Tuesday, September 02, 2014

BILA ANAK PERGI CAMPING.

Hari Jumaat lepas Kasih gi camping kat Dusun Eco Resort, Bentong.. Kalau tak silap camtu lah kot nama dia.. Pasal pegi camping ni, last few months lagi Kasih dah merayu nak pegi.. Kalau ikut hati aku ni memang tak bagi, rasa darjah 3 macam kecik sangat nak pegi camping-camping nie.. Tapi apak dia kata biarkan je.. Awak ni semuanya tak boleh, cemana lah budak tu nak berdikari.. Ok fine.

Then aku tak cakap banyak, terus isi form kata setuju.  Kemain happy Kasih.. Cuma aku risau, kat sana tido kat mana? Bilik ke khemah ke? Berapa orang sebilik? Bilik air cemana? Eh mak dia ni.. semua nak pikir.. Hello, anak aku, aku taulah tahap kemanjaan dia cemana.. Semua mak dia nak atur.. Kadang nak pakai baju apa pon tanya aku.. Ni semua dia nak buat sendiri acaner? Tapi elok gak latih dia.. Pepandailah dia nak berdikari kat sana.. 3 hari 2 malam je pon.

Malam sebelum pergi tu dah bertekak.  Hahahha.. Memula dia bertekak ngan Pak Radie kat atas.. Aku ni busy buat mini pizza kat bawah sebab esoknya Amaani ada Jamuan Raya kat sekolah.. So aku memang tak cukup masa nak gi tengok diorang pack barang Kasih nak gi camping.. Pastu aku nampak Pak Radie turun muka macam tensi je.. "Sukati Kasih lah nak bawak bag apa, pegi tanya mama, papa malas orang memilih-milih sangat ni"... 

Tengok jam dah kul 11.00 malam.. Aku ni terkial-kial lagi kat dapur.. Dah settle aku lari naik atas tengok Kasih.. Dia muka dah ketat sebab tak nak bawak bag sandang yang papa dia dah kemas.. Aku tengok Pak Radie sumbat kain baju Kasih semua dalam satu plastik hitam then masuk dalam bag tu sendat-sendat.. Omg.. kalau camni, cemana lah Kasih nak cari baju dia semua nanti? Kat situlah tudung, baju tido, t-shirt, tracksuit, socks, spender.. Aku tukar suruh dia bawak bag sandang.. Tapi aku cakap memang berat.. Kasih nak mana??? Dia nak sandang tepi.. Ok, jangan bising cakap berat ke apa ye.. 

So aku kemas dalam bag tu buat 3 deret.. track suit sederet, t-shirt sederet, tudung n baju tido sederet.. panties, socks, bag duit, buku nota, pencil box dalam satu bag kecik lain.. 

Pagi tu aku hantar gi sekolah pagi macam biasa.. 

Pastu dia kata berat gila.. Bahu nak patah.. Omg.. aku mula nak marah ni.. Apak ko suruh bawak bag sandang ko muka dah kelat.. tak nak.. Ni bawak bag sandang dah bahu plak nak patah.. Ahhhh tak kira.. Pegi masuk sekolah.. 

Dia boleh buat drama swasta kat situ.. Sambil jalan pastu terhurung hayang.. Pastu siap berpusing-pusing macam kena tiup puting beliung.. Ko mampu? Drama Queen dari dulu sampai sekarang.. Nasib aku jenis tak heran ngan lakonan dia.. 

Bas gerak kul 10.30pagi.. So aku minta permission boss nak keluar jap.. Sampai sekolah tengok diorang tengah berkumpul.. bas dah sampai.. Ada 3 bas besar.. 

Actually ni camping untuk darjah 3,4 dan 5... Waaa pastu aku tengok budak baya Kasih tu bawak bag lagi besar dari badan hahahah.. ilekkkk je... Kasih memang very the manja... aku tanya..
Ni darjah berapa? 
Darjah 3
Ohh, berat ke bag? 
Berat jugak, tapi ok lah.
Meh auntie rasa berat tak

Hahah Berat ok!!!! Muka dia steady je.. Terus aku bagi jelingan maut kat Kasih... 
Bag kawan lagi berat ok.. Terus Kasih jadi gagah perkasa.. Tiada lagi pusingan ditiup puting beliung.. 

