Thursday, April 04, 2013

Pakej Bersalin di DEMC

Huahaha... gitew.. kemain korang ni anjer-anjer semuanya.. ai ingat ai je yang manja..korang pon sibukkkk je nak manja... "kak filla, sharelah info pasal DEMC tempat kak filla bersalin tu.. nak tau harga.. sebab kitew nak bersalin bulan 7, bulan 8, bulan 9, tahun depan" amboi over.. hahaha..

Demi anda semua yang ku sayangi.. baiklah meh akak share walaupon gila promote hospital tapi unpaid advert.. mak tak kisah noks.. 

FYI, anak aku dah 3 orang.. dari anak pertama sampai ketiga semua bersalin kat DEMC ni.. dari DEMC ni kat seksyen 9 (shoplots area) sampai lah dah ada building sendiri kat Seksyen 14, Shah Alam.. dan semua anak-anak aku, Dr. Norleen yang sambut.. Alhamdulilah takde masalah ;)

Dari checkup masa pregnant pon aku dengan Dr. Norleen jugak.. so aku rasa selesa sebab incase apa-apa dia 'jaga' aku dari aku pregnant.... tapi tak tentu jugak.. kalau korang amik Doktor yang checkup korang tu.. sekali tup-tup masa bersalin Dr. takde.. so redho je lah Dr. lain yang sambut baby ok? biasanya Dr. ni diorang on call je.. so tak kira lah ko beranak kul 3 pagi pon Dr. korang akan turun jugak time delivery tu.. 

Masa checkup yang dah dekat-dekat EDD korang tu.. Dr. dah pesan siap-siap.. if ada tanda-tanda nak melahirkan baby tu.. just datang je hospital.. pegi kat klinik bawah tu ada kaunter.. cakap je "I dah nak bersalin ni, silalah bawak i ke labour room" hahaha.. nanti diorang sediakan wheelchair.. dan tolak ko naik ke tingkat 3 kalau tak silap aku.. floor tu ada berapa bilik ntah labour room.. tapi labour room dia best jugak sebab dah standard bilik biasa.. bezanya labour room ni katil dia memang khas lah untuk bersalin.. nampak gambar aku atas tu ada pengadang tepi tu.. so kalau contraction memang aku mengiring bergayut kat situ.. kahakahkah.. eh ketawa pulak.. sekarang leh lah eksyen ketawa.. cer time sakit haritu.. rasa nak sepak orang pon ada.. hahaha.. dalam hati terus berjanji "nilah last aku beranak".. muahahaha.. ada kerusi kat sebelah sana, khas untuk suami kita membuta.. sebelum aku jerit "Paaaaaa dia nak start dah" (contraction) muhahahahaha... pastu aku "adeh adeh.. Allah sakit nya.. adeh adeh".. pastu Pak Radie sambung tido kat kusi.. dia tunggu next 10 minutes aku nak "adeh adeh adeh" lagi.. syok betul hidup lelaki kan? muahhahaha... 

Ok nanti nurse akan buat CTG (yang ikat kat pinggang utk checck heartbeat baby) sampai lah ko beranak dia akan datang sekali sekala utk monitor... lepas je ko bersalin.. ko duduk dulu kat labour room tu.. kalau nasib ko baik, ada bilik kosong.. boleh lah ko berpindah masuk ward dah.. kalau macam aku haritu nasib tak berapa nak baik.. bersalin kul 6 pagi.. sampai kul 3 petang jugak kot aku bertapa dalam labour room... hellooo? i dah beranak 8 jam yang lalu dah.. kenapa i masih disini? hahah.. masa time aku dulu aku dapat bilik VVIP hahaha.. sebab kalau ko beranak dari anak pertama sampai anak ke3 tu ko dapat lah bilik gempak sikit.. hahha.. aku dapat bilik Jauhaki kot nama dia (The Suites) which cost rm600 pernite gitew..  syok lah jugak kan.. hihi.. 

