Thursday, August 01, 2013

FAMILY FIRST.

Jom teman kak filla sembang nak? amboi sejak kak jem panggil kittew kak filla.. terus ai rasa nak sebut diri sendiri kak filla jugak... muhahahah... lama tak borak.. segan nak borak, takut orang tak nak dengar.. amboi ayat paksa dalam diam.. well, ai kan suka paksa orang.. tapi jangan risau.. aku tak paksa orang yang aku tak kenal.. aku paksa anak ngn laki je.. hahahaha... kesian diorang hidup dalam keterpaksaan.. contoh paksa:

"Pa, ok tak? sedap tak ma masak ni?"
"Ok"
*selang 5 minit tanya lagi*
*selang 5 suap tanya lagi*
nasib dia makan je.. kalau aku yang makan penampa dia? haru.

Sebab apak ko tak bagi respon yang memberangsangkan, cari mangsa baru.
"Kasih, sedap tak mama masak?"
*diam*
"Kasih, dengar tak? Sedap tak?"
"Boleh la"
dalam hati terus semput.. sama betul perangai Acih ngan apak dia.. ciss..
cari mangsa baru.

"Amaani, sedap tak mama masak?"
"Ni bibik masak kan?"
"Ishhh.. bukan bibik masak, ni mama masak, sedap tak?"
"SEDAPPPPPPPPPPPPP!!!!"
walaupon Ani sorang je excited jawab sedap.. tapi suara dia tu macam mewakili 5 orang.. hahaha

Irritating kan aku ni? muahahhaha... pening satu rumah nak layan hahaha.. bukan apa.. saja nyakat diorang.. 

Kalau Acih tau aku masuk gambar dia ni kat blog.. confirm dia sentap.. 

Muka paling jelita dia boleh buat.. hahaha

Oh ya, semalamkan.. aku rasa, adalah hari kelam kabut aku.. dari pagi lagi.. dalam kereta kul 6.30pg tu.. betulkan tudung.. tercucuk plak jarum kat jari.. berdarah.. hmmm.. 

Sampai office buat kerja.. terhantuk plak jari hantu kat meja.. luka lagi.. berdarah lagi.. eiishh tensi.. pastu nguruskan kad raya boss.. call sana sini mintak address.. sebelum tu lari gi alamanda beli kad raya sebab office tak provide kad raya.. sempat lah aku lari gi beli pampers Leecha, beli isi ayam.. beli ikan siakap.. Hoi murah bebeno siakap RM5.90 seekor ok.. pdahal Wan baru bagi sekor besar gila.. kan aku dah cakap aku is saiko.. yang besar tu lom masak, tapi sebab yang ni murah, mari beli lagi.. masak ke tak jangan pikir..  beli baju basahan Leecha 2 pasang.. mahal bebeno baju baby kan? babykiko sepasang RM20.. tapi konon murah sangat stok longgok je dalam bakul.. Leecha dah bambam.. baju semua dah macam incredible hulk.. tekeluar pusat.. buruk naw plak lah.

ada tanya ni scarf Arzu ke? bukan ye.. Arzu tu aku memang aku suka gila shawl dia.. tapi harga bapak mahal.. agak-agak la pon mahal bebeno.. sehelai sampai rm245.... dah beli sekali haritu, tu jelah kot.. rasa macam tak berbaloi.. yang merah ni wan beli kat istanbul.. kain ringan gila nipis.. kadang rasa macam, eh dah terbang ke apa tudung ni.. ringan sangat hahaha.. balik kerja dah penat tak larat.. aku keluar office.. aku pin je bawah dagu.. pastu buat macam pakai selendang.. tolak kebelakang.. sebabkan dia ringan dan lembik.. tetiba dia datang ke depan.. ko bayangkan aku jalan sambil hujung kiri dan kanan shawl tu ada kat depan.. ustajah pon tak macam tu.. lantaklah.. penat ok. kene aircond sambil driving pon malas nak betulkan.. jangan tertutup muka sudah.. hahah.. 

Balik dah penat gila.. tapi nak masak ayam berlada ngan sup telur.. Nasib kerja senang je.. so lemah longlai je aku buat kerja.. Bibik pon bukan boleh nak tolong sangat.. Leecha tu tak leh tengok muka sapa pon.. asal dia nampak orang melentik-lentik badan dia nak suh amik... kau buat bodoh.. dia jerit nangis.. dukung terus diam.. acaner? so aku cakap kat bibik, urus Leecha.. biar aku masak.. nanti tolong basuh je pinggan mangkuk tu sikit-sikit.. kengkadang aku cakap je.. nanti aku yang sambil masak sambil basuh.. hahah.. sebab dah terbiasa rimas aku tgk pinggan belonggok kat sinki time masak.. 

Hujung puasa ni rasa letih.. tungkus lumus masak.. ngam-ngam siap, azan maghrib pon berkumandang.. aku baru hembus napas nak berehat.. letih.. semalam aku terus naik mandi solat semua.. baring dengan Leecha.. Leecha plak tido awal.. so aku pon join sekali.. kul 10.00 kot aku dah tido.. biasanya dekat 12.30mlm baru aku leh tido.. nikmat gila tido awal.. bangun sahur rasa fresh je.... first time Ani pon join sahur.. tapi join tengok jelah.. so pagi tadi gi kerja badan rasa segar.. tak ngantuk langsung.. maknanya selama ni aku tak dapat cukup rehat la nie? ok ni hint ke apa.. heheheh...

Dia berdua ni memang rapat.. anak bapak sangat.. eh aku rasa, semua anak-anak aku memang anak bapak.. selalu masak kecik je diorang close ngan aku.. dah umur 2 tahun ke atas tu.. terus sikit2 bapak.. elok benar lah tu.. hahahha... Ani memalam nak tido mesti nak papa.. 

Begitulah rutin harian aku di bulan puasa.. maybe di bulan tak puasa aku akan lebih sibuk ajak Pak Radie dinner kat luar.. muahahahah... aku ni memasak bermusim.. biasa bulan puasa memang keinsafan tu lebih sikit ;)

Bye. 

p/s: for Ambi Pur winners dah settle, semua sila tunggu hadiah masing-masing sampai depan mata anda ye ;)


EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

3 comments:

Mimy Hamid said...

fayel tu anak aku anak papa...kalau tanya anak sapa ...papaaaaaaaaaa..sentap

Suwaibah YS said...

Heheheh..sue kalau masak pun tanya hubby sedap x..respon lagila.. rasa sakit hati je tanya..pastu tanya org lain..tanya mak, tanya adik.. heee.. sampai dpt jawapan yg puas hati :P

MommyCT said...

eheh tudung tu sama pattern dgn i punye, but mine kaler hijau ;)...mmg sgt light weight.