Muka dah happy time ni.. 

Aku siap pesan kat kawan dia..
Tolong tengokkan Kasih ye, Jangan tertinggal barang-barang dia
Ok Auntie.

Eh tetiba teringat Wan.. Wan suka macam tu jugak.. Pesan kat kawan2 aku.. Hahaha.. Hello mother, i'm big enough, no need to tell tell my friend... Sebenarnya bila dah jadi mak ni, Kita tetap rasa anak perempuan kita tu macam tak membesar, kita still rasa dia baby, kita still rasa dia takkan boleh nak independent tanpa kita.. Now aku rasa benda yang sama.. Hahahah.. Padankan muka sendiri.

My baby.

Kasih siap sedia nak bertolak.

Kasih ni dia ok sebenarnya.. Dia berani.. Dia tak takut nak pergi camping ke.. Atau pegi mana-mana pun dia ok.. Dia bukan jenis nak kene ada mak atau bapak untuk teman dia.. Dari kecik dah nampak dia macam tu.. Tapi satu jelah.. bab pengurusan dia lemah sikit.. Manja kot.. Semua aku kena check.. Kalau tak memang tinggal lah semua barang.. 

Setiap darjah naik satu bas.. Masa tengok dia melangkah pergi tu.. Huwaaaa menangis hati ai ok.. hahahah over nak mam.. Sedih laaaa!! kang spender tak cukup caner? Kang nangis dalam hutan caner? 

Bye sayang.

Tapi bila tengok dia ceria macam tu, hati aku lega sikit.. Terus berkata di dalam hati "Biarlah, dia akan ok.. dia happy"

Sepanjang kat sana aku tak tau perkembangan dia.. Dia tak nak bawak handphone.. So hari yang ditunggu pun tiba.. Aku yang pergi amik dia kat sekolah hari Ahad pukul 5.00 petang.. Pak Radie kat rumah sebab tengah sibuk... 

Bercahaya muka aku bila tengok bas dah sampai... Berdebar-debar ok.. Rasa teruja dan rindu gitu.. 

Tapi tak nampak pon anak aku mana???? Haishh risau.

Rupanya dia kat celah bas.. tunggu turn amik bag.. 

Muka masam.. Tak happy macam budak-budak lain.. Whyyyyyyyyyyyyyyyyy???? Tapi aku tak tanya lagi.. Aku biarkan je.. Ngan kasut tak berikat.. 

Ni pun aku paksa senyum.. Pastu muka masam terus masuk kereta.. 

Aku tanya.
Kasih best tak camping??? Citer la...
Tak. Kasih tak nak pegi camping lagi.
Tak best???? Kenapa?
Takde apa.
Haritu Kasih yang beria nak pegi, ni dah tak best pulak?
Mama, Kasih nak keropok Contoz boleh?
Ok kang kita singgah ok? 


Mama, tadi kat Resort tu Kasih singgah kedai tu.. Kasih nak beli Contoz.. Pastu kedai tu kena bukak kasut.. Kasih bukak kasut, lepas tu tetiba hujan lebat.. Kasih lari pegi kat bas, baju kasih semua basah kuyup.  Semua basah sebab tu Kasih tak ikat kasut tu.. Lepas tu dalam bas kerusi kasih semua basah.. Sejuk.. Kawan-kawan ejek Kasih kencing dalam seluar.. *sambil cerita teresak-esak*

omg, type ni pon mata aku berkaca-kaca.. 

Sempat tak beli contoz?
Tak.

ok, masa ni aku tahan air mata dari menitik, gila mak kasih ni emo sangat huhu.. gila kau, anak teringin nak makan pastu tak sempat beli, masuk bas basah kuyup kene ejek plak kencing dalam seluar.. Ko bayangkan berapa jam dari Bentong nak sampai Putrajaya tu? Tak menggigil ke dia kesejukan? Huwaaaaaaaaa.. Tapi macam biasa, aku akan buat-buat jadi emak yang berhati waja dan kental.

Ok jom kita beli contoz, Kasih nak beli lain-lain  pon boleh ok?  Eh siapa yang ejek Kasih? Budak lelaki yeh?
Lelaki ngan Perempuan.

Kenapa Kasih tak jawab? Kalau mama dah jawab dah "Eh orang kene hujanlah, tak nampak? tak nampak???? Tupun tak tau ke?? 

Tu jawapan untuk anak.. Kalau betul-betul rasa nak tumbuk je.. berani ketawa-ketawakan anak ai???? 

Sayanggggg.. Tapi kejap je.. malam tu dah bertekak sebab bergaduh ngan adik hahahahaha... Suka nau menyakat orang.. Dia kalau menyakat adik dia, tak nangis tak sah.  grrrrrrrrrrrrrrrr... 

Yang Pak Radie pulak sibuk whatsapp.

Kat mana? 
Kat mana?
Lagi 5 minit nak sampai bagitau.


Eh nak bentang red carpet ke apa ni? Lagi over.

Sampai je tengok dua orang budak ni berlari-lari ngan sepanduk.. Omg, so sweet... apak korang ni memang sweet.. Tapi takde pon sweet kat ai.. Eh ada dulu aku balik kursus tengok dalam rumah dia tampal-tampal, welcome home mama.. Eh ok ok.. dia memang sweet ;)

Hahah ada yang komen kat ig ke fb ntah.. Ni baru gi kursus 3hari 2mlm.. Kalau balik dari study overseas silap-silap siap bunga manggar hahahhaha.. Itu confirm!

The Kasihs.. Mama sayang semua anak-anak mama.. Sorang tak de, terus rasa kehilangan..



Love, 
Filla.

63 comments:

.cik aida. said...

Hahaha..
saya pun termenangis baca entri ni.he2
xpe..Kasih kan kuat gagah berani..

zana-norzana said...

so sweet ayahnya......huhuhu...

AyuArjuna BiGoshh said...

apsal sedey sgt entry kak pilla ni, huhuhu

Anonymous said...

kak filla...sedih sy baca kisah ni..sian kasih..huhu.

Elly said...

Ok...aku nangis bila baca. Tak suka bully ni...Yaya no camping..eh! haha

Chekgu Azrine said...

Berkaca2 mata auntie baca kasih..
Alahai..kasih..manja betul kamu..
Takpe..biala kawan2 ejek..
Kasih dpt pahalakan?
Haaaa...hehe

Madam Amie said...

Nangis baca entry ni.. Pengalaman tuh akan mendewasakan Kasih Aleeya..inshaallah..

Mila Hilas said...

sy bce pn rsa tacing kak...dpt rsa ape akk rsa..sbb ble dh ada ank ni mmg perasaan dia lenmcm sikit

Rina Ellisa said...

uwaaaaaa... bergelinangan airmata baca.. T___T

Anonymous said...

anak aku pun kuat sentap cam kasih jugak, xleh bayang cane dia masuk sekolah nanti, mesti aku pun jadi sama mcm ko kak pilla.. huhu

Jan@Afzan said...

eee.. menci lah kak pilla ni... buat entry sedih.. sayu je hati, sebak, mata pun dah berkaca...emo lak! hehehe

Welcome home Kasih.. belajar gi oversea, siap bunga manggar! Can't wait for that! sure meriah! huhuu..

kejap je kan dah besar2 anak akak..

betul tuh kak, sorang anak takde, rasa kehilangan kan..wpun sekejap.

Ana Montana said...

akak..sy gelak smp mengalir air mata. kasih, be strong.jgn bg org buli kita. family akak mmg best.

Mademoiselle Aqilah said...

tears fills my eyes tgk pak radie bsepanduk bagai.hehe..

Mademoiselle Aqilah said...

tears fills my eyes tgk pak radie bsepanduk bagai.hehe..

ibuafiqahhuzaifah said...

sedih saya kak baca n3 nie..
huhu..be strong kasih..

Anonymous said...

sian kasih (lap airmata.. wargh apsal aku terikut emosi ni..

Anonymous said...

Serius mata berkaca kaca bc entry ni kak pillaaa..tp kat ofia kaver2 sket huhuhu..sebak tau bila dah ada anak ni bc cita2 camni.....

Lynn Hamzah said...

berkaca air mata kita baca entry nie...sayu...

http://akusukapurple.blogspot.com said...

