Sunday, August 11, 2013

Aktiviti Raya Ani di Kampung Brisu, Melaka.

Entry kali ni khas untuk Ani jer.. sebab muka dia je belambak dalam entry nie.. habis semua orang lain tenggelam... Acih few days before raya dah duduk ngan Wan kat rumah Pak Long sebab Dhya datang raya kat sini for the first time ;) Dhya pon dah besar.. dah tak kisah sangat.. dia bekepit ngan Wan, Atok ngan Acih je.... Itu nanti lah cerita.. sebab ntah tahun bila baru aku rajin nak resize gambar raya kannnn.. hahaha..

So entry ni hari raya ketiga.. Lambat ke cepat, biasanya kitorang akan balik beraya kat Melaka.. ada 2 rumah yang wajib.. satu rumah Mak Long aku, (kakak Atok Braim).. tapi dia pon dah duduk KL sejak arwah Pak Long meninggal haritu.. so Mak Long pon akan balik sehari sebelum raya.. :( dah tak macam dulu-dulu lah kemeriahan raya tu... nak buat cemana kan? memasing ada masalah masing-masing.. lagi satu rumah wajib, rumah Acik Nor bff Wan tu.. actually sebelah tanah Acik Nor tu tanah Wan.. peninggalan arwah mak Wan.. takde rumah dah sebab dah roboh.. yang ada cuma tanah yang ada pokok manggis, rambutan ngan cempedak... 

Awal Ani dah bangun.. cakap ngan dia kita nak balik kampung, nak tengok lembu.. hahahah.. tengok lembu pon excited kan budak-budak zaman sekarang nie.. aku dulu, takat-takat tengok lembu? tak yah pon tak pe.. hahahahha.. 

Breakfast dulu... Acih ngan Dhya ikut Atok n Wan.. tunggu kat RnR Seromban.. bibik aku tak bawak.. malas. hahaha... aku boleh handle so malas nak berangkut sempit-sempit tu.. 

Papa demam pulak.. choiii sangat... anjer anjer sangat laaaa Pak Radie nie.. 

cuaca pon cantik.. perjalanan pon smooth.. ada lah jam sikit tapi tak teruk... Memula raya rumah Mak Long.. tapi tak snap gambar.. hahahahah.. Pak Radie dah tak larat sebab demam.. aku lupa nak keluar camera.. dah tua-tua ni rasa malasss gila nak amik gambar.. hahahaha.. terus makan adalah lebih afdhal.. ada mihun sup ;) .... habis je raya umah Mak Long.. kitorang gi rumah Acik Nor pulak.. Bantai nasi lemak sambal sotong ;)

Wan dah start projek mengait manggis.. ko tengok anak dara dua orang tu.. Acih ngn Dhya.. bandar sangat.. kejap je tolong.. tu pon tolong tengok.. pastu ntah bila dah lesap masuk dalam rumah main kat dalam.. 

Leecha good girl.. dia jenis x banyak sangat kerenah.. memekak kalau lapar je.. hahahah

Wan tukang jolok manggis.. Atok tukang kutip.. Acih ngan Dhya 5 minit je kat situ.. pastu hilang.. hahahah

Haaaaa ni lah dia puteri harapan bangsa.. hahahahahhaha... lengan baju bersinsing ke atas.. angkat kain.. gigih gila tolong Atok Braim.. hahahah.. tak tahan aku tengok dia.. gelak je... ke hulu ke hilir bawak bakul kutip manggis.. makcik makcik sangat... 

tu baru dua bijik.. suku bakul selamba je dia angkut muahahhaha.. 

Suruh dia duduk kampung.. dia kata ok.. dia nak.. hahahah... 

Banyak gila manggis.. aku tak berapa sangat buah-buah nie.. boleh lah makan 2-3 biji, banyak2 aku tak berani.. takut sakit tekak sebab manis sangat.. 

"Cepat laaaa Tok"

"Takpe Takpe.. Biar Ani masukkan"

"Dah, jom amik lagi Tok"

"Eh, satu je? mana lagi ni Tok??"

"Ye laaaaa, Ani datang lah nie..Atok ni, sabaaaa laaaa"

siap je petik manggis, aku bukak baju dia.. mandikan dia.. berendam dalam kolam bilik air.. macam badak sumbu.. muahhahahaha.. 

So itu jelah cerita balik Melaka hari tu.. nanti kita update cerita lain ok? Bye. 




EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

2 comments:

umilia said...

oh ani..dikaulah bakal menantu ku..hahaha..

Ayu azmir said...

Hehehe... seronoknya die si kecik ni....