari pegi beli sendiri kat luar.. kadang kalau beli kat luar.. nak sampai kat rumah lambat!! ice cream cair.. barang segar pun jadi tak segar!! truck Tesco ni memang bagus sebab teratur disusun ikut kesesuaian.. orang yang cerewet macam aku sila happy ok?


bila semua dah lengkap abang tu kata dia hantar depan pintu.. omg.. dah senang bertambah senang.. makin pemalas lah hidup Kak Pilla lepas nie.. hahahah



dah selesai deliver barang, tiba masa untuk bayaran.. macam Kak Pilla bayar guna debit card.. sebelum tu Kak Pilla kene turunkan tandatangan dulu kat form tu.. Tesco delivery terima bayaran by Credit Card sahaja.. cash tak terima ye.. semua ni untuk menjamin transactions selamat dan reliable ;)



Seriously teruja sangat sebab tak sangka semudah ni shopping groceries.. sayur, ikan, ayam pon boleh deliver sampai ke pintu rumah.. kesegaran terjamin pulak tu..lepas ni memang tak payah lah nak bertekak dengan suami... kang nak keluar aku kene bersiap lagi.. 

Oh kalau nak tau, takde minimum purchase ok.. beli sikit ke banyak ke, Tesco tetap akan deliver jugak.. Ehem rasa macam ada personal shopper plak hehehe.. Aku siap tanya abang ni, ramai ke orang guna Tesco online ni? Abang tu cakap ramaiii sangat.. ok fineeeeeeeeeeee.... Kak Pilla memang selalu lambat tau.  

Ok, Kak Pilla harap entry ni dapat membantu korang yang teringin ada personal shopper untuk memudahkan korang ye.


Love, 

Filla.

15 comments:

Nissa Azmir said...

tq kak pilla... boleh shopping terus sat lagi.. hehe

Nurizzah Majif said...

caiyokk!! boleh kak filla jimat masa dan gunakan masa update blog..ngeh.ngeh.:)

Anonymous said...

akak, nk tanyer soping online ni ngn rege sebenar kt market tu same x?

Anonymous said...

akak, nk tanyer soping online ni ngn rege sebenar kt market tu same x?

IDAZS said...

saya pun selalu juga shopping dgn Tesco online ni.. mmmg udahkan..

Anonymous said...

sape jd potograper kk pila ni? maid kk pila ea? hehe

Anonymous said...

entry yg sangat membantu.kelas la kak pilla..sgt teruja penerangan yg dibuat.mudah sgt nak paham.sebelum ni mmg ragu2 gk nk taw okay ke tesco shopping online.but da baca benda ni rasa selamat n lega je..btw thanks kak pilla.enjoy the shopping!

εïзmummyHazaεïз said...

xpernah try lagi beli online tesco ni. Kite bekerja.. huhuhu

Anonymous said...

jakun giler..aku dah lama dah guna servis ni..boooo

Erin - Ibu Qistina + Qaisara + Qamilia said...

Lepas ni saya pun nak order online jugaklah..
Debit card boleh kan kak...?
coz saya xde credit card...

Filla said...

Anon 11:23AM: yup harga kat store and online sama ;)

Erin: yup debit card boleh.. Kak Pilla pon guna debit card..

Anon 11:41AM: bagus lah awak!! saya memang ketinggalan sikit ;)

*cik cempaka* said...

time kasih kak pilla...acu pun baru tau ni..time kasih yer share...

Nur Shazira Md Idros said...

nampak macam mudah je kan.. I tak pernah try lagi..

ayu Ismail said...

Kena try gak ni..tq info

Adliza Azilda said...

Kak Pilla, kite pun beli thru TEsco Online juga... kagum tau dgn dorang ni. Lif rosak, sanggup pangjat tangga sampai tingkat 9. Dah la mas atu beli minyak 5kg. sian dia. abang tu kata, dah tanggungjawab dia. kena juga walau lif rosak. RESPECT!!!

http://lizazilda.com/classic-glam-raya-2014-pastel-raya-2014-by-zery-zamry/