OMG Filla....sweet giler entry ni. terus naluri keibuan pun tersentuh gaks...huhuhuh

tetiba terbayang jugak nanti anak sendiri nak pegi camping. mesti mak nanges punya sbb diri sendiri pun perangai macam filla jugak. jenis tahu anak manja tahap mana huhuhuh

eh. selingan jap. nantikan kemunculan The Kasihs ye dlm Majalah Ibu & Anak.

peace*

aynadys said...

sy pon nages bace huhu..
xpe pengalaman utk kasih kan..
kasih strong girl!
bab banner tu sweet sgt hehe..

Suhaila abd manap said...

hi la filla...akak ni your silence reader...hahhahha...gelak aku baca ko punya citer ...siap sepanduk bagai...sila la ke blog akak...baru nak cuba2 berblogging...hihihi...i is malu u....hahhaha suemanap.blogspot.com

Namee Roslan said...

Hahaa. Comel family kak filla. Seronok baca. Kasih dr dulu manja even kak filla kata dia cengih sikit. Tersedu jap. Sian kasih. Eh dr dulu sy baca blog kak filla..pak radie mmg suka beg plastik itam ke??? Hahahh. Mse buat surprise spek mata rayban kat kak pilla pun dia selit hadiah kt beg plastik itam kan. Hahaahhh.

Anonymous said...

aku pulak yg nangis.
-mama y juga hati tisu

Nad MamaZN said...

ksiannya kasih.. takpe, pasni kasih mesti lg cekal orgnya..

sweetnya daddy kasihs! hahaha!

Izzan Yong Rosdin said...

adooi.. ai nangis ok...

mrs kayrul said...

Hebat pak radie..siap sepanduk bagai..tak sanggup nak pisah ngan anak macam tue

Anonymous said...

kak pillaaa...
sedeh baca...kesian kasih...

Nor Aishah Jailani said...

Touching sangat bila baca ni..i feel u filla..

mamabeauty said...

Kasih kuat kan..
Pengalaman mendewasakan kita..

Anonymous said...

omg termenangis tak leh stop plak kat opis baca posting ni. semalam baru cakap ngan hubby... kenapa budak lelaki suka susahkan life budak pompuan di sekolah dengan mengejek ejek... trauma tau. sedih for kaseh. kalau aunty ada... mau ku sepak bontot bebudak yang ejek kaseh.... spender pun mak pak kena belikan ada hati nak ejek anak orang.

Anonymous said...

Waaaa...sedih ar baca entri fillanie. Beriya2 nangis tau...tgk plak Pak radie sambut kasih bertambah2 sedih i ni...kasih kena strong,jgn kasi org buli.

Anonymous said...

Hi Filla
Bab kasih basah dek hujan dalam bas tu dah nangis dah. Masuk bab bersepanduk welcome home kasih tu lagi naik pitching nangis i ni hah! adeiii..
Best gila entry kali ni.
Walaupun tak follow your fb or ig i follow your every single entry tau filla. Rasa lebih dekat bila baca ur blog. All the best to u and family ok :)

Azura Aziz said...

alamak, sambil baca entry kak pila ni siap mengalir airmata lak huhu..

Anonymous said...

omg. rasa sedih sangat baca entry ni, nak nangis pun ada :( tak boleh imagine camana bila saya ada anak sendiri nanti. pastu terharu sangatt tengok pak radie ani dengan aleesya sambut kasih tu balik dari camping

littlehumblelynn said...

Omg!
Sedih pulak baca..teringat anak dara kat umah..

ummi_khalish said...

salam ukhuwah..sambil lap airmata...huhu..stay strong kasih...
sweet je apak n adik2nyer...hihi

ummi_khalish said...

salam ukhuwah..sambil lap airmata...huhu..stay strong kasih...
sweet je apak n adik2nyer...hihi

Linda Hadi said...

So sweet..sob..sob

onniesham said...

serious aku sedih baca entry ni. takleh imagine bdk2 buli anak aku... huwahhhhh..... sedih tgok pic brpegangan tgn smbil kasih pndg luar tingkap tu.... dpt rasa betapa sedihnya hati dia ... sob2 aku pon emo ni. cemana aku nk hntr echa g kem kalo mcm ni

Anonymous said...

salam Kak Filla , ari tu saya ada terjumpa resepi nasi ayam dalam entry kak Filla . sekarang dah lupa kat mana . boleh bagitau kat mana nak cari , harap tak keberatan

kak zainab Kuala Lumpur

saisyahk said...