Tapi korang jangan risau.. single room dia pon dah cukup selesa dah ;) macam aku ni takde panel.. so bayar sendiri... tapi kalau korang office cover.. aku recommend jugaklah DEMC nie.. sebab macam best jugak lah.. lain orang lain pendapat yer.. kita tak tau if nasib orang lain tak sebagus kita... macam aku dulu discuss dengan Dr. Norleen.. haha ai kan anjer.. dan penakut.. so masa monthly checkup aku tanya "Dr, agak-agak saya ni boleh tak bersalin normal jugak untuk anak ke3 nie.. takut lah nak operate2 nie".. then Dr. jawab "Nape? La ada instinct yang La kene operate ke?" hahaha aku gelak je.. taklah saja tanya.. then Dr. jawab "Kita seboleh-boleh akan cuba normal delivery.. kalau ada masalah atau complication yang menyebabkan u tak boleh jugak melahirkan secara normal, baru kita buat c-sect.. kita takkan suka-suka je buat".. 

sebab aku banyak jugak dengar orang cakap.. hospital swasta memang suka nak buat c-sect.. senang lah nak telan duit orang.. hahaha.. jangan lah berfikiran macam tu.. kita tak tau.. diorang mesti ada procedure.. mana boleh sukati je belah-belah perot orang.. buktinya.. aku sendiri ni alhamdulilah 3 anak aku semua normal.. pilihan ditangan masing-masing.. nak bersalin kat government pon ok.. siapa cakap government tak bagus? aku tak pernah kata gomen tak bagus.. cuma aku saja nak dera laki suh bayar hospital private.. hahahahah... so tiada paksaan ok?

ni bilik 'The Suites' yang kitorang dapat.. kelas kau Jah... hahahha.. besar gila ok.. siap ada 2 bilik.. bilik utk aku.. pastu sebelah tu bilik utk tetamu (suami) lah kononnya.. tapi korang tengoklah laki sapa yang over sangat nie? ko tau, dia boleh tido kat katil aku ni dari malam sampai ke pagi... aku duduk kat kerusi sambil buat keja kat laptop.. aku pon tak paham siapa yang beranak... hahahaha.. esoknya bangun badan dia sakit-sakit.. demam terus u ollsss.. hahahah... ko bayangkan aku tido berdua atas katil kecik nie.. semak gila ok.. bilik besar nak mam, nak jugak katil aku tu.. heh tensi ok.. 

dari bilik aku kalau keluar ada sofa set kat luar tu.. ada tv jugak kat belah sana.. so ada 2 tv lah.. 

so orang akan masuk dari pintu ni.. then baru masuk ke pintu bilik aku..  

nampak bilik lagi satu tu? tapi Pak Radie sibuk nak tido kat katil aku.... anjer angat iyer tu.. 

Eh ok lah.. apa lagi korang nak tau? berapa RM sekali check up untuk mengandung? ok meh aku ajar sikit... if korang rasa nak checkup pregnant kat DEMC.. boleh je.. datang or call je.. cakap saya nak Doktor bla bla bla.. then buat je appointment.. tapi kalau korang nak Dr. Norleen aku rasa dia tak banyak klinik.. so korang yang kene ikut time dia lah.. Doktor lain pon baik jugak.. so terpulanglah.. nanti dia bukakkan korang satu buku.. kalau orang government nak checkup DEMC pon boleh jer.. kalau nak selang seli pon boleh macam aku buat.. tp masuk aku pregnant bulan ke7 aku stop government aku sambung terus kat sini jer.. pon boleh.. atau nak checkup DEMC tapi nak melahirkan kat government pon boleh.. cuma korang bila checkup bawak je buku merah tu.. paham? kalau setakat checkup je kat demc takde amik ubat (sebab aku amik ubat/obimin kat gomen) murah je.. sekali checkup adalah dalam rm70-rm80 jer.. hihi.. tapi everytime checkup dia scan.. so boleh lah nak syok-syok sikit kennn... 

Ramai yang tanya berapa total cost aku bersalin kat DEMC haritu.. aku takut aku salah cakap.. takut aku beranak harganya gini.. kang korang beranak harga lain.. kang korang maki plak aku.. muhahaha.. tapi aku haritu normal delivery.. aku langsung takde amik or pakai benda-benda spt epidural ke.. vacum ke... sebab if guna alatan2 tu rasanya harga pon jadi lain.. aku cuma ada amik circumcision/bersunat je (RM150 for baby girl) 

Bil aku haritu dalam RM3,000... tapi korang kalau first time.. tak dapat bilik 'The Suites' tau.. jangan konpius.. kalau nak tau details sila check kat DEMC website..

Ok thank you.. semoga dapat membantu ;)




EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

16 comments:

Anonymous said...

Kak filla, RM3k tu brape mlm akak stay sna?

Anis Athia said...

waa.. bestnye bilik tu.. besar dan nampak selesa..

Filla ~ Kasihs said...

normal delivery cuma 1 malam je..

FaznFaz said...

hi filla, nak share gak cost kt demc sbb malas nk update blog sendiri, boleh??? pernah nampak filla n family sekali kt demc, tp segan nak tegur... hehe!!!

i 3 kali je checkup kt demc, sbb nak buat cukup syarat, the rest kt kk gomen je sbb ubat n injection semua free.... hehe!!!

ambik dr. jumeah, dia ok n helpful, duduk 3 hari 2 malam, normal delivery, tp kena induced kt tangan i.e drip, amik injection tahan sakit pethidin, n kena inject dexa 2 kali utk kuatkan paru2 baby sbb baru 35wks...

duduk bilik single biasa, yg rate dia rm185 1 malam...

total kena rm36++... service 5star puas hati... so, rasanya kalu termengandung lagi, mmg demc lah....

NUNU EERA said...

kalo nk mnt JMR nk deliver kat cni jgk leh x?? hehe..

Irfa said...

mcm hotel tu ;)

Anonymous said...

kelas ko jahhh.. bilik bersalin dh mcm hotel kekdahnya..best la pulok..

Anonymous said...

bilik dah mcm hotel tu....
gile ar....best3...

sofiana1704 said...

Akak,maksudnya anak ke3 brsalin stu dpt upgrade blik suite?harga blik tu harga blik single?sy dh 2kali brsalin kt stu,hehe..tp ngan doc lain-dpt jgak tk?

sofiana1704 said...
This comment has been removed by the author.
zee said...

johawaki. my sis bersalin situ.. c-sect. stay 3d 2n rasanya.

Filla ~ Kasihs said...

faznfaz: yup sama, amik injection semua kat gomen sebab free.. hahaha..

sofiana: anak pertama dan kedua mesti bersalin kat demc.. bila anak ke3 dapat lah upgrade ke bilik suite.. macam complimentary lah.. yup dia tak charge lah rm600 (harga bilik suite).. dia charge mcm harga bilik biasa tapi upgrade bilik suite.. pahe dok? hahaha

sofiana1704 said...

Pehe2..ni rasa nak beranak lg ni,haha..

yani said...

salam filla, menarik jugak dengar dapat complimentary room ... saya pun dulu bersalin 3 org anak ni kat demc..Dr. Fairuz n Dr. Zamri.. tapi masa tu masih kat shop lot.masa anak ke tiga tak de plak depa cerita pasal bilik nih..... kalau tahu pasal privilege ni blh mengandung lagi ni....wakaka

nelly said...

err, murah jugak rate akak..tapi saya rasae dependes doctor la..sebab saya dulu check up dengan dr fairuz..sekali pegi 3ratus,4 ratus pun penah termasuk obimin plus and calcium..ubat tak la mahal manee..tapi consultation fee tu mahal la..about 100-250..maybe sebab pakar..huhu..

michael rose said...

Good insights.. Thanks for sharing...