Sweet sgt apaknya! Kesian kasih kena ejek, tapi takpe. that is real life yang akan buat anak kita akan jadi kuat dan matang.

anis nabilah said...

Akk boleh google nasi ayam the kasih.slalu sy google cmtu..hehe. nt akn keluar dkt link pling ats..hrp dpt mmbntu. Sy tlg jwb bg pihak k.filla :)

eda said...

hehehehe mula2 sedih baca .. yg last2 tuuu gelakkkk okehh ..
apak ko mmg power siottt !!!!!
dalam hati ade taman rimbun2 hehehe

Siti Nordiana Abd Manan said...

Sweetnyaaa....kesat air hidung jap...

YangKurusItuSaya said...

kita Ter'baca pon boley Ter'nangis...huaaaaaa

Filla said...

Kak Zainab: ni link nasi ayam tu ye.. http://kasihaleeya.blogspot.com/2013/07/resepi-nasi-ayam-simple-tapi-sedap-buka.html

Anis Nabilah: TQ.. heheh kadang terlepas pandang harap maafkan kak pilla ye..

mrs.ecam said...

alahaiiii sweetnyerrr fam awk ni...bce kisah kasih g camping pon sye rs nk menitik2 air mta..mak2 kn biasalaa...smlm pon ms amik ank blk dr rombongan sek...eksaitednyer mcm ank g bertaun padahal shari je pon...hihihi

Anonymous said...

sedih kak oii...

-kiki

Yana Ujang said...

adui apesal sy rasa tacing je bc entry akak ni?? huwaa sedey gak part kasih x dpt beli contoz sbb hujan T__T

jiwa mak² mmg gini kot..sep sket! ^_^

ismahasmi said...

eee... geram. tak suka budak2 buli2 ni.. kalau tengok dekat fb budak2 membuli rasa nak carut2 kan je dorang. nak share biar sampai kena tangkap dengan polis. geram sungguh.

sian kasih. nasib ada mama dia boleh pujuk kasih. pastu balik pulak papa kasih buat sepanduk welcome home. mesti hati kasih pon legaaa.. ada family yang sayang kan dia kan...

Anonymous said...

aaaaa sedih okey baca entri ni!

Sue said...

ayoooo... meleleh ayaq mata tengok gambar amaani ngan leecha bawak sepanduk jemput kakak kasih. tgk kasih, teringat gak kat damia. dah bole imagine da damia camana nanti kalu kena gi camping ke.. mesti macam kasih, beg berat la.. itu la..ini la.. hehehe...

Anonymous said...

aku pun menitik air mata baca..bayangkan anak aku yang kena..haih.

Anonymous said...

hati ibu mmg tersentuh..saya pon nangis..sian kasih

Anonymous said...

banyaknya komen..hihi
sangat best entry pasal kasih ni..
kasihnya ibu terhadap kasihnya sendiri kn..
happy good family..
seronok tgk family kak pilla.
semoga kekal bahagia dan aman sentosa.
contoz mmg sdpla kasih.
mmg patut tu beli.wajib. =)

Anonymous said...

mencik tau filla...pepagi buat mata I berkaca kaca bace entry u ni..dh la I kat opis... nk kena kaber line dgn staff I plak...

-misha-

De' Nurul said...

Apa ni kakpila. Tacing betul =(

antalya said...

OMG Dusun Eco Bentong? kak cer tanya dia ada jumpa kakponti tak? tu dia naik bas tu halfway je tau kak. pastu kena naik lori pick up nk masuk ke dlm resort tu.jln dusun kan pepaham jela curam kecik.bwh nye gaung perghhh seriau. tapak camping jauhh ke dlm utan tau. siyes k masa sy pegi dulu terdengar bunyi kakponti mengilai

*seb baik kasih dh pegi kan.selamat dah alhamdulilah

Anonymous said...

pic welcome home pak radie tu terus terjatuh plak air mata nieh! haha....apsal sweet sgt apak dia nieh??? huhu

Aju Mohit said...

;( tp ending dia best ;)

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

ala cian kasih...

sebak plak rasa

ayza ukashah... said...

touchingnye bab2 ank ni....

Anonymous said...

AKAKK....SEBAK LAK SY BC TTG NI...